FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 14:56

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Pravice "drugačnih" pri zdravniku?  (Prebrano 630 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« dne:: sobota, 04. december 2010 ura: 01:06 »

Pozdrav!

Že dolgo sem razmišljala o tej temi in sicer pravice vseh drugačnih do obravnave pri npr. zdravniku.

Zakaj gre?

Nekdo s SF, ala jaz, mu je že tako grozno iti do zdravnika mimo vseh ljudi, ki jih sreča med potjo, poleg potem že same obravnave pri zdravniku, najhuje pa ga čaka čakanje v čakalnici med ljudmi!! Polni ljudi! In še v tišini, kjer mi je še huje in od vsega strahu sem že vsa trda, tresoča in znervirana, da me potem še kašelj drugih moti kot hrup, ipd. In potem še dretje sestre pred vsemi: SOFIJA FOBIJA oz. navadno se samo priimek zaderejo: FOBIJA in seveda, vsi gledajo vate! Zato se vedno vsedem zraven vrat in umiram. Ko pridem not, sem že tako napol hin, potem mi še meri pritisk, ki je itak čist mim, srce tud, jezik je pa kot kreda!

Spomnim se tudi nekega dogodka, ko sem bila še mula in je v čakalnici bila neka gospa, umsko prizadeta, ki je kar naprej kričala in govorila, da ne more čakati, da jo to ubija ipd. In sestra seveda nonšalantno, da mora počakati kot vsi ostali (bi nekomu, ki bruha, tudi rekla, da mora v vrsto? Reakcija, ki te hromi in zmanjšuje zavest, je vseeno ali je telesna ali psihičnega značaja).
Vendar se že takrat nisem strinjala z njo, kajti nekdo z boleznijo / prizadetostjo / fobijo ne zmore normalno funkcionirati v situacijah, kjer ostali lahko. Zato pa je "drugačen" in to ni nič takega, le razumeti ga moramo. In če ga zdravstveno osebje ne, ja hudiča, kdo pa potem lahko!!??

Kot bi slaščičar rekel, da ne ve, ali gre na torto smetana ali zidni omet?!

Jaz sem mnenja, da oseba z fobijo, invalidnostjo, boleznijo, idr. se mora obravnavati prioritetno! Kajti ta oseba resno(!) trpi ob situacijah, v katerih drugi samo zazehajo. Ah čakalnica, kaj je to takega? Ali jedilnica? Meni pa je to kot sterilni sejtan med CC muhami!

Če lahko razumemo, da se starim in nosečim odstopa sedež, kar je seveda pravilno, potem tudi lahko podaljšamo naše razumevanje, da se tudi "drugačnim" pomaga tako, da gre pač pred mano (v primeru naročanja bi sestra itak dala na prvo mesto, kar zdravi ne bi vedel), saj bo tako ali tako kmalu zunaj, ker ne zdrži/-mo not pri zdravniku, poleg čakalnice Smiley Taki smo hitro notri-ven Wink

Osebno sem nazadnje prosila zdravnico za naročanje ob uri, ko bo najmanj folka, pa ne zato, da mi ne bi bilo treba čakat. Pa me ni ravno razumela. Naslednjič bom direktno rekla zakaj, pa me zanima odziv Wink Ali bo razumela in se me usmilila, da ne rečem tako, ali pa me bo vrgla med polno čakalnico, kjer bom spet se topila kot led v krematoriju.

Diskusija?

Lp-Sofie  rozicodam
« Zadnje urejanje: sobota, 04. december 2010 ura: 01:18 od Sofia » Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #1 dne:: sobota, 04. december 2010 ura: 07:37 »

Sofi...zakaj bi se "označevali"kot drugačni?
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: sobota, 04. december 2010 ura: 14:32 »

Dokler smo v manjšini, smo "drugačni". Al pa rečmo zdravim, da so drugačni.

Vem kaj hočeš povedati, zato sem pa dala v narekovaj besedo.... glede označevanja pa... kaj naj ti rečem.... nekak se moramo imenovati  pomezik
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.988

« Odgovori #3 dne:: sobota, 04. december 2010 ura: 15:41 »

Glede na to, da nas je ogromno "drugačnih"  kiselnasmeh bi bile potem čakalnice pri zdravniku prazne, bi jaz rekla.
Mene bolj moti čakanje pri zdravniku zato, ker pobereš še vse možne bacile, ki hitro napadejo tvoj, že tako oslabljen, imunski sistem.

Drugače pa jaz niti ne čakam veliko... pri splošnem zdravniku se naročim po telefonu in pridem na vrsto skoraj takrat, kot sem naročena...Psih.imam pa itak zraven pisarne in me pokliče, ko ima on čas za pogovor oz. oddam kartico in mi napiše  recept za ADje.

Mene bolj ob živce spravlja gužva v nakupovalnih centrih  seznojim

« Zadnje urejanje: sobota, 04. december 2010 ura: 15:50 od Slavka » Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sobota, 04. december 2010 ura: 23:58 »

No to je pa druga absurdna stvar, da moraš k zdravniku bolan, v čakalnico polno bacilov. Skoraj podobno, kot če bi se ranjen, nataknil še na gnojne vile.

Zdravniki bi morali, brezplačno seveda, prihajati na dom bolnikov!

Vendar je realizacija tega pametnega predloga dlje od odhoda na luno peš.  pomezik
Prijavljen

Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.310

vsi smo orli

« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 06. december 2010 ura: 07:33 »

Jaz sem mnenja, da oseba z fobijo, invalidnostjo, boleznijo, idr. se mora obravnavati prioritetno!

ja seveda, kako pak! - in to takoj ZA otrokom, pa takoj ZA obolelim za rakom, pa ZA tistim, ki močno krvavi iz rane, pa takoj ZA tistim, ki zaradi slabega počutja (virus, gripa, kar pač že), komaj sedi, pa seveda takoj za tistim, ki ima napad ledvičnega ali žolčnega kamna.....

Če je vrsta, je pač - vrsta  kiselnasmeh pri večini zdravnikov pa že poznajo naročanje na uro  oki
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 06. december 2010 ura: 07:46 »

Pozdrav!

Spomnim se tudi nekega dogodka, ko sem bila še mula in je v čakalnici bila neka gospa, umsko prizadeta, ki je kar naprej kričala in govorila, da ne more čakati, da jo to ubija ipd. In sestra seveda nonšalantno, da mora počakati kot vsi ostali (bi nekomu, ki bruha, tudi rekla, da mora v vrsto?Lp-

Sm lepo rekla, da nujna stanja so prioriteta! Torej tisti z duševnimi stiskami kot telesnimi poškodbami, to pa se nanaša tako na moje trditve zgoraj kot tvoje Arwen (duševno zdravje, bruhanje, krvavitve,... - vendar slednji so že v bolnici mar ne?)

In ja, so naročanja po manjših krajih, največji problem je bil v Lj., ko sem še tam živela! Vendar niso vsi iz majhnih krajev a ne de? Lp-S
Prijavljen

Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: sobota, 16. april 2011 ura: 10:28 »

Še nekaj pomišljam v vezi z zdravstvom in ODPIRANJU NOVIH ORDINACIJ, ZAVAROVANJA ZA NEČAKALNE DOBE, BOLEZNI,.... IPD, SKRATKA, KAR BI MOGLO BITI ZAGOTOVLJENO VSEM.

Da se dandanes splača biti zdravnik, posebno v SLO, je jasno vsakemu vrabcu. Strinjam se, da imamo več ordinacij, ne pomaga pa nam dejstvo, da so vse drage in da si izbiro k boljšemu zdravniku za samoplačilo lahko izbirajo bogati, srednji sloj pa odvisno od nuje bolezni (navadno, ko je že bolezen napredovala).

Potem so tukaj še oglasi raznih zavarovalnic in tudi drugih zdravstvenih ordinacij, češ, če plačaš, si lahko prej na vrsti. Jasno, lahko z obroki!! Aleluja. Torej, za preventivo, ob smrtni bolezni, če jo fašeš, si takoj na vrsti in predvsem zavarovan, da lažje speljuješ zdravljenje ali pa če umreš, so preskrbljeni svojci. Jasno, če imaš denar. Če ga nimaš, pa pejt v državno ustanovo in čakaš v vrsti kot kura v prenatrpanem kurniku, kjer poleg osnovne bolezni fašeš še duševno stisko in miljon bakterij!!! No panic...imamo zdravila, sicer prva so na vrsti "tista za porabit" ali "zate bo že dobro", potem pa višje po lestvici gor, do takega, ki ti bo le pomagalo - če sploh bo. In se boš lahko nadalje križal in zahvaljeval bogu in državi, da si ozdravljen kljub katastrofalnemu zdravstvenemu sistemu!!!

Moja ideja glede odpiranja novih ordinacij po načelu fer igre, bi bila v smislu odvetniških praks v tujini; kdor odpre zdr. ordinacijo (kjer bo kmalu pisal recepte z zlatim penkalom), mora v 50% svojih primerih obravnavati PRO-BONO primere. Še vedno bo dost $$$ za lastno materialno razkošje, pa tudi moralno vrednoto si bodo zdravniki izboljšali. In tudi država bi nekaj dobrega naredila za nas reveže, čeprav smo v srednjem razredu, kaj šele za prave reveže!!!

Matr, res se zgrozim ob reklamah za (ne vem koliko številčno že) dodatno zavarovanje ob tej in oni bolezni (npr. Zav. Merkur), dop. zdr. zavarovanje za kritje stroškov zdr. storitev, ki jih obv.zdr.zav. ne krije v celoti (Zav. Triglav), Brez čakalne dobe - spec. pregledi, plačilo na obroke (Medical Center Rogaška).... Ko je morala pod kapitalom, postajajo tudi srca nekaterih bolj železna, drugih pa otožna!

Nekaj pa je le v tolažbo....vse kar je za srečo in zdravje... je zastonj! Sreča je v tebi, rožice so zunaj.... samo delati je treba na obeh.... kar pa je dandanes težko! Ni pa nemogoče!

Lp-Sofie  srce-utrip srce-utrip srce-utrip
Prijavljen

Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.764

« Odgovori #8 dne:: sobota, 16. april 2011 ura: 16:40 »

Ja denar sveta vladar....žalostno a ne?
Morda se pa bodo začele odpirati ambulante za reveže kot v  Ameriki,mogoče pa še obstajajo
zdravniki,ki jim ni samo za denar temveč za zdravje ljudi...
Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar