FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 20:41

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Pretiravanje s higieno/redom?  (Prebrano 487 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
frnikula
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 12

« dne:: sreda, 22. junij 2011 ura: 15:08 »

Imam težavo. Navajena sem na red in čistočo, velikokrat na dan si umijem roke...kljuk (razen pri sebi doma) se ne maram dotikati z rokami, zato jih odpiram z rokavi, komolcem, kar seveda izpade čudno za nekoga, ki opazuje. Doma nimam težav z uporabo priborov in kuhinjskih pripomočkov, če pa ne kuham jas in moram jesti pri kom se mi to upira, tudi če gremo s prijatelji ven, me vedno skrbi kaj naročiti in ali so kozarci čisti...To se vse dogaja v moji glavi in že toliko let sem navajena tega, dam me ni motilo. Mi pa drugi pravijo, da to ni normalno. Zavedam se, da je večinoma nesmiselno, da tako kompliciram. Moti me, ker okolici dajem napačen vtis in velikokrat sem deležna raznih opazk na ta račun. Marsikdo je že bil užaljen, ker nisem želela jesti ali karkoli. Izpadlo je kot, da bi bila razvajena. Ne želim dajati napačnega vtisa ampak nimam kontrole nad tem mislimi in me to prevlada. Kaj vi mislite, kje so tiste meje kjer je še sprejemljiva skrb oz. navajenost na čistočo? ali gre za obsesivno motnjo?
« Zadnje urejanje: sreda, 22. junij 2011 ura: 19:12 od frnikula » Prijavljen
alexx
Heroj
Prisotni Prisotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.866

« Odgovori #1 dne:: sreda, 22. junij 2011 ura: 17:40 »

Sigurno, da je tvoje početje pretirano, oziroma trpiš za OKM. Sploh ker praviš, da nad takimi mislimi nimaš kontrole. Strokovna pomoč bi ti koristila.
Prijavljen

alexx Afro 
frnikula
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: sreda, 22. junij 2011 ura: 18:05 »

Hvala za odgovore,si bom prebrala o OKM. Upam, da se bom tega sčasoma odvadila, se zavedam, da pretiravam.
Prijavljen
umetnica
Sodelavka/sodelavec DAM
Aktiven član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 188

.

« Odgovori #3 dne:: sreda, 22. junij 2011 ura: 20:19 »

..mislim, da bo v ljubljani pričela z delovanjem skupina, ravno za ljudi z OKM......v skupini ljudi, s podobnimi težavami se lahko počutiš bolj varno in bolj sprejeto...

...malo premisli o tem, če bi se želela pridružiti taki skupini....
Prijavljen

..želim ti pogum jutranjega sonca, ki kljub bedi tega sveta, vztraja dan za dnem.....
frnikula
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: torek, 28. junij 2011 ura: 11:55 »

..mislim, da bo v ljubljani pričela z delovanjem skupina, ravno za ljudi z OKM......v skupini ljudi, s podobnimi težavami se lahko počutiš bolj varno in bolj sprejeto...

...malo premisli o tem, če bi se želela pridružiti taki skupini....

Hvala za predlog:)  kaj podobnega obstaja tudi v Kranju?
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.603

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 30. junij 2011 ura: 17:02 »

Frnikula! rozicodam

Da še jaz nekaj napišem v to temo, ker je to dejansko moje področje.

Ja, tudi jaz imam OKM; nekaj ga je genetsko pogojenega, nekaj je posledica parih stresnih dogodkov, ki so se mi dogajali v otroštvu in kasneje tudi v odrasli dobi in so povezani z okužbami. Travma je bila huda in jaz sem razvila obrambni mehanizem pretiranega umivanja, da bi se zaščitila pred ponovno travmo, ker moj primer bazira na čisto realni osnovi. Sem pa seveda zašla v čisto pretiravanje. Pri meni bi bila potrebna samo večja pazljivost in večja stopnja higiene kot pri določenih posameznikih, ker sem očitno preobčutljiva na enem področju.

Psihoterapevtka mi je razložila, da je moje ravnanje popolnoma utemeljeno, saj ima realno osnovo, ampak je pa prešlo v pretiravanje. In sedaj skušava to pretiravanje nekako omejiti v normalne okvire.

Je pa tako, da motnja sama od sebe ne izgine, kvečjemu se še poglablja, in če se ne ukrepa v pravi smeri, potem se širi in poglablja in na koncu postaneš suženj te motnje. Zato ti svetujem ukrepanje. Jaz prisegam na kombinacijo psihiatrije in psihoterapije.

Pri meni se je to začelo kazati že v otroških letih, moteče pa je postalo pred približno štirimi leti.

Pri meni je tudi izredno močna tendenca po urejanju, pospravljanju...

Ampak to mene ne moti. Jaz recimo postanem anksiozna, če moram živeti v neurejenih in nepospravlljenih razmerah. Motnja postane motnja, ko te začne ovirati v življenju.

Jaz redoljubnost in določen perfekcionizem ne štejem za motnjo, če posameznika ne ovira v življenju. In mene to ne ovira, začelo pa me je ovirati pretirano umivanje in delam na tem, da nekaj spremenim.

Pa ti poznaš vzrok za nastanek tvoje motnje?

Nekateri ga poznamo, nekateri pa pač ne. Pa to ne pomeni, da zadeva ni obvladljiva, če ne poznaš vzroka.

Začni ukrepati preden bo prepozno.   
Prijavljen
frnikula
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: petek, 01. julij 2011 ura: 16:05 »

Janja, hvala za odgovor Smiley
Zase težko rečem od kje to izvira, sta pa moja starša že od kar pomnim zelo redoljubna in sta to verjetno prenesla tudi name. Moje otroštvo je bilo drugače dobro, tudi nisem doživela nobene travme v svojem življenju, tako, da težko rečem od kje bi to izviralo pri meni. Morda je tudi že del mojega karaktera in navad...ampak res pretiravam in se tega zavedam, zato sem tudi pisala na forum.

Vse skupaj zame osebno niti nebi bilo tako moteče, samo čudna izpadem v družbi, ovira me v zunanjem življenju, če moram pri kom biti ali kam iti.
V zadnjih dneh sem marsikaj prebrala o OKM in bom za začetek stvar poskušala omiliti in kontrolirati sama. Ker imam obdobja, ko je to bolj izrazito in obdobja, ko to ne pride tako do izraza. Opazila pa sem, da OKM postane izrazitejša, kadar sem pod stresom.

Če motnje ne bom uspela "zmanjšati",si bom poiskala tudi pomoč.
Prijavljen
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #7 dne:: sobota, 02. julij 2011 ura: 09:10 »

Moje otroštvo je bilo drugače dobro, tudi nisem doživela nobene travme v svojem življenju, tako, da težko rečem od kje bi to izviralo pri meni. Morda je tudi že del mojega karaktera in navad...ampak res pretiravam in se tega zavedam, zato sem tudi pisala na forum.

Samo tako BTW: ni samo travma možen vzrok, da razvijemo nek bolj ali manj odklonski ali neprimeren ali pretiran obrambni vzorec, ki nas kasneje v življenju ovira. Pravzaprav so ugotovili, da travme predstavljajo zelo majhen odstotek (je pa prvi njihov pomen odkril in ga zelo poudarjal dobri stari Freud), statistično pomembnejše so mali, včasih čisto neznatni konstantni impulzi, ki v nas postopoma, a vztrtajno gradijo neprimerne odzivne vzorce, ki se oblikujejo kot obramba nanje, in nas pozneje v življenju vse bolj motijo.
Mi pa smo običajno res navajeni iskati neke hude travme v preteklosti, a ta vzrok je dejansko redkost.
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.603

« Odgovori #8 dne:: sobota, 02. julij 2011 ura: 22:20 »

Moje otroštvo je bilo drugače dobro, tudi nisem doživela nobene travme v svojem življenju, tako, da težko rečem od kje bi to izviralo pri meni. Morda je tudi že del mojega karaktera in navad...ampak res pretiravam in se tega zavedam, zato sem tudi pisala na forum.
Samo tako BTW: ni samo travma možen vzrok, da razvijemo nek bolj ali manj odklonski ali neprimeren ali pretiran obrambni vzorec, ki nas kasneje v življenju ovira. Pravzaprav so ugotovili, da travme predstavljajo zelo majhen odstotek (je pa prvi njihov pomen odkril in ga zelo poudarjal dobri stari Freud), statistično pomembnejše so mali, včasih čisto neznatni konstantni impulzi, ki v nas postopoma, a vztrtajno gradijo neprimerne odzivne vzorce, ki se oblikujejo kot obramba nanje, in nas pozneje v življenju vse bolj motijo.
Mi pa smo običajno res navajeni iskati neke hude travme v preteklosti, a ta vzrok je dejansko redkost.
Juliette, tukaj bi se kar strinjala s tabo. oki

Jaz imam poleg tega OKM-ja še emetefobijo in še nekaj strahov, ki jih tukaj ne bom omenjala. Ampak emetofobija se mi je pojavila že zelo zgodaj. Je mami opazila. Kasneje smo načrtno iskali vzrok in ga nikoli našli. Tudi sedaj na psihoterapiji s psihoterapevtko ne najdeva vzroka in ga tudi ne mislim več iskati, ker imam dosti drugih stvari za predelati. sesmejem

Je pa tako, da pri tej obliki OKM-ja, ki sem jo opisala zgoraj, pa pri meni obstaja vzrok, in sicer travmatični dogodki v otroštvu in kasneje tudi v odrasli dobi, ki so bili povezani z okužbami. V detajle pa ne želim iti.

Frnikula, tudi jaz bi lahko rekla, da je bilo moje otroštvo lepo. Je pa tako, da tudi če imaš okoli sebe ljubeče ljudi, te pred določenimi dogodki, boleznimi, pač ne morejo zaščititi, ker so pač del življenja. In mogoče mi je bilo meni zato lažje, ker sem pri premagovanju motnje vedno imela oporo primarne družine in vedno sem čutila, da sem sprejeta in ljubljena.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar