FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 09. junij 2026 ura: 10:06

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Nenadno poslapšanje  (Prebrano 5754 krat)
materazzi
gost
« dne:: nedelja, 05. junij 2011 ura: 19:53 »

Pozdravljeni,

Rad bi čimveč nasvetov oz. vaših izkušenj zato bom kar opisal svoj primer.

Decembra 2009 so se začele moje težave, prvo seveda sploh nisem vedel zakaj gre vendar je blo res grozno. Najprej sem začel jemat Zoloft, ker pa stanje ni blo bolše mi je psihiatrinja predpisala še Zprexa. Nato sem počasi zviševal svoje odmerke zdravil tako, da sem se zdravil na naslednji način: Zjutraj Zoloft 150mg; zvečer Zprex 15mg. Stanje se je kar precej izboljšalo tako, da sem lahko dokaj zmerno oz. normalno živel. Ker pa se stanje do marca 2011 ni čisto popravilo, mi je psihiatrinja predlagala nova zdravila - Valdoxan. Tako, da sem v začetku Aprila Zprexa začel počasi opuščat (najprej sem znižal na 10 nato na 5 in kasneje popolnoma opustil), Valdoxan pa začel jemat, zoloft pa sem znižal na 100mg. Nekako dokončna diagnoza do danes je mešana anksiozna depresivna motnja. orej sem zdaj jemal zoloft 100mg in valdoxan 25mg.Stanje je blo dokaj konstanto skozi celo zdravljenje(bil je kaki dan oz. dnevi ki so bili slabši vendar sem lahko vsaj približno funkcioniral) vse do včeraj. Včeraj pa se mi je nenadoma stanje tako poslabšalo, da sploh nemorem verjeti je tako kot je bilo nazačetku. Skozi ves čas se mi nekaj dogaja, vglavnem grozno. Zdaj pa me zanima, če je to povezano z menjavo zdravil (zdaj že sicer 2 meseca jemlem valdoxan) ali se je to zgodilo kar tako. Vglavnem tak slabo se nisem počutil že vsaj leto in pol, tako da sem čisto potolčen in ponovno obupan.

Zanimajo me vaše izkušnje oz. nasveti.
Hvala za odgovore.

Lp
Prijavljen
marina
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 974

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 05. junij 2011 ura: 20:07 »

Zdravo

mogoče pa ti zdravilo ne odgovarja? Kako pa spiš? So prisotne tudi motnje spanja?
Zyprexa pomaga tudi pri tem.

Kaj pa si se pomenil s svojo psihiatrinjo?
Najboljše je, da se zmeniš z njo...
jaz jemljem Zyprexo 2,5 mg komaj en teden in je več ne bom rabila, ker zdaj hvala Bogu lahko spim.

Kako pa ti je deloval Zoloft? KAko dolgo si ga jemal? Si imel na začetku kake stranske učinke?

Vse se bo rešilo, vem da se človek prvi trenutek počuti izgubljen, ko se stvar vrne, ampak glej, prišel boš iz tega oki
Prijavljen

Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan.«
A. Einstein
materazzi
gost
« Odgovori #2 dne:: nedelja, 05. junij 2011 ura: 20:30 »

Zaenkrat sem dobro spal, bom vido danes kako bo. Po zprexi pa je tak znano, da se zelo spi, jas konkretno se sploh nisem mogel zjutraj zbuditi (stranska učinka: spanje in povečanje telestne teže). Zoloft jemlel že leto in pol, na začetku so bli mali stranski učinki. Pri psihiatrinji pa mam pregled komaj sredini julija. Tako da me zanimajo nasveti.

Lp
Prijavljen
marina
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 05. junij 2011 ura: 20:36 »

Želim ti, da se ti oglasi kdo ki tibo dal uporaben nasvet. Če je pa fejst hudo, pa zmeraj lahko pokličeš - če ne drugega svojo osebno zdravnico

Drži se
Prijavljen

Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan.«
A. Einstein
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 05. junij 2011 ura: 21:36 »

Materazzi, kaj si pa zase naredil v tem času?Si se opiral samo na zdravila? Zdravila ne delajo čudežev, ampak nam pomagajo, da funkcioniramo kolikor toliko normalno, medtem pa moramo skrbeti sami za svoj napredek, počutje in stabilnost .....Kako, se boš verjetno vprašal? Fajn je iti na psihoterapijo, se ukvarjat s športom, gibat v naravi, si vzet čas zase, kolikor je mogoče si kakšno masažo privoščit, dobro knjigo prebrat, družiti se s pozitivnimi ljudmi,......še in še je tega....
Nihanja so normalna, naučimo pa se jih obvladovat, preusmeriti svoje misli, se prisiliti da se nekam premaknemo.....s primerno terapijo. Povprašaj svojega psihiatra, kakšno psihoterapijo ti priporoča in katerega psihoterapevta. rozicodam
Prijavljen
materazzi
gost
« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 08:40 »

Zase sem pomojem naredil kar precej in se še vedno trudim. Na psihoterapijo hodim približno že leto in 3 mesece. Po temeljitem pregledu pri psihologinji mi je te priporočila razvojno analitično psihoterapijo, kar sem posredoval tudi psihologu. Tudi z športom se ukvarjam, saj sem že od nekdaj aktiven športnik. Tako da me je to izredno poslapšanje popolnoma šokiralo in dobesedno vrglo iz tira...

Lp
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 09:36 »

in kaj bi lahko bil razlog poslabšanja? (stresni dogodki...karkoli...?)
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
materazzi
gost
« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 09:52 »

Kaj bi lahko bil razlog poslapšanja? Tudi to se jas sprašujem... ne najdem nobenega razloga, niti najmanjšega, saj mi je šlo vse ok, pa še počutje je blo kar zadovoljivo. Sedaj pa smo ponovno na začetku... katastrofa...

Lp
Prijavljen
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 09:58 »

Materazzi  rozicodam

Morda pa je poslabšanje res posledica menjave zdravil...včasih telo pač odregaira tako. Lahko pa so se nabirali kakšni manjši dogodki, ki jim niti nisi pripisoval pomena, ampak, ko je mera polna, se zgodi, da gre čez rob.  unsure

Vsekakor pa nisi na začetku...sedaj veš, da BO BOLJŠE, imaš izkušnjo, da se DA živet tudi s anksioznostjo in paniko....tokrat bo šlo lažje navzgor, boš videl. Če pa si še vedno v dvomih, se obrni na svojo psihiatrinjo, ona najbolj pozna tvojo situacijo in ti bo lahko tudi najbolje svetovala.  oki
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
martinca
gost
« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 11:15 »

Če si aktiven športnik, brez stresov praviš, 1 leto pa 3 mesece psihoterapije, potem je ta hud padec značilen, organsko povzročen z menjavo zdravil. Imel si pač visoke doze in to so zdaj posledice menjave, ker v 2 mesecih po spremembi prejšnji pridobljeni nivo nevtrotransmiterjev v možganih pade, Valdoxan pa enim nič ne pomaga. Morda se še ni izkazal, vendar pa ima zdaj težko skorja nemogoče in  dvojno delo, to je  porihtat tvojo mešano motnjo, sedanji padec in porihtat izgubo prejšnjih zdravil. Možgani se keijsko navadijo na vajene doze antidepresivov. Pa tud antipsihotik Zyprexa je pomagala stabilizirat, pa si jo morda jedel v preveliki dozi, ker ti je požrla dosti dopamina in ti morda samo zato "ni blo čisto v redu" .  Bi raje probal z malenkost manjšo dozo mogoče, kako si se počutil, dokler si bil na Zyprexi 10 mg zvečer?

Isto je blo pri meni pri prečasni ukinitvi AD, grozno. Pomaga že iti nazaj na tisto, kar si poznal. Če pa greš nazaj na prejšnji AD, pa boš v dobrem mesecu do dveh boljši. Šport je pa sploh super, naravno pridobivanje serotonina.
Prijavljen
materazzi
gost
« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 11:25 »

Ko sem bil na zprexi 10mg zvečer, sem se počutil bolše, vendar je psihiatrinja rekla, da bi moglo biti dosti boljše če že ne skoraj OK. Zato je predlagala da zvišam dozo.
Torej mi ti predlagaš, da bi se vrnil nazaj na zprexo in bi opustil Valdoxan? Ker zaj mi je res grozno, ves čas se mi "dogaja" niti za sekundico nimam nekakšnega miru, da bi lahko normalno deloval.

Lp
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.469

vsi smo orli

« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 11:29 »

Torej mi ti predlagaš,

prej bi se jaz še z dr. posvetovala...
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Slavka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.159

« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 11:33 »

Če pa si še vedno v dvomih, se obrni na svojo psihiatrinjo, ona najbolj pozna tvojo situacijo in ti bo lahko tudi najbolje svetovala.  oki

...sem tud jaz takega mnenja...
Prijavljen

"Per aspera ad astra"
petruška
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 61

« Odgovori #13 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 11:54 »

pogovori se z psihiatrinjo
Prijavljen
martinca
gost
« Odgovori #14 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 14:08 »

Ko sem bil na zprexi 10mg zvečer, sem se počutil bolše, vendar je psihiatrinja rekla, da bi moglo biti dosti boljše če že ne skoraj OK. Zato je predlagala da zvišam dozo.
Torej mi ti predlagaš, da bi se vrnil nazaj na zprexo in bi opustil Valdoxan? Ker zaj mi je res grozno, ves čas se mi "dogaja" niti za sekundico nimam nekakšnega miru, da bi lahko normalno deloval.

Lp

Psihiatrinja ti bo predlagala, ti pa tudi lahko, ker po novi zakonodaji  (kot vsak bolnik, ne kot duševni bolnik, a vendar) imaš pravico sodelovati pri zdravljenju. Če ti ne bo nič dobrega predlagala, pa najdi eno drugo. Trpinčenje ni ničemur namen.  ne  Ona te je spravila v to trpinčenje. Naj popravi. Odgovarjat ji ne bo nikoli treba za povzročeno trpljenje. In pravilno sem ugotovila : dobro ti je bilo na 10 mg Zyprexe in AD-ju, morda bi blo dovolj celo manj Zolofta ; ker itak si imel nadveč!  A kljub temu pa psihiatrinji nekaj ni pasalo, pa ti je pač menjala.  kiselnasmeh  Kar tako. No, saj te bo porihtala, saj te mora zdaj, ko vidi, kaj je naredila   Embarrassed 

Tud jaz sem to doživela hud padec, ko sem iz večernega lexaurina prešla na xanax. Panika!
In samem AD (ki mi ga je tud predlagal psihiater, ko me še ni poznal) in sem morlaa prekiniti in zaradi predčasne ukinitve AD-ja, muke.

In poznam tudi  primere hudega poslabšanja ob menjavi zdravil : rešitev pa je bila vedno prehod nazaj na znano. Ne povečanje tega novega sedanjega ali tretje zdravilo.

Zyprexa je en od tistih, ki skupaj z AD-jem pomaga k stabilnosti razpoložeja, kot tudi drugi antipsihotiki, vendar pa določenim ljudem v določeni dozi - to pa jaz ne vem, v kakšni točno. Okvirno se ve vse,  vendar vse ne prime enako vsem in s psihiatrom prideta do tega skozi tvojo izkušnjo.

Še to. Da se ne boš prestrašil preveč, če prehod nazaj na stara zdravila (boljše so manjše ali srednje doze, ne pa največ), zvišanje Valdoxana ali pa kakšna nova zdravila, ne prinese takoj olajšanja, ki ga rabiš, to je normalno! MOžgani rabijo ZDAJ več časa. Pričakovano je,  da ob tovrstnem zapletu zaradi psihiatrovega   eksperimentiranja z bolnikom (na bolnikovo željo ali pa brez,. itak duševni bolniki radi ubogajo) traja  malce dlje časa, da prime dobro. pomisli Da ne boš v skrbeh, če boš še čez 1 mesec v blatu bolečin! V 2 do 3 mesecih boš na konju!  Saj BO prijelo postopoma zelo dobro kot nekoč, če boš še vedno živel brez stresov kot doslej  Cool  Samo ne vem, če na Valdoxanu. Boš videl sam! Ker zdaj bodo možgani in kemija v njih rabila nekaj več  časa za rešitev zapleta, rešiti je treba hud padec zaradi izgube prjšnjejih zdravil in tudi navajanje na Valdoxan, ki deluje čisto drugače kot ostali antidepresivi - to se ve in ta zmeda v možganih je samo začasna !

Drugače se zdravniki več kot iz farmacevtskih navodil  naučijo iz izkušenj z bolniki, ti si živ primer.  Itak ni cilj "po najboljšem možnem zdravilu dokončno ozdraveti", ker je to redkost v primeru naše osebnostne motenosti, ta motnja je neozdraljiva in je človke z njo skoz "na koncu", osebnostne otnje so sploh najbolj moderna pogruntavščina današnje psihiatrije in psihologije. Jaz tud imam to in bojda nam je skupna nujnost doživljenjskega zdravljenja (pa ja) . V bistvu je to za psihatra tud umetnost, za posameznika ujeti njemu ustrezno dozo. Moj jo je zame pogruntal, verjel mi je, kaj mi pomaga (po vsme mojem norenju na AD in na tretjem anksiotiku) in mi po izprašanju napiše, kar rabim in da lahko živim.
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 14:13 od martinca » Prijavljen
vesnav
gost
« Odgovori #15 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 14:20 »

Se strinjam s Slavko, verjetno je od zdravil...

Nemudoma pojdi do psihaitrinje, poročaj o svojem počutju, ki ne gre po pravi poti...
In, ja, ukrepati mora, ona, če je višanje doze to povzročilo..

Tvoje POSLABŠANJE se bo zagotovo izboljšalo, ko boš našel zdravnico, ki bo to slišala.
Seveda, tudi menjava pride v poštev.

Pa s psihoterapijo nadaljuj...

vse dobro
Prijavljen
buljo13
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 164

« Odgovori #16 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 19:57 »

materazzi, tvoj nick je od nogometaša interja?
Prijavljen
materazzi
gost
« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 06. junij 2011 ura: 23:23 »

Hvala vsem za trenutne nasvete. Ja buljo 13 nick je od nogometaša Interja...

lp
Prijavljen
materazzi
gost
« Odgovori #18 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 10:48 »

Tako, danes sem se po telefonu pogovoril z svojo psihiatrinjo, ker sem naročen šele julija pa mi je rekla naslednje: Da moje stanje ni tako, da bi se moral zdraviti z antipsihotikom (ni težav na duševni ravni), da sva zato ukinila zprexo. Vendar naj zaj vseeno začnem nazaj jemat zprexo vendar v manjših količinah (5mg). Kaj menite?

lp
Prijavljen
marina
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: torek, 07. junij 2011 ura: 12:38 »

Če ti jetako rekla, jo upoštevak. Menim, da ve kaj dela.

Kako si pa drugaće?
Prijavljen

A. Einstein
Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar