tunipupa
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 80
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sobota, 05. februar 2011 ura: 11:33 » |
|
1. 25,Ž 2. Kakšne težave oziroma simptomi so se vam začeli pojavljati? imela sem občutek, da me prijatelji več ne marajo, da sem slaba oseba, da nisem vredna ničesar, da itak nisem za na ta svet,ker se sploh ne vem postaviti zase, strah me je postalo vsega,ampak res vsega-kot miška brez jezika sem postala,začela sem pogosto jokati,vsi so postali boljši od mene,nisem več v družbo hodila,po videzu sem postala neprivlačna,vsi drugi imajo vse prav-jaz pa nikoli;nespečnost
3. Najbolj nadležen simptom je bil kateri in kakšne posledice je povzročal? STRAH,ki se je stopnjeval od 13 leta naprej(strah pred izgubo prijateljev,pred izgubo ugleda, pred neuspehom-posledično primerjanje z drugimi in pretirana samodisciplina,ki je mejila že na mučenje same sebe, strah pred učenjem-na faksu sem zabluzila že 4 leta...potem pa se je strah razširil tudi na stvari kot je vožnja z avtomobilom, biti v družbi prijateljev, pogovarjati se o vsakdanjih stvareh z ljudmi,...skratka,že zjutraj se zbujam z občutkom strahu in trema je prisotna pri vsaki stvari ki jo delam...posledice so tesnoba, nesproščenot,nezmožnost uživanja, napetost,občutek da mi vsi nekaj hočejo narediti ali me izkorostiti, jaz pa imam zvezane roke in sem nemočna)
4. Vaša doživljanja in občutenja med depresijo, če mi jih zaupate. sekiranje za vsako stvar,da nič nisem dobro naredila,da bo kaj narobe; da sem slaba oseba in sem se zelo trudila ugajati ljudem-pretirano res;občutek osamljenosti-vsi so me zapustili;zmanjšan interes za aktivnosti,ki so me prej veselile; potem je pa na plan prišlo kronično pomanjkanje koncentracije(tudi po 5 ur sem se prisilila sedeti pri knjigi in sem prebrala 2 strani, od katerih nisem vedela nič);nesposobnost ustvarjanja intimnih zvez;grozen občutek tesnobe in strahu, s katerim se zbudiš že zgodaj zjutraj;utrujenost,ker ponoči nisem spala in posledično popoldansko spanje,ki mi je pa dajalo občutek lenobe
5. Ste za premagovanje depresivnih občutij tudi sami kaj storili? Npr. Se lotevali prijetnih aktivnosti in katerih ( sprehodi, slikanje itd.) ? To sem vedno počela, vendar ne z namenom, da bi ublažila depresijo, saj nisem vedela kaj točno se z mano dogaja.Kasneje teh aktivnosti niti nisem več doživljala kot prijetne in sem sovražila samo sebe,zato velikokrat niti nisem poskrbela za svoje zdravje. 6. Ste imeli občutek, da vam raznolike aktivnosti pomagajo lajšati simptome depresije? ko sem se svojega stanja začela zavedati in sem te aktivnosti izvajala z namenom da bi mi bilo bolje,potem so mi res olajšale simptome, vendar nikakor ne odpravile depresije...so bile samo kot en začasen obliž za moje težave, zato sem jih začela delati bolj pogosto, kar pa je privedlo do tega, da sem počela samo še to-faks pustila čist na stranskem tiru in zanemarjala vse aktivnosti,ki so od mene zahtevale odgovornost 7. So vas vaši bližnji spodbujali k izvajanju aktivnosti? ah kje,pri tolikih svojih težavah še opazili niso, da je z mano sploh kaj narobe...so me pa začeli zmerjati, ker faksa nisem več delala
8. Kje in na kak način ste dobili največ informacij o svoji bolezni? brala sem knjige za samopomoč, internet, mamo sem peljala k psihiatrinji, kjer pa so tudi moje težave izbruhnile v obliki joka, ko sem se zavedla da je mama na varnem 9. Kako dojemate sami sebe, v smislu samopodobe, samozavesti? ( Med depresijo in po njej) med depresijo zelo negativno,vse najslabše o sebi...zdaj se moja samopodoba s pomočjo psihoterapije izboljšuje,depresivni simptomi pa bledijo 10. Kakšen pomen imajo za vas partner, družina, prijatelji in znanci? Zelo velik,odnosi mi pomenijo vse na tem svetu. Imam občutek, da če imam urejene odnose, potem je tudi vse ostalo v redu, če pa odnosi škripajo, pa se tudi vse ostalo poslabša. 11. So vas družinski člani razumeli kaj doživljate in vam bili v oporo? ne...mislim da se še danes prav ne zavedajo kaj to je, čeprav so tudi sami v tem...ko jim povem par pikrih, vsaj utihnejo, da mi ni treba poslušati negativnih stvari o meni 12. Se v vaši družini pogovarjate o vaših težavah ali drugih nastalih problemih in iščete rešitve zanje? NE,če se bi,potem vseh teh težav, ki jih imamo zdaj, ne bi bilo...to je vse kar sem si kdajkoli želela: imeti nekoga ki bi mi pomagal poiskati rešitev na težavo 13. So vam bili prijatelji v pomoč in oporo? Kaj pa vaš partner? prijatelji so me zapustili, ko se mi je to začelo dogajati, partnerja pa še nikoli imela nisem 14. Kaj ste pogrešali z strani prijateljev,družine in partnerja? da bi me poslušali,me potolažili, mi pomagali poiskati rešitev preko pogovora z mano;da bi me sprejeli tudi neuspešno in brez energije 15. Obiskujete srečanja in pogovore oseb z enakimi težavami? NE,iščem pa ljudi s katerimi se lahko o tem pogovarjam,če prav jih ni prav veliko
16. Recimo, da bi se znašli v situaciji, ko bi potrebovali večjo vsoto denarja, ki pa je sami trenutno ne bi imeli na razpolago. Na koga bi se obrnili, da vam posodi denar? ( na osebo ali institucijo, npr. banko?) na starše ali sestro
17. Na koga se v primeru osebnih težav lahko obrnete in se z njim pogovorite o tem? Naštejte osebe ali omenite število teh oseb . moj psihoterapevt je edini za katerega vem, da mi lahko pomaga...drugače se pa zaupam lahko tam do 5 osebam,ki pa me pač samo poslušajo,včasih se tudi kaj reši, vendar ne znajo tako kot psihoterapevt
18. Včasih si ljudje od drugih ljudi sposodijo kakšno stvar, na primer orodje, ali prosijo za pomoč pri manjših hišnih opravilih ( lažja gospodinjska opravila) Kdo so ljudje, ki jih običajno prosite za to vrsto pomoči? Naštejte imena ali povejte število. Če se le da se izogibam izposoji stvari, drugače pa okrog 5
19. Se udeležujete kakšnih skupin, srečanj, katera? individualna psihoterapija,obiskovala sem tečaj za preprečevanje depresije IPSA(3 mesece) 20. Kdo so ljudje s katerimi se običajno družite? Naštejte imena ali povejte število teh oseb.10 21. Se družite z drugimi ljudmi, v smislu navezovanja stikov in navezovanja novih poznanstev? ja, obožujem spoznavati nove ljudi 22. Od koga dobite največ opore in razumevanja? Naštejte te osebe ali napišite število teh oseb. 3:psihoterapevt, cimra,sošolka 23. Kakšno je vaše zadovoljstvo z lastno socialno oporo? NEZADOVOLJNA.ko nimam težav,imam veliko prijateljev,ki rabijo mojo pomoč, ko pa j opotrebujem, jaz ni nikogar, ki bi me rzumel 24. Menite, da se bolje razumete z ljudmi, ki so depresijo okusili na lastni koži? JA 25. Obiskujete srečanja in pogovore oseb z enakimi težavami? NE 26. Dobite več razumevanja in spodbude na spletnih straneh npr. forumi o depresiji ali svojih svojcev? definitivno internet:forumi,članki...
27. Ste ljudem v bližnji okolici ( sosedje, znanci, sorodniki ) zaupali svojo diagnozo? NE,niti slučajno. Ampak imam občutek, da vejo, ker se itak vidi. 28. Kakšen je bil odziv ljudi na delovnem mestu ali v šoli na vašo bolezen? saj ne vejo, me je pa zelo strah, da bi izvedeli, ker bi me bilo sram 29. Kaj menite o stigmi, je v našem prostoru še vedno prisotna? kaj je to stigma? 30. Kakšne so vaše lastne izkušnje z stigmo? ne vem
|