FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 18:57

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: bolečina, bolečina...depresija?  (Prebrano 2606 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 17

« dne:: sreda, 23. februar 2011 ura: 13:25 »

Pozdravljeni.

Potrebujem vaše mnenje.
Bom na kratko opisal mojo sicer kompleksno zgodbo (take na tem forumu še verjetno ni).

Dolga leta (2002-2006) sem imel bolečino v desni meči (topa) in pa pekoče bolečine v obeh nogah. Nekajkrat pa tudi pekoče bolečine po drugih delih telesa (obraz, roke). To je bilo kratkotrajno (2, 3 tedne).
Včasih je bilo bolje, včasih slabše. Dejstvo je, da sem bil cca 4 leta kronično neprespan.
Pojedel sem ogromno nalgesinov, jemal neurontin.... , nič ni kaj dosti pomagalo.
Imam ogromno ortopedske dokumentacije, MRI možganov, hrbta, ...,cca 3 cm kup papirjev. Vse v mejah normale oz kar bi pojsanilo moje težave.

Leta 2006 sem zaradi izčrpanosti (2 meseca sem jemal uspavala) obiskal psihiatra, dobil Cymbalto. In zgodil se je čudež. V roku 2 tednov je topa bolečina izginila. Pekoče bolečine pa so se zmanjšale.

Vse do letošnjih bož. novoletnih praznikov sem normalno funkcioniral (lahko normalno spal...) Vmes so bila sicer krajša obdobja ko je bila topa bolečina rahlo prisotna, vendar je izzvenela.

V decembru me je spet zvočer začela boleti desna meča, vendar pa sem to nekako spregledal, se nisem obremenjeval, ker pač to ni bilo prvič.

Nato pa je udarilo. Eno jutro sem se zbudil z »prizadeto« desno mečo, močno bolečino. Zaradi tega sem spet ostal brez spanja. Po 1 tednu pa se je bolečina prenesla na celo telo (trup, roke).
In tako je še danes. Po telesu imam pekoče senzacije, boli me obleka, ki jo nosim.

Povečal sem odmerek cymbalte na 120 mg (prej sem imel 30 mg) ter dobil zyprexo.
Zyprexa mi je dala spanje, žal pa se boličine v 2 mesecih niso nič popravile.

Ali je možno da je pri meni depresija izražena v obliki bolečine? In da pač cymbalta več ne prime?
Ali poznate kakšen podoben antidepresiv, ki deluje podobno kot cymbalta?
Psihiatrinja je rekla da bom morda poizkusil z wellbutrin?

To je to.

Hvala za nasvete.

Lep pozdrav.
Prijavljen
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.094

« Odgovori #1 dne:: sreda, 23. februar 2011 ura: 17:59 »

Depresija se lahko kaže različno, tudi v obliki bolečin, še posebej kot praviš ti, pekočih bolečin. Poznam osebo, ki je imela pekoče bolečine na zadnji strani glave in po vratu. Imel je diagnosticirano anksioznost + depresijo, mislim da je jemal cipralex in mu je vsaj kar se tiče panike in bolečin lepo pomagal.

Kolikor vem obstaja še en antidepresiv, ki deluje podobno  kot Cymbalta (na serotonin + noradrenalin). V kolikor pa psihiatrinja predlaga Wellbutrin, lahko probaš. Meni osebno ni nič pomagal in sem skoraj 3 mesece vrgel stran z njim.

Lp
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.430

« Odgovori #2 dne:: sreda, 23. februar 2011 ura: 21:38 »

Janez, sama sem imela izredno hude pekoče bolečine po vsem telesu od vrha glave do podplata. Najbolj se je pa odražala v glavi, prsih, hrbtu, v rokah. Obiskala sem urgenco velikokrat, ker sem mislila, da je to infarkt.
Sedaj že tretje leto jemljem Citalon, nekaj časa pa sem jemala tudi Eglonyl-sem prenehala.
Tesnoba je bila velikokrat prisotna, občutek , da se mi meša, da me bnodo odpeljali v bolnico, ipd.
Odkar jemljem AD je šlo samo navzgor, vendar sem medtem tudi veliko naredila zase. Hodila sem na skupino za anksiozne, šla na kognitivno vedenjsko terapijo, šla na hipnoterapijo, hodim na telovadbo, sprehodi, družba, branje knjig, forum  Smiley ipd.
Kar se tiče zdravil, ti ne morem svetovati, ti lahko samo psihiater. Poizkusi še s kakšnimi pozitivnimi spremembami v življenju, tako kot jaz. rozicodam
Prijavljen
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 24. februar 2011 ura: 08:52 »

Hvala za odgovore.

December je bil zelo naporen v službi. Pa tudi doma sem pretiraval z računalnikom....
Sem včasih zvečer vzel helex, da sem zaspal. Morda je to vzrok za poslabšanje.

Čudi me, da povečana doza cymbalte (iz 30 na 120 mg) nič ne izboljša stanja. Ali je možno, da se telo navadi na AD?

Zdi se mi, da če mi izginejo bolečine, bi bil spet povsem normalen. Sedaj pa težko preživim dan. Vedno bolj se obremenjujem in sekiram, da ne bo bolje. Ko se je to začelo si nisem mislsl, da bo po 2 mesecih še vedno brez izbolšanja.

Vsak dan popoldan hodim cca 45 min v naravi, za vikend grem v planine. Se trudim, ampak ni spremembe.

Trzinka, kako dolgo je trajala bolečina pri tebi? Se je spreminjala?

Prihodnji teden grem k psihiatrinji, upam da bo drug AD kaj pomagal.

LP
Prijavljen
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #4 dne:: sobota, 26. februar 2011 ura: 17:40 »

Živjo Janez

Preveč se obremenjuješ z mislimi kdaj bo bolje,zakaj še vedno te bolečine,....raje jih preusmeri na pozitivnejše točke tvojega življenja.
Tudi sama imam Cymbalto in zraven še Welbutrin in mi ta kombinacija odgovarja,saj so bolečine v mišicah,sklepih,...dosti manjše.Pogovori se z zdravnico in nam javi kako je šlo!!
Drži se!!
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 07:26 »

Trzinka, kako dolgo je trajala bolečina pri tebi? Se je spreminjala?

Prihodnji teden grem k psihiatrinji, upam da bo drug AD kaj pomagal.

LP

bolečina pri meni je bila prvo leto prisotna skoraj tri mesece, dokler nisem šla k enemu bioenergetiku. Naslednja runda, pa kar precej časa, dokler niso prijeli AD, pa še potem kakšno leto (ne vsak dan) ob vsakem stresu, ob vsaki negativni misli......Ko sem razčistila v glavi nekaj stvari, se mi je stanje izboljšalo.
Kljub temu me še včasih zapeče, ko imam večji stres, ko pride anksa na obisk.......vendar sem se naučila prepoznat te zadeve in jih poskušam umiriti.

Mogoče bi pa res moral zamenjati zdravila, lahko tudi psihiatra..... rozicodam
Prijavljen
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 18:43 »

Hvala za vašo podporo, odgovore.

To kar me najbolj skrbi oz mi povzroča težave je preveč občutljiva koža. Obleka me "boli", občutek kot da je težka kot svinec, me stiska.... Te senzacije so prisotne predvsem v ramenih, hrbtu, prsih.
Skratka, res čudne bolečine. So pa tako močne, da jih ne morem odmislit.

No, upam da bo ščasoma kaj bolje. Se trudim biti pozitiven.

Kako dolgo rabi wellbutrin da prime?

Hvala

LP

Prijavljen
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 20:02 »

Janez več o Wellbutrinom si preberi pod temo zdravila.
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: nedelja, 27. februar 2011 ura: 20:39 »

Janez, mene je peklo kot da bi pojedla  žerjavico na zunaj in navzven. Ja, te pekoče bolečine ne moreš odmislit kar tako. Ko ti bodo AD dobro prijeli se ti bo bolečina omilila in pa seveda, ko boš spremenil miselne vzorce.
ADji na vsakega posameznika drugače vplivajo in primejo. Nekateri po treh tednih, nekateri pa šele po dveh mesecih ali več. Vsak drugače doživlja stranske učinke ipd., tako da, upam, da boš čimprej bolje, ne izgubi nikoli volje in bodi vztrajen pri svoji ozdravitvi rozicodam
Prijavljen
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 28. februar 2011 ura: 09:22 »

trzinka, ali si jemala kakšna pomirjevala oz kako si zmogla
so ti kaj pomagala?

jaz moram začet jemat nekaj, ker ne vem kako bom zmogel brez... če npr jemljem helex 3 x 0,25 na dan, ali bom hitro postal odvisen?

ali obstaja kakšno boljše pomirjevalo, celo telo me peče, občutki so nenormalni

hvala

LP
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 28. februar 2011 ura: 09:30 od janez1 » Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: torek, 01. marec 2011 ura: 18:06 »

Jemala sem Lexaurin 4 mesece, pa so mi naredili več škode kot koristi kiselnasmeh Ni nič pomagalo pri bolečini, samo malce uspavalo me je, ampak jaz tako ali tako nisem mogla spati, niti od bolečin niti od panike.
Prenehalo je šele po jemanju ADja, pomoči prijateljice z nasveti in KVT.
Prijavljen
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 09:02 »

težko mi je, sedaj še delam vendar sem na poti proti bolniški oz bolnica...

moje zdravstveno stanje je grozno, danes sem se zbudil z močnimi topimi bolečinami v rokah...
preveč občutim telo, ne vidim več izhoda, da bo kdaj še bolje

jem helexe, zyprexo, cymbalto, a še vedno se počutim grozno

v petek imam psihiatrinjo (nov ad)...

LP
Prijavljen
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.056

« Odgovori #12 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 11:12 »

Citiraj
Čudi me, da povečana doza cymbalte (iz 30 na 120 mg) nič ne izboljša stanja. Ali je možno, da se telo navadi na AD?
Ne, Janez1, na AD-je se ne navadiš, te ne "zasvojijo", pomirjevala (Helex, Xanax ipd) pa ja.
Verjamem ti, da ti je koža pretesna, težka... Podobne občutke imam tudi sama včasih. Bi si jo najraje slekla, saj se počutim, kot da mi ne pripada, kot da mi je tesna in me povrhu še boli. Telo je preobčutljivo celo na dotike. Ne znam prav opisati, občutki pa niso prav nič prijetni.
Ne znam ti nič kaj pametnega svetovati, razen tega, da se pogovoriš s psihiatrom in se držiš njegovih navodil. Izgleda tudi, da si zadnje čase preobremenjen s službo. Bo treba izpreči. Pazi na burnout (izgorelost, pregorelost). Preberi si malo tole - http://www.burnout.si/
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
vijolica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 123

« Odgovori #13 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 12:48 »

Evo še mene tukaj,

dobila Cymbalto zaradi pekočih bolečin, potem po 6 mesecih samoiniciativno prenehala in spet pekoče bolečine. začela spet jemat in cel mesec bog pomagaj. Sedaj spet boljše.

tako da lahko tudi sedaj ko si povečal dozo na 120 (to je zelo veliko) se je vse skupaj še bolj ojačilo in bo trajalo nekaj časa da mine.

Čakanje da mine se pa meni zdi, da še bolj potencira vse skupaj. Čudno da ne prime heleks. Potrebno je zdržati in si dobiti podporo, ko je najhujše. Tudi forum pomaga. Preizkušeno.

Me res zanima kaj ti bo rekla  psihiatrinja, javi se in zdrži. MOgoče je prišlo do izgorelosti, služb a in obremejenost to dostikrat povzroči.

Izgorelost je pravi izraz za take kot smo mi - saj gori res celo telo.

Joj, pa veste kaj me skrbi ko berem vaše poste, da se bo meni tudi enkrat zgodilo, da namesto da bi se pozdravila, da tablete ne bodo več prejele....
Prijavljen
toja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.858

« Odgovori #14 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 13:30 »

Joj, pa veste kaj me skrbi ko berem vaše poste, da se bo meni tudi enkrat zgodilo, da namesto da bi se pozdravila, da tablete ne bodo več prejele....

Vijolica ne bodi prestrašena...AD, ne izgubijo na učinku zdravljenja,
je samo ena stvar, ki je možna, da vsi AD niso enako učinkoviti za vse,
tako kot smo mi, ki smo različni.

V podporo ti povem, da jaz že osem let jemljem AD Aurorix in prav tako
kot tebi se je meni zastavilo to vprašanje, vendar sem takoj odreagirala in
poslala vprašanja raznim psihiatrom, od vseh dobila enak odgovor...vrednost
učinka pri AD ne upade, torej pomaga.
Morda, bi sama morda že lahko začela z opuščanjem, vendar se bojim... zardevam nehvala, z njimi se počutim OK... sesmejem
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 13:46 »

hvala za podporo

helex jemljem po 2 x 0,25 mg, malo je že verjetno bolje, nisem pa ok, še vedno čutim bolečine ...
verjetno bi moral sprobat večje doze oz kako drugo pomirjevalo oz protibolečinske tablete ??

lp
Prijavljen
toja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.858

« Odgovori #16 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 14:05 »

helex jemljem po 2 x 0,25 mg, malo je že verjetno bolje, nisem pa ok, še vedno čutim bolečine ...
verjetno bi moral sprobat večje doze oz kako drugo pomirjevalo oz protibolečinske tablete ??

Janez pomirjevala ti ni potrebno spreminjat, morda pa zjutraj, ko greš v službo
vzameš 0,5mg, da boš bolj sproščen, pa obvezno naredi nekaj razgibalnih vaj, da se telo malo razmiga in potem tvoje mišice ne bodo tako zategnjene...potrebna
je popolna sprostitev oki

S pomirjevali pa le previdno...da se ne zasvojiš, tako kot jaz, ki so me z njimi
zasvojili "strokovnjaki", zdaj pa se sama borim z odvajanjem...vendar mi uspeva.
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: petek, 11. marec 2011 ura: 14:17 »

1 teden že jemljem effectin er 75 mg zjutraj, cymbalta je bila zmanjšana na 60 mg zvečer

stranskih učinkov nimam, žal pa tudi moji problemi ostajajo, pekoče bolečine po vsem telesu..., zjutraj se zbujam z močnimi bolečinami v rokah, ki v veliki meri minejo ko vstanem...

vedno bolj imam občutek, da to ni depresija...žal sem brez diagnoze

LP
Prijavljen
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 745

« Odgovori #18 dne:: ponedeljek, 14. marec 2011 ura: 16:14 »

Janez1,

jaz tudi menim, da glede pekočega občutke, je potreben obisk drugega zdravnika... Cool..Menim, da to ni znak depresije, sicer pa vseeno vprašaj svojega lečečega osebnega zdravnika, okej?  rozicodam

Drži se in poročaj.

Dušica
Prijavljen
janez1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: ponedeljek, 28. marec 2011 ura: 15:16 »

bolečina ne preneha, čudne "neurotične" senzacije...

morda to res ni iz depresije, vendar pa imam občutek, da imam zaradi vseh naporov sedaj res depresijo
ne morem se smejat, vsak dan je tako dolg, nobene stvari ki sem jo počel prej, ne počnem več, za nič nimam veselja, imam črne misli, strah, napetost, vse je sivo
sem šel kolesarit...pa sem se počutil zelo slabo, brez zadovoljstva...

imam 150 mg effectin in 30 mg cymbalto, morda pa sem jaz med tistimi, ki jih AD ne primejo oz moje bolečine preveč vplivajo na mene in pač AD zato ne morejo opravit svoje vloge?

poznate še morda kakšen drug dober AD?

LP
Prijavljen
Strani: [1] 2 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar