Hery
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 108
|
 |
« dne:: nedelja, 06. marec 2011 ura: 17:28 » |
|
Mogoče malce bolj neresna tema ampk me zanima če ima kdo podobne izkušnje kot jst Zadnje čase se mi dogaja da se mi vsako noč neki sanja Včasih so sanje bolj prijetne včasih pa težke in imam občutek da se zjutri kr zmatran zbudim. Znanstveniki pravijo da je posledica sanj ko se pač en del možganskih celic prej zbudi kot drugi del To je najbrž samo ena od teorij. Nč nimam proti lepim sanjam heheheh samo včasih so pa ene res nadležne. Če ima kdo podobne skrbi le na dan z besedo
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
ljubica
|
 |
« Odgovori #1 dne:: nedelja, 06. marec 2011 ura: 18:49 » |
|
Ni neresna tema. Meni se sanje dogajajo na polno. In ponavadi nimam sogovornika.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Suzy
|
 |
« Odgovori #2 dne:: nedelja, 06. marec 2011 ura: 18:50 » |
|
Ojla Hery!!
Ja o sanjah je resnično napisanega že veliko in veliko teorij znanstvenikov,... Sama se velikokrat vprašam čemu sanjamo in zakaj se nekaterih sanj ne spomnimo oz.jih pozabimo v trenutku,ko odpremo oči,nekatere sanje pa tako intenzivno doživljamo,kot bi bila resničnost.Večkrat pa sanjamo slike,vtise,osebe,ki med seboj sploh nimajo nobene povezave in takrat naj bi naš um le pospravljal in sortiral. Nekateri pravijo,da nam sanje nekaj sporočajo,....a zame so sanje le odraz čustvene in mentalne podzavesti. Vsekakor se pri meni sanje ponavadi vrtijo okoli odnosov,situacij,konfliktov,dejanj zadnjih dni, stresov,...in če se te sanje sprevržejo v moraste,neprijetne,..je spanec nekak manj kvaliteten,telo nespočito in zaradi tega trpi tako fizično telo,kot psiha.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
No matter how dark the darkness, there’s always Light...
|
|
|
Hery
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #3 dne:: nedelja, 06. marec 2011 ura: 19:15 » |
|
Ja sej zanimive so te sanje Včsih se tudi sam sprašujem če mi te sanje res kaj hočejo povedat So pa najbrž res odraz čustev in določenih stvari ki so se mi dogodile Včasih si želim da bi se sanje uresničile seveda takrat ko so sanje lepe Včasih se mi pa sanja taka kozlarija da si še pomislit ne upam da bi se uresničile. Je ap res da sem ene sanje definitivno preiskusil in morem povedati da se sanje ne uresničijo
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Sofia-Del_Sati
|
 |
« Odgovori #4 dne:: nedelja, 06. marec 2011 ura: 19:17 » |
|
Meni se je odkar jemljem ad že tolikokrat slabo sanjalo, prov nočne more, da sm bla že čist hin. ko sem neki cajta zmanjšano dozo jedla, je blo ok. tak da res že nč več ne vem okol ad in lajfa oz. sanj 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 07. marec 2011 ura: 08:08 » |
|
imam občutek da se zjutri kr zmatran zbudim. daleč od tega, da bi to samo sanje povzročale
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
Hery
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 07. marec 2011 ura: 12:48 » |
|
Heroj Ne razumen kaj si mislu s tem da je daleč pd tega da bi samo sanje povročale
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Sofia-Del_Sati
|
 |
« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 07. marec 2011 ura: 12:51 » |
|
lahko da si utrujen tudi od prejšnjega dne, doživetih dogodkov, stresa, ipd.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
|
|
|
Hery
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 07. marec 2011 ura: 22:22 » |
|
Ja ja seveda s tem se pa strinjam ja posledice dnevnih dogotkov so ponavad odrazijo pri spanju
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
tunipupa
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 80
|
 |
« Odgovori #9 dne:: torek, 08. marec 2011 ura: 11:20 » |
|
Lahko si zmatran tudi čisto samo zaradi sanj. Lahko te tako čustveno izmozgajo, da si potem res crknjen,čeprav en večer prej nisi bil. To je zaradi podzavesti,ki deluje in ki prinaša na plan tudi najbolj skrite dele nas samih.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
noname1
|
 |
« Odgovori #10 dne:: sreda, 09. marec 2011 ura: 23:20 » |
|
Zanimive so sanje. Jaz sanjam vedno, ko spim. Vendar opažam, da se nikoli ne zgodi nekaj, kar bi se zgodilo tudi v resnici. Okvirni ambient in prostor se da povezati z nekimi preteklimi dogodki, vendar kakšnih detajlov ali poant zgodbe pa ne. Recimo sanjal sem, da je bila neka velika fešta v kraju od koder prihaja moj oče. Ok, tukaj je realno in takšne stvari so se mi dogajale. Se je pa zgodilo tudi to, da je v sanjah moj oče zadel na srečelovu poslovne prostore. V glavnem redkokdaj sanjaš nekaj, kar nima nikakšnje veze s tvojo zgodovino.
Definicija sanj pa je, kot je meni znano naslednja: "Stanje, ko deluje le zavest, podzavest pa je "izkljopljena"."
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #11 dne:: sreda, 09. marec 2011 ura: 23:32 » |
|
od kod ti ta definicija sanj?
po sodobnih teorijah (npr. hobsonova) nastanejo sanje, ko možgani predelujejo informacije, s katerimi se srečujejo čez dan in te informacije prihajajo v različne dele možganov, ki jih skušajo nekako osmisliti, sicer pa te informacije niso med sabo povezane. Sanje so torej nesmiselne in nimajo nekega globjega pomena. Lahko pa za kake pogoste travmatične sanje trdimo, da so povezane s kakimi neprijetnimi čustvi ali dogodki, ki se pojavljajo tudi čez dan, ampak to zgolj v asociativnem smislu - če se pogosteje srečujemo z neprijetnimi doživetji, jih bomo tudi pogosteje sanjali - ne gre pa za kakšne potlačene vsebine.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
noname1
|
 |
« Odgovori #12 dne:: četrtek, 10. marec 2011 ura: 00:49 » |
|
Mislim, da je tista definicija od Schopenhauerja, vendar nisem siguren.
Zdi se mi pa malo zgrešeno, da so sanje odsev nečesa, kar smo doživljali čez dan. Ker redkokdaj sanjaš nekaj, kar se ti je zgodilo konkretno isti dan. Sanjaš lahko tudi za več 10 let nazaj.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #13 dne:: četrtek, 10. marec 2011 ura: 00:52 » |
|
ja, ampak neki današnji dogodki ti lahko vzbudijo te stare asociacije. Sicer pa sem bolj hotel povedati to, da pri sanjah ne gre za neke potlačene travme ali podzavest (če s tem mislimo tiste vsebine, ki jih običajno ne moremo ozavestiti).
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Hery
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #14 dne:: četrtek, 10. marec 2011 ura: 19:08 » |
|
Super fajn razmišlenja. A pa mi kdo zna razložit to (včasih se mi to sanja) Znajdem se v nekem neprijetnem ali celo nevarnem položaju iz katerega bi se rad odmaknil ampk kot za kleto ne gre ne morem teči in takrat se po moje prav trzdim da bi nehal sanjat in po mojem se resnično kmal zbudim. Sicer pa pravijo da sanje trajajo zelo kratko nekaj sekund sam ne vem kolk je to res.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #15 dne:: petek, 11. marec 2011 ura: 13:46 » |
|
sanje trajajo 5-15 minut in tudi mi jih tako doživimo. to o raztegnjenem času je dokazano zgolj mit.
morda gre pri tem, ko se ne moreš premaknit za spalno paralizo. "Paraliza" mišic je sicer na sploh značilna za vse sanje, samo ko se zbujaš si lahko deloma že buden, mišice pa so še vedno paralizirane in jih ne moreš premaknit. To ponavadi traja nekaj trenutkov in je zelo neprijetno, ni pa škodljivo oz. je čisto normalno. Samo če se ti to samo sanja, je lahko nekaj drugega.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #16 dne:: petek, 11. marec 2011 ura: 18:02 » |
|
Zelo zanimivo Hery...tudi jaz sem imel kot otrok zelo pogosto takšne sanje. Ko te lovijo oz. bežiš pred sovražniki ali neko nevarnostjo, pa nikakor ne moreš teči. Ne gre in ne gre, noge so tako zelooo počasne in jih nikakor ne moreš premikati..najhujši občutek na svetu. Pa velikokrat sem se lahko nekako na silo zbudil, tik preden bi bil ujet.
Enkrat sem nekje zasledil, da je vzrok lahko v prekrižanih nogah med spanjem. No, meni so z leti tovrstne sanje minile, v bistvu sanje na sploh, saj se zelo redko spomnim, da bi kaj sanjal ponoči.
Če izveš kje kaj pomenijo te sanje, bi pa z veseljem slišal razlago.
Lp
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ribica
|
 |
« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 14. marec 2011 ura: 11:58 » |
|
Te sanje, da ne moreš teči, pobegniti ali nasploh premakniti nog, pa te nekaj ogroža - če se ponavljaj, lahko pomenijo, da si v realnem življenju ujet v neki situaciji, iz katere se ne zmoreš umakniti, pa te ogroža oz. je zate slaba. Tako je meni moja terapevtka leta nazaj razložila ponavljajoče se sanje, ko nisem mogla pobegniti, pa bi morala, Nisem zmogla premakniti noge naprej, narediti koraka, čeprav sem si z rokami prestavljala noge....Občutek nemoči in groze je bil nepopisen, zbujala sem se izmučena, prepotena in s strašno sem tudi po dvakrat na teden. Moja življenjska situacija je bila takrat dejansko takšna: "ujeta" sem bila v odvisnost od odnosov, v zakonu z alkoholikom in nisem bila sposobna narediti koraka k rešitvi, padala sem iz depresije v depresijo, jedla tablete in se vedno bolj pogrezala.... Ko sem po dolgih letih zmogla narediti premik v svojem življenju, oditi iz tega vzorca, ga korenito spremeniti in se tudi pozdraviti depre, se mi te sanje ne dogajajo več.
Ribica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #18 dne:: ponedeljek, 14. marec 2011 ura: 13:47 » |
|
Ribica, se strinjam s tvojim zapisom.  Tudi jaz se dostikrat v sanjah 'ubadam' z zadevami, ki jih v realnem življenju še ne nam razrešiti. Se jih zavedam, ampak so še v fazi razreševanja. Se mi pa včasih pokaže v sanjah tudi rešitev... Ni neresna tema. Meni se sanje dogajajo na polno. In ponavadi nimam sogovornika. Ljubica, o tem bi se pa dalo debatirat, ampak ne na tem forumu... Meni se tudi sanje dogajajo na polno, in sicer že celo življenje in NE samo sedaj, ko ne prekipevam ravno od sreče. Bova kakšno rekli ob kakšni priliki, ko se vidiva na kakšnem srečanju. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #19 dne:: ponedeljek, 14. marec 2011 ura: 17:00 » |
|
Moja življenjska situacija je bila takrat dejansko takšna: "ujeta" sem bila v odvisnost od odnosov, v zakonu z alkoholikom in nisem bila sposobna narediti koraka k rešitvi, padala sem iz depresije v depresijo, jedla tablete in se vedno bolj pogrezala....
Ja, pri tebi je bil potem verjetno razlog za sanje res tvoj zakon. Pri meni pa ne vem kakšna bi bila ta situacija, bil sem še otrok, nič kaj dosti razmišljal o življenju. Sanje so potem nekje v srednji šoli minile, depresijo pa fašem šele sedaj..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|