FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 17:56

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Intuicija  (Prebrano 822 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« dne:: nedelja, 16. januar 2011 ura: 14:45 »

Izredno dober članek na www.pozitivke.net, ki sem ga zasledila in ga delim z vami! Pozitivno naravnan dan vam želim.....Sofia  rozicodam
-----------------------------------------------------------------------------------------

Veste, kako je prišlo do izuma šivalnega stroja, ki je rešil naše prababice počasnega šivanja na roke? Takole …
V 19. stoletju se je Američan Elias Howe že več let ubadal s tem, kako bi naredil šivalni stroj. Največ težav mu je delala igla, ki jo je stroj vedno zlomil. Poskušal je to in ono, a zaman. Potem pa …

Neke noči je sanjal, brrrr, da so ga ujeli ljudožerci. Ko so ga gnali, no saj veste kam, je opazil, da imajo kopja preluknjana pri vrhu. Hipoma se je prebudil iz sanj vesel, da se je rešil ljudožercev, še bolj pa zato, ker je prišel do rešitve.

Kako to, da se ni že prej spomnil tega?! Pri šivanju imajo igle uho na drugem koncu kot konico, ker je to bolj priročno, se pravi, tako se da lažje šivati na roko. Ni pa to dobro za strojno delo. Zato so se igle pri stroju vedno lomile. Premestil je uho h konici in … rešil problem.

Kaj je intuicija?

Nekaterim se pač posreči, boste rekli. Že morda, vendar se lahko posreči vsakomur. Če skuša nek svoj življenjski problem iskreno rešiti, če se mu zares posveti, se mu bo enkrat posvetilo. Spregovorila mu bo intuicija. Pri tem ne gre samo za iglo pri šivalnem stroju. Gre za pomembna vprašanja o življenju, odnosih, delu, o lastni usodi in usodi tistih, s katerimi živimo.

Intuicija je neposredno notranje vedenje. Intuicija ni spoznavanje s čutili, niti ni spoznavanje z logičnim sklepanjem. Intuicija preprosto ve. To je spoznanje, ki pride od znotraj. In kar je pomembno, intuicija je tisto globoko notranje vedenje, ki ima v sebi moč spremembe, prenove, ozdravljenja. Intuicija človeka od znotraj prenovi, ožari z lepoto življenja in s tem tudi druge.

Zgodba pravi, da je slikar slišal za čudovito rožo. Nikoli je še ni videl, samo slišal je za njeno ime. Želel jo je naslikati, a ni imel denarja, da bi si privoščil potovanje v daljne kraje, kjer je rastla. Zato  je šel v globoko meditacijo. Dolgo časa je bil potopljen vase. Ko je prišel iz meditacije, je vzel v roke risalo in papir ter narisal rožo. Vsi so se čudili, kako čudovito jo je narisal. Tisti, ki so že videli to rožo, pa so dejali, da je še lepša, kot v resnici.

Od kje izvira intuicija?

Vsak človek ima globoko v sebi dušo, ki je kot žlahten, sijoč biser. To je človekov najbolj plemeniti Jaz, ki pozna le dobro, ki govori le resnično in ki vidi le lepoto. Zavest duše je intuitivna - kar hoče, to neposredno uvidi in ve. Zakaj? Duša ima zelo široko zavest. V njeni zavesti je vse. Duša je tisto v človeku, kjer je posameznik zlit z vesoljem in kjer se vesolje dotika posameznika. Vse vesolje je kot velik, kozmični ocean, ocean čudovite zavesti. En zaliv tega oceana je v srcu vsakega človeka. Tam plivka kozmični ocean in to je duša. Zato duša čuti, pozna in ve, kaj so globlje resnice življenja, kaj je skrito za videzom. To je intuicija.

Duša živi v globoki tišini v zalivu srca tako kot modrec v tihi votlini. Ve, a ne govori. Kdor jo želi slišati, mora nehati za nekaj časa dirjati naokoli, mora se umiriti v mislih in čustvih ter postati čisto tih. Temu pravimo meditacija. To je tako, kot bi stopil v tiho votlino k tihemu modrecu. Potem ga lahko vprašaš, kar te žuli. Lahko ga vprašaš konkretne stvari. Kaj naj naredim, da dobim primerno službo? Zakaj imam z otroci nemogoč odnos? Ali lahko kako pomagam svojim prijateljem v stiski? In tako naprej.   

Dodajam: se bom kdaj sprejel/-a, bom samozavestnejši/-a, bom sprejet/-a,..., predvsem pa, bom kdaj duševno mirna/-en? BOMO!!!  oki
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
noname1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 474

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 16. januar 2011 ura: 21:34 »

Razumski ljudje se na intuicijo ne znašajo.
Prijavljen
Roost 12
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 36

Slabo ne obstaja. Je samo...drugače.

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 17. januar 2011 ura: 08:10 »

Oooh, pa se. Samo ne znajo je opaziti/prepoznati v sebi. Intuicija je ideja. Mar trdiš, da razumski ljudje nimajo idej? sesmejem
Prijavljen

"Talent is a gift. Training opens the box." -Mialee
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 17. januar 2011 ura: 08:28 »

Razumski ljudje se na intuicijo ne znašajo. 

Shocked
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Juliette
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 253

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 17. januar 2011 ura: 09:59 »

To kar dandanes večinoma dojemamo kot razumsko je plod dela leve, torej logično-analitične možganske hemisfere, medtem ko intuitivno domuje v desni, v naši dobi še precej zaničevani, polovici možgan. Po moje je rešitev za večje ravnovesje tako pri posameznikih kot pri delovanju družbe kot celote v večjem ravnovesju med obema. Že v renesansi so ločevali med "scientio", ki je samo, čisto znanje (znanost) in "sapientio", ki je vedenje (modrost) in je veliko obsežnješa od samega analitično-kritičnega mišljenja, ki ga premore leva možganska polovica. Glede na to da ostaja desna že stoletja zanemarjena, skriva po mojem mnenju še veliko potenciala. pomisli
Prijavljen
noname1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 474

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 17. januar 2011 ura: 10:26 »

Samo fora je v tem, da moški delujejo predvsem z levo polovico možganov, medtem ko ženske kombinirajo leva-desna. Zato je tudi logično, da smo moški bolj racionalna bitja.

Ne, na intuicijo se ni za zanašati. Vse kaj nas pripelje do cilja je razum.
Prijavljen
DANIAMMA
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 161

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 27. januar 2011 ura: 13:09 »

Jaz pa mislim, da je čisto odvisno do katere mere imaš razvito intuicijo in kako "visoko" si na duhovnem nivoju razvit. Jaz recimo imam odprto tretje oko in me vedno ampak res vedno opozori na morebitne prihajajoče nevarnosti. Imam videnja,ki so pristna in ne plod moje domišljije. Mislim pa, da si intuicijo lahko izuri vsak, če le želi in v to vloži malo časa in "dobr" volje.
Prijavljen

Če v svojem življenju obupaš nad skromnim začetkom, se spomni, da je tudi hrast, tisto veliko in mogočno drevo, začel kot majhen želod, ki je ležal na tleh.
trina
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 972

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 27. januar 2011 ura: 13:18 »

Citiraj
Imam videnja,ki so pristna in ne plod moje domišljije.

Kako to veš? Grin
Prijavljen

Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
urssska
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 625

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 27. januar 2011 ura: 18:13 »

Samo fora je v tem, da moški delujejo predvsem z levo polovico možganov, medtem ko ženske kombinirajo leva-desna. Zato je tudi logično, da smo moški bolj racionalna bitja.

http://www.gender.org.uk/about/07neur/77_diffs.htm

Sploh ti ne bom servirala druge obsežne družboslovne in naravoslovne literature, dala ti bom samo še en sam banalen primer: Povej mi, poslušaš/ustvarjaš glasbo? To je samo eden od globalnih možganskih procesov, ki zahteva usklajeno delovanje obeh polovic. Da so pa moški bolj racionalni od žensk je pa popoln družbeni konstrukt, ki gre zelo na roke šovinistom še danes.

Citiraj
Ne, na intuicijo se ni za zanašati. Vse kaj nas pripelje do cilja je razum.

Mi je pa zabavno, kako takrat, ko ti ustreza človeka spraviš na raven živali, kadar pa ne, pa prešaltaš na razsvetljensko logiko, da je večvredno inteligentno bitje, zlasti moški seveda.

Tako intuicija kot razum delujeta na določenih predpostavkah in zavzetih stališčih, prepričanjih in mnenjih, samo da intuicija to dela hitreje in na nezavedni ravni in OBA SE LAHKO POPOLNOMA MOTITA.
« Zadnje urejanje: četrtek, 27. januar 2011 ura: 18:35 od urssska » Prijavljen

Človek ne dozori do svojega
do svojega obraza
brez smeha in čenčarij
in ne brez poraza.
Tone Pavček
alexx
Heroj
Prisotni Prisotni

Prispevki: 2.866

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 27. januar 2011 ura: 18:24 »

Citiraj

Kako to veš? Grin

Trina ima prav. V tem je keč. Kako veš, da ni to ena psihoz?
Prijavljen

alexx Afro 
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.533

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 27. januar 2011 ura: 20:30 »

Jaz pa mislim, da je čisto odvisno do katere mere imaš razvito intuicijo in kako "visoko" si na duhovnem nivoju razvit.

Tudi jaz mislim podobno in z mojo intuicijo prav lepo sodelujeva.
Bolj ko si v stiku z seboj, bolj ko prisluhneš sebi, hitreje prepoznavaš pravo smer zase ...
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
DANIAMMA
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: petek, 28. januar 2011 ura: 08:59 »

Citiraj

Kako to veš? Grin

Ker se skozi dogajanje oziroma dejanja izkažejo za resnična....in to velja tudi za videnja oziroma stvari na katere ne morem vplivati.... (vedno se izkaže za resnično) ...na določene stvari lahko vplivamo, nekaj pa nam je usojeno in moramo pač sprejeti...
Prijavljen

Če v svojem življenju obupaš nad skromnim začetkom, se spomni, da je tudi hrast, tisto veliko in mogočno drevo, začel kot majhen želod, ki je ležal na tleh.
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« Odgovori #12 dne:: sobota, 29. januar 2011 ura: 23:28 »

lep članek...
jaz sem intuitiven človek, seveda kombiniram to z razumom...
določene stvari se pač ve', čuti...še preden se jih razume...

tudi ljudi čutim...
ponči sanjam rešitve za svoje probleme...take ali drugačne...

žal je intuicija...6.čut...nekaj kar se ne more popredalčkat...dat v nek razumski, logični okvir...

če bi bolj poslušali svoj notranji glas, občutke...bi verjetno šli lažje stozi življenje...
Prijavljen
DANIAMMA
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: četrtek, 03. februar 2011 ura: 13:12 »

lep članek...
jaz sem intuitiven človek, seveda kombiniram to z razumom...
določene stvari se pač ve', čuti...še preden se jih razume...

tudi ljudi čutim...
ponči sanjam rešitve za svoje probleme...take ali drugačne...

žal je intuicija...6.čut...nekaj kar se ne more popredalčkat...dat v nek razumski, logični okvir...

če bi bolj poslušali svoj notranji glas, občutke...bi verjetno šli lažje stozi življenje...
clap se strinjam v vsem   oki
Prijavljen

Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar