Shushh
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 3
|
 |
« dne:: četrtek, 20. maj 2010 ura: 23:45 » |
|
V našem kraju se dogaja nekaj groznega, stvar se vleče že lep čas in nihče ne ve kako pomagati, da bi se odnosi umirili...
No, gospa stara okoli 50 let že od nekdaj velja za težko osebo, ki si dobesedno izmišljuje določene stvari. Domnevno naj bi sama sebi pisala grozilno pismo, že 10 let pa obtožuje druge. Stvar se je nekoliko polegla, pred dnevi pa ponovno izbruhnila. Za prav vsakega ima povedati grozne, neresnične stvari. Grdo povedano - povsod dela sranje. Izmišljuje si, kako cele družine pijejo in potem ležijo, kako se vsi varajo, na cesto nosi kamne, v neko gospo je vrgla tudi orodje... Njen mož spi zaklenjen v avtomobilu ker polek nje ne zdrži. Ko so jo odpeljali k zdravniku se je odlično pretvarjala (ali se dejansko svojega nenadnega spreminjanja ne zaveda), da je popolnoma zdrava. Na koncu je njen mož dobil tablete za živce. Vlada strah, ker nihče ne ve, kaj naj pričakujemo, še mimo ne upa več nihče. Vsak dan izumi neke nove laži, a nihče ne ve kako ji pomagati, ker tako preprosto ne gre več. Sedaj že vsi vejo da je nekaj narobe, nihče ne verjame (včasih so zaradi tega nastajali hudi spori), nihče tega ne jemlje resno. Njena družina je obupana, drugi prestrašeni.. Ker ne vemo kam to vodi.
Ne vem, morda je hudobna, razočarana nad življenjem. Morda pa je to kaka motnja? Če kdo ve za kaj gre, kako pomagati oz. ukrepati naj prosim pove... Če je bolna, ji bomo pomagali.. Ampak tako ne gre več naprej.
Za kakršen koli odgovor se najlepše zahvaljujem! Lp.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
amadeus
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 849
Izaija 2 : 2 - 4
|
 |
« Odgovori #1 dne:: petek, 21. maj 2010 ura: 06:11 » |
|
Skoraj v vsakem manjšem kraju se najde vsaj ena gospa, ki se čuti odgovorna za celo sosesko; ene so še težje prebavljive, kot je vaša dama.  Gospa ima zelo verjetno neke psihične motnje; enako pa velja za vas, če vas taka stvar tako zelo prizadene. V srednjem veku so take skurili; zdaj pa to ni vaša stvar, ampak problem njene družine, koliko časa so jo pripravljeni prenašati.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
_______________________________________ ___ VSE v tem postu je izraz mojega osebnega mnenja, razen URL naslovov in citatov. Prosim verjemi mi, da nimam nič proti tebi, ko se večkrat ne strinjam s tabo
|
|
|
Shushh
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #2 dne:: petek, 21. maj 2010 ura: 08:55 » |
|
Oprosti, zdaj boš rekel da ima 50 ljudi motnje. Mene osebno ne prizadane, ko pa nekomu groziš s smrtjo, ali da boš nosečo žensko udaril po trebuhu, ko psom nastavljaš strup in ko stikaš po tujih hlevih pa ni nič kaj takega?! Ti prav privoščim biti sosed take osebe, ko se otroci zunaj ne smejo več sami igrati in ko domač pes ne sme zapustiti dvorišča... In potem si SOS telefon, te vsi kličejo kaj narediti, kako ukrepati ipd. Družina ne zna pomagati, zato prosi mene, jaz pa tudi ne vem kaj narediti. Zato vprašam!! A očitno je bila to brca v temo.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #3 dne:: petek, 21. maj 2010 ura: 09:28 » |
|
Shushh, po opisu sodeč bi lahko bila ta oseba karakterno zelo težavna in hudobna, lahko pa bi bila tudi kakšna motnja. Jaz nisem strokovnjak, da bi lahko postavljala diagnoze. Sem pa poznala kar nekaj ljudi, ki so imeli demenco in so se precej podobno obnašali, vendar ne v tako hudi obliki kot jo ti opisuješ in šlo je za starejše ljudi. Ko so jo odpeljali k zdravniku se je odlično pretvarjala (ali se dejansko svojega nenadnega spreminjanja ne zaveda), da je popolnoma zdrava. Tudi to poznam. Ker vem, da bolezen lahko zelo spremeni človekov karakter, ti bom napisala, da je vse tole lahko tudi bolezensko pogojeno, lahko pa tudi ni. Jaz sem se bolj oprla na moje izkušnje, ki jih imam z demenco, in kjer se karakter in čustvovanje zelo spremenita. Lahko ti napišem samo to, da se je moja stara mama, ko je zbolela za demenco, spremenila iz zelo miroljubne, nikoli konfliktne osebe v čisto drugo osebo. Za nas svojce je bil to grozen šok. Tukaj ne bom pisala detajlov, vendar je bilo na momente grozno. Če sam tega ne doživiš, potem si verjetno prepričan, da je ta oseba hudobna in ne bolna. Kakšna pa je bila ta oseba že prej, preden se je pred desetimi leti začela tako obnašati? Ali se je kar naenkrat začela tako obnašati? Če je ta oseba že od nekdaj taka, potem ji najbrž ni pomoči, ker je to karakterno pogojeno. V tem primeru se distancirajte od njenih izjav. Sicer pa verjetno že vsi izmed vpletenih veste, da niso resnične. Če pa je pri tej osebi prišlo do nenadnih sprememb (takrat pred desetimi leti), potem pa naj se njena družina obrne na strokovno osebo. Edino strokovna oseba bo znala presoditi, za kaj konkretno gre. Žal ti drugačnega nasveta ne znam dati. Srečno! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 2.988
|
 |
« Odgovori #4 dne:: petek, 21. maj 2010 ura: 09:36 » |
|
Pozdravljen Shushh.  S podobno zgodbo se ubadamo tudi v našem stanovanjskem bloku. Tam živi mlajša gospa, ki ima neke "napade" .... zmerja stanovalce, se dere, sredi noči loputa z vrati, grozi s samomorom...v glavnem, ko jo zaslišim me obide grozna tesnoba. Po njo so prišli že velikokrat, zdravnik v spremstvu policije...hja, pa je še policaja zbrcala  in zmerjala...Potem je bila odsotna par dni in se vrnila, ker je v bolnici podpisala, da hoče domov... Kakšnega pametnega nasveta nimam zate, morda le to, da bi vaščani skupaj napisali kakšno pismo o tem kako je moteča, morda šli do pristojnega Centra za socialno delo, sprožili medijsko objavo...kaj pa vem...Sama od sebe se ne bo umirila, to je dejstvo, ker ima očitno težave. Želim ti, da ste uspešni in sporoči nam, kakšna je situacija..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe  "
|
|
|
amadeus
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 849
Izaija 2 : 2 - 4
|
 |
« Odgovori #5 dne:: ponedeljek, 24. maj 2010 ura: 08:55 » |
|
Oprosti, zdaj boš rekel da ima 50 ljudi motnje. Mene osebno ne prizadane, ko pa nekomu groziš s smrtjo, ali da boš nosečo žensko udaril po trebuhu, ko psom nastavljaš strup in ko stikaš po tujih hlevih pa ni nič kaj takega?! ...In potem si SOS telefon, te vsi kličejo kaj narediti, kako ukrepati ipd. Družina ne zna pomagati, zato prosi mene, jaz pa tudi ne vem kaj narediti. ....
Tega pa prej nisi povedala. Kriminalna dejanja in grožnje je pa normalno potrebno stalno prijavljat in ko se bo njena kartoteka dovolj napolnila, bo že prišlo do ukrepanja. In zakaj vsi tebe prosijo za pomoč? Kakšno funkcijo torej ti opravljaš v vašem kraju?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
_______________________________________ ___ VSE v tem postu je izraz mojega osebnega mnenja, razen URL naslovov in citatov. Prosim verjemi mi, da nimam nič proti tebi, ko se večkrat ne strinjam s tabo
|
|
|
Shushh
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #6 dne:: petek, 28. maj 2010 ura: 22:19 » |
|
Veš kako je pri nas prijavljati take zadeve... Je bilo kar nekaj prijav, ampak ta gospa potem vse zanika, tako da je nekdo moral celo sam plačati kazen, ker je bilo klicanje policije neutemeljeno.
Jaz sem pač oseba, ki se od tega vaškega kaosa distancira in ne obremenjuje s tem oz. se ne pusti prizadeti, ampak včasih je preprosto preveč. Poleg tega pa so v kraju večinoma starejši ljudje ki ne vejo kako poiskati pomoč. Še jaz ne vem.. Ko slišiš o svoji družini take stvari, za katere sam niti ne veš in te strašijo, ko otroci hodijo iz šole raje 2 km dlje, da se izognejo morebitnemu srečanju, pa se je potrebno zamisliti-
Pravzaprav ima obdobja - sedaj je bilo 3 leta vse mirno, brez izpadov ipd. Potem pa je izbruhnilo. No da povem, vsi njeni otroci so od doma odšli in se ga izogibajo, ker je nemogoča. Pravzaprav je res karakterno zelo težka oseba in čisto možno da je samo hudobna, nevoščljiva, sebična... Ampak ob njenih dejanjih.. Ne vem.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sobota, 29. maj 2010 ura: 09:32 » |
|
Pravzaprav ima obdobja - sedaj je bilo 3 leta vse mirno, brez izpadov ipd. Potem pa je izbruhnilo. No da povem, vsi njeni otroci so od doma odšli in se ga izogibajo, ker je nemogoča. Pravzaprav je res karakterno zelo težka oseba in čisto možno da je samo hudobna, nevoščljiva, sebična... Meni to dvoje nekako ne gre skupaj. Zdi se mi namreč, da če je nekdo karakterno težaven, potem je tak in skoraj nemogoče si mi zdi, da bi lahko dolga ti leta "abstiniral". Ne vem no, to je zgolj moje laično mnenje. Ampak ob njenih dejanjih.. Ne vem. Če se ne motim, imaš tudi ti pomisleke glede podobnega kot jaz. Drugače pa, da ne bo pomote, jaz njenih dejanj ne odobravam, se mi pa po vsem napisanem zdijo skrajno nenavadna, predvsem zaradi tega, ker je bilo sedaj tri leta vse mirno, brez izpadov. Vsem vpletenim želim, da zadevo razrešite! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sobota, 29. maj 2010 ura: 11:30 » |
|
To mora biti grozno. Prav sočustvujem s teboj in tvojimi vaščani.  Po letih je ženska še premlada za demenco ali alzheimerjevo bolezen, lahko pa tudi ne. Mogoče je pa tako žleht že po naravi. Se priključujem mnenju Slavči in Janje. Težko pa je svetovati karkoli. Ne vem, če bi vsi krajani skupaj stopili, posneli kar počne, skupaj prijavili grožnje in verbalno nasilje. Po vsem sodeč ima vejetno kakšno motnjo, čudim se, da domači niso prej ukrepali, ali se je tudi bojijo. Enotno morate nastopiti,mogoče bo le tako učinek, do takrat pa ji bo uspevala igra zdravega človeka. Držim pesti, da se bo vse umirilo 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Spiderwoman
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 121
|
 |
« Odgovori #9 dne:: četrtek, 22. julij 2010 ura: 18:31 » |
|
Jaz pravim da je v takih ljudeh hudič.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Soncnica
|
 |
« Odgovori #10 dne:: četrtek, 22. julij 2010 ura: 18:39 » |
|
Ojej... da bi v moji bližini živela kakšna takšna ...  bi se mi verjetno strenal. Če ji zdravstveni delavci ne morejo pomagat, ji bo pa morda policija. Če veste, da stika po tujih posestvih, nastavlja strupe in podobno... potem verjetno imate verodostojne očividce... priskrbite dokaze za njeno početje (kamera, diktafon) in jih odnesite na policijo. Ker ogrožanje živali in razne grožnje niso ravno khm... zakonite. lp, soncnica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|