FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 14:37

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Položaj zajca  (Prebrano 1202 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
anuj
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 145

« dne:: nedelja, 21. november 2010 ura: 12:41 »

Zanima me, če kdo pozna oz. izvaja omenjeni položaj. Sicer gre za "vajo" v jogi, ki naj bi bila koristna tudi pri depresiji in anksioznosti. Komu dejansko koristi, pomaga? Kako dolgo je sploh priporočljivo vztrajati v takšni pozi (bojim se, da mi ne bi steklo preveč krvi v glavo)?
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Prisotni Prisotni

Spol: Ženska
Prispevki: 4.533

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 21. november 2010 ura: 13:46 »

Da bi ravno samo položaj zajca, prinesel neko opazno korist anxi in depri dvomim.
Prav tako mislim, da dlje ko bi vztrajala v položaju se korist ne bi sorazmerno povečevala.
Je pa to moje laično mnenje, morda bi kak jogijski mojster zatrdil drugače.
Ti pošljem na ZS kontakt nekoga, ki se spozna.

Joga kot taka je sprostitev duha in telesa, je pot do notranjega ravnovesja,
zavedanja SEBE ... in to samoobvaldovanje, koncentracija, sposobnost zadržanja poze,
usklajenost diha in izdiha ... aktiviranje energije skozi telesne čakre ....
Joga kot celota zagotovo koristi pri anksiozno depresivnih motnjah.

Sama delam jogo-pilates in ja, po vadbi se počutim fajn. oki
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
anuška1
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 36

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 21. november 2010 ura: 18:59 »

Oj!

Položaj zajca ali tako imenovana "shasankasana" pomaga proti depri in anksi, seveda, če jo redno prakticiraš. So še druge antidepresivne asane, ki delujejo ravno proti depri...,sicer pa je tako kot je napisala Aslan-joga kot taKa uravnoveša telo in duha.
Prav glede položaja zajca sta mi že dve zelo izkušeni jogijski učiteljici povedali, da je to vaja, ki pomaga proti depri.
Joga tudi čisti našo podzavest,...Pri psihičnih težavah je edino odsvetovano delati tratak (nepremično gledanje v plamen sveče), še sploh če imamo kakšna zdravila. Prav tako je potrebno biti previden pri meditaciji, ki naj se izvaja pod vodstvom izkušenega jogijskega učitelja. Pri uporabljanju mantre, me je moj shrink opozoril, da te lahko "kam odpelje", zato je po njegovem bolje delati le asane. Jogijsko učiteljico sem o tem vprašala in je rekla, da je vsekakor potrebno vedeti kako in kaj mantrati, da ne odbluziš.

LP ANUŠKA
Prijavljen

Videl sem resnico...
VIDEL SEM JO, in njena živa podoba je za vekomaj napolnila mojo dušo...Če bi lahko nekega dne, v neki uri poravnali vse reči hkrati. GLAVNO JE, DA LJUBIŠ.
-Fjodor Dostojevski
Mcmurphy
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 265

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 02. december 2010 ura: 00:00 »

jaz sem pa mislil, da je govora o kama sutri  Tongue
Prijavljen

Pipe | Šiše | Bongi
www.pipler.si
Kitarist
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 92

« Odgovori #4 dne:: sobota, 15. januar 2011 ura: 15:44 »

haha sesmejem
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #5 dne:: sobota, 15. januar 2011 ura: 18:40 »

Pri psihičnih težavah je edino odsvetovano delati tratak (nepremično gledanje v plamen sveče), še sploh če imamo kakšna zdravila.

Why???

Pa kok dolg gledanja v svečo oz. plamen je govora?

Lp-Sofie
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar