FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 14:47

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Ali je posttravmatski stresni sindrom ozdravljiv?  (Prebrano 821 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
zaskrbljena1964
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« dne:: nedelja, 28. november 2010 ura: 13:07 »

Zanima me naslednje: ali je posttravmatski stresni sindrom ozdravljiv?
Zanima me vse v zvezi z njim.

Prijavljen
alexx
Heroj
Prisotni Prisotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.866

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 28. november 2010 ura: 13:18 »

Je. oki
Tukaj si preberi malo več: Post-travmatska stresna motnja (PTSM)
Prijavljen

alexx Afro 
Aslan
Global Moderator
Heroj
Prisotni Prisotni

Prispevki: 4.533

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 28. november 2010 ura: 18:07 »

Travme se da predelat, seveda.
Spomin ostane, ni pa več hude čustvene bolečine.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Kitarist
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 92

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 30. december 2010 ura: 22:36 »

Da se tudi pozdravit z EFT. Tako so zdravili vojake ki so imeli to motnjo in so ozdraveli.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #4 dne:: sreda, 15. junij 2011 ura: 21:29 »

pa se PTS lahko zdravi tudi z ad-ji, namreč, da omilijo znake, "strah", "spomin",... da nisi toliko dovzeten za te zadeve, ki te spomnijo na tisto grozo iz preteklosti?
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Ventilator
Izkušen član/ica
Prisotni Prisotni

Spol: Moški
Prispevki: 416

« Odgovori #5 dne:: sreda, 15. junij 2011 ura: 21:56 »

najnovejše raziskave kažejo, da se da ptsd zdravit tudi z betablokatorji - delujejo na način, da se zmanjša emocionalni odziv na travmatske spomine. spomini sicer ostanejo, vendar te ne motijo več toliko. vendar je to še precej eksperimentalno in dvomim, da bi ti pri nas kak psihiater za to predpisal taka zdravila ...
sem pa prepričan, da se da pomagat tudi z tehnikami sproščanja, še posebej z biofeedbackom, ki pa je pri nas bolj malo razširjen, vsaj kolikor je meni znano. vprašaj psihiatra tudi o tem načinu zdravljenja. gre pa za to, da se naučiš sproščanja preko povratne informacije - npr. se spomniš neprijetnega dogodka in dobiš informacijo o vzburjenosti - hitrosti dihanja, srčnem utripu ipd. - lahko preko zvočnih signalov, ki so podobni glasbi ali preko vizualizacij na računalniku (torej ne v smislu, da ti piše - tvoj utrip je 70/min, ampak preko bolj vsakdanjih kazalcev) - ob tem se sproščaš in sproti opazuješ svoj napredek. to moraš seveda redno oz. večkrat izvajati, dokler se tega ne naučiš tudi brez pomoči naprav.
sigurno ti zna pomagat tudi meditacija, progresivna mišična relaksacija ipd.

pa še psihoterapija, seveda.

sigurno pa je ozdravljiva, ampak je spet odvisno od osebe do osebe - koliko se potrudiš in koliko si dovzetna za različne oblike zdravljenja
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar