FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 19:47

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Jeza  (Prebrano 455 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
blueray
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4

« dne:: četrtek, 02. junij 2011 ura: 12:51 »

Živjo!

Danes bi rada napisala nekaj o moji jezi, ki se v trenutku prebudi ob starših, ki delujejo pod pretvezo, da vse naredijo za lastne otroke, vendar pa ob bolj jasnem pogledu, vidim koliko veliko prostora zavzema mama s svojo manipulativno držo... koliko prostora zavzema oče s svojim odmikom, umikom v svoj svet. In koliko jeze se v trenutku nakopiči v meni. Koliko energije je potrebne in kako jeza ni mogoča v tej družini in ne veš, kaj naredit s tem...

Lp

Prijavljen
urssska
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 625

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 02. junij 2011 ura: 12:52 »

Vpiši se na tečaj kickboxinga, resno, ni boljšega načina sproščanja jeze in napetosti.
Prijavljen

Človek ne dozori do svojega
do svojega obraza
brez smeha in čenčarij
in ne brez poraza.
Tone Pavček
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 02. junij 2011 ura: 12:58 »

kot pravi Urssska - jezo usmerit kam drugam oz. vse sile napet v to, da se čimprej osamosvojiš  rozicodam
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Ajla
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 153

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 02. junij 2011 ura: 16:12 »

blueray...

...sočustvujem s tabo. Tudi jaz sem v tem paketu  kiselnasmeh S kolegom se meniva trenutno, da greva na badminton ali tenis. Sicer sem tudi sama razmišljala kaj bi mi dobro delo. Glede na to, da jeze ne znam izražati ( nikoli je nisem), sem razmišljam o izražanju skozi druge načine. Dretje ne pomaga, vpitje na samem tudi ne, v avtu sem dostikrat stopila na gas in potem naredila kako neumnost ( nič hujšega)...

Morda izražanje z umetnostjo, športom...Najslabje se je umakniti in potiskati zadeve vase. Slej ko prej izbruhne.

Good luck  rozicodam
Prijavljen
blueray
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: petek, 03. junij 2011 ura: 10:16 »

blueray...

...sočustvujem s tabo.

Good luck  rozicodam

Hvala!

Danes sem pa izbruhnila in to na mamo, ker me je zelo razjezila. Počutim se krivo, čeprav sem se ji opravičila. Jeze ne morem kontrolirati, vsaj ob njej ne.  Angry Težko se je z njo, kaj zmeniti, ker daje vtis, da se prilagodi, ampak v resnici, se vedno potem zgodi, tako kot ona želi, kontrolo ima nad vsem...

Lp
Prijavljen
Ajla
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 153

« Odgovori #5 dne:: petek, 03. junij 2011 ura: 13:30 »

blueray...

...sočustvujem s tabo.

Good luck  rozicodam

Hvala!

Danes sem pa izbruhnila in to na mamo, ker me je zelo razjezila. Počutim se krivo, čeprav sem se ji opravičila. Jeze ne morem kontrolirati, vsaj ob njej ne.  Angry Težko se je z njo, kaj zmeniti, ker daje vtis, da se prilagodi, ampak v resnici, se vedno potem zgodi, tako kot ona želi, kontrolo ima nad vsem...

Lp

Besedna manipulacija morda?
Prijavljen
majč
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.808

« Odgovori #6 dne:: petek, 03. junij 2011 ura: 17:00 »

blueray...

...sočustvujem s tabo.

Good luck  rozicodam

Hvala!

Lp

če imaš dominantnega očeta, potem je morda to način, kako se tvoja mama uveljavlja, ker se more, seveda tudi ona. če je psihično močnejša, za to ni kriva sama. kje si tu ti?

sama sem imela zelo podobno zgodbo, oče direkten in useka po mizi, tko pa tko bo, mami z diplomacijo doseže vse. sama nisem bila nikoli diplomat, vse sem razumevala, če je bilo naravnost povedano in sama sem vedno vse naravnost povedala. največ težav v odnosih pa sem videla, ko se je meni načela moja kemija. v čem je bil problem?

vse se je povezovalo in nisem bila sposobna dojemati meja med drugimi in sabo. zato me je vse tako zelo prizadelo. začel se je začaran krog prepirov, pa seveda tudi moji izbruhi jeze in razočaranj, ko sem videla, kaj se v odnosih znotraj dogaja, da ni vse črno belo, kot je bilo sprva videti. v teh začaranih krogih prepirov smo bili kaki dve leti. trpljenja sem imela čez glavo, analizirala sem odnose za dve generacije nazaj in ugotavljala, kaj se pravzaprav dogaja. potem sem padla v epizodo in dokler se nisem začela zdraviti, sem bila enako občutljiva, ranljiva, itd. pozneje se je nekaj spremenilo, pa ne vem, mislim, da to ni bila samo kemija znotraj mene, ki je bila veliko bolje urejena in sem našla meje med drugimi in sabo, ampak tudi to je bilo. mislim, da smo se začeli bolj poslušati. prvič je moje starše zanimalo, kaj jim govorim in kje jaz vidim problem. rekonstruirali smo vloge in jih spremenili.

kaj pa se dogaja zadnje čase: dobila sem fanta točno take stare šole kot je moj lasten oče. vse bo po njegovo. aha. vendar vsi rabimo biti slišani, vsi rabimo biti upoštevani, vsi rabimo nekaj prostora zase, da preživimo. še vedno menim, da manipulacija ni o.k. in ni v redu. sama še najbolj manipuliram v hecu v pogovoru, ampak na tak način, da me vsak prebere. to je kot neka igra med mojim fantom in mano, da mu pokažem, da tudi jaz nisem od muh. ampak....ves preostali čas, ko gre za resno pogovarjanje in dogovarjanje, sem iskrena in direktna, vidim pa, da bom morala biti diplomat. se bom morala naučiti to biti. kaj to pomeni? ne da nisi iskren, ne da izigravaš druge ljudi, ampak da znaš zadevo povedati ob pravem momentu, ko te človek sliši. da znaš zadevo ustrezno približati. in tukaj je potem samo fer play še na način: ti poveš, kaj si ti pripravljen in jaz povem zase, kaj sem jaz pripravljena. amen. komunikacija je bolj neposredna. poštena. iskrena. morda je pri tvoji mami to način, da se uveljavi lahko, da jo kdo upošteva. če te to moti, potem se z njo dogovori, da želiš, da komunicirata bolj iskreno, bolj direktno in naj ti naravnost pove, kaj hoče od tebe, ti pa boš povedala, če je to tako zate v redu. da pač ne maraš igric. da ne znaš tega brat in da se počutiš prineseno okrog. tako gre to.

mogoče včasih pademo v igro, da manipuliramo, ker ne znamo obvladovati svojih želja, ampak to ni prav. fer play, iskrenost in direktnost vedno zmagata, seveda, ko ljudje dopuščajo drugim, da imajo svoj jaz, da povejo, kaj želijo in to tudi spoštujejo. sčasoma boš morda ugotovila, da drugače tvoja mama v odnosu s tvojim očetom ne more ravnati, ker je ne bi upošteval morda. ampak poglej: onadva sta s tem odnosom zadovoljna, ti pa trpiš. ti se z njo dogovori, kak odnos ti želiš imeti z njo in stoj za tem, da sta ena do druge odkrite. če bo tako, potem ne boš imela občutek, da nekdo ruši tvoje meje.

In če boš opazila, da si morda postala neznosno občutljiva in konfliktna tudi v vseh ostalih odnosih, potem je morda smiselno poiskati strokovno pomoč, ker je mogoče, da ti nagaja tvoja kemija in boš rabila kaka zdravila. Jaz bi danes to storila predčasno, prej kot da me sesuje od vrha do tal in se moj most totalno poruši, ker potem rabiš "sto let", da se s pomočjo zdravil sestaviš nazaj in samo izgubiš na času in energiji.

Drži se!

maja
Prijavljen

Vse, kar pretežko je, enkrat mine. Vse, kar boli, počasi bledi.-Poplnoma vsak dan se na novo začne in vsako trpljenje enkrat umre.
blueray
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: petek, 03. junij 2011 ura: 21:03 »

Živjo!

Uspe ji manipulirati že s samo načinom, z užaljenostjo, z umikom, s tonom govora, do besed ne pride, zato tudi ne morem tega videt do časa. Potem pa še z besedno manipulacijo  Angry.

Oče je odsoten in sploh ne dominanten, umaknjen v svoj svet, ni diplomatski. Redko udari po mizi.

Z mamo sva večkrat govorile o tem, težava je v tem, da se njej zdi njen način komuniciranja direkten, pa še zdaleč ni. Ko ji nekaj povem, gre to mimo nje. Odgovori ponavadi na to, kar rečem, ampak njen odziv ni čustven in ni skladen s situacijo. Bega me. Težko je z njo in ostalimi prijateljicami...

Lp in hvala za odgovore.

Prijavljen
Suzy
Expert
Prisotni Prisotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #8 dne:: sobota, 04. junij 2011 ura: 07:39 »

Članek o jezi iz revije Soutripanje,....mogoče ti bo prebrano kaj v pomoč!!!

Kako pravilno izraziti jezo?

Prevladujeta dva načina ravnanja z jezo, eden je potlačitev in drugi izbruh. Oba sta na daljši rok neustrezna in imata negativne posledice. Zatrta jeza pogosto vodi v pomanjkanje življenjske energije, volje in tudi v bolezni. Izbruhi jeze pa so izredno neprijetni za medsebojne odnose in onemogočajo komunikacijo, ki bi bila konstruktivna.

Pri jezi je zelo pomembno, da ločimo njen energijski del od vsebinskega. Vemo, da jeza požene val energije po telesu, v glavo, roke, zgornji del telesa. Če to energijo potisnemo vase, bo tam tudi ostala in vplivala na počutje in zdravje. Zato je dobro energijo sprostiti, a ne z nekontroliranim izbruhom, saj s tem problema nismo rešili. V prvi fazi, ko nas preplavi jeza, si lahko pomagamo z globokim dihanjem, kjer smo pozorni na vdih in izdih. Dihanje je lahko malo upočasnjeno. Že pet do deset takšnih vdihov bo povzročilo, da se bomo imeli bolj pod kontrolo. Ostane pa še vsebinski del jeze, raziskovanje, kaj jeza sporoča oziroma kaj nas je v resnici tako razjezilo. To zahteva  našo pozornost. V pogovornem jeziku pogosto rečemo "razjezil si me", a v resnici smo se razjezili sami, drugi je zgolj nekaj rekel ali storil, kar je v nas sprožilo jezen odziv. Ravnanje drugega morda res ni ustrezno, a odziv na njegovo izjavo ali dejanje je naš. In samo mi ga lahko spremenimo, če je neustrezen.

Temu procesu pravimo prevzemanje odgovornosti za svoja čustva. Potrebno se je vprašati, kaj v resnici nas je tako razjezilo. Morda je dejanje nekoga zgolj povod in ne resnični vzrok naše jeze. Je v ozadju naše jeze morda skrb, prestrašenost, ali se v nas kaj nabira že dalj časa, smo s čim v svojem življenju nezadovoljni? Ali se jezimo, ker je partner pozabil plačati položnice ali nas jezi in boli, ker se v odnosu počutimo žrtev, ki mora poskrbeti za vse zoprne malenkosti vsakdanjika? Ko spoznamo resnične razloge za svojo jezo, tudi ravnanje z njo postaja bolj ustrezno. Jeza je zgolj sporočilo, da se nekaj dogaja, kar zahteva našo pozornost in morebitno spremembo, akcijo. Prav jeza je čustvo, ki pomaga sprožiti akcijo, premik od nezadovoljstva k zadovoljstvu, od pasivnosti k aktivnosti, od vloge žrtve v zavestnega sooblikovalca svojega življenja.

Pozdravček rozicodam
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
blueray
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: sobota, 04. junij 2011 ura: 14:36 »

Živjo!

Strah, žalost, jeza vse pomešano dirja v mojem telesu. Priča prepiru staršev, očetovi jezi, ki izbruhne, kljub njegovi sicer odmaknjenosti in neodzivnosti, je ta jeza zelo močna, eksplozivna in me preseneti, prestraši me. Ne paše k njegovi podobi, umirjenega, skuliranega, oddaljenega, tihega moškega, ki ga ničesar ne briga. Včasih je bil moj idol, želela sem si vse prenesti na njegov način. To je bil način: nič se me ne more dotakniti, vse obvladam in nič me ne spravi s tira, razen seveda moja mama in njene manipulacije. Razumem zakaj jo ima tako rad in zakaj jo tako sovraži. Ob njej težko ostane gospod perfect, ker to ni mogoče. Izbruhu njegove jeze, botrujejo mamina izzivanja, podžiganje ognjenih kock, ki se razletavajo vse naokrog. Razumem jo, včasih sem bila nanjo jezna, danes jo razumem. Želi odziv, močan odziv z njegove strani, ki ji kaže, da jo oče vsaj sovraži, če že ne pokaže drugega čustva, razen skuliranega tipa, ki mu nič ne seže do kolen in sovraštva, jeze. Žalostna ljubezen me potre. Želita, da se vmešam v prepir in stopim na stran enega, kako sta v resnici krhka in šibka, saj ne zmoreta tekmovati drug proti drugemu, kot dva odrasla, potrebujeta še tretjo odraslo osebo. Ne postavim se več na stran nikogar, rečem, da nič ne vem. Ob tem se nekoliko umirita in potem spet izbruhneta. V svojem telesu čutim velik strah, prodirajočo, močno jezo zamenja otroški strah.
Ob pisanju teh sestavkov je moja nemirnost iz telesa izginila.

Suzy hvala za del članka, lp
Prijavljen
Suzy
Expert
Prisotni Prisotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #10 dne:: sobota, 04. junij 2011 ura: 16:14 »

A si kdaj opisala staršem svoje občutke,ki jih prestajaš ob njunih prepirih?

Pisanje pa tudi meni pomaga Bluberay,...zato kar piši,....saj forum je v ta namen,.... rozicodam
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar