FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 13:35

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kako živeti s tem, da se "nekoč umre"?  (Prebrano 1585 krat)
0 uporabnikov in 3 gostov pregleduje temo.
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 4.533

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #20 dne:: petek, 08. oktober 2010 ura: 10:28 »

Samo včasih je težko pretrgati z ljudmi "brez konkretnega razloga". Težko je razložiti, da so "kar naenkrat" pogledi na svet preveč različni, da te takšna družba obremenjuje.

Anuj saj ni potrebno pretrgat zavedno stike, odnose ...
So obdobja, ko smo si bliže s kom in obdobja, ko si nismo ...

Določene odnose resnično lahko prerastemo in moramo naprej,
ni pa potrebno porušiti za seboj vseh mostov ...

Moj recept je iskrenost, povedati tko kot dejansko čutiš.
Povedat, da te nek odnos duši, povedat kaj te v odnosu spravlja v tesnobo, te moti.
Je treba it na kavo če nas kdo pokliče, povabi?
Ne, ni nam treba, sami izberemo ali si želimo druženje z osebo.
Klic in povabilo sta le znak, da si oseba naše družbe želi, na nas pa je ali se odzovemo ali ne,
in upat si rečt: "potrebujem svoj mir, čas zase" ... zdajle ni čas ko si želm druženje.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
ziggy
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4

« Odgovori #21 dne:: nedelja, 10. oktober 2010 ura: 12:53 »

anuj, jaz ti bom tako rekel. sam sem imel tudi podobne "prebliske" včasih, imel sem cmok v grlu in z grozo razmišljal, da ne bom mogel več početi stvari, ki jih lahko počnem zdaj. Sicer sam nisem nikoli posvetil pozornosti temu (seveda, dokler nisem dobil tega napada), ampak lahko ti rečem, da bo po vsej verjetnosti zginilo, če se ne boš obremenjevala s tem. Sam sem kar pozabil na to, in dokler me nisi spomnial na to, sem kar pozabil, da sem bil tudi jaz enkrat na tvojem mestu. v vsakem primeru, pa veliko sreče.  Smiley
Prijavljen
anuj
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 145

« Odgovori #22 dne:: ponedeljek, 25. oktober 2010 ura: 12:47 »

Samo včasih je težko pretrgati z ljudmi "brez konkretnega razloga". Težko je razložiti, da so "kar naenkrat" pogledi na svet preveč različni, da te takšna družba obremenjuje.

Anuj saj ni potrebno pretrgat zavedno stike, odnose ...
So obdobja, ko smo si bliže s kom in obdobja, ko si nismo ...

Določene odnose resnično lahko prerastemo in moramo naprej,
ni pa potrebno porušiti za seboj vseh mostov ...

Moj recept je iskrenost, povedati tko kot dejansko čutiš.
Povedat, da te nek odnos duši, povedat kaj te v odnosu spravlja v tesnobo, te moti.
Je treba it na kavo če nas kdo pokliče, povabi?
Ne, ni nam treba, sami izberemo ali si želimo druženje z osebo.
Klic in povabilo sta le znak, da si oseba naše družbe želi, na nas pa je ali se odzovemo ali ne,
in upat si rečt: "potrebujem svoj mir, čas zase" ... zdajle ni čas ko si želm druženje.

Očitno redno odgovarjanje res ni moja vrlina. Razumem, da ni treba, po drugi strani pa je neverjetno težko razložiti, zakaj ne. Težko mi je ohranjati tisti most, ko ga enkrat "prerastem" - ko sem morda od nekdaj vedela, da ne gre drugače, kot pa tako, da se zruši. Še posebej v primeru, da gre za družinske člane, sorodnike. In sama misel, da boš moral speljati en, vsaj približno "normalen" pogovor, spravlja v neverjetno paniko, saj se bo teplo z vsem, kar sem. Bolj kot se skušam izraziti, huje je. Običajno sem deležna zgolj pkroviteljskega ignoriranja in potem stiskanja v kot. Ljudje smo si včasih enostavno preveč različni, čeprav nas povezuje krvna vez, posledično tudi neka mera čustvene navezanosti.
Prijavljen
anuj
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 145

« Odgovori #23 dne:: ponedeljek, 25. oktober 2010 ura: 12:55 »

anuj, jaz ti bom tako rekel. sam sem imel tudi podobne "prebliske" včasih, imel sem cmok v grlu in z grozo razmišljal, da ne bom mogel več početi stvari, ki jih lahko počnem zdaj. Sicer sam nisem nikoli posvetil pozornosti temu (seveda, dokler nisem dobil tega napada), ampak lahko ti rečem, da bo po vsej verjetnosti zginilo, če se ne boš obremenjevala s tem. Sam sem kar pozabil na to, in dokler me nisi spomnial na to, sem kar pozabil, da sem bil tudi jaz enkrat na tvojem mestu. v vsakem primeru, pa veliko sreče.  Smiley

Sama sem prišla do ugotovitve, da se mi morda ta misel najbolj pogosto pojavlja v kombinaciji z nekimi "nezdravimi" odnosi, v katere se zapletam. In za katere vem, da jih je potrebno pretrgati - morda deloma, morda v celoti, morda graditi na novo, morda pustiti porušeno. No, potem se pojavi nekakšen preblisk, da lahko "oseba na drugi strani" že danes umre, da ni časa za rešavanje, da je treba vztrajati, izkoristiti, kar se pač da, da bo drugače neverjetno obžalovanje, še večja žalost. Preveč me skrbi čas, smrtnost - in ravno zato pustim, da teče mimo, da se izgublja v prazno.

V ta kontekst morda spada razmišljanje prijatelja (kot odziv na te moje "blodnje"):"Samo odmisli čas. Ni ga, dejansko ga ni. Ničesar ti ni treba na silo. Znotraj večnosti se moraš oblikovati. Ne boš umrla."

Bodi dobro.
Prijavljen
U_R_S_A
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 23

« Odgovori #24 dne:: sobota, 20. november 2010 ura: 18:39 »

Tudi mene je strah smrti. Pravzaprav me je strah "nebivanja", ki bo morda (če odmislimo nebesa, reinkarnacijo in kar je še takega) nastalo. Včasih me pred spanjem prešine, da bom nekoč stara XX let in bom na koncu življenjske poti in se mi bo zdelo, kot da je minil le trenutek... Takrat doživim 3 sekunde čiste panike, nekaj podobnega kot predsmrtno agonijo - ko veš, da boš umrl. Tolažim se, da smo tudi pred rojstvom že izkusili "nebivanje", pa ni nič bolelo, preprosto se nas ni dotikalo. Ampak po smrti bomo bogatejši za izkušnjo bivanja, zato me je strah, da bo moja zavest kar izginila in z njo tudi vse duševno, kar se je v meni kdaj zgodilo. Da ne bo zavedanja. Da ne bo več ničesar. Želela bi vsaj vedeti, da sem mrtva; ne vedeti, da umiram, le da sem mrtva. Ker če nekaj vem, potem sem - obstajam.

Pred dvema mesecema mi je umrl dedek. Umrl je doma, telo ga je počasi puščalo na cedilu, čeprav ni imel nobene resne bolezni. Dolgo smo ga gledali, kako trpi, kako ne more več jesti, kako več ne razume nekaterih stvari, kako več ne pozna krajev, včasih tudi ljudi. Umrl je v spanju, čeprav je zadnjega pol leta nenehno tožil, da ne more spati. Hvaležna sem, da je umrl tako, kot si je vedno želel - ne da bi vedel. Čeprav bi sama hotela drugače.
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #25 dne:: sobota, 20. november 2010 ura: 19:52 »

Ojla Anuj!

Na kratko ti bom povedala samo en dogodek, ki se mi je pripetil v zvezi s "smislom početi nekaj, če ne vemo, kdaj umremo".

Strokovni izpit (več kot 70 zakonov), ki je bil zame najtežji od vseh izpitov, sem opravljala že tretjič. Ravno dobro mi je šlo, da sem se že po cca 2 mesecih učenja spravljala na drevo z zelenimi vejami; se učim na postelji in seveda imam prižgan program Discovery ali Zone Reality, ne spomnim se, ker oba zelo rada gledam. Bil je prispevek o nekem super znanem dirigentu, ki je živel za glasbo. Ko bi nekega dne moral imeti koncert, je umrl. Neznana bakterija/viru je napadel njegove možgane, ki jo do takrat niso poznali.

In kaj jaz ob tem? Great, se učim in matram, študiram, sekiram, nerviram in živciram, zdaj bom ta bakterijo fasala!!?? Zakaj se sploh učim?? Saj je brezveze! Zaprla sem zakone in šla spat. In tko dva dni. Nisem študirala, ker zakaj, če mi napade ravno možgane!!

Potem pa sem misli ustavila, trezno razmislila in si rekla: T., mogoče ne bo bakterije ampak me bo na dan izpita ubil kak manijak, ki je padu pri izpitu na našem faksu. Ali pa še bolje, če naredim izpit, itak nonsense, če bom delala v fohu, kjer je biti soc.delavka skoraj kot kamikaza!!

Skratka, če nimamo jasnovidnih sposobnosti, je nesmisel ugibati na slepo, kaj se lahko zgodi. Toše je tudi tisti dan imel koncert oz. snemanje plošče, pa ni prišel na cilj. Neki drugi človek pa je želel umreti, pa je preživel. Se pravi, tisto kar se bo zgodilo, se bo, ne glede ali se boš sekiral ali ne. Lahko zdaj prekineš vse kar je vrednega in se pridružiš klošarjem v parku, ter čakaš na smrt, saj je vseeno kaj konstruktivnega početi - pa lahko živiš do svojega 80. leta!! Ali pa ustvarjaš nekaj in te življenje prekine oz. smrt. Kaj je torej pomembno? Delati tisto, kar te veseli, ustvarjati nekaj,...živeti! Umreti imamo še itak čas, ne umirajmo pa med tem ko živimo.

Naj povem, da ob prvem opravljanju strokovnega izpita, ravno na prvi dan dopusta za učenje, je umrla mami mojega sedaj bivšega fanta. Glede na to, da se na smrt bojim črnine in pogrebov, sem se tisti dan, leta 2006, prvi po letu 1996 spravila na pogreb zgolj in edino zares zgolj zaradi fanta - ne zaradi kaj bodo pa rekli. Potrebovala sem sem več kot 1 mesec, da sem se skulirala in takrat pač nisem naredila izpita.

Ko sem drugič šla delati izpit, je takrat moja mami cel mesec pila po liter vodke na dan, razgrajala, jokala, se porezala ob razbiti sliki, kregala, vpila, v pižami hodla sred zime po alkohol ipd. Vse mi je dol padlo in spet je šlo 200 EUR v luft.

Ampak lej, ali narediti in delati v stroki ali ne - sure, jaz sem potem naredila izpit, sam delam ne v stroki  Angry Bog ima čuden smisel za humor!

Skratka draga Anuj, zdaj ko sem tako daleč padla v psihi, da me ni strah smrti in moram celo odmisliti smrt, ker me privablja, se borim vsak sleherni dan za življenje. Kmalu bom šla prvič na PSHT, in potem ostali nadaljni koraki....ali je vredno če ne vemo kdaj umremo....je. Kajti četudi umrem jutri, bom vedela, da sem se trudila! Trudila sem se živeti kot najbolje znam.

Žal, pri bogu ne moremo zavarovati lastnega življenja z gotovostjo, da bomo umrli v starosti 80. let. Lahko pa odločamo o tem, ali bo naše življenje polno ali prazno - v vsakem primeru pa enkrat bomo umrli. To je dejstvo! Ampak, enkrat Wink
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
noname1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 474

« Odgovori #26 dne:: sobota, 20. november 2010 ura: 23:11 »

Prav imaš, Sofia. Nepredvidljivo je kdaj boš umrl. Kako je kruto pravzaprav... Če bi imel recimo že v naprej določeno kdaj boš umrl, bi bilo po svoje lažje. Kot rok uporabe. Do takrat nekaj lahko, od tistega datuma pa nečesa ne moreš. Po drugi strani pa bi bilo težje. Danes vsi podzavestno računamo, da bomo umrli v starosti, ki jo bomo dočakali in to nam podzavestno vliva neko pozitivno nastrojenost do smrti v smislu: "Saj je še dolgo do takrat." Predstavljajte si, da tega ne bi imeli, predstavljajte si, da bi imel nekdo že v naprej določeno, da bo umrl pri 20 in posledično bi bil celo življenje apatičen. Tako, da neka tolažba je v tem, da tega ne vemo in to pustimo ob strani. Dajmo si reči: "Ne vemo, nimamo kaj."

Pomembno je, da se s smrtjo ne obremenjujemo ampak da živimo tako za sleherni dan, kot za objektivno postavljene cilje v življenju. Ja, pomembno je, da so nam dostopni. Kriterije moramo imeti omejene na to, kar lahko imamo. Tako mora biti, čene trpiš za nedosegljivimi stvarmi. Prav zato je skromnost pomembna vrednota. Kdor je skromen, lahko doseže kar si želi.

Ne obremenjujmo se, ampak preprosto živimo!
Prijavljen
Lady_S.
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 25

« Odgovori #27 dne:: nedelja, 21. november 2010 ura: 19:46 »

knjiga, Michael Duff Newton: Potovanje duš
Prijavljen
Strani: 1 [2]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na: