|
Suzy
|
 |
« dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 11:48 » |
|
Oj,...  Moram nekomu zaupat,ker me bo razneslo od pritiska,ki ga čutim v sebi,.... Sin obiskuje izredno šolanje,ki mu ga je financirala borza in tukaj se vse začne...ves čas sem imela na sumu,da tukaj nekaj ne štima a sem vseeno počakala na spričevalo. Po novem letu je prinesel domov obvestilo o opravljenih izpitih in bila sem presenečena-pozitivno,tudi njegova punca,... Nakar danes izvem od svoje mama,da je spričevalo oz.list papirja z ocenami ponarejen in da je borzi dolžan za ves letnik šole.Skoraj me je kap,....mami me je prosila,da je naj ne izdam in kaj sedaj storit... Obvestilo mu je ponaredila nečakinja in izgleda kao original,tud štempiljka je gor,podpis,... Premišljujem in tuhtam,sem čist na koncu z živci....zaenkrat še nisem povedala možu,bi se rada raje najprej sama pogovorila z njim. Je pa spet problem v tem,da je sin zadnje čase pod velikim pritiskom saj sem opazila,da ga nenehno boli glava,želodec,...in večkrat je že omenu,da si bo nekaj nardil,če ga ne bomo pustili pri miru(ker ga tudi sama veliko gnjavim,da si naj poišče delo,...pa še veliko stvari drugih,..). Svetujte mi prosim,ker več nevem,....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
No matter how dark the darkness, there’s always Light...
|
|
|
utrujena
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 179
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 16:52 » |
|
Suzy, mislim da tvoj sin že sam ve, da si bo moral poiskati delo, da bo odplačal dolg borzi, po drugi strani pa ni tako lahko dobiti dela kar takoj. svetujem pa ti, da ne delaš pritiska nanj, ker ga to samo še bolj teži. govorim iz lastnih izkušenj.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Bila na dnu, prišla na vrh. Povem vam punce in fantje, OBSTAJA POT.
|
|
|
|
Sofia-Del_Sati
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 17:36 » |
|
Delo najdt, magari smetarja ali drugo podobno, čiščenje, fizično delo + pa odplačat dolg kokr ve in zna.
Če je sposoben ponarejanja, potem pa naj se znajde sam!
Kajti če ga ne boste prijavili, je že zaradi tega lahko srečen, ostalo, če mu boste pomagali odplačevati dolg, se bo spet izmazal. Naslednjič bo kaj hujšega storil in najdel najbolj črne (misleč, goljufanje) rešitve.
Da ga pa glava boli in želodec.... verjamem ja, mene bi tud! In kok šele boli njegove starše??
Lp-Sofie
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
|
|
|
|
jazzjazz20
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 18:09 » |
|
Delo najdt, magari smetarja ali drugo podobno, čiščenje, fizično delo + pa odplačat dolg kokr ve in zna.
Če je sposoben ponarejanja, potem pa naj se znajde sam!
sofie, da bi bilo tako enostavno...najdeš službo in sin gre delat... mhm... a imaš otroke in če ja, koliko stare?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 4.533
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 18:14 » |
|
Suzy objem, verjamem da ti v tej situaciji ni lahko. Jeza je upravičena. Žalost tudi. Razočaranje tudi.
Mene moti predsem njegov način reševanja težav ... dolgovi, laži, pretvarjanje. Hkrati pa iz osebne izkušnje, meni zelo bližnje osebe vem, da je to "maska", ker se bojijo pokazat ranljivost, neuspešnost ...
Sama bi predlagala sinu pogovor, iskreno dat odprte karte na mizo. Pogledat situacijo in kakšne so možne rešitve. Naj ve, da ga imaš rada in ti je mar zanj ... Hkrati pa naj se ve da nosi sam posledice svoje neodgovornosti. Ne, ne bi reševala sina finančno ... Bi mu pa stala ob strani, pomagala poiskat tudi terapevta in pomoč, da najde sebe, svoje vrednote ...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
|
jazzjazz20
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 18:19 » |
|
Mene moti predsem njegov način reševanja težav ... dolgovi, laži, pretvarjanje. Hkrati pa iz osebne izkušnje, meni zelo bližnje osebe vem, da je to "maska", ker se bojijo pokazat ranljivost, neuspešnost ...
točno to sem prebrala v knjižici Depresija, ki sem jo prejšnji teden žulila... govori o študentu, ki ne študira, ampak dela vse, da ne bi dokončal šole...ker v bistvu sam ne verjame, da je sposoben šolo sploh narediti...raje je ne naredi zaradi špricanja, nedejavnosti...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
alexx
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 18:29 » |
|
Se strinjam, da je sinu potrebno pomagati Suzy, a ne vem kako. Morda res z zelo resnim pogovorom. Se pa vse zelo dolgo tudi vleče. Uničuje vas vse skupaj. Spominjam se kaj si napisala dve leti nazaj, pa me skrbi, ker se nič ni spremenilo na bolje. .Moj problem pa je naslednji,starejši sin me nenehno zmerja s psovkami,sram mi jih je izreči,če kaj ni po njegovem je v bajti kaos,izsiljuje denar,vse mu mora biti prinešeno v sobo od zajtrka,večerje,..če ne je spet cel hudič.Naj povem da nikjer ne dela,nikončal ne šole,samo do nogometa mu je in računalnika ter lajfa.Ne ceni in ne spoštuje me in malo bi mu bilo mar če krepnem.Tudi mlajši sin gre po njegovih stopinjah a se vsaj kasneje opraviči,zjoče,ker se je grdo obnašal.Saj vem kaj boste rekli zdaj kako si jih vzgojila takšna sta.A ne ni res,vzgojena sta bila z veliko mero ljubezni,mojega razdajanja in veliko posvečanja šoli,igri..Res pa da nikoli nisem postavljala mej,ki pa bi jih morala.Vedno jima je bilo v vsem ugodeno,a sedaj je moje spoznanje prepozno.Trpim ob nenehnem psihičnem trpinčenju in bojim se da se bo nekega dne zgodilo kaj tragičnega saj je star.sin tudi nasilen.Ni še položil roke nad menoj a z možem sta že imela kak stik bi temu rekla.Nerazumem kako lahko 21 letni fant ne razmišlja o prihodnosti,službi in kako je lahko tak do staršev,brez spoštovanja in kako se mu ne smilita.Obupana sem nad življenjem in nevem kako dolgo še bom vzdržala..
Ne vem kako te potolažiti. Objem. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
alexx
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 18:43 » |
|
Suzy nikoli ni prepozno postavit mejo.  Jasne pogoje bivanja pod vajino streho postavita, prav te zadnje laži so lahko povod za pogovor .... če se ne bo strinjal bo pa moral oditi - živet na svoje ...  Nekateri ljudje se morajo dotakniti dna, da spoznajo, da njihov način življenja ni pravi. Težko je gledat svojega otroka ki tone ... ampak na ta način bo prisiljen se sočit z seboj, z svojo odgovornostjo zase ... Starši imamo nalogo otroka naučiti "loviti ribe" da ne bo lačen in ne mu jih nositi k riti.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
toja
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 19:59 » |
|
Suzy...  , poznam tvojo zgodbo in vem, da ti je zelo hudo, umiri se, poišči priliko, ko bosta sama, saj se bosta takrat najlažje pogovorila, hudo je, ko bo potrebno najti način, da mu poveš od kje ti podatki, od kod si vse to zvedela, da ne boš zraven mešala še mame...saj veš, da ji je tudi težko in da ti je povedala z določenim razlogom, to je bilo tudi zanjo hudo breme...  Suzy....drži se, mislim nate...  Več na ZS!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
|
|
|
|
jazzjazz20
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 20:02 » |
|
neateri ljudje se morajo dotakniti dna, da spoznajo, da njihov način življenja ni pravi. Težko je gledat svojega otroka ki tone ... ampak na ta način bo prisiljen se sočit z seboj, z svojo odgovornostjo zase ...
Starši imamo nalogo otroka naučiti "loviti ribe" da ne bo lačen in ne mu jih nositi k riti.
se bojim, da imam doma podoben primer
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Suzy
|
 |
« Odgovori #10 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 15:28 » |
|
Aslan,Jazzika,Toja,Utrujena,Alexx  Hvala vam za tolažilne besede!!! Danes bolj jasno razmišljam o vsej zadevi,...definitivno je potreben odkrit pogovor kot prvo,čeprav se bojim njegove reakcije in zanikanje. Mislim,da bom poklicala kar na borzo in izvedela iz prve roke kako in kaj,potem pa najprej sama govorila z njim. Aslan tvoje besede še kako držijo in vem,da sem bila premehka pri nalogi starša glede vzgajanja njih. Hvala ti...,vedno me razumeš in napišeš tako,da me ne prizadaneš in hkrati svetuješ v pravi smeri. Toja ti pa itak veš,da brez tebe ne morem  Rada bi še le besedo namenila Sofiji,veš ni tko enostavno kot si mi napisala in ker ne poznaš moje zgodbe se mi tvoje besede ne zdijo najbolj na mestu,...pa brez zamere Sofi!!!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #11 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 16:13 » |
|
Suzy, si v mojih mislih
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|
Sofia-Del_Sati
|
 |
« Odgovori #12 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 17:00 » |
|
Rada bi še le besedo namenila Sofiji,veš ni tko enostavno kot si mi napisala in ker ne poznaš moje zgodbe se mi tvoje besede ne zdijo najbolj na mestu,...pa brez zamere Sofi!!!
Nobene zamere. Jst sam tko vidim rešitev. Me pa zanima, kako se bo rešila zadeva, ker men se zdi to trd oreh (ponarejanje zadev), ki ga ne bo strl prijazen pogovor in ujčkanje. Ali pač? Če se motim, tnxgod, če pa ne, pa....šit ne  Lp-Sofie 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
|
|
|
|
jazzjazz20
|
 |
« Odgovori #13 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 18:50 » |
|
Danes bolj jasno razmišljam o vsej zadevi,...definitivno je potreben odkrit pogovor kot prvo,čeprav se bojim njegove reakcije in zanikanje.
no, ki smo imeli včeraj pogovor...in sveda on zanika problem...oz. konča s tem, da reče, da se ne misli spremenit... pri nas je problem z videoigricami (preko vseh mej) in z izsostajanjem iz šole... ker je vsako leti bilo enako in je rešil šolo tik pred zdaji, je to postal način njegovega šolanja... mi se pa mučimo...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #14 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 19:19 » |
|
Jazzika če šolo naredi pol je znosno in je še ok. Pogosto se starši sikirajo zato, ker otrok ne ustreza njihovim normativom, kaj naj bi počel, kako zapolnil dan.
O špricanju šole tudi predlagam pogovor. Zakaj to počne, kaj potrebuje ... Moje punce so namreč če potrebujejo čas zase, za psihično sprostitev ali za učenje za test lahko doma brez problema ... so mi hvaležne jih čutim ... šolo pa tudi delajo BP.
Če šole ne naredi se pa net zakodira ... in to se v naprej pove, kaj ga čaka. Lahko pismen dogovor ... in jasno NAGRADA za ok vedenje ... Če popravi slabe ocene na 3 ... npr. mu kupite novo igrico ...
Starši ga pogosto biksamo ker otroke obsipamo z kritiko, nasveti, željami, pričakovanji... Otrok pa hrepeni po biti slišan, biti razumljen, čutiti da ga sprejemaš takega kot je ....
Ne vzemi kot pametovanje, sam moj vidik reševanja situacije sem napisala ...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
marina.
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 13
|
 |
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 19:43 » |
|
Rada bi še le besedo namenila Sofiji,veš ni tko enostavno kot si mi napisala in ker ne poznaš moje zgodbe se mi tvoje besede ne zdijo najbolj na mestu,...pa brez zamere Sofi!!!
Kar sem prebrala, sem začutila, da si dobra, mehka in občutljiva oseba, nesposobna postavljat meje, kar je žal sin izkoristil in na nek način manipulira s tabo, pa tudi sam sebi si postaja največji sovražnik, ker bo končnoi ceno neuspeha plačal sam. Takšni ljudje smo, po karakterju sem tudi sama bolj takšna, žal, več ali manj tarča manj dobrih ljudi, ki našo naivnost izkoriščajo. res pa je, da najbolj boli, ko te izdaja oseba v družini, tu postaneš najbolj ranljiv, lažje je prebolet izdajo s strani partnerja, prijateljev.... Žal takšne stvari ponavadi vodijo v notranje stiske in dolgoročno tudi v bolezni, ker če se človek stalno žre, prej ali slej nekje udari ven.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
moonica
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.582
|
 |
« Odgovori #16 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 20:11 » |
|
kar je sofie predlagala si malokdo upa storit ... oz. malokateri starš zbere dovolj poguma za tako ukrepat ... sicer pa to ni čudno, saj verjetno prav zaradi tega pride tako daleč
za tiste, ki ste bolj 'na trdo brali' - ni blo mišljeno kot kritika
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
|
|
|
|
Suzy
|
 |
« Odgovori #17 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 20:24 » |
|
Res je,da je izbira takega ukrepa najbrž učinkovitejša kot ujčkanje in razno slepomišenje,... največkrat pa tako razmišljajo tisti,ki niso bili nikoli v podobnem položaju,....napisat je dosti lažje kot pa izvest v praksi,sploh če je prisotnih še veliko drugih okoliščin.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #18 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 21:27 » |
|
Suzy  , saj ne vem, kaj bi ti predlagala. Tudi moj sine gre v puberteto, še nimam slabih izkušenj kot le trmoglavljenje in odgovarjanje, ampak se pogovorimo in ustrezno ukrepamo. Upam samo lahko, da bo na tem ostalo, nikoli pa se ne ve v kakšno družbo lahko zaide in koliko se bo pustil voditi. Življenje je ena sama loterija  Če je tvoj sine že polnoleten, naj sam odgovarja za svoja dejanja. Tebi bodo šli samo živci. Kar se pa tiče besed o samomoru, pa ti poznaš sina, lahko da samo provocira. Želim ti , da si odločna in ne odstopata z možem od vajinih mej. Povedati kar je treba .... Ja, lahko je pametovati, pa me lahko vse to še čaka.  Mislim nate in upam, da se zadeve dobro uredijo 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
moonica
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.582
|
 |
« Odgovori #19 dne:: nedelja, 30. januar 2011 ura: 22:18 » |
|
napisat je dosti lažje kot pa izvest v praksi,
se-ve-da in vedno je treba gledat vsak posamezen primer ... dva si med sabo nista povsem enaka mi smo doma imeli hud primer ... tako, da se ne bi moglo rečt, da sem prav 'brez izkušenj' (odvisno kako pogledaš) ... sicer pa vedno pravim, da ni treba vsega doživet na lastni koži, da lahko daš dober nasvet ... včasih je celo boljše poslušat nasvet tistega, ki se v takem položaju še ni znašel, ker zna bit bolj objektiven po prebranem bi rekla, da je pri vas prepozno za pogovor ... mislim le pogovor ... bo treba še kaj več za rešit zadevo kaj pa če stopiš po nasvet do kakega terapevta? (mogoče kdo tu gor ve za kakšnega, ki se s takimi zadevami ukvarja) ? kakorkoli, želim ti dovolj energije in poguma! ob vsem tem ne pozabi misliti tudi nase vse dobro!!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
|
|
|
|