FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 14:50

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Anksioznost in ravnotežje  (Prebrano 1548 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Žiga
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 50

« dne:: torek, 30. november 2010 ura: 10:32 »

Pozdravljeni,

Mogoče kdo ve, če sta anksioznost in ravnotežje kaj povezana? Sam imam namreč probleme z (ne)ravnotežjem, kot nekakšne motnje ravnotežja, npr. zanašanje pri hoji, nestabilnost (tudi če stojim na mestu), počutim se "majav". Nekje sem celo zasledil, da sta center za strah in center za ravnotežje nekako povezana. Mogoče kdo ve kaj več o tem?

Hvala in lp,

Žiga

Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.988

« Odgovori #1 dne:: torek, 30. november 2010 ura: 10:45 »

Žiga pozdravljen. No, jaz sicer ne vem, če sta center za strah in center za ravnotežje povezana, vem pa, da tudi mene ob povečani anksioznosti izredno muči ravnotežje. Imam občutek nestabilnosti, tudi mene kar "vleče" na eno stran in ko stojim na mestu imam občutek, da se mi tla premikajo...uvijajo...vedno se česa oprijemljem, da ne bi padla.
Meni ta občutek zbuja izredno nelagodje in s tem še povečano anksioznost, kot en začaran krog. Vem, da to stanje ni nevarno in da je razlog v moji psihi, pa vendar ga ne zmorem ignorirat.
Seveda mine, ko se umirim, ko začnem razmišljat o čem drugem in ne o tem, da bom padla po tleh  kiselnasmeh
Kljub vsemu pa delujem navzven čist ok...tako vsaj pravijo tisti, ki sem jih vprašala, če kaj "čudno" hodim...stojim...

Morda ima kdo rešitev za ta problem....jaz zaenkrat samo čakam, da mine, vendar zna pri meni trajat tudi par mesecev in me izredno izčrpa.  Sad

Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
Suzy
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.764

« Odgovori #2 dne:: torek, 30. november 2010 ura: 10:57 »

Ojla Žiga!!! rozicodam

Nekaj o vrtoglavici oz.izg.ravnotežja(povzeto iz poljudnih virov):

Možni vzroki vrtoglavice so številni.

Največkrat je posledica težav v notranjem ušesu. V nekaterih primerih je posledica vnetja v notranjem ušesu, kaj ga povzroča, ni povsem znano, domnevajo, da gre za virusno okužbo. Na srečo praviloma mine in izzveni samo od sebe. (Zdravljenje vnetja lahko vključuje tudi zdravila.)

Menierova bolezen je druga vrsta bolezni notranjega ušesa. Značilni zanjo so napadi vrtoglavice, ki jih spremljajo slušne motnje in šumenje v ušesih ter trajajo 20 minut ali še več. Vzrok težave je čezmerno kopičenje tekočine v notranjem ušesu, zdravi se z zdravili, ki zmanjšujejo pritisk v notranjem ušesu.

Veliko pogostejša in manj huda oblika je položajna oblika vrtoglavice. Zanjo so značilni nenadni, kratki izbruhi vrtoglavice, ki se praviloma pojavijo ob spremembi položaja glave. Povzročijo jo lahko določeni hitri gibi - npr. obračanje v postelji, sedanje, pogled navzgor ali upogibanje naprej, pravzaprav vsako gibanje, predvsem premikanje glave. Oseba lahko občuti tudi slabost, ki jo včasih spremlja celo bruhanje ali pa ne.

Podobno je pri t.i. potovalni bolezni.

Tudi preutrujenost lahko povzroči vrtoglavico.

Vrtoglavica je lahko tudi znak duševnih težav. Skozi vrtoglavico se lahko izraža duševna stiska (konfliktne situacije, obremenjujoči problemi, ki človeka vržejo iz duševnega ravnovesja). Menijo, da gre pri približno eni četrtini za t.i. psihogeno vrtoglavico, ki nastopi le v neprijetnih situacijah.

Vrtoglavice lahko povzroči tudi strah ali anksioznost. Takšno vrtoglavico spremljajo zvonjenje, hitro bitje srca, težko dihanje, občutek praznine v glavi. Prizadeti jo najpogosteje občutijo kot nihanje. Takšnim osebam priporočajo, da bi morale spremeniti svoj odnos do življenjskih problemov.

Na splošno velja obiskati zdravnika v primeru nepojasnjene, ponavljajoče se ali hude vrtoglavice.
Čeprav je vrtoglavica zelo neprijetna nadloga, na srečo redkeje naznanja resno bolezen. Lahko pa seveda tudi to. Nevarnejše opozorilo je lahko, če hkrati z vrtoglavico ali omotico oseba občuti katerega od naslednjih simptomov ( zamegljen vid, poslabšan sluh, prizadetost govora, šibkost roke ali noge, izgubo zavesti, težave s hojo, padec, omrtvelost ali mravljinčenje, bolečine v prsih ali pospešen srčni utrip ...). Vsi ti simptomi bi lahko pomenili resnejše zdravstvene težave.

Tudi znižan krvni tlak pogosto povzroča vrtoglavico.

Prav tako slabokrvnost, sladkorna bolezen, motnje v delovanju ščitnice, nevrološka obolenja, (degenerativne) spremembe vratne hrbtenice ... in še drugi bolezenski vzroki.

Ne smemo pozabiti, da so vrtoglavice lahko tudi posledica uživanja nekaterih zdravil.

Zaključek: Občasne vrtoglavice še niso znak za zaskrbljenost in ne zahtevajo posebnih preiskav. Stalne vrtoglavice pa zahtevajo sistematski pregled.
Tudi sama imam veliko težav z izgubo ravnotežja in vem,da je zelo neprijetna zadeva.

Prijavljen

No matter how dark the darkness, there’s always Light...
Žiga
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 50

« Odgovori #3 dne:: sreda, 01. december 2010 ura: 09:21 »

Pri meni ni prisotna tista "prava" vrtoglavica, ko se vse vrti, ampak le omotica in slabo ravnotežje.
Kot sem že dejal, imam kdaj občutek, da bom padel potleh, ko sem tako "majav", ali pa npr. med hojo me začne zanašat, pa tudi včasih ko stojim samo na mestu....res neprijetni občutki, zaradi katerih se potem še ustrašim, kar zadevo še poslabša...
Prijavljen
Aida21
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 15

« Odgovori #4 dne:: sreda, 01. december 2010 ura: 14:01 »

Tudi meni nagaja ravnotežje, kadar se pojavi anksioznost, imam občutek, da bom padla dol! Noge me ne ubogajo več takrat. Ali pa recimo, če sem v avtu na mestu in spelje zraven drug avto imam občutek, da se jaz peljem, čeprav vidim, da ne grem nikamor, res zoprn občutek!
Prijavljen
vijolica
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 123

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 02. december 2010 ura: 11:49 »

Glede avta, sem mislila da se to vsem dogaja. A ni tako-
Prijavljen
Liber
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 384

Snežka sem js ;)

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 02. december 2010 ura: 11:52 »

Glede avta, sem mislila da se to vsem dogaja. A ni tako-

Ali pa v vlaku, se dogaja he he

...tudi če kaj spiješ se dogaja  laughing
Prijavljen

Tukaj piše nekaj motivacijskega, nekaj kar ti polepša dan in nekaj kar ti reši vse probleme. Wink
kinto
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.094

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 02. december 2010 ura: 12:50 »

Žiga,

Moji prvi simptomi, ki so se mi začeli pojavljati pred nekaj meseci so bili omotičnost in težave s koordinacijo in gibanjem. To je postalo tako moteče, da nisem mogel več normalno funkcionirati. Sprva nisem mogel razumeti kako gre lahko za depresijo (do takrat sem si depresijo vedno predstavljal kot neko žalost, npr. podobno temu ko prenehaš z razmerjem, samo da naj bi bila žalost še 3x hujša in ne bi minila), zato sem seveda vztrajal pri različnih preiskavah, ki pa nič niso pokazale.

Drugače pa se meni že vsi smejejo in me seveda ne razumejo, ker neprestano jamram o naslednjih težavah:
- težje vozim avto, bočno parkiranje je postal problem (nekako nimam več občutka za prostor)
- težave pri rekreaciji (v mladosti sem se aktivno ukvarjal s športom, sedaj pa sem moral 
  rekreativno ukvarjanje s tem istim športom opustiti, saj sem postal zelo neroden, neprestano
  se spotikam in padam, težko sledim igri, kondicije pa sploh ni več...)
- neke vrste meglo v glavi, npr. podoben občutek tistemu zjutraj takoj ko se zbudiš, ko še nisi
  čisto pri sebi, še na pol v snu, glava še ne dela, ravnotežje tudi ne...no nekako tako je pri
  meni čez cel dan, vsak dan
- in pa seveda kognitivne težave, izrazita upočasnjenost miselnega procesa in nobene
   koncentracije

Tako da ja, jaz imam z ravnotežjem oz. nerodnostjo velike težave.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar