FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 18:55

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Meditacija (Vipassana)  (Prebrano 794 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Arnold_Layne
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 9

« dne:: sobota, 19. februar 2011 ura: 22:29 »

Pozdravljeni!

Zanime me če se kdo ukvarja z kakršnokoli obliko meditiranja in kako to vpliva na vaše počutje in občutke tesnobe pred/po/v stresnih situacijah?

Naletel sem na to stran: http://www.si.dhamma.org/ ki ponuja kratko razlago kaj je to Vipassana in seznam tečajev, ki se jih lahko udeležiš brezplačno (hrana, spanje, učitelji) - na koncu lahko doniraš poljuben znesek (tečaji se izvajajo izključno od teh donacij udeležencev). Tečaj traja 10 dni, tam se pa je treba držati določenih pravil (piše na strani).

Stvar se mi zdi zanimiva in razmišljam, da bi letos poleti ali jeseni šel v enega od centrov, ki ponujajo te tečaje (v Sloveniji jih žal ni).

Torej, zanima me če ima morda kdo že izkušnje z Vipassano oziroma kakšno drugo obliko meditacije in kako izvajanje le-te vpliva na vaše počutje?

Hvala za odgovore!
Prijavljen
Roost 12
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 36

Slabo ne obstaja. Je samo...drugače.

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 20. februar 2011 ura: 09:57 »

Jaz sem bil na 10 dnevnem Vipassana tečaju v Avstriji. Zelo toplo priporočam. Hrana je bila super - vse je bilo super! Spomnim se, da smo takrat izklopili mobilne telefone (itak jih nimaš pri sebi), tako da so se domači ful bali, da so me 'pobasali' in prodali za organe. sesmejem

Urnik imaš na njihovi spletni strani, tako da veš kaj te čaka. Je pa faln, če si zmožen sedeti 1 uro brez premikanja preden greš tja. Te bo vse veliko manj bolelo. pomezik Ni pa to pogoj. Jaz recimo takrat, ko sem se odločil, da grem, nisem mogel sedeti z vzravnanim hrbtom niti 30 sekund. Aja, glede zbujanja te naj ne skrbi. Itak te zbudijo z gongom. Če pa res ne bi slišal, pa pride preverit v sobe - just in case. oki

Upam, da se odločiš, da greš. V teh 10 dneh res lahko ugotoviš kaj se tare v tvoji glavi. 10 dni opazuješ več ali manj vedno isti tok misli. sesmejem Pravzaprav bi ravno zaradi tega ta 10-dnevni course priporočil vsakomur, ne samo tistim, ki želijo meditirati. Samo zato, da opazijo kaj tare njihov um. Moj se je 10 dni ukvarjal samo s tem "da ne bi naredil kaj narobe".
Prijavljen

"Talent is a gift. Training opens the box." -Mialee
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 238

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 21. februar 2011 ura: 14:43 »

Skoraj isto je čuječnost / mindfulness. Slednja temelji na vipassani, je pa očiščena vse religiozne terminologije in ima dodanih nekaj vaj, ki na prvi pogled nimajo nič skupnega z meditacijo. Več o čuječnosti (z linki, knjigami in vajami) v http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,4979.0.html

Omenjeni tečaj je po moje kar dobra varianta, kako spoznati in se naučiti meditacije. Sploh, če imaš težave s samodisciplino. Je pa program kar oster in vsebuje par tehnik, ki jih sicer najdeš pri indoktrinaciji v razne kulte: popolna blokada komunikacije, zmanjšano trajanje spanja in prehrane. No, ljudje, ki jih poznam in so šli na te tečaje, so se vrnili čisto "normalni" - z izjemo tistega "wau, bilo je super" občutka. Eni so potem nadaljevali z meditacijo v navadnem življenju, enih pa se ni prijelo čisto nič.
Prijavljen
Arnold_Layne
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 21. februar 2011 ura: 15:54 »

Hvala za odgovore!

Jaz sem že večkrat poskusil začeti, pa sem potem vedno relativno hitro nehal, predvsem ker nisem našel prostora da bi bil vsak dan vsaj za kako uro sam Smiley (sem v študentu)

Prilagam še en uporaben link do audio uvoda v meditacijo in čuječnost: http://www.audiodharma.org/series/1/talk/1762/
Prijavljen
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 21. februar 2011 ura: 22:47 »

Najprej hvala za link. Sicer mi avdio zadeve niso všeč, ampak je zraven še "transcript", ki je super.

Jao, pa ne na začetku ciljat na 1 uro. Če ti na začetku uspe zbrano meditirati toliko časa, nisi na začetku. 10-15 minut čim večkrat na teden je več kot dober začetek. Čim večkrat pomeni ... recimo trikrat na teden, če ti rata vsak dan, pa pojdi na tortico ali kaj podobnega za nagrado.

Kar se mirnega prostora tiče... Najprej, veliko lažje boš našel mir za 15 minut kot za 1 uro. V krajšem času minutah se da narediti kaj tudi na busu, npr. kak body scan. Spomladi se ti pa sploh odpre malo morje možnosti zaradi vremena. Kot prvo bo cimer ziher bolj pogosto zunaj. Kot drugo pa lahko meditiraš tudi ti zunaj - klopca v parku, sredi gozda na kakem štoru...

Še stresnih situacij, kar sem spregledal na začetku: iz moje izkušnje lahko rečem, da meditacija (in sorodne vaje) ne odpravijo resnega stresa, vsaj po nekaj mesecih ne. Ti pa pomagajo, da stres prepoznaš in se manj sekiraš zaradi njega. Kar je v bistvu skoraj enako, kot če bi ga odpravil. Recimo jaz sem prvič delal vozniškega dva tedna po resnem začetku s čuječnostjo in sem prvič zaj*** izpit ravno zaradi neobvladovanja stresa. Se pa zaradi tega nisem preveč sekiral in je v drugo šlo BP.

Bistveno hitreje pomagajo pri tesnobi, kjer je "sekiranje zaradi sekiranja" tisto, kar najbolj poslabša situacijo. Z meditacijo ti uspe začutiti, da je tesnoba (oz. vsaj večji del nje) ... deluzija. In potem te tesnoba ne muči več. In čez čas izgine.
Prijavljen
Roost 12
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 36

Slabo ne obstaja. Je samo...drugače.

« Odgovori #5 dne:: torek, 01. marec 2011 ura: 17:48 »

Vipassana meditacija o kateri govori Arnold_Layne nima religioznih prepričanj, na kar namiguje tiranozaver. Na teh tečajih lahko najdeš tako budiste, ateiste kot kristjane (*pokaže nase*). Prepoved komunikacije je zato, da so pogoji za meditacijo čim boljši. Veliko težje je 10 dni non-stop meditirat, če te skoz nekdo moti s pogovorom. Za meditacijo rabiš tišino, da se lahko introvertiraš. Pa saj ti vse piše na njihovi strani (angleščina) oz. na slovenski strani.
Prijavljen

"Talent is a gift. Training opens the box." -Mialee
dusica
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 745

« Odgovori #6 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 10:04 »

Torej, če bi se odločila, bi potrebovala 10-dnevni dopust? Huh?

Čeprav zgleda stvar zanimiva..ima kdo še kakšno izkušnjo?

Dušica
Prijavljen
tiranozaver
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: sreda, 02. marec 2011 ura: 15:17 »

Vipassana meditacija o kateri govori Arnold_Layne nima religioznih prepričanj, na kar namiguje tiranozaver. Na teh tečajih lahko najdeš tako budiste, ateiste kot kristjane (*pokaže nase*).
Em, jaz nisem nikoli namigoval na to. Se oproščam, če je tako izpadlo.

Za mindfulness sem prepričan, da je brez religioznih konotacija, ker (vsaj nekoliko) poznam to zadevo. Vipassana tečaje pa poznam samo preko promocijskega gradiva in besed tečajnikov. Če pa celo kristjan pravi, da ta tečaj nima religioznih prepričanj, bo to držalo.

Bi pa picajzlal samo še toliko, da je vipassana kot pojem/beseda/koncept v celoti budistični pojem. Upam pa, da se vsi zavedamo razlike med nalepko in predmeti, na katere je nalepka nalepljena.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar