FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 19:02

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kaj vi menite? ali je tole že skicofrenija?  (Prebrano 696 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
larisa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 13

« dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 00:05 »

Zdravo vsem

Ali mi kdo lahko pomaga razumeti, kaj to je?

Boleham za depresijo ze kar nekaj let...od smrti svoje babice leta 2003! Pila sem antidepresive in pomirjevala (nisem jih jemala redno, le kadar sem jih potrebovala)! Depresija, z vsemi tabletami, se ni pozdravila! Leta 2009, sem zbolela za epilepsijo z napadi grand mal, katere sem 3 imela v budnem stanju, 6 ali 7 pa v spanju! Imela sem tudi blazje zlome, po vsakem, sem v spanju dobila epi napad!
  Zlomi se stopnjujejo...zadnji, je bil 1.1.2011, pri katerem sem imela hud epi napad v spanju, saj jezik je bil hudo pregriznjen in bolelo me je vso telo od hudega krča! Nato sem jih imela par manjših...po vsakem izpadu, je obup...posledice sem opisala ze v drugi temi, saj nisem vedla ce sem res dozivela zlome!! (Nato sem se spomnila, da psihologinja mi je ze pred dvema letoma, potrdila)
  Ze veliko casa me nekaj mantra, a se bojim komu povedati, saj bi se mi smejali, češ da sem ze pounoletna in da nisem otrok!

Ze dougo casa, trpim za določene strahove, kateri, ko sem malo pomislila in povezala use skupaj, sem ugotovila, da so se pojavili od smrti dedka in babice in se vedno se, la da so vedno hujsi...
  Bojim se, da me kdo opazuje skozi okno, bojim se da so to duhovi, morda dedka in babice!! Strah me je, da mi kaj naredijo! Bojim se tudi teme, da me kdo "ugrabi" in posili, da je kdo za kaksnim zidom (duh) in mi kaj naredi!!! V duhove nebi verjela, ce nebi jaz pa brat, po smrti babice, slišali njene korake!!!!!
  Po zadnjem izpadu, se je ta strah se  povecal!! Se najbolj zanimivo je to, da pred dvemi nočmi, ko sem bila v postelji in razmišljala o dedku, o njegovih zadnjih dneh, ce ni trpel, ko sem ta stavek  izrekla v glavi, je z nenada venih na terasi,na kateri imamo gugalnico za 3 osebe, 3 x (trikrat) udarilo, zvok je bil, kot da je kdo vrgel gugalnico v zid, z vso silo!!!!
  Žalost in šok je ta, da tole sem slišala le jaz, čeprav moji starši imajo okno, na teraso!!!!! Pravijo, da ce 3x udari, da je to potrditev!!!!!!!!!
  Ker je ta strah ze 2 tedna zelo močan, poskušam pred spanjem moliti-kar nisem tega NIKDAR prej delala, ceprav "sem verna", si lažje predstavljate kako je to hudo!!!!

Bojim se, da poleg depresije, epilepsije in zivcnih izpadov, sem zbolela se za skicofrenijo!!!!!!!!!!!!!!
Prej sem nekaj omenila, po ovinkih nekomu, da me je necesa strah in da se vcasih zatecem h veri...odgovor je bil: "Tole je že skicofrenija" Je to možno? Ne upam si niti povedati, česa me je strah, se za tole omembo, sem veliko casa iskala moč!!!!

Je možno, da so mi use te tablete, katere sem do sedaj jih pila in jih se vedno pijem, mi "skurile" možgane? Je možno, da je to, poleg vseh drugih motenj, še skicofrenija? Bojim se, da dobim se kaksen ta hud zlom in da me takoj hospitalizirajo!!!!! Ne vem več, kako si pomagati!!!!
  Sem stalno napeta, zaradi teh strahov!!!! Bojim se, da se mi bliza kaksen živcni izpad zaradi napetosti (strahu), poleh zivcnih izpadov zaradi stresa!?

Bojim, bojim, bojim, vedno ta smotana beseda bojim!!!!

Meni se bo res v kratkem zmešalo!!!!!!!!

HVALA VSEM ZA POMOČ!

Prijavljen
Danijel85
gost
« Odgovori #1 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 00:30 »

Zdravo
Najbolj boš razumela če prebereš tole besedilo,
Kaj je shizofrenija?
Shizofrenija je huda duševna motnja. Spada v večjo skupino duševnih motenj, ki jih imenujemo psihoze. Bolezen je opisana že več tisočletij, njeno ime pa je nastalo v začetku 20. stoletja. Shizofrenija se kaže z vrsto simptomov oziroma znakov, kot so motnje zaznavanja, mišljenja, čustvovanja, odločanja, volje, koncentracije. Sčasoma se lahko razvijejo tudi določene spoznavne spremembe, ki obolelega bistveno ovirajo v vsakdanjem delovanju. Najpogostejši potek bolezni vključuje več zagonov (epizod) z vmesnimi obdobji popolnega ali delnega izboljšanja. Natančen vzrok shizofrenije še ni znan, največ podatkov pa govori o določenem neravnovesju nekaterih kemičnih snovi (prenašalcev informacije med živčnimi celicami) v možganih.

Kdo lahko zboli za shizofrenijo?
Ocenjujejo, da ima shizofrenijo okoli 1 % vseh ljudi. Bolezen se pojavlja pri obeh spolih in pri vseh rasnih in etničnih skupinah ter neodvisno od socialnega statusa. Navadno se začne že pri mladih v obdobju odraščanja. Pri moških je vrh zbolevanja med 15. in 25. letom, pri ženskah pa med 25. in 35. letom. Razlogi za kasnejše zbolevanje žensk niso povsem znani. Prvi pojav bolezni po 40. letu je redek. Shizofrenija ni dedna bolezen, se pa v nekaterih družinah pojavlja pogosteje. Možnost, da se bo pojavila, je večja, če jo ima eden od staršev (ali oba), nikakor pa to ne pomeni, da bodo zboleli tudi potomci.

Kako prepoznamo shizofrenijo?
Čeprav ime morda spominja na »razcepljenost«, ne gre za bolezen, ki se kaže kot dvojna ali razcepljena osebnost, kar poznamo iz filmov. Večina oseb s shizofrenijo ima lahko težave, kot so neorganizirano razmišljanje in včasih tudi nepovezan govor, prisluhi in blodnje (očitno neresnična prepričanja, o katerih resničnosti je človek neomajno prepričan in ga ni moč prepričati o nasprotnem). Blodnje pri shizofreniji so večinoma preganjalnega in nanašalnega tipa, kar pomeni, da je oboleli prepričan, da mu drugi ljudje hočejo slabo, ga preganjajo, zasledujejo, ali pa, da se dogodki iz okolja nanašajo nanj (npr. da avtomobili vozijo mimo prav zaradi njega, da se neka novica v časopisu dejansko nanaša nanj itd.). Opisana oblika shizofrenije se imenuje paranoidna in je najpogostejša. Danes se dokaj redko vidi nekatere druge znake shizofrenije, npr. motnje gibanja (bolnik dolgo vztraja v neki pozi, neudobni telesni drži, ali pa je zelo vznemirjen, brez obstanka). To obliko shizofrenije imenujemo katatonska.

Kateri so najbolj značilni znaki shizofrenije?
Najbolj značilne znake shizofrenije razdelimo v štiri skupine.

Pozitivni. Oboleli je pahnjen v psihotičen svet halucinacij in blodenj. Prepričan je, da ga drugi preganjajo, mu sledijo, ga opazujejo in mu želijo škodovati, celo streči po življenju. Strahove vidi vsepovsod. Opazne so nenavadnosti v govoru in pisanju, misli so nejasne, celo nepovezane, težko jih razberemo in razumemo.

Negativni. Bolnik je zaprt vase, umaknjen, povsem brez volje, pobud ali motivacije in socialno izoliran. Izgubi zanimanje za dogajanje okoli sebe. Upad socialnega vedenja pomeni zanemarjanje skrbi zase, bolnik je nepočesan, neumit, v zamazanih in neustreznih oblačilih.

Kognitivni (spoznavni). Bolnik ima predvsem motnje delovnega spomina, njegova sposobnost koncentracije je zmanjšana, težje se uči.

Afektivni (čustveni). Čustvena izraznost je zmanjšana ali neustrezna. Bolnikovo čustvovanje je togo in pogosto neprimerno glede na posamezne situacije. Odraža se z nespremenjeno obrazno mimiko, slabim očesnim stikom, upočasnjenim govorom. Lahko se smeje ob neustreznih situacijah ali hihita brez razloga. Izrazita je lahko depresivnost.

Pomembno je zgodnje prepoznavanje
Bolezen se večinoma začne prikrito, z neznačilnimi znaki, ki jih tudi strokovnjaki lahko sprva zamenjajo z znaki, ki so značilni za večino najstnikov: popuščanje pri obveznostih v šoli in doma, zmanjšanje vsakdanjih dejavnosti, zapiranje vase. Tako na primer mladostnik, ki se je prej rad družil s svojimi prijatelji, igral nogomet, sedaj raje ostaja doma, razmišlja ... Seveda ti znaki še ne pomenijo duševne motnje, toda če trajajo dalj časa (več mesecev), je prav, da mladostnik poišče pomoč pri svojem zdravniku. Raziskave dokazujejo, da zgodnje zdravljenje teh neznačilnih simptomov zmanjša možnost kasnejšega razvoja shizofrenije. Ustrezna zdravila (tudi v majhnih odmerkih) pogosto lahko preprečijo razvoj bolezni. Zaradi sodobnih zdravil, ki jih bolniki lažje prenašajo, ni razloga, da bi ob prvih znakih shizofrenije z zdravljenjem odlašali. Pomembno je, da začnemo bolezen zdraviti, preden se polno razvije.

Zdravljenje je dolgotrajno
Ob prvem pojavu psihoze je navadno na začetku potrebno zdravljenje v bolnišnici, saj je treba postaviti pravo diagnozo ter opraviti nekatere preiskave za izključitev morebitnih drugih bolezni. Kasneje se večina bolnikov lahko uspešno zdravi tudi ambulantno. Zdravljenje prve epizode shizofrenije naj bi trajalo neprekinjeno vsaj dve leti, če se pojavi druga epizoda, je priporočena dolžina zdravljenja pet let. Če pa je epizod ponovnega zagona bolezni več, ni priporočene časovne omejitve trajanja zdravljenja oziroma je trajanje zdravljenja odvisno od stanja posameznika.

Izid zdravljenja shizofrenije je v zadnjih letih precej boljši
Zdravljenje shizofrenije je v zadnjih desetletjih, predvsem pa v zadnjih letih, zelo napredovalo. Ocenjujejo, da se uspešno pozdravi tretjina bolnikov, ki so doživeli prvo epizodo bolezni. Te osebe ustrezno funkcionirajo, hodijo v službo, imajo svojo družino. Na neki način je bila to le izkušnja več v njihovem življenju. Naslednja tretjina obolelih se ob ustreznem zdravljenju nauči živeti s svojo boleznijo. Potrebujejo nekoliko več podpore, predvsem podpore svoje družine. Imajo lahko še manjše težave zaradi bolezni, a jih ta ne onemogoča. V vsakdanjem življenju so povsem samostojni. Nekako 10 % pa se jih ne pozdravi in bolezen jim ostane v svoji hujši obliki.

Kako zdravimo shizofrenijo?
Uporabljajo se zdravila in drugi ukrepi. Zdravila za zdravljenje shizofrenije in drugih psihoz se imenujejo antipsihotiki in uravnavajo neravnovesje kemičnih snovi v možganih. Obstaja več vrst antipsihotičnih zdravil, ki se razlikujejo po delovanju in posledično tudi po neželenih učinkih. Zato je včasih potrebno nekaj več časa, da zdravnik najde najprimernejše zdravilo za posameznega bolnika. Zdravila so na voljo v več oblikah. Danes so vse bolj priljubljene oblike, ki se v ustih hitro raztopijo (npr. orodisperzibilne tablete).

Kakšne so prednosti zdravljenja z orodisperzibilnimi tabletami?
Orodisperzibilne tablete so izdelek najnovejše tehnologije v farmacevtski industriji. Jemljemo jih brez tekočine, kjerkoli in kadarkoli. So prijetnega okusa in vonja. Tableto enostavno položimo na jezik, kjer se v nekaj sekundah raztopi.

Glavne prednosti orodisperzibilnih tablet pred klasičnimi tabletami so:

diskretnost jemanja,
olajšano požiranje,
enostavnejše jemanje zdravila ne glede na čas dneva.
Zaradi navedenih prednosti je sodelovanje bolnikov pri zdravljenju boljše.

Pomembno je sodelovanje bolnika pri zdravljenju
Bolniki pogosto opustijo zdravljenje, saj se bolezen ob ustreznem zdravljenju povsem umiri in se jim zdi, da so povsem zdravi.

Na začetku tudi še ni znamenj, ki bi opozarjala, da se bo psihično stanje zaradi nejemanja tablet poslabšalo. Toda običajno se v nekaj tednih ali mesecih po samovoljni prekinitvi zdravljenja zgodi prav to. Znaki poslabšanja so živčna napetost, ki je prej ni bilo, nesproščenost in nenaden pojav nespečnosti. Ob teh znakih se čim prej obrnite na svojega zdravnika.

Najpomembnejše je zaupanje med bolnikom in zdravnikom. Izrednega pomena je tudi delo z družino, ki lahko zelo vpliva na bolnikov odnos do bolezni in posledično tudi do jemanja predpisanega zdravila.

Kako si lahko sami pomagate?
Spoznajte znake, potek in zdravljenje bolezni. Vedeti morate, kdaj se pojavijo znaki, da boste pravočasno poiskali pomoč pri svojem zdravniku.
Ne prekinjajte zdravljenja samovoljno. Če menite, da vam zdravila ne pomagajo ali imajo neželene učinke, to takoj povejte svojemu zdravniku.
Pridružite se skupini za samopomoč. Pri zdravljenju ima neprecenljivo vlogo tudi podpora družine in prijateljev. Besedilo Rok Tavčar Shizofrenija in druge psihoze
Prijavljen
toja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.858

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 00:41 »

rozicodam

Larisa, glede na to, da nisi redno jemala zdravil, se nisi mogla pozdravit.
Zdaj se pri tebi pojavlja strah....prisluhi, ko morda malo zaspiš in potem v
napol budnem stanju nekaj slišiš... Huh?
Predlagam ti, da se ponovno pogovoriš s psihiatrom, da se dogovorita
glede zdravil, kajti mislim, da je v tebi še veliko težkih mislih o katerih razmišljaš
in se ti potem pojavlja ta tvoj strah.
Dobiš lahko samo panični napad, ki pa še zdaleč ni "živčni zlom", je pa neprijeten.

Če si želiš pomagati...pojdi do psihiatra in stvar se bo razjasnila.
Ti se boš lepo pogovorila, dobila po vsej verjetnosti zdravila, ki jih boš morala
redno jemat...tukaj gre za zdravila, ki delujejo na dolgi rok in tudi njihov učinek se ne pokaže takoj.

Toliko o tem....morda ti kdo napiše kaj več!

Glede shizofrenije, pa ti ne morem nič napisati, sicer pa vidim, da je moj
predhodnik o tem že veliko in podrobno opisal...vendar se ne prestraši, ker
se da pozdravit in ti si to želiš... oki

T
« Zadnje urejanje: nedelja, 27. februar 2011 ura: 00:47 od toja » Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 14:00 »

Hojla Larisa!

Sem podrobno prebrala tvojo zgodbo in mislim, da ni shizofrenija. Poleg Danija, ki ti je napisal o tej bolezni, lahko tudi sama malce pobrskaš po spletu, kaj to je za ena stvar, če pa se gledala film Čudoviti um (A beautiful mind v gl. vlogi Russel Crowa) o izjemnem matematiku J. Nashu, boš razumela.

Je pa tko: sama osebno imam vedno probleme kadar kdo umre zaradi duhov. Tudi ko sta umrli obe babici in ata, pa še par sorodstva ali dobrih prijatlejev in vse moje živali (psi), sem imela še kako leto strah pred duhovi, zvoki, temo, sama zvečer bit,.... Priznam, mi je lažje, ko imam danes ob sebi kužka  kiselnasmeh

Tebi se ti strahovi pojavljalo z nekim vzrokom, ki se ti je zgodil, shizofrenija pa pride sama od sebe, brez vzroka in sploh ne veš, da tisto, kar se ti dogaja v shizo stanju, da ni res. Šele ko dojameš, razumeš (s pomočjo psihiatra in zdravil), da si shizofren, se lahko naučiš obvladati fikcije. Mislim, da je to bistvena razlika med tvojo fikcijo (ki strah in prisluhe ali privide, ki so lahko tudi resnični povzroča dejanska smrt tvoje babice,dedka) in fikcijo, ki nima povezave in se ti ful dogaja.

Obstaja več vrst shizofrenij, od take, ki jo lahko obvladaš, do take, ko te zdravila vrnejo v naš svet, kjer si lahko žalosten, depresiven, se ne znajdeš in se bolje počutiš v svojem svetu, ko ne vzameš zdravila,.... Cel začaran krog, vendar prvotno rabiš nekoga, ki te bo izvlekel iz kroga tvojih misli, strahu in panike!

Vsekakor pa bi bilo dobro, da bi se o tem pogovorila z nekom, ki te bo razumel in poslušal, in to je vsekako psihiater, ki ni bavbav ampak človek, ki razume strahove in našo duševnost. Lahko tudi psihoanalitik.

Vse dobro ti želim in javi se še kaj!!!!

Sofie  rozicodam
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 416

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 22:56 »

tudi shizofrenija se ne pojavi nujno "sama od sebe", lahko jo sproži nek večji stres. tvoji strahovi so vsaj na opis podobni paranoji, ki je lahko znak shizofrenije. Vsekakor moraš to nujno povedati psihiatru, da bolje oceni, saj so za shizofrenijo značilni še drugi simptomi. Lahko pa se paranoja ali psihoza pojavi tudi brez shizofrenije, torej ni nujno, da je kronična, ampak le posledica nekega večjega stresa. Lahko se pojavi, če si jemala droge, npr. marihuano ali amfetamine.

Si imela kdaj obsesivno-kompulzivno motnjo? Pri tej se namreč lahko pojavi neutemeljen strah pred tem, da boš znorel - čeprav ne gre za psihozo, ampak pač za obsesije.

Si se z AD-ji zdravila redno - torej da si jih jemala več mesecev? Si jemala antipsihotike? Si bila kdaj na psihoterapiji?

Za diagnozo lahko povprašaš tudi po kliničnem psihologu - ti imajo po mojem mnenju boljše znanje in orodja (vprašalnike ipd.) za diagnozo.
Prijavljen
majolka
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 69

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 25. april 2011 ura: 16:34 »

Draga Larisa, Vrjemi mi da duše umrlih kakor mi imenujemo nimajo časa ne pravice se z nami igrati in nam škodovat. Dedek in babica te nebi nikoli strašila ali  ti povzročala neprijetne situacije. Sama narava je poskrbela za to da se ne mešajo duše umrlih v naša življenja. Preberi si knjigo USODA DUŠ  IN POTOVANJE DUŠ. Mogoče boš drugače gledala na življenje in energijo ki jo zapustimo ob smrti.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar