FORUM Nebojse.si
Novice: oglas

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sobota, 04. februar 2012 ura: 22:54

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Pomoč pri izvedbi diplomske naloge  (Prebrano 1309 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
terapevtka
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« dne:: petek, 04. junij 2010 ura: 16:23 »

Pozdravček vsem!

Naprošam Vas za pomoč pri izdelavi mojega diplomskega dela. Tudi sama sem se srečala z najhujšo izkušnjo v svojem življenju-depresijo. Naprošam vse, ki ste depresijo izkusili na lastni koži, če bi želeli odgovoriti na zastavljena vprašanja. Vprašanj je kar nekaj in upam, da si boste vzeli čas zame. Odgovore lahko objavite tukaj ali pa mi jih pošljite na mail- terapevtka86@gmail.com. Vaši osebnih podatkov ne rabim, tako da bo vse ostalo anonimno. Zahvaljujem se tudi  uredništvu društva DAM, ki so mi dovolili objavo vprašanj. Užiwajte in vsem obilico uspeha!

1.   Vaša starost in spol
2.   Kakšne težave oziroma simptomi so se vam začeli pojavljati?
3.   Najbolj nadležen simptom je bil kateri in kakšne posledice je povzročal?
4.   Vaša doživljanja in občutenja med depresijo, če mi jih zaupate.
5.   Ste za premagovanje depresivnih občutij tudi sami kaj storili? Npr. Se lotevali prijetnih aktivnosti  in katerih ( sprehodi, slikanje itd.) ?
6.   Ste imeli občutek, da vam raznolike aktivnosti pomagajo lajšati simptome depresije?
7.   So vas vaši bližnji spodbujali k izvajanju aktivnosti?
8.   Kje in na kak način ste dobili največ informacij o svoji bolezni?
9.   Kako dojemate sami sebe, v smislu samopodobe, samozavesti? ( Med depresijo in po njej)
10.   Kakšen pomen imajo za vas  partner, družina, prijatelji in znanci?
11.   So vas družinski člani razumeli kaj doživljate in vam bili v oporo?
12.   Se v vaši družini pogovarjate o vaših težavah ali drugih nastalih problemih in iščete rešitve zanje?
13.    So vam bili prijatelji v pomoč in oporo? Kaj pa vaš  partner?
14.   Kaj ste pogrešali z strani prijateljev,družine in partnerja?
15.   Obiskujete srečanja in pogovore oseb z enakimi težavami?

16.   Recimo, da bi se znašli v situaciji, ko bi potrebovali večjo vsoto denarja, ki pa je sami trenutno ne bi imeli na razpolago. Na koga bi se obrnili, da vam posodi denar? ( na osebo ali institucijo, npr.  banko?)

17.   Na koga se v primeru  osebnih težav lahko obrnete in se z njim pogovorite o tem?  Naštejte osebe ali omenite število teh oseb .

18.   Včasih si ljudje od drugih ljudi sposodijo kakšno stvar, na primer orodje, ali prosijo za pomoč pri manjših hišnih opravilih ( lažja gospodinjska opravila) Kdo so ljudje, ki jih običajno prosite za to vrsto pomoči? Naštejte imena ali povejte število.

19.   Se udeležujete kakšnih skupin, srečanj, katera?
20.   Kdo so ljudje s katerimi se običajno družite? Naštejte imena ali povejte število teh oseb.
21.   Se družite z drugimi ljudmi, v smislu navezovanja stikov in navezovanja novih poznanstev?
22.   Od koga dobite  največ opore in razumevanja? Naštejte te osebe ali napišite število teh oseb.
23.   Kakšno je vaše zadovoljstvo z lastno socialno oporo?
24.   Menite, da se bolje razumete z ljudmi, ki so depresijo okusili na lastni koži?
25.   Obiskujete srečanja in pogovore oseb z enakimi težavami?
26.   Dobite več razumevanja in spodbude na spletnih straneh  npr. forumi o depresiji ali svojih svojcev?

27.   Ste ljudem v bližnji okolici ( sosedje, znanci, sorodniki ) zaupali svojo diagnozo?
28.   Kakšen je bil odziv ljudi na delovnem mestu ali v šoli na vašo bolezen?
29.   Kaj menite o stigmi, je v našem prostoru še vedno prisotna?
30.   Kakšne so vaše lastne izkušnje z stigmo?
[/color]
[/color]

Hvala za sodelovanje! rozicodam
Prijavljen
majare
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6

« Odgovori #1 dne:: sreda, 23. junij 2010 ura: 19:12 »

1.67 let , ženska
2.pri 13 letih - frustrirana grda hči mnogo prezgodaj umrle legendarno lepe matere, vedno nesrečno zaljubljena
3.strah pred izgubo ob vsaki zvezi
4.beg v irealnost
5.da, učenje nepotrebnih, a zame zanimivih stvari
6. le za kratek čas
7. bližnjih pravzaprav nimam
8. najprej iz knjig, nato iz spleta
9. nisem izkoristila svojih možnosti in zato nisem živela
10. nisem imela partnerja, niti prijateljev, ki bi mi veliko pomenili, v glavnem se nisem odprla
11. ne, sicer pa sem zgodaj ostala brez družine
12. živim sama
13.zelo malo
14. poglobljeno znanje
15. ne
16. na banko
17. na pastorka in njegovo ženo
18. Eden ali dva soseda
19. ne
20. skoraj se ne družim se z ljudmi, občasno klepetam ali piše v forumu za starejše intelektualce iz Nemčije
21 zelo redko
22. od sebe
23. še kar
24. ne vem
25. ne
26. na spletnih straneh
27. le zelo redkim
28. niso vedeli zanjo
29. verjetno, vendar sem se vse svoje življenje pretvarjala
30. nimam jih-glej zgoraj
Prijavljen
terapevtka
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 24. junij 2010 ura: 14:12 »

Hvala ti  rozicodam
Prijavljen
Skywalker
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 7

« Odgovori #3 dne:: torek, 06. julij 2010 ura: 12:56 »

1.   25, moški
2.   Najprej anksiozsnost, 3 panicni napadi. 2 leti kasneje blaga depresija
3.   Strah, tesnoba. Povzrocal je asocializacijo, nezadovoljstvo.
4.   Osamljenost, praznost, pomanjkanje volje in zivljenske energije.
5.   Da. Sedaj ko se je vrnilo bom spet zacel.
6.   Izredno
7.   Recimo
8.   Internet
9.   Sem si kar vsec. Samozavesti sem s casom dobil vec. Ampak se vedno se ne morem opredeliti kot zeo samozavestna oseba. Morda posledica otrostva.
10.   Partnerke za enkrat nimam, druzina ogromni pomen, prijatelji tudi velik pomen.
11.   Sprva ne, ker niso razumeli. Ko so malo nacitali potem pa da.
12.   Niti ne
13.   Ne vsi prijatelji. Tudi sam sem izbiral komu se zaupam in komu ne. In tudi vsi niso dajali iste podpore.
14.   Morda vec naklonjenosti, od dolocenih prijateljev vec podpore.
15.   Za enkrat se ne.

16.   Verjetno na nobenega, ker si ne rad sposojam stvari.

17.   Druzina in 2 prijatelja. 7 ljudi.

18.   Prijatelje in druzino.

19.   Ne
20.   Imen ne bom nasteval. Je pa to moja druzba in druzina. Nekje 15 oseb. Obcasno vec
21.   Ne
22.   Druzine in ene prijateljice.
23.   Zadovoljivo
24.   Se nobenega niti ne poznam, ampak mislim, da bi to lahko drzalo.
25.   Ne
26.   Svojcev

27.   Da
28.   V sluzbi ne vedo, ker se ni potrebe
29.   Kaj je stigma? Smiley
30.   Ne vem Smiley
[/color]
[/color]
Prijavljen
terapevtka
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sreda, 21. julij 2010 ura: 17:17 »

Hvala vama!!!! rozicodam
Prijavljen
epocace
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 22

« Odgovori #5 dne:: petek, 22. oktober 2010 ura: 09:23 »

1. 43 - moški
2. Padla samopodoba, depresija
3. Tesnoba, soočanje z neuspehom.
4. Tema, popolna breizhodna tema.
5. Umetnost, duhovnost, delo na sebi...
6. Ne.
7. Ne.
8. Splet.
9. Slabo, zguba.
10. Velik.
11. Nimam družine, primarna družina je bila razsulo, alkohol, psihoze...
12. Ne.
13. Delno.
14. Sprejetje in mir.
15. Sem, pa ne več.
16. Nimam nikogar.
17. Nimam nikogar.
18. Ni teh ljudi.
19. Ne, razen spletne skupnosti.
20. Jih ni.
21. Ne, razen spletna poznanstva (največ iz drugih držav).
22. Jih ni.
23. Slabo, je ni.
24. Da.
25. Ne.
26. Na spletnih straneh.
27. Nekaterim.
28. Večinoma niso verjeli, da je hudo.
29. Da.
30. Ignoriraj.
Prijavljen

And your hands are really shakin’ somethin’ awful
As you light your twenty-seventh cigarette
Oh, how long have you been sittin’ in the darkness
You forget... Joan Osborne
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 878

« Odgovori #6 dne:: petek, 22. oktober 2010 ura: 12:03 »

1.   44 - ž
2.   brezdušje, žalost, nemoč, misli na samomor
3.   misli na samomor...težek boj s to mislijo, da je ne udejanim
4.   brezizhodnost, nesmisel bivanja, razočaranje nad svetom in ljudmi
5.   sprehodi, slikanje, gibanje (tudi pospravljanje spada sem)
6.   doker si v moovingu, čim se umiriš, si zopet tam
7.   ja
8.   net, društvo dam
9.   samopodoba nizka, obćutek nezmožnosti, nesposobnosti živet normalno življenje; po depresiji še ne morem govorit 100%
10.  velik
11.  ja
12.  ja
13.  ja...prijatelji in partner
14.  prijatelji bi me morali večkrat povleči iz moje lupinice
15.  ja
16.  banka, družina
17.  partner, mama, člani skupine za samopomoč (4)
18.  težko prosim koga za kaj...recimo 2
19.  skupina za samopomoč dam
20.  domači, prijatelji (10)
21.  samo službeno
22.  partner (1)
23.  ne veliko
24.  ja
25.  ja
26.  isto
27.  redkim
28.  različen: od ljudi, ki me čudno in s strahom gledajo, do ljudi, ki me razumejo
29.  kljub porastu depresije, ne vidim, da bi se stigma kaj zmanjševala
30.  nekaj ljudi se me izogiba odkar vedo, da sem zbolela za depresijo

Prijavljen
tunipupa
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 80

« Odgovori #7 dne:: sobota, 05. februar 2011 ura: 10:33 »

1.   25,Ž
2.   Kakšne težave oziroma simptomi so se vam začeli pojavljati? imela sem občutek, da me prijatelji več ne marajo, da sem slaba oseba, da nisem vredna ničesar, da itak nisem za na ta svet,ker se sploh ne vem postaviti zase, strah me je postalo vsega,ampak res vsega-kot miška brez jezika sem postala,začela sem pogosto jokati,vsi so postali boljši od mene,nisem več v družbo hodila,po videzu sem postala neprivlačna,vsi drugi imajo vse prav-jaz pa nikoli;nespečnost

3.   Najbolj nadležen simptom je bil kateri in kakšne posledice je povzročal?
STRAH,ki se je stopnjeval od 13 leta naprej(strah pred izgubo prijateljev,pred izgubo ugleda, pred neuspehom-posledično primerjanje z drugimi in pretirana samodisciplina,ki je mejila že na mučenje same sebe, strah pred učenjem-na faksu sem zabluzila že 4 leta...potem pa se je strah razširil tudi na stvari kot je vožnja z avtomobilom, biti v družbi prijateljev, pogovarjati se o vsakdanjih stvareh z ljudmi,...skratka,že zjutraj se zbujam z občutkom strahu in trema je prisotna pri vsaki stvari ki jo delam...posledice so tesnoba, nesproščenot,nezmožnost uživanja, napetost,občutek da mi vsi nekaj hočejo narediti ali me izkorostiti, jaz pa imam zvezane roke in sem nemočna)

4.   Vaša doživljanja in občutenja med depresijo, če mi jih zaupate. sekiranje za vsako stvar,da nič nisem dobro naredila,da bo kaj narobe; da sem slaba oseba in sem se zelo trudila ugajati ljudem-pretirano res;občutek osamljenosti-vsi so me zapustili;zmanjšan interes za aktivnosti,ki so me prej veselile; potem je pa na plan prišlo kronično pomanjkanje koncentracije(tudi po 5 ur sem se prisilila sedeti pri knjigi in sem prebrala 2 strani, od katerih nisem vedela nič);nesposobnost ustvarjanja intimnih zvez;grozen občutek tesnobe in strahu, s katerim se zbudiš že zgodaj zjutraj;utrujenost,ker ponoči nisem spala in posledično popoldansko spanje,ki mi je pa dajalo občutek lenobe

5.   Ste za premagovanje depresivnih občutij tudi sami kaj storili? Npr. Se lotevali prijetnih aktivnosti  in katerih ( sprehodi, slikanje itd.) ? To sem vedno počela, vendar ne z namenom, da bi ublažila depresijo, saj nisem vedela kaj točno se z mano dogaja.Kasneje teh aktivnosti niti nisem več doživljala kot prijetne in sem sovražila samo sebe,zato velikokrat niti nisem poskrbela za svoje zdravje.

6.   Ste imeli občutek, da vam raznolike aktivnosti pomagajo lajšati simptome depresije? ko sem se svojega stanja začela zavedati in sem te aktivnosti izvajala z namenom da bi mi bilo bolje,potem so mi res olajšale simptome, vendar nikakor ne odpravile depresije...so bile samo kot en začasen obliž za moje težave, zato sem jih začela delati bolj pogosto, kar pa je privedlo do tega, da sem počela samo še to-faks pustila čist na stranskem tiru in zanemarjala vse aktivnosti,ki so od mene zahtevale odgovornost
7.   So vas vaši bližnji spodbujali k izvajanju aktivnosti? ah kje,pri tolikih svojih težavah še opazili niso, da je z mano sploh kaj narobe...so me pa začeli zmerjati, ker faksa nisem več delala

8.   Kje in na kak način ste dobili največ informacij o svoji bolezni? brala sem knjige za samopomoč, internet, mamo sem peljala k psihiatrinji, kjer pa so tudi moje težave izbruhnile v obliki joka, ko sem se zavedla da je mama na varnem
9.   Kako dojemate sami sebe, v smislu samopodobe, samozavesti? ( Med depresijo in po njej) med depresijo zelo negativno,vse najslabše o sebi...zdaj se moja samopodoba s pomočjo psihoterapije izboljšuje,depresivni simptomi pa bledijo
10.   Kakšen pomen imajo za vas  partner, družina, prijatelji in znanci? Zelo velik,odnosi mi pomenijo vse na tem svetu. Imam občutek, da če imam urejene odnose, potem je tudi vse ostalo v redu, če pa odnosi škripajo, pa se tudi vse ostalo poslabša.
11.   So vas družinski člani razumeli kaj doživljate in vam bili v oporo? ne...mislim da se še danes prav ne zavedajo kaj to je, čeprav so tudi sami v tem...ko jim povem par pikrih, vsaj utihnejo, da mi ni treba poslušati negativnih stvari o meni
12.   Se v vaši družini pogovarjate o vaših težavah ali drugih nastalih problemih in iščete rešitve zanje? NE,če se bi,potem vseh teh težav, ki jih imamo zdaj, ne bi bilo...to je vse kar sem si kdajkoli želela: imeti nekoga ki bi mi pomagal poiskati rešitev na težavo
13.    So vam bili prijatelji v pomoč in oporo? Kaj pa vaš  partner? prijatelji so me zapustili, ko se mi je to začelo dogajati, partnerja pa še nikoli imela nisem
14.   Kaj ste pogrešali z strani prijateljev,družine in partnerja? da bi me poslušali,me potolažili, mi pomagali poiskati rešitev preko pogovora z mano;da bi me sprejeli tudi neuspešno in brez energije
15.   Obiskujete srečanja in pogovore oseb z enakimi težavami? NE,iščem pa ljudi s katerimi se lahko o tem pogovarjam,če prav jih ni prav veliko

16.   Recimo, da bi se znašli v situaciji, ko bi potrebovali večjo vsoto denarja, ki pa je sami trenutno ne bi imeli na razpolago. Na koga bi se obrnili, da vam posodi denar? ( na osebo ali institucijo, npr.  banko?)
na starše ali sestro

17.  Na koga se v primeru  osebnih težav lahko obrnete in se z njim pogovorite o tem?  Naštejte osebe ali omenite število teh oseb . moj psihoterapevt je edini za katerega vem, da mi lahko pomaga...drugače se pa zaupam lahko tam do 5 osebam,ki pa me pač samo poslušajo,včasih se tudi kaj reši, vendar ne znajo tako kot psihoterapevt

18.   Včasih si ljudje od drugih ljudi sposodijo kakšno stvar, na primer orodje, ali prosijo za pomoč pri manjših hišnih opravilih ( lažja gospodinjska opravila) Kdo so ljudje, ki jih običajno prosite za to vrsto pomoči? Naštejte imena ali povejte število. Če se le da se izogibam izposoji stvari, drugače pa okrog 5

19.   Se udeležujete kakšnih skupin, srečanj, katera? individualna psihoterapija,obiskovala sem tečaj za preprečevanje depresije IPSA(3 mesece)
20.   Kdo so ljudje s katerimi se običajno družite? Naštejte imena ali povejte število teh oseb.10
21.   Se družite z drugimi ljudmi, v smislu navezovanja stikov in navezovanja novih poznanstev? ja, obožujem spoznavati nove ljudi
22.   Od koga dobite  največ opore in razumevanja? Naštejte te osebe ali napišite število teh oseb. 3:psihoterapevt, cimra,sošolka
23.   Kakšno je vaše zadovoljstvo z lastno socialno oporo? NEZADOVOLJNA.ko nimam težav,imam veliko prijateljev,ki rabijo mojo pomoč, ko pa j opotrebujem, jaz ni nikogar, ki bi me rzumel
24.   Menite, da se bolje razumete z ljudmi, ki so depresijo okusili na lastni koži? JA
25.  Obiskujete srečanja in pogovore oseb z enakimi težavami? NE
26.   Dobite več razumevanja in spodbude na spletnih straneh  npr. forumi o depresiji ali svojih svojcev? definitivno internet:forumi,članki...

27.   Ste ljudem v bližnji okolici ( sosedje, znanci, sorodniki ) zaupali svojo diagnozo? NE,niti slučajno. Ampak imam občutek, da vejo, ker se itak vidi.
28.   Kakšen je bil odziv ljudi na delovnem mestu ali v šoli na vašo bolezen? saj ne vejo, me je pa zelo strah, da bi izvedeli, ker bi me bilo sram
29.  Kaj menite o stigmi, je v našem prostoru še vedno prisotna? kaj je to stigma?
30.  Kakšne so vaše lastne izkušnje z stigmo? ne vem
Prijavljen
Sofia-Del_Sati
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.554

lotus iz mlake zraste v prelepi cvet - bodi lotus!

« Odgovori #8 dne:: sobota, 05. februar 2011 ura: 11:47 »

1.   32 ž
2.   žalost,brezvoljnost,brez energije,tesnoba,misel,da sem odveč na svetu
3.   strah - nerealne strahove,ki so me premagovali,nisem mogla med družbo
4.   vse mi je bilo brezveze, hotela sem končati življenje in vse kar je bilo povezano z mano
5.   poskušala sem s sprehodi v naravo, branjem knjig, gledanjem dokumentarcev o duševnih motnjah, se vključit v "normalno življenje"
6.   občasno, čedalje bolj pa ne več                                                 
7.   ja
8.   preko spleta                                                     
9.   med depr.-samopodoba v nuli, po njej odvisno ker še nisem čisto ven, vendar delam na sebi, na samopodobi, se imam že bolj rada...
10.   velik, pa čeprav ne maram druge obremenjevati s svojimi težavami-najbolj mi je pomembno, da vejo partner, družina in par najboljših prijateljev
11.   ja
12.   ja
13.   ja - partnerja trenutno nimam, je pa bivši velikokrat v kontaktu z mano
14.   s strani družine mogoče malce več pogovora o tem, s strani prijateljev mogoče malce več smsov, mejlov, s strani b. partn., isto glede smsov
15.   ne - razn s prijateljico, ki ima izkušnje s tem
16.   banko
17.   prijatelji (3), b. partner, starši
18.   prijatelj, bivši
19.   ne
20.   6
21.   ne - občasno mogoče z ljudmi preko tega foruma
22.   od prijateljice, ki ima izkušnje s tem
23.   ne preveč dobro
24.   ja
25.   ja - ampak samo z eno prijateljico
26.   50/50
27.   ne
28.   nisem povedala in tudi ne bom
29.   da je še vedno ogromna
30.   ko me je os.zdr. napotila v bolnico zaradi misli o samomoru, pa sem se odločno uprla, da v bolnico za duš. stanja pa ne grem, medtem ko bi v drugo bolnico seveda šla. žal...
Prijavljen

"Lahko je zapraviti veliko časa za skrbi in obsedenost, a meditacija te spravi v blaženost, spomni te, da je pomembno tisto, kar čutiš v sebi. Če imaš to, imaš vse."
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar