|
scorpion
|
 |
« dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 07:58 » |
|
Za nevrotike je značilno, da ne moremo biti iskreni do sebe, da potrebujemo neke iluzije, nerealna upanja, da imamo težave s sprejemanjem resnice on nas samih in smo nagnjeni h temu, da slepimo sami sebe..
v tem smislu se mi zdi zanimva misel Ericha Fromma, svetovno znanega psihoanalitika, sociologa in antropologa, ki je v eni svojih knjig trdil nekaj takega, "da je resnica skrita v nezavednem in da je tisto kar je zavedno, le fikcija in izmišljotina" (Fromm, 1977, str.230).. Namen psihoteraije bi naj bil ozaveščanje nezavednega.Tudi meni se zdi taka trditev skoraj pretirana, vendar jo je izrekel nekdo, ki je imel več kot 50 let izkušenj s pshiterapijo....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:07 » |
|
hja, če leta trdim "mene ni ničesar strah" in v to na zavedni ravni trdno verjamem, je tako in nič drugače, jaz strahu nimam, potem pa z leti, izkušnjami, terapijami.... lej ga, šmenta, ugotovim, da sem se od otroštva že bala npr. ... vode - potem je bila moja trditev dejansko laž...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:36 » |
|
Ja, dober primer..Spominjam se Drnovška ko je trdil pred novinarji, zanesen z duhovnostjo, da on pač ni bolan. Zato ni potrebe, da ga o tem sploh sprašujejo...pa je bil bolan saj je umrl dve leti za tem...samoprevare nas lahko drago stanejo....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.138
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:41 » |
|
Nevednost ni laž, Arwen.
Scorpion: če češ 'dokaze' za svojo trditev, se lahko vrneš tudi k Platonu in njegovi teoriji idej (in prispodobi o votlini) pa k Leibnizu in 'monadam' pa seveda k Freudu - ampak kaj ti bo vse to pomagalo? Zgodovina filozofije in kasneje psihologije je nabita s fascinacijo nad razliko med percepcijo in empirično resničnostjo. Občutek imam, da vsako neprijetno reč, ki jo doženeš o sebi, prav hitro generaliziraš s celim seznamom strokovnih referenc, namesto da bi jo skušal premisliti in razvozlati v svoje in dobro okolice. Če potrebuješ 'jaz' izjavo: jaz, Ton(e), se rajši napotim po drugi od teh dveh poti.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Anuška, javi se! In kje neki kolovrati Scorpion?
|
|
|
urssska
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Prispevki: 625
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:46 » |
|
No ja, mislim, da je to generična lastnost človeške psihe. Eden osnovnih samoobrambnih mehanizmov. Vsakdo je nagnjen k pristranskosti do sebe in k temu, da svoje želje in strahove projicira na realnost. (Freud, ko smo že pri psihoanalitikih, je odklanjal možnost posilstva, ko je neka njegova pacientka tega obdolžila njegovega prijatelja, pa to je že znana zgodba...) Nenazadnje ne živimo v neki objektivni realnosti, ampak v različnih realnostih, kot jih doživljamo mi sami, v svojih svetovih. Včasih je definicija samoprevare zelo problematična, spet, v določenih situacijah seveda očitna zunanjemu opazovalcu.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Človek ne dozori do svojega do svojega obraza brez smeha in čenčarij in ne brez poraza. Tone Pavček
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:47 » |
|
Veliko neprijetnih reči sem že ugotovil o sebi Ton.....pa ti? Si prišel v to rubriko povedat, da tema ni potrebna?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:52 » |
|
...samoprevara je odmik od objektivnosti.....od resnice ali če hočeš razuma..
Poznamo ogromno zgodovinksih primerov samoprevare celih narodov......Nemci pod Hitlerjem, Srbi pod Miloševičem.....itd...in ti so bili prepričani, da je njihova "resnica" prava.Dokler niso prepozno ugotvili, da os se strahotno slepili....po toči zvoniti...je prepozno....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.138
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:53 » |
|
Res se mi zdi nesmiselna, ker nikomur ne pomaga - samo tebi, da boš v nedogled razpredal. Daj, vzemi kako besedo dobronamerno. In res že malo preseda, da na vsako kritiko vedno odgovoriš z napadom. To delajo pokovci spodaj pod blokom.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Anuška, javi se! In kje neki kolovrati Scorpion?
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:55 » |
|
Meni se pa zdi smiselna in še kako potrebna....seveda pa imaš legitmno pravico kritizirati, če si to želiš....in če ti to paše...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 11:09 » |
|
Če se pa v nekaj vpletaš....pa čerpav odklonilno..potem te to vleče...te zanima....in verjetno nimaš čiste vesti gelede tega...
ali pa le želiš nekaj rušiti, ker te moti, ker zavidaš.....kot rečeno..to je tvoj problem...
upam, da se boš umaknil, ker ti bom drugače zaračunal terapijo..danes ni nič zastonj Ton...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #10 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 11:17 » |
|
...samoprevara je odmik od objektivnosti.....od resnice ali če hočeš razuma.. ja, če je samoprevara zavestna... mnogi živijo in razmišljajo nič - pa samoprevara gor al dol...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #11 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 11:47 » |
|
spijo...v budnem stanju
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #12 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 12:07 » |
|
recimo ni razumno, da ženska, ki jo mož tepe sebe prepričuje, da živi v srečnem zakomu in da moža ne zapusti, ker ga ima rada...
banalen primer...vendar pogost...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
She_
|
 |
« Odgovori #13 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 12:37 » |
|
Ja, dober primer..Spominjam se Drnovška ko je trdil pred novinarji, zanesen z duhovnostjo, da on pač ni bolan. Zato ni potrebe, da ga o tem sploh sprašujejo...pa je bil bolan saj je umrl dve leti za tem...samoprevare nas lahko drago stanejo....
To ni čisto tako.. Alternativa uči, da gre privlačno s privlačnim - če razmišljaš negativno boš privlačil negativno. če pozitivno pa pozitivno. pomislimo, recimo, kako delujejo naše misli - če preveč razmišljamo in se "dol tlačimo", smo samo še bolj potrti. če se spodbujamo s pohvalami, bomo lažje naredili korak naprej. zato zagovarja, da naj samega sebe ne omejujemo z neg. trditvami a la"jaz sem.. bolan, nesposoben, počasen (v smislu - neumen)..", ampak si raje to transformiramo s pozitivnimi afirmacijami, z vizualiziranjem in občutenjem tega, kar si ponavljamo v glavi . npr. če imaš vnetje oči, se v glavi ne ukvarjaš s tem vnetjem kot z boleznijo, ampak si okice raje pobožaš in si govoriš, kako so lepe, polne energije in zdravja... ko sem si jaz v glavi začela ponavljat, naj me oz. da me ljudje sprejemajo, se je to tudi zgodilo. rajši so bili v moji družbi, začeli so me klicat, mi dajali komplimente.. ko sem imela maturo, sem jokala, psihirala, trgalo se mi je od živcev in sem bila 100%, da ne bom naredila.. ampak sem si vseeno ponavljala, da bom.. predstavljala sem si dan podelitve spričeval, zaprla oči in občutila neverjetno veselje in olajšanje, ko bom držala v roki spričevalo.. itd. v bistvu sem kontrala sama sebi, svoji podzavesti, ki mi je govorila, da sem slaba, da ne zmorem.. in voila, odpisala sem jo nadpovprečno dobro. in še danes verjamem, da brez tega "mojega čaranja" ne bi naredila. je pa res, da v določenih primerih neverjetno pomaga, v določenih pač ne.. ni pa vse za metat v isti koš. glede drnovška, mogoče bi pa brez duhovnosti umrl takoj, tako je pa živel vsaj še nekaj let.. mogoče mu je duhovnost prinesla spokojnejšo smrt.. kaj veš.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
She is growing up. *Sebi verjamem in grem naprej.*
|
|
|
|
pupika
|
 |
« Odgovori #14 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 20:08 » |
|
zame pomeni samoprevara zatiskanje oči pred resnico. in primer z žensko, ki jo mož tepe, pa vseeno misli da jo ljubi je dober primer ne bi pa zraven mešala pozitivnega mišljenja ali vere v ozdravitev. jaz npr. verjamem, da so vsi ljudje, z izjemo redkih posameznikov, dobri. lahko mi kdo reče, da sem naivna, ni pa to samoprevara. in konec koncev, ker v to verjamem, zadnje čase res spoznavam samo prijetne in dobre ljudi  ob tem sem se spomnila tiste zgodbe o sobah z ogledali. ko so v sobo zaprli dobrodušnega psa, je tam preživel lep dan. ko pa so v sobo zaprli nejevoljnega psa, ki je renčal, pa mislim da se mu je zmešalo, ker je okoli sebe gledal same renčeče pse.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #15 dne:: četrtek, 03. julij 2008 ura: 04:33 » |
|
Ja dober primer Pupika....Pozitivno mišljnje, zaupanje ali vera v druge ni nujno samoprevara...lahko pa je naivnost v odnosih z ljudmi tudi varljiva..če pa zaupaš nasplošno, a si hkrati realen, potem je o.k.
O pozitivnem mišljenju bi se dalo razpravljati..poznam ljudi, ki so jih polna usta pozitivnega mišljenja pa so v odnosu do ljudi ali svojih otrok nenehno negativistični, polni dvomov in strahu....
Čustva , globoko potlačena so tista, ki določajo naše vedenje in vplivajo na telo..in telesa se ne da preslepiti....če nosiš v sebi globok obup. občutek osamljenosti itd. , se stemi čustvi ne želiš soočiti, in potem sebe z afirmacijami prepričuješ, da si vesel in optimističen....ne vem....
Mi lahko slepimo sebe, telesa pa ni mogoče preslepiti..vedano bo pokazalo pravo stanje.....če smo navajeno spregledati njegova sporočila, toliko slabše...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
pupika
|
 |
« Odgovori #16 dne:: četrtek, 03. julij 2008 ura: 06:07 » |
|
Čustva , globoko potlačena so tista, ki določajo naše vedenje in vplivajo na telo..in telesa se ne da preslepiti....če nosiš v sebi globok obup. občutek osamljenosti itd. , se stemi čustvi ne želiš soočiti, in potem sebe z afirmacijami prepričuješ, da si vesel in optimističen....ne vem.... Mi lahko slepimo sebe, telesa pa ni mogoče preslepiti..vedano bo pokazalo pravo stanje.....če smo navajeno spregledati njegova sporočila, toliko slabše...
se strinjam. in nekako se mi zdi, da zame to v celoti drži. Na žalost, ni štos v tem, da se ne želim soočit s potlačenimi čustvi, ampak ne znam. niti ne vem, kaj mi je uspelo potlačit. Ampak, verjetno nekaj že, saj drugače se ne bi spopadala z depresijo v taki obliki, kot jo imam Mislim, da mi bo s psihoterapijo uspelo rešiti tudi to še vedno pa se bom trudila razmišljati in delovati pozitivno  . opažam, da v veliko primerov drži, da se dogaja to, kar pričakuješ. in veliko lepše je, če se ti dogajajo lepe stvari
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #17 dne:: četrtek, 03. julij 2008 ura: 07:43 » |
|
seveda je naravnanost pomembna...pozitivna naravnanost....vendar ne za ceno potlačitve..po moje...
Problem današnje konvencionalne psihoterapije vidim v tem, da se ukvarja le s simtptomi..ne pa z osebo...zdravi simptome in ne osebe...simptomi pa so tukaj z razlogom...nas na nekaj opozarjajo v naši psihi in telesu.....
občutek praznine, globoke žasloti, panični strah, občutek brezupa, pomanjkanje volje, utrujenost, glavoboli, kronični prehladi, bolečine po telesu, visok pritisk, rak, infarkt...to so različni simptomi nevroze...in posušati jih za vsako ceno odstraniti..občasno ja, če so prehudi, vendar odstranitev simptomov še ni rešitev....
Ko sem kot mlad študent prvič padel v zelo hudo depresivno anksiozno stanje na vojaških vajah na Blokah sem grozno trpel. Bil sem v poplonem notranje mrtvilu. Le občutki globoke potrtosti in panike, ter huda bolečina pri srcu so me spomnjali na to, da sem pravzaprav živ. Imel sem nenehno menjavanje simptomov:-huda potrtost....bolečina pri srcu....telo in psiha..neločljiva celota...
Za vsako ceno se dobro počutiti ni vselej dobro....ker to lahko pomeni tudi le tlačenje neprijetnih čustev..kar se lahko odrazi tudi na telesu..moja izkušnja je taka, da sem v času ko se psihično nisem počutil tako slabo, pa začel dobivati telesne simptome, ki so me močno prestrašili...vzrokov in diagnoze mi pa ni znal dati nihče...
treba je zdraviti celoto...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
She_
|
 |
« Odgovori #18 dne:: petek, 04. julij 2008 ura: 21:05 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
She is growing up. *Sebi verjamem in grem naprej.*
|
|
|
|
matheu__
gost
|
 |
« Odgovori #19 dne:: sobota, 05. julij 2008 ura: 12:49 » |
|
Če se pa v nekaj vpletaš....pa čerpav odklonilno..potem te to vleče...te zanima....in verjetno nimaš čiste vesti gelede tega...
ali pa le želiš nekaj rušiti, ker te moti, ker zavidaš.....kot rečeno..to je tvoj problem...
upam, da se boš umaknil, ker ti bom drugače zaračunal terapijo..danes ni nič zastonj Ton...
mogoče se pa zabava na tvoj račun; to je tud legitimna možnost, haha  ozaveščanje nezavednega, praviš. Moje mnenje o nevrotikih (pa jih kar neki poznam; eden izmed njih je frend) je to da ste polni dreka, ki ga zanimivo sami kopičite; polni raznovrstnih racionalizacij; namesto da bi si preprosto priznali da ste majhni in nepomebni (kot svi mi ostali, hehe) se zapletate in razpletate in si razlagate popolnoma nepomembne stvari, ki so dogajajo vsem, na hud in zajeban način in vlečete drek iz otroštva na plano in blabla in ironično se mi zdi da tebi scorpion to še najbolj škodi, čeprav to delaš da bi se pozdravu. Glej vse kar ti lohk predlagam je to da v Occamovi maniri stvari upreprostiš. Ko si kreten, si kreten; ko zmagaš zmagaš in to je to. Elaboriran drek enako smrdi kot preprost! keep it simple lp g. EDIT: par vejic in napač, hehe
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: sobota, 05. julij 2008 ura: 14:09 od matheu__ »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|