Pozdrav!
Že dolgo sem razmišljala o tej temi in sicer pravice vseh drugačnih do obravnave pri npr. zdravniku.
Zakaj gre?
Nekdo s SF, ala jaz, mu je že tako grozno iti do zdravnika mimo vseh ljudi, ki jih sreča med potjo, poleg potem že same obravnave pri zdravniku, najhuje pa ga čaka čakanje v čakalnici med ljudmi!! Polni ljudi! In še v tišini, kjer mi je še huje in od vsega strahu sem že vsa trda, tresoča in znervirana, da me potem še kašelj drugih moti kot hrup, ipd. In potem še dretje sestre pred vsemi: SOFIJA FOBIJA oz. navadno se samo priimek zaderejo: FOBIJA in seveda, vsi gledajo vate! Zato se vedno vsedem zraven vrat in umiram. Ko pridem not, sem že tako napol hin, potem mi še meri pritisk, ki je itak čist mim, srce tud, jezik je pa kot kreda!
Spomnim se tudi nekega dogodka, ko sem bila še mula in je v čakalnici bila neka gospa, umsko prizadeta, ki je kar naprej kričala in govorila, da ne more čakati, da jo to ubija ipd. In sestra seveda nonšalantno, da mora počakati kot vsi ostali (bi nekomu, ki bruha, tudi rekla, da mora v vrsto? Reakcija, ki te hromi in zmanjšuje zavest, je vseeno ali je telesna ali psihičnega značaja).
Vendar se že takrat nisem strinjala z njo, kajti nekdo z boleznijo / prizadetostjo / fobijo ne zmore normalno funkcionirati v situacijah, kjer ostali lahko. Zato pa je "drugačen" in to ni nič takega, le razumeti ga moramo. In če ga zdravstveno osebje ne, ja hudiča, kdo pa potem lahko!!??
Kot bi slaščičar rekel, da ne ve, ali gre na torto smetana ali zidni omet?!
Jaz sem mnenja, da oseba z fobijo, invalidnostjo, boleznijo, idr. se mora obravnavati prioritetno! Kajti ta oseba resno(!) trpi ob situacijah, v katerih drugi samo zazehajo. Ah čakalnica, kaj je to takega? Ali jedilnica? Meni pa je to kot sterilni sejtan med CC muhami!
Če lahko razumemo, da se starim in nosečim odstopa sedež, kar je seveda pravilno, potem tudi lahko podaljšamo naše razumevanje, da se tudi "drugačnim" pomaga tako, da gre pač pred mano (v primeru naročanja bi sestra itak dala na prvo mesto, kar zdravi ne bi vedel), saj bo tako ali tako kmalu zunaj, ker ne zdrži/-mo not pri zdravniku, poleg čakalnice

Taki smo hitro notri-ven

Osebno sem nazadnje prosila zdravnico za naročanje ob uri, ko bo najmanj folka, pa ne zato, da mi ne bi bilo treba čakat. Pa me ni ravno razumela. Naslednjič bom direktno rekla zakaj, pa me zanima odziv

Ali bo razumela in se me usmilila, da ne rečem tako, ali pa me bo vrgla med polno čakalnico, kjer bom spet se topila kot led v krematoriju.
Diskusija?
Lp-Sofie