FORUM Nebojse.si
Novice: oglas

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sobota, 04. februar 2012 ura: 22:07

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Zdravljenje depresije in nespečnosti s presno hrano  (Prebrano 3101 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 106

« dne:: četrtek, 24. junij 2010 ura: 12:53 »

Že par mesecev uživam samo presno hrano - sadje, zelenjavo in oreščke ( od oreščkov samo lešnike in mandlje pogosteje 3x tedensko, ker so edini bazični oreščki, arašidi, brazilski oreh in orehi so že slabši in jih ni pametno uživati pogosteje, ampak samo občasno ).  Občasno tudi morsko hrano-predvsem ribe kar večkrat tedensko. Se ve, da so boljše negojene:) K solatam pa je pametno dodajati samo limonin sok namesto kisa, solati tudi ne dodajajmo soli.Olja se lahko dodaja, a morajo biti nerafinirana hladno stiskana olja ( bučno je MEGA, tudi konopljino, laneno in olivno ). V primeru, da solati dodate maščobo v obliki olja se le ta prebavlja dalj časa - približno 1h. Pozabil sem povedati, da vse sadje in zelenjavo - vsaj tisto, ki se jo da jem  surovo. NE jem mlečnih izdelkov - mogoče 1x mesečno kefir. Ne jem jedi iz BELE MOKE ( samo najbolši polnozrnat kruh občasno 1x tedensko ). Ne jem jedi z BELIM  SLADKORJEM. NE UŽIVAM SOLI ( edinole himalajsko kakšen kristalček 1x-2x mesečno ), ker sem bolj aktiven in mi pride prav malo več joda.

Aja pa še nekaj: Najbolje je imeti z večjega svojo zelenjavo in sadje. Zelenjava in sadje iz supermarketa tudi ni vedno sigurna ( sploh razni strupi ki se dodajajo zaradi obstojnosti in preveč močnih pesticidov ). Če že kupujemo sadje in zelenjavo v supermarketih kupimo raje bio varjanto. Boste prikrajšani za marsikateri STRUP.

Že po prvih 2 tednih sem opazil ZELO izboljšan spanec in zelo zmanjšano depresijo.

Kaj drugi menite o zdravljenju depresije, ankse in nespečnosti z ustrezno prehrano?

Kolikor mi je znano, večina bolezni izvira prav iz črevesja oz. nepravilne prehrane. Iz mojih lastnih izkušenj vam lahko povem, da sedaj ne potrebujem niti ad-jev. Že cel čas kar sem na presni hrani ne jem več AD-jev oz. sploh nobenih zdravil  - pa se mi je uredila depresija pa tudi nespečnost. SPIM kot dojenček:)

Če bi vsi jedli pravilno bi lahko bili 10x bolj zdravi to je moje mnenje in ne potrebujemo za vsako sranje tableto...

KO postanemo bolni, se najprej vprašajmo kje tiči vzrok za to bolezen. In verjemite, da v večini primerov lahko krivimo nepravilno prehrano.

Blesavi modreci v belih haljah seveda tega ne bodo kar tako priznali, ker sami želijo čim več bolnih ljudi katere potem zdravijo - s tem bi sami sebi zmanjšali biznis. Saj ne rečem , da kdaj tudi sami ne priporočijo več uživanja sadja in zelenjave v prehrani, ampak ostaja vseeno veliki problem ko priporočajo mlečne izdelke. Edini od sprejemljivih mlečnih izdelkov je kefir in skuta pa še to samo v manjših količinah. Sol, bela moka in beli sladkor je tudi za ODPIS. Meso tudi, vendar to ni nujno če nočemo biti 100% vegeterjanci. Lahko jemo meso kot je perutnina, kunčje meso, vendar samo občasno največ 1x tedensko! Da svinjsko meso in prav tako vsa govedina odpade mislim da mi ni treba razlagati - oboje je težko prebavljivo za želodec, svinjsko meso ima pa ogromno škodljivega holesterola.
« Zadnje urejanje: četrtek, 24. junij 2010 ura: 14:47 od kristjan » Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 846

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 24. junij 2010 ura: 14:44 »

Če bi vsi jedli pravilno bi lahko bili 10x bolj zdravi to je moje mnenje

Tole 100% drži. Meni se tako fizično in psihično stanje polsabšata od prevelike količine enostavnih OHjev. Ker svojo psiho (še vedno  Cry  Cry ) včasih "zdravim" s prenajednanjem, ker se mi to dogaja, kadar sem pod večjim pritiskom, sem na stres bistveno manj odzivna, če se prepustim prenajedanju. Takrat se mi po pravilu vrnejo tako telesni kot psihični simptomi anksioznosti in depresije.

Se mi pa zdi malo čudno, kako si opredelil presno prehranjevanje. Kaj ni to izklučno hranjenje z nepredelanimi živili? Oz. gre za točno določene tempreature, ki jih določeno živilo še "prenese"? Zato mislim, ker omenjaš ribe in polnozrnat kruh.
Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 24. junij 2010 ura: 14:51 »

Jagodka ja 100% presnojedci naj ne bi jedli rib, tudi ne kruha in nobenih testenin. Sam vseeno občasno pojem kaj polnozrnatega kruha, ribe pa jem 3x tedensko. Predvsem pa pazim, da pravilno jem hrano. Pomemben je tudi čas, ki ga želodec potrebuje da določeno hrano predela in pošlje naprej na sr....Smiley Tu je pa spet cela znanost ne bom se spuščal še v to Smiley Predvsem je pravilo, da naj bi katerokoli hrano jedli posamično in ne mešali kot to delamo običajno.
Zakaj jem ribe? Ribe jem zato, ker verjamem da so dober vir omega maščobnih kislin. Baje naj bi bili celo bolj pametni če jemo več rib Smiley Mesa tudi ne jem ( mogoče edinole perutnino 1x mesečno - spet zaradi omega ). Drugega MESA nič. Jajc tudi ne.
Mene je zanimalo samo mnenje ali res tako ZELO hrana vpliva na bolezni.

Sam sem prepričan da je v prehrani skoraj vse.
« Zadnje urejanje: četrtek, 24. junij 2010 ura: 15:04 od kristjan » Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 24. junij 2010 ura: 15:03 »

Se strinjam s tabo. Mogoče ni ravno vse, je pa ogroooooomno.   oki
Vprašam, ker sem radovedna.  Smiley

Pri meni je samodisciplina problem.  Angry prehitro podležem luštu, oči me prevarajo.

Prijavljen

Jagodni sladoled: 175 g jagod, 2 žlici mlečnega prahu, 4 medu, 150 g jogurta, 150 ml smetane.
V mešalcu zmešamo jagode, mlečni prah in med. Dodamo še jogurt in stepeno smetano in zmrznemo. Dober tek
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 24. junij 2010 ura: 15:10 »

Meni je pravilna prehrana v zadnjih 3 mesecih povsem odpravila nespečnost. Sam verjamem v te metode, je pa res da tudi to ni vse - zraven pride še miganje, vaje, šport pa še kaj bi se našlo.

Zdaj bom pa zalaufal mojo mašinerijo za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov in si bom privošču mal dobrega sokca Tongue Paše v teh bolj vročih dneh, če mene vprašaš bolj kot sladoled Smiley
Prijavljen
Jagodka
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 24. junij 2010 ura: 18:16 »

Super je da pogruntaš, kaj ti ustreza. Vsekakor je treba poslušat svoje telo. Če si pozoren in če spremljaš dogajanje, skorajda ne moreš zgrešit.

A si s tovrstnim prehranjevanjem začel čez noč, ali si uvajal spremembe postopoma?
Prijavljen

kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: petek, 25. junij 2010 ura: 10:43 »

Na takšno prehrano sem šel tako rekoč čez noč.

Prva stvar ki sem jo storil je bila ta, da sem z jedilnika odstranil vse mlečne izdelke in kruh! To je bil prvi korak. Odpadejo vsi sladoledki, čokoladice, pudingi, siri - tega se je najtežje odvadit.

In verjemi da je kar težko, ampak počasi se človek navadi drugačnega okusa, reda itd. in nekako gre.

Pa še nasvet: Sam verjamem, da se bolezni pojavijo tudi zaradi zakisanosti telesa - ker jemo preveč kislih živil in premalo bazičnih (kri je v tem primeru zakisana ). Da bi imeli zdravo kri bi mogli pojesti dnevno 80% bazične hrane in samo 20% hrane s kislim učinkom. Na žalost je pri vsejedcih ravno obratno - preveč živil s kislim učinkom in premalo bazičnih živil.

Pa še link o bazičnosti živil z razpredelnico za vsako živilo:

http://www.avita-katalog.com/index.php?nid=63

Pe še en nasvet: V kolikor se odločite za prehranjevanje v večini s presno hrano, vam priporočam dodajati kalcij v obliki prehranskih dodatkov ( najbolje da so iz čim bolj naravnih sestavin ). To sem omenil, ker samo s presno hrano težko nadomestimo vsa kalcij, ki ga dnevno potrebujemo ( za starost 25 let približno 1000mg dnevno ). Sicer je v nekateri zelenjavi in sadju in predvsem oreščkih veliko kalcija - a oreščkov ne moremo na enkrat pojesti prevelike količine in zato dobimo premalo kalcija. Dober vir kalcija je tudi melasa - stranski produkt pri izdelavi sladkorja - vsebuje tudi veliko magnezija, železa ki je pomemben pri absorbciji kalcija. Pri absorbciji kalcija je tudi pomemben vit D, ki pa ga v večini naše telo samo proizvede s sončenjem:) Aja pa pozabil sem omeniti, da so alge tudi dober naraven vir kalcija!
« Zadnje urejanje: petek, 25. junij 2010 ura: 11:38 od kristjan » Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 348

« Odgovori #7 dne:: petek, 25. junij 2010 ura: 13:49 »

Lahko omenim izkušnjo enega znanca. Zaradi poškodbe kolena je moral shujšati. Nehal je jest kruh (vse drugo je jel isto kot prej) in v pol leta je shujšal za pribl. 10 kil. Tak da včasih niso drastične spremembe sploh nujne.
Prijavljen
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: petek, 25. junij 2010 ura: 17:29 »

Se strinjam, da drastične spremembe včasih niso nujne.

Zagotovo pa je iz prehrane za izločiti belo moko, beli sladkor, sol in mlečne izdelke in jesti več sadja, zelenjave in oreščkov. S tem smo naredili že skoraj vse...vsaj kar se kilaže tiče Ventilator....pa tudi kar se tiče našega zdravja na dolgi rok.

Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: petek, 25. junij 2010 ura: 19:51 »

Ne vem kaj točno zate pomeni izločiti - ampak sol npr. je nujna za preživetje. Jo pa ob pravilni prehrani dobiš skozi druga živila in je ni potrebno dodajati. Sicer pa sam nisem pristaš ekstremizma v ničemer, kar presnojedstvo je.
Prijavljen
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: petek, 25. junij 2010 ura: 20:01 »

Ne strinjam se, da je sol oz. natrij nujna za delovanje človeškega organizma oz. je potrebna, ampak v obliki kot se nahaja v sadju in zelenjavi in ne jedilna sol!Če ješ presno prehrano ti jo ni treba dodajati ne - zato jedilno sol proč z jedilnika:) Največji problem pa je ta, da jo je že v običajni prehrani preveč! In to veliko preveč...vi bi pa še dodajali?  Shocked S presno prehrano dobi telo dovolj natrija in zato ni potrebno dodajati kakršnekoli soli (edinole himalajsko lahko kdaj pa kdaj -in še to v primeru če ste bolj fizično aktivni zaradi joda ). Je pa res, da tisti ki niste na presni prehrani jo nekako morate dodati, če ne jeste nič slane hrane to se pa povsem strinjam s tabo, kar pa je ZELO težko ker slovenci že tako jemo samo slano hrano, pa tudi dodaja se jo povsod. Po statistikah slovenci pojemo 2x preveč soli kot je priporočeno ( vsi poznamo pršutke polne soli in sploh vsi suhomesnati izdelki so dobesedno POLNI soli ).

Kar se pa presnojedstva tiče je že kar nekaj osebkov v svetu, ki so že celo življenje na presni hrani BREZ SOLI vsi zdravi in so lep dokaz, da človek jedilne soli ne potrebuje.

Medicinska znanost je ugotovila, da veliko soli v hrani lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Zvišuje krvni tlak, ki je nevaren dejavnik tveganja za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta, srčnega popuščanja, za razvoj ateroskleroze in bolezni ledvic. To so potrdile raziskave, s katerimi so ugotovili povezavo s količino soli in zvišanjem krvnega tlaka. Visok krvni tlak pogosto imenujejo tihi ubijalec, saj bolniki v začetnih letih bolezni, ki se lahko pojavi že kmalu po 20. letu starosti, nimajo bolezenskih znakov in se ne zavedajo, da imajo nevarno bolezen. Bolniki z zvišanim krvnim tlakom imajo trikrat večjo možnost, da razvijejo srčno bolezen ali utrpijo možgansko ali srčno kap, kot bolniki z normalnim krvnim tlakom. Verjetnost, da bodo umrli zaradi srčno-žilnih bolezni, je dvakrat večja. Nezdravljeni krvni tlak povzroči ne le srčno-žilne bolezni, ampak  tudi okvaro ledvic in oči. Z zmanjšanjem količine soli v prehrani lahko znižamo krvni tlak, še posebno kadar je to del zdrave prehrane. Ob manjšem soljenju  je tudi delovanje zdravil za znižanje krvnega tlaka učinkovitejše.

Ventilator in če imaš še kakšen pomislek glede škodljivosti soli si poglej tale video Dr. Doug Graham-a, kjer je vse lepo razloženo zakaj je sol za TELO STRUP, in jo je dobro izločiti iz prehrane. Samo pomisli kaj bi se zgodilo, če bi spil pol litra slane vode iz morja, po možnosti brez da bi prej kaj pil kaj se ti bi zgodilo sesmejemŽe po tem moraš vedeti, da sol ni nekaj kar je dobro za človeški organizem. Pa še glede ekstremizma: Tudi stalno žretje sladkarij je ekstremizem pa je 1000x bolj škodljivo kot uživanje presne prehrane, ki ima same pozitivne učinke.

http://video.google.com/videoplay?docid=-2055430092765320119&hl=sl#
« Zadnje urejanje: petek, 25. junij 2010 ura: 21:12 od kristjan » Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: petek, 25. junij 2010 ura: 20:52 »

jao, zdaj me tu napadaš, a napisal sem isto kot ti. Vem, da je sol škodljiva, ampak samo rekel sem, da se v dovoljšnjih količinah nahaja v drugi prehrani in je ni potrebno dodajati.
in nihče ni rekel, da je stalno uživanje sladkarij zdravo ... komu sploh protiargumentiraš? Grin
Prijavljen
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: petek, 25. junij 2010 ura: 21:39 »

Pa še nekaj glede serotonina, ker sem že temo o presnojedstvu odprl na tem forumu:

Serotonin se v človeškem telesu sintetizira iz aminokisline L-triptofan v naslednjih organih:

osrednje živčevje,
pljuča,
vranica,
enterokromafine celice črevesne sluznice.

V prvi stopnji nastane iz triptofana pod vplivom encima tripfofan-hidroksilaze vmesni produkt 5-hidroksitriptofan. Slednji se s pomočjo encima 5-hidroksitriptofan-dekarboksilaze pretvori v končni produkt serotonin.

Zato pravijo, da depresija lahko izvira tudi iz nepravilne prehrane oz. prehrane kjer je premalo triptofana. Sedaj veste zakaj bananam pravijo sadež za dober spanec, ker vsebuje veliko triptofana. Če slabo spite je dobro pojesti kakšno banano 1-2h pred spanjem. Verjemite da pomaga sesmejem
Prijavljen
Star
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 180

« Odgovori #13 dne:: sobota, 26. junij 2010 ura: 02:42 »

Že par mesecev uživam samo presno hrano - sadje, zelenjavo in oreščke ( od oreščkov samo lešnike in mandlje pogosteje 3x tedensko, ker so edini bazični oreščki, arašidi, brazilski oreh in orehi so že slabši in jih ni pametno uživati pogosteje, ampak samo občasno ).  Občasno tudi morsko hrano-predvsem ribe kar večkrat tedensko. Se ve, da so boljše negojene:) K solatam pa je pametno dodajati samo limonin sok namesto kisa, solati tudi ne dodajajmo soli.Olja se lahko dodaja, a morajo biti nerafinirana hladno stiskana olja ( bučno je MEGA, tudi konopljino, laneno in olivno ). V primeru, da solati dodate maščobo v obliki olja se le ta prebavlja dalj časa - približno 1h. Pozabil sem povedati, da vse sadje in zelenjavo - vsaj tisto, ki se jo da jem  surovo. NE jem mlečnih izdelkov - mogoče 1x mesečno kefir. Ne jem jedi iz BELE MOKE ( samo najbolši polnozrnat kruh občasno 1x tedensko ). Ne jem jedi z BELIM  SLADKORJEM. NE UŽIVAM SOLI ( edinole himalajsko kakšen kristalček 1x-2x mesečno ), ker sem bolj aktiven in mi pride prav malo več joda.

Aja pa še nekaj: Najbolje je imeti z večjega svojo zelenjavo in sadje. Zelenjava in sadje iz supermarketa tudi ni vedno sigurna ( sploh razni strupi ki se dodajajo zaradi obstojnosti in preveč močnih pesticidov ). Če že kupujemo sadje in zelenjavo v supermarketih kupimo raje bio varjanto. Boste prikrajšani za marsikateri STRUP.

Že po prvih 2 tednih sem opazil ZELO izboljšan spanec in zelo zmanjšano depresijo.

Kaj drugi menite o zdravljenju depresije, ankse in nespečnosti z ustrezno prehrano?

Kolikor mi je znano, večina bolezni izvira prav iz črevesja oz. nepravilne prehrane. Iz mojih lastnih izkušenj vam lahko povem, da sedaj ne potrebujem niti ad-jev. Že cel čas kar sem na presni hrani ne jem več AD-jev oz. sploh nobenih zdravil  - pa se mi je uredila depresija pa tudi nespečnost. SPIM kot dojenček:)

Če bi vsi jedli pravilno bi lahko bili 10x bolj zdravi to je moje mnenje in ne potrebujemo za vsako sranje tableto...

KO postanemo bolni, se najprej vprašajmo kje tiči vzrok za to bolezen. In verjemite, da v večini primerov lahko krivimo nepravilno prehrano.

Blesavi modreci v belih haljah seveda tega ne bodo kar tako priznali, ker sami želijo čim več bolnih ljudi katere potem zdravijo - s tem bi sami sebi zmanjšali biznis. Saj ne rečem , da kdaj tudi sami ne priporočijo več uživanja sadja in zelenjave v prehrani, ampak ostaja vseeno veliki problem ko priporočajo mlečne izdelke. Edini od sprejemljivih mlečnih izdelkov je kefir in skuta pa še to samo v manjših količinah. Sol, bela moka in beli sladkor je tudi za ODPIS. Meso tudi, vendar to ni nujno če nočemo biti 100% vegeterjanci. Lahko jemo meso kot je perutnina, kunčje meso, vendar samo občasno največ 1x tedensko! Da svinjsko meso in prav tako vsa govedina odpade mislim da mi ni treba razlagati - oboje je težko prebavljivo za želodec, svinjsko meso ima pa ogromno škodljivega holesterola.

Ja ja, sem tudi sama razumela marsikaj, da sem nekam odlutala, ko mi so mi štirje ljudje, meni dragi umrli. Ampak, zaradi zdravnikov k zravnikov in odnosov v službi, no ja, too much.

Drugače prejemaš kakšen B kompleks? Kot bivša aktivna športnica ti lahko le povem, ko organizem zahteva svoje, mu daj, tako kot vodo, ki jo organizem potrebuje. In moram priznati, imam dva odlična zdravnika, čeprav me je eden zajeb*. Zato ne mečem nikdar in nikoli nikogar v en smetnjak, kot si uprizoril. Sem srečna, da imam ta dva zdravnika.

Po drugi strani, mi je počil dvanajsternik, pa mi skoz trajbajo, da mi ravno B12 manjka, ki se ga pridobi v rdečem mesu. Ne jem že cel mesec, samo z neko zelenjavo in sadjem se ubadam, ker mi ne paše nič drugega, pa sem švoh. In si pomagam z "nadomestki", kar ni to to. Ko mi je počil dvanastrenik, so mi vsi rekli, kar ti bo organizem narekoval, in točno to je.   

Menda vsak pogrunta svoje, četudi ima 100 kg preveč. Bo že vedel, kako se naj pripravi, da bo vitek ali kako ostati debel. Slednje mi je grozno. Žal. Če se bo že katera spet zgražala.

Vzrok je potrebno najti, ne ga pa iskati v tretjih stvareh. Kot ga išče Kristjan. Če veja narobe štrli, je njen problem, ker jo narava ni prav zalila? In če ne ješ vsak dan soli ali jo popiješ, koliko je škodljiva? Ne ne basat z new agemi.

Zdej mi naj pa Kristjan razloži, kako lahko nekdo pridobi holesterol, suh ali debel, če poje zmerno prehrano tudi z mesom, pa čeprav je govedina ali drugo meso, ki ga je navedel? Ne me basat s takšnimi izvori, ki so izkrivljeni. Veš kolk pogrešam sladoled, jogurte, pa itak zadnje čase ne morem nič vase spravit. Se ne silim, da ne bruham, pa mi vsaj bruhat ni potrebno. Ti je kdaj že počil dvanajsternik? Razni eksperti me vedno veselijo! Po operaciji sem si najprej zaželela zelnato solato, ribe sem imela rada, pa jih nisem jedla eno leto in sem šla takoj bruhat, ko sem jih prvič zaužila. Sedaj je znosno in tudi ribe spet lahko jem.

Za depresijo Kristjan, so okoliščine in človek sam. Kaj pa ima sedaj neka žival zraven? Imaš rad tretje krivce, samo sebega ne?  Najprej pri sebi, potem bo pa še kaj naprej. In bo vzrok znan.

Gre za raziskave Kristjan, ampak, ali so bili tu vsi vpleteni, ki naj bi imeli težave? Moje težave s srcem niso povezane s soljo, čeprav jo v pameti še vedno premorem.

Hvala klincu, da imam Concor, pa čerpav ne uživam soli, razen, v  zmernih mejah. Dajte ga srat s teorijami! Vsak je individum zase. V vednost.
Ne se jeziti. Nekoč boš razumel. Lp.
« Zadnje urejanje: sobota, 26. junij 2010 ura: 03:22 od Star » Prijavljen

Dobro vjeruj u ono što želiš i zapamti, izgubljeno je samo ono, od čega smo se odrekli.
U životu poželi samo jedno: da ne voliš izgubljeno i da ne izgubiš voljeno!
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: sobota, 26. junij 2010 ura: 10:30 »

ko si že omenila holesterol, lahko povem zanimivo dejstvo: tisti z najmanjšimi (bolezensko nizkimi) vrednostmi holesterola so najbolj nagnjeni k samomoru. Holesterol namreč pomaga pri sintezi serotonina. In k debelosti pa pogosteje od maščob prispevajo ogljikovi hidrati.
Prijavljen
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: sobota, 26. junij 2010 ura: 11:37 »

Star najprej je treba ločiti med neaktivnim analognim vitaminom B12 (»lažni« B12) in med aktivnim vitaminom B12, torej »pravim« vitaminom, ki ga telo lahko absorbira. Ochromonas malhamensis testi so tako pokazali, da hrana, ki naj bi vsebovala veliko vitamina B12, kot je meso, jajca, mleko, sir, idr., v resnici vsebuje analogni NEAKTIVNI vitamin B12 (!!!), zato ti priporočam da ne verjameš preveč tem svojim dohtarjem Grin in če jemlješ prehranske dodatke z vit B kompleksa se le ta ne absorbira, ker je lažni B12 in samo mečeš denar skozi okno verjemi ( edinole kašni naravni pripravki bi znali kaj pomagati, ki vsebujejo aktivni vit B12 ).Dokler bodo zdravniki priporočali vsakdanje uživanje belega kruha,belega sladkorja, soli, mlečnih izdelkov, jajc, in vseh zdravil ki imajo GROZNE stranske učinke - med njimi tudi AD in AP in mesa so zame UNIČEVALCI ZDRAVJA LJUDI ( kar pa še ne pomeni da kakšnega tudi ne rešijo in naredijo marsikdaj kaj koristnega ).V algah je vitamina B12 veliko tako da tu ne vidim nobenega problema za vegane...pa tudi v pivskem kvasu je vitaminov B kompleksa ogromno! Pa še marsikatera podobna prehrana z vsebnostjo vit B skupine se najde. Veliko ga je tudi v kalčkih, ki jih je fino dodajati solatam Smiley Veliko vitaminov B skupine je tudi v vseh oreščkih, ki jih sam jem redno ( lešniki, mandlji ). Veliko ga je tudi v ribah - ki jih večina veganov uživa redno ( sam jih uživam 3x-4x tedensko ).BUČNO OLJE JE TUDI ODLIČEN VIR VIT B12 IN DRUGIH VIT B SKUPINE- SAM GA SOLATAM DODAJAM VSAK DAN ( lahko ga pojeste 2 veliki žlici na dan kar na tešče, ker vsebuje tudi veliko omega maščobnih kislin ).Konopljino olje je tudi dobro kar se omega tiče in laneno pa še kakšno se bi našlo.To ni noben problem za vegane star samo vedeti moraš kaj JEŠ. Kar se pa holesterola tiče - ČLOVEK holesterola za svoje delovanje NE POTREBUJE in je na dolgi rok škodljiv za zdravje, zato vegani ne jemo mesnih izdelkov. Pa še nekaj, ker si že omenila, da naj bi imela pomanjkanje vit B12 ( je to iz tvoje krvne slike sploh razvidno ker tako opevaš doktorje? ). Ni nujno, da ti v prehrani primanjkuje vitamin B12, lahko je kriva tudi Pomanjkljiva absorbcija (vsrkanje):

- pomanjkanje intrinzičnega dejavnika (potrebujemo ga za prenos vitamina B12 v prebavilih): prirojeno pomanjkanje intrinzičnega dejavnika, perniciozna anemija, stanje po odstranitvi želodca

- bolezni končnega dela tankega črevesa (tukaj prehaja vitamin B12 iz prebavil v kri): Crohnova bolezen, odstranitev končnega dela tankega črevesa, tropski sprue

-paraziti: določene bakterije, ki same porabljajo vitamin B12, ribja trakulja

-prirojeno pomanjkanje transkobalamina, ki prenaša vitamin B12 iz celic črevesne sluznice do kostnega mozga

-stranski učinek nekaterih zdravil ( če jemlješ kakršnekoli zdravila je povsem možno, da so kriva ZDRAVILA, tudi AD, ki jih nekateri tukaj TAKO OPEVATE )

Pa še nekaj o vitaminih B kompleksa:

Sladkor je smrtni sovražnik vitamina B. Večje količine sladkorja v prehrani močno poškodujejo in spremenijo črevesno floro. Zaradi tega črevesne bakterije ne ustvarjajo vač lastnih vitaminov skupine B. Smrtni sovražniki poleg sladkorja pa so črna kava, pravi čaj in alkohol. Si se kdaj vprašala, če je mogoče iskati krivca tudi tukaj? Čaj, alkohol, kava? In če še vedno dvomiš v presno prehrano ti povem, da so presnojedci ( tisti ki vedo kaj jesti in jedo pravilno ) nasplošno bolj zdravi kot vsejedci. Star pa tudi priporočene dnevne količine vit B12, ki jih priporočajo doktarji ( ki jim sam popolnoma nič ne verjamem  sesmejem ) naj bi bile (3µg) dnevno. V resnici človeško telo dnevno potrebuje samo okrog 1µg vit B12 dnevno. Moj oče je že 15 let samo na presni prehrani pa nima nobenega pomanjkanja vitamina B12! Tule si preberi kaj več o tem če te zanima in če še nisi :

http://www.presnisvet.net/viewtopic.php?f=1&t=23&sid=df68f38302a5efd512f6d429106e1894

http://libaware.economads.com/b12issue.php

http://tuberose.com/Vitamins.html

http://wiretap.area.com/Gopher/Library/Article/Food/b12.txt

Priporočam ti, da si prebereš zgornje linke zanimivo branje o vit B12 oki

Vsebnost vitamina B12 (seveda aktivnega B12) je dokazana tudi pri mnogih vrstah sadja in zelenjave (tudi, če so oprani). Običajno ima rastlinska hrana bakterijske kulture ATCC 9614, ki proizvajajo vitamin B12. Vendar pa se rastlinsko hrano pri običajnih testih procesira v kislini, se ji doda cianid in se jo izpostavi vročini. Pri tem so seveda uničene vse anaerobne bakterije in tak test posledično ne zazna vsebnosti vitamina B12. Sam verjamem, da s presno hrano zaužijemo dovolj vit B12 in sploh vseh vitaminov B kompleksa, če jemo mešano sadje in zelenjavo. Dodajanje ni potrebno - edinole če se to pokaže kasneje ga lahko dodajamo v obliki alg, pivskega kvasa in drugih naravnih pripravkov, pa tudi s kalčki.

Kar je pa ventilator omenil glede debelosti - debelost res izvira prav iz tega, ker zaužijemo dnevno z običajno prehrano preveč ogljikovih hidratov, rad bi pa še dodal, da iz prevelikega vnosa OH izvira tudi marsikatera bolezen. Še ena VELIKA prednost zakaj biti na presni prehrani - zrediti se enostavno ne morete sesmejem ( ne morete se zrediti zato, ker presna prehrana je zelo skopa z OH ).
« Zadnje urejanje: sobota, 26. junij 2010 ura: 14:38 od kristjan » Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.358

« Odgovori #16 dne:: sobota, 26. junij 2010 ura: 13:43 »

Zanimivo.

Sem bila tud sama pred 10 let nekaj časa na presni hrani. Takrat je to bilo moderno.  sesmejem

Kar se spanja tiče je bilo ok  oki  Potrebovala sem okrog 6 ur spanja in bila vedno spočita.

Počutje pa mešano : občutek lahkotnosti v mirovanju ; toda ob vsaki aktivnosti sem občutila veliko več napora, šibkejša sem bila tud in se hitreje potila. Toda poleti mi ni bilo veliko vroče.

Sem pa jedla samo zelenjavo in sadje.

Pa še nekaj. Kristjan, hrana, ki jo ti naštevaš , veliko stane. Od kje denar   Undecided  Vsak dan jesti veliko sadja, zelenjave, različne (drage) oreške, mandlje, zelo dragih tofujeve pa sojine izdelke, razne vrste rib in drugih morskih jedi, pa kupovati dodatke kot so alge in druge prehranske dodatke, mislim.... tega enemu samskemu psihiatrična penzija res ne pokriva, kaj šele socialna, niti ena obična služba, (razen če je dobra plača, ampak kdo bi dal tolko keša za take stvari, tam pa folk strada.)

Mene je pri odločitvi za bolj zdravo prehrano najbolj basala ravna finančna plat, poleg tega se ne bi odrekla čokoladi vsaj 1 do 3 na teden itd.

Prijavljen

neimenovana
kristjan
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

« Odgovori #17 dne:: sobota, 26. junij 2010 ura: 13:52 »

Martinca se strinjam, da zna biti problem v financah, če se hočemo odločiti za takšno prehranjevanje. Čokolada pa se meni zdi boljša tista z več kakavovih delov oz. vsaj z 80% kakava. Največ zaradi tega, ker ne vsebuje toliko škodljivih snovi kot navadne čokolade in vsebuje veliko kakava, kakav pa vsebuje veliko triptofana. Samo take čokolade po mojem spet ni za pretiravati oz. pri meni je tako: 1x-2x na teden preden grem kaj bolj fizičnega delat ali pa športirat pojem ene 30g.

Pri meni je tako, da imamo v tem času veliko svoje zelenjave pa tudi sadja ( tu torej strošek z večjega odpade ). Edinole kaj banan, pomaranč in limon kdaj kaj kupimo kar pa ni velik strošek. Ribe so tudi kar precej drage, ampak če jih ješ samo 3-4x tedensko niti ni pretiran strošek.

Še najdražji so vsi oreščki, ki pa jih ne jem preveč pogostoma, ker so težji za želodec zaradi visoke vsebnosti maščob ( 3x-4 tedensko po 50g ), kar tudi ne rata ravno velik strošek mesečno, če ne pretiravamo.

Moje mnenje je pa tudi raje malo IN KAKOVOSTNO  Smiley

Jah če ni denarja je pač treba kaj sam pridelat da je - če imaš seveda zemljo in ne živiš v mestu. Jaz imam pač to srečo, da me to razbremeni stroškov. Edinole pozimi je malo večji problem ko je treba kaj več kupiti drugače pa mi gre.

Sadjarstvo in zelenjadarstvo zna biti super konjiček tudi z vidika gibanja na svežem zraku, odpravljanja stresa in depresije - na to moramo gledati tudi s pozitivne strani, čeprav je res da je s tem tudi delo.
« Zadnje urejanje: sobota, 26. junij 2010 ura: 14:49 od kristjan » Prijavljen
Star
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 180

« Odgovori #18 dne:: sobota, 26. junij 2010 ura: 16:26 »

Ok Kristjan. Menim, da organizem človeku sam narekuje, kaj potrebuje. Če sama zaznam v zadnjem času, da mi samo sadje, zelenjava in oreščki pašejo v končni fazi, ker si to izpostavil, lahko le povem, da sem še bolj švoh. Ker mi le to ne daje energije. In če izkušnje ljudi, ki jih je tudi počil želodec ali dvanajsternik, kot v slednjem meni, povedo, da bo organizem sam nerekoval, kaj mu godi in kaj ne, se ne bom silila in tudi ne bom dopustila, da me nekdo sili v nekaj, kar opažam, da pri meni ni učinka.

Če praviš, da tebi to koristi, prav. Meni pač ne. Organizem svoj poznam dovolj dobro, da vem, kaj mu godi in kaj ne. Ribe sem imela pred operacijo zelo rada, po enem letu sem si jih zaželela, pa sem šla lahko samo bruhat na sekret.

Tako kot me nekdo posiljuje z neko vero ali pa s hrano, sama vem, kaj je zame dobro, zato vedno pravim, ok, če tebi to paše, prav, vendar pusti mene pri miru in mi ne vsiljuj, česar mi ne paše. Tako kot, če je nekdo gay, lezbijka, zame čisto ok, ker ima vsak svoje življenje, ne maram, pa da mi nekdo svojo voljo vsiljuje. In dokler je tako, me nihče ne moti. Ne maram pa, da mi nekdo vsiljuje svojo voljo.

In če se obrnem na zdravnike, veš kaj, zaradi dveh zdravnikov, ki sta mi kaj zašuštrala, še vedno vem, da obstajajo odlični zdravniki. In dva druga izmed slednjega sta ravno moj osebni zdravnik in specialist.

Tudi veganov je več vrst. Če pogledaš drugače, tudi riba je žival, mar ne? Tudi jajce je živalskega produkta, mar ne? Ne jem veliko mesa, vendar vem, da mi pravi organizem, da bi mi kakšen kos koristil, ker tako pravi moj organizem. Po soji lahko samo bruham, kot bi jedla plastelin.

Solata, jo imam rada, zeljnato ali listnato. Vendar jo pripravim tako, da gre meni v korist organizma. Pa je lahko le solata z bučnim oljem ali olivnim in kisom in nekaj soli, za okus, ali pa morda paprika, paradajz, koruza, sirček, fižolček, pesa, pač po okusu. In niti slučajno mi na neki solati ne pašejo neki oreščki. Stvar okusa in stvar absorbiranja hrane v svoj organizem, ki ga premoreš.

Kristjan, zakaj potem potrebuješ zdravnike, če jim ne zaupaš? Potem si pomagaj sam tudi takrat, ko jih boš najbolj krvavo potreboval. In če si boš zlomil nogo, nikar ne hodi na urgenco, pa se sam pocajtaj. Ko boš moral na operacijo, tudi ne hodi k zdravnikom, ker jim ne zaupaš! Sama svojima zdravnikoma zelo zaupam, ne zaupam pa ostalim ljudem. Ko na primer dobiš antibiotik, pa ti povzroči stranke učinke, ti bo zdravnik predpisal drugega, če že imaš stranske učinke. In dokler meni neko zdravilo pomaga, se mu ne bom odrekla. In če ne bi imela Concorja, ki je za srce, bi lahko tudi žvižgala včasih že komu.

Torej, ne gre posploševati. Dokler vem, da meni nekaj pomaga, pa naj bo to zdravilo ali pa zdravnik ali pa neka hrana, ki mi daje tudi energijo, za kar za sadje in zelenjavo po izkušnjah ne morem trditi, bom zaupala sebi in zdravniku, ki mi želi dobro.

Ko sem aktivno športala in bila aktivna športnica, sem bila tudi v sklopu tega na določeni prehrani, ker je tako pač soupadlo, če si želel kakšne rezultate. Vendar, ko sem spila kavo, se sladkorju nisem odpovedala. Pa je bilo vse ok. Še vedno, kot je bilo treba. In eno je, če človek v nečem pretirava, kot drugo, če je zmeren pri različni prehrani. Zato se strinjam z Martinco, če pravi, da organizem potrebuje čokolado, pač jo naj poje. Tudi sama nisem debela. Pa imam obdobja, ko bi jedla sladko, od čokolade do sladoleda, katerega imam zelo rada, pa mi tudi ta sedaj ne paše, ker mi tako ali tako nič ne paše, kaj dosti, pa se prisilim, kot od kakšnih testenin ali mesa. Različno prehranjevanje je pač dobrodošlo. Pa če je to meso, ribe, jajca, sir, zelenjava, sadje, oreščki ali pa kaj tretjega. Če je prava kombinacija vsega, organizem ne bo falil, ko ti bo sporočal, da ti nekaj fali. V pretiravanju z vsem od naštetega, plus še kaj dodatnega se pa strinjam, da povzroča več škode kot koristi. Zakaj bi jedla ribe, če po njih bruham? Ali pa mi je potem cel dan slabo in se mi dvigajo skozi želodec še drugi dan? Torej jih ne bom, pa čeprav tebi koristijo. In če meni zelenjava, sadje in oreški ne zaležejo, kaj naj ti rečem - vsak po svoje, organizmu ne moreš narekovati prosto po prešernu! Če nekomu paše pikantna hrana, meni ne, ker se mi potem spet želodec "smeji", tako lahko le zase trdim, kaj meni ustreza, druge pa pustim pri miru in se naj prehranjujejo, tako kot jim paše in jim ne vsiljujem svoje volje. Zato ne maram, da tudi meni kdo vsiljuje svojo voljo. Če mi že ne ustreza.

In podcenjevanje zdravnikov, češ, kaj pa oni vedo, ni ravno na mestu. Ker če obstaja takšen odnos do zdravnikov, torej brez zaupanja, potem jih ne išči, ko si sam ne boš mogel pomagati. Niti takrat, ko si boš kaj zvil ali zlomil. To mi je grdo. Čeprav sem imela sama dve zelo slabi izkušnji z zdravnikoma, še vedno ne mečem vse v isti koš. In jima zaupam!

In ja Kristjan, iz krvne slike je bilo razvidno! Madonca no. Malo me pogreje, ker laiki več vedo kot zdravniki, katerim zaupam!

Lp
Prijavljen

Dobro vjeruj u ono što želiš i zapamti, izgubljeno je samo ono, od čega smo se odrekli.
U životu poželi samo jedno: da ne voliš izgubljeno i da ne izgubiš voljeno!
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: sobota, 26. junij 2010 ura: 16:57 »

Kar se pa holesterola tiče - ČLOVEK holesterola za svoje delovanje NE POTREBUJE in je na dolgi rok škodljiv za zdravje, zato vegani ne jemo mesnih izdelkov.
http://www.psychologytoday.com/articles/199707/is-too-little-cholesterol-bad-you

http://www.newkerala.com/news/fullnews-132470.html

in še veliko drugih virov, samo poguglaj, cholesterol depression, če ti moji viri niso všeč.
Raje verjamem nekomu, ki je končal ustrezno fakulteto, kot pa nekomu, ki je prebral nekaj knjig in člankov na internetu. Treba je iskati nasprotujoče si vire.
Prijavljen
Strani: [1] 2 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar