FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 20:33

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: žalostna zaradi izvidov  (Prebrano 339 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Kayla
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 5

« dne:: ponedeljek, 20. junij 2011 ura: 17:16 »

Živjo! Pred kakšnim mesecem sem bila pri psihiatru, ki mi je na koncu pogovora povedal da je vse v redu, da nimam nobene podlage za depresijo, da ni nič narobe z mano, samo da sem pač malo tesnobna kar se baje pogosto dogaja v mojem življenjskem obdobju (pred osamosvajanjem). Predpisal mi je antidepresive Coaxil. Zadnjič, ko sem bila pri osebni zdravnici in sem čakala na vrsto, pa sem pokukala v svoj karton in prebrala izvid psihiatra. Ne spomnim se več ravno vsega, ampak pisalo je o blodnji, motnjah(ne spomnim se točno kakšnih) in še par takšnih ugotovitev. V glavnem malo me je pretreslo. Sedaj se počutim zelo žalostno. Kot da sem neki čudak s temi motnjami. Ko bi mi vsaj psihiater to povedal, da bi razumela za kaj točno se gre. Sedaj pa samo razmišljam kako hudo je to sploh kar je napisal. Želim si da ne bi prebrala tega izvida. Kako pa ste vi reagirali ko ste izvedeli za vašo bolezen? Ali psihiatri nikoli ne dajo izvidov pacientom?

« Zadnje urejanje: ponedeljek, 20. junij 2011 ura: 17:52 od Kayla » Prijavljen
bikica66
Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.185

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 20. junij 2011 ura: 17:45 »

Kayla pozdravljena !

Včasih je res tako,ko nam nekdo reče kako dobro izgledamo mi pa smo znotraj sebe čisto sesuti.
Psihiater je verjetno po pogovoru s teboj ocenil,da ni nič hujšega in ti to tudi povedal.Mogoče te ni hotel prestrašiti,lahko je v kartoteko zabeležil tvoje občutke,ki pri nas niso nič nenavadnega - le mi si jih ne znamo razložiti. Tudi meni niso nikoli povedali,vedno mi je bilo rečeno - kmalu bo bolje in jaz nisem vrtala vanje.Danes pa mi je žal zakaj takoj nisem vprašala kaj mi je ? Zato zdaj raje vsako stvar večkrat vprašam.Naslednjič ko greš k zdravniku pa ni važno kateremu vprašaj vse kar te zanima,razloži kaj te muči in verjamem da ti razložili .Vsekakor pa ne bodi žalostna,vse se bo uredilo  Smiley

lp
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.094

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 20. junij 2011 ura: 17:52 »

Kayla, kako je pa izvid pripotoval do zdravnice? Pri meni zdravnica ni dobila nobenega izvida.

Ker je psiha še vedno tabu, je mogoče bolje zdravnici sploh ne omenjat ničesar, da ti potem to piše v tvojo kartoteko. Pač greš k psihiatru in vesta to ti in on. In to je to.
Prijavljen
krasendan
gost
« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 20. junij 2011 ura: 18:49 »

Vsi osebni zdravniki so prav tako vezani načelu molčečnosti. Danes se pri študiju medicine že daje velik pomen poučevanju o duševnem zdravju. Večina mlajših zdravnikov stanje kar dobro pozna.

Kartoteka je zaupna, je pa tako. Osebni zdravnik dobi izvid od psihiatra, predvsem zaradi pisanja receptov. Večkrat je namreč tako, da smo pri psihiatru samoplačniško, da pa ne bi še kupovali zdravil, napišejo beli recept na podlagi katerega potem OZ izda zelenega...

Da ima kartoteko osebna zdravnica ne bi smel biti problem in brez skrbi jo lahko povprašaš o dejanskem stanju oziroma izvidu. Čeprav bi jaz na tvojem mestu kar vrjela psihiatru in se strinjam z vsem, kar je že bikica povedala.

Pa še nekaj, če osebnemu zdravniku ne zaupaš ali pa s tabo ne ravna vsaj približno tako kot si želiš (seveda v okviru okoliščin), je potrebno zdravnika zamenjati. To je pravica vsakega pacienta in menim, da jo premalo izkoriščate. Sploh pa mi, ki smo že tako občutljivi.

Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.866

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 20. junij 2011 ura: 18:58 »

Psihiatri (vsaj moja izkušnja) dajo izvid pacientu. Piše: Obvestilo osebnem zdravniku. Čudi me, da to ni naredil tvoj.

Jaz mislim, da najbrž ni nič posebnega s tvojo psiho, le zdravniki včasih "morijo" z terminologijo.
Prijavljen

alexx Afro 
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 20. junij 2011 ura: 19:46 »

Kayla hoj!  rozicodam rozicodam rozicodam

Nikar bit žalostna zaradi izvidov!  ne ne ne

Ti povem, kako je bilo pri meni:

Pri prvi psihiatrinji je blo tko, da me je sama vprašala, kaj mislim da mi je  Shocked in če ne bi takrat že 2,5 mesca aktivno sodelovala na forumu, ne bi vedela kaj mi je!! pa tud če ne bi... so what!!

diagnoza: socialna fobija+depresija

pri drugemu psihiatru, ko sem šla pod must ke, da se ne fentam in je bil dežuren, je reku, da ne rabim ad.

diagnoza: ?? (ne vem kateri je bolj premaknjen, jaz ali on?)

pri tretji, ki se je zame le zavzela, sem bila skoraj 1h not in vse zdrdrala

diagnoza: soc.fobija+depresija+tesnoba(al je bla napisana panika, ne vem več)+agorafobija (ob slednji sem se zgrozila, ker si nisem hotela priznati)

jutri grem k četrti - napišem jutri diagnozo, čeprav ne bo kej drgač, sam še bp in shiza mi manjkata!!

pri tretji sem videla diagnozo, ker sem potrebovala za ZZZS in je bilo tudi lepo natipkano, da se je dalo brati, pa tudi vedela sem, kaj bo pisalo, ker sva se pogovorjali!

za zdravnico me niti ni toliko sram, včas me prime, ko ji govorim o banalnih zadevah kot so frizanje pred vstopom v trgovino in si mislim OMG kam sm padla?!, ampak je.. ga, važn je, da svoje stanje rešujemo, se ga ne sramujemo in poskušamo pre-živeti!

sicer pa kmalu bo vsak 2. človek imel depresijo; je to kaj čudnega?! Nej!

Kayla, drži se in sj veš... zdravnik je tvoj zaveznik!!! jst sm tud nazadnje kr pred študentom govorila, k je mel prakso not. sj je človek, tko kot mi vsi, le da se tisti, ki duš.motnj ne "odobravajo", so še prekleto zadaj za psiho in sam bog ve, kaj se v njihovi psihi dogaja!!

Kayla, pomembno je, da tisto kar imaš, probaš sprejeti in uspešno zdraviti! Si pa ti na prvem mestu in tvoje počutje in ne zdravniki in njihova volja. kaj ti hočem reči? če ti kaj ne bo jasno > VPRAŠAJ, če ti kaj ni všeč > JIM POVEJ,  če bi rada kaj drugače naredila > POVEJ/VPRAŠAJ/SE POZANIMAJ... Telo je tvoje, psiha je tvoja, vse je OK, dokler si na svetu, nič ni čudnega in čudaškega...za ostale naj te ne briga... in pazi na svoj biser v sebi!!!

Lp Sofie
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #6 dne:: torek, 21. junij 2011 ura: 06:35 »

Pa še nekaj, če osebnemu zdravniku ne zaupaš ali pa s tabo ne ravna vsaj približno tako kot si želiš (seveda v okviru okoliščin), je potrebno zdravnika zamenjati. To je pravica vsakega pacienta in menim, da jo premalo izkoriščate. Sploh pa mi, ki smo že tako občutljivi. 

oki
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #7 dne:: torek, 21. junij 2011 ura: 06:43 »

to se pa strinjam!!!
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar