FORUM Nebojse.si
Novice:
 
*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
četrtek, 18. april 2024 ura: 20:56


Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.


Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Long story short  (Prebrano 1595 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
astronavt
gost
« dne:: torek, 13. april 2010 ura: 21:14 »

Pozdravljeni sotrpini.

Ne vem točno kako bi začel z mojo zgodbo.  Moje življenje ni bilo ravno z rožicami postlano.  V otroštvu se spominjam prepiranja staršev, konstantne napete situacije doma, očetovega zapravljanja denarja pri pokru, priprav na ločitev staršev in na koncu, pri mojih 16-tih je oče naredil samomor.
Vedno sem bil občutljiv otrok,  gledano nazaj vedno čutil neko anksioznost, nikoli ni bilo nič dovolj dobro.
Bil sem precej introvertiran in osamljen otrok.  Moje socialno življenje je zaživelo šele ob poletjih, kjer sem preživljal tudi po 2 meseca na morju.

V srednješolskih letih sem začel s travo, napačno družbo.  Kot vsak najstnik sem se iskal in lovil.  Izbira srednje šole in faksa kasneje ni bila nekaj kar naj bi si želel.  Pravzaprav nisem imel nobene ideje kdo in kaj sem.  Na faksu in srednji  šoli sem posledično zelo trpel zaradi napačne izbire.

Sledilo je neko pozitivno obdobje, kjer sem pri 22 letih odkril hobi, ki je kasneje prerastel v moje zdajšnje delo.  V teoriji bi moralo biti moje življenje zdaj popolno.

Moje težave se začnejo novembra 2003, ko sem v potovanju po Indiji prvič poskusil Ecstasy nekajkrat v treh dneh, kot del eksperimentiranja in iskanja samega sebe.  Posledično sem prvič čutil simptom derealizarije/depersonalizacije in tesnobe.  Do prihoda nazaj v Slovenijo sem se nekako držal vendar nisem bil čisto "pravi".  Vzrok bi lahko bil tudi Lariam (antimalarik), ki sem ga jemal tisti mesec in pol.

Do maja 2004 ni bilo nobenih težav, življenje je bilo OK.  Nek dan, ko sva se s punco sprehajala
po Reki in čakala katamaran, pa sem spet začutil derealizacijo in tesnobo.  Občutek je prišel kar iz neba. Popolnoma brez nekega vidnega vzroka.

Dve leti sem živel v tem "spaced-out" občutku, vedno sem si očital, da mi je Ecstasy takrat požrl možgane. Takrat sem prenehal s travo, ki je vseskupaj še potencirala.  Občutek je zelo nadležen, moti pri komunikaciji, koncentraciji, spominu.

Spraševal sem se kako je mogoče, da nihče okoli mene ne opazi mojega stanja.
Končno sem se, po dolgem premišljevanju, odločil obiskati psihiatra v domačem kraju.
Psihiatrinja, ki me je sprejela me je nekoliko pokroviteljsko obravnavala in predpisala Cipralex.
Po enem mesecu sem se vrnil in povedal, da ni popolnoma nobene spremembe v mojem počutju.
Njeno delovanje se mi je zdelo skrajno neprofesionalno, ko mi je dejala da sem po horoskopu devica
in zato bolj občutljive sorte. To sem ji tudi povedal in vzela je osebno in me skoraj vrgla iz ambulante z besedami "pacient ne rabi več terapije".

Do marca 2008 sem trpel v tem stanju, depresija je postala spremljevalka - ampak osebno mislim
da zgolj kot posledica mojega stanja derealizacije, ker se nisem mogel rešiti iz nje.  Mislil sem si že,
da mogoče pa to je realnost, da to je življenje. Mislil sem tudi, da se mi meša.

Pa se je zgodilo: moj prvi panični napad res hude vrste, na eni pijači z znanci v nekem lokalu v LJ zvečer.  Enostavno ni šlo več.  Moral sem od mize, tesnoba je bila prehuda, srce je začelo razbijati,
derealizacija je bila tako močna, da sem na trenutek videl popačeno sliko sveta (kot v filmih iz 60-tih, ko kažejo LSD efekt).

Po tem sem se odločil obiskati samoplačniškega psihiatra.  Po dveh letih terapije in Paroxatu, Cipralexu, Zoloftu, Wellbutrinu, Eglonylu, Zyprexi, Valdoxanu, Seroquelu se moje stanje ni popolnoma nič izboljšajo. 
Spremenil sem tudi okolje, se preselil na obalo, začel se intenzivno ukvarjatu s športom, začel z jogo, začel s sprostitvami. Spremembe nič.

Zelo razočaran sem se po ponovnem paničnem napadu novembra 2009 spet vrnil k psihiatrinji.  Predpisala mi je Valdoxan, ki ni pomagal.

Edina stvar, ki izboljša stanje za cca 50%  je apaurin - kar pa vem ni dolgoročna rešitev.

Naključno sem se sestal z dr.Vodopivcem v KP, ki mi je svetoval pregled za Borelijo, ker bi lahko bili simptomi dejansko fizične narave.  Test borelije je pokazal IGM pozitiven in IGG negativen izvid.
28.4. imam pregled na infekcijski kliniki.  Mogoče je Borelija kriva?
Veliko ljudi na forumih opisuje simptome derealizacije pri Lajmski Boreliozi, opisujejo tudi, da zanje pri depresiji in anksionznosti antidepresivi ne pomagajo.


Danes sem dobil Cymbalto 30mg za začetkek, sledi 60mg.  Ali bo to zdravilo zdaj pomagalo? Ne vem.

Psihiatrinja zdaj predlaga hospitalizacijo na EPN.
Vesel bi bil kakršnegakoli komentarja in nasveta.

Lp.
 

























Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
*****
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.713



« Odgovori #1 dne:: sreda, 14. april 2010 ura: 09:15 »

Mah...
Kot boš verjetno tu gor videl ostalo pisanje, je trava največkrat tista, ki (vas) zafrkne. Bolj ko spoznavam zadevo, bolj sem prepričana, da ste si po eni strani sami "krivi" za sedanje stanje - paniko ipd.
Ker pa ni moj namen kritizirati in obsojati (vsak lahko dela in živi kot mu paše), bi ti samo povedala par dejstev.
Dr.Vodopivec je v redu psihiater. Antidepresivi rabijo kar precej dolgo (4-6 tednov) da primejo. Ali si jih jemal dovolj dolgo, da bi lahko začeli učinkovati? Kemija je začetek poti, ostalo je na tebi. Edino sam lahko premagaš svoje težave, stiske.
Kot si že videl, se od paničnih napadov ne umre. Vem, da so res strašni, zoprni in nas popolnoma ohromijo. NAjboljša rešitev je ta, da se jim ne upiramo. Ne pomaga. Nejbolje, da jiih sprejmeš kot neobhodno zlo in čakaš, da mine. Z zavestjo, da se ti ne bo zgodilo nič kaj tragičnega. Ne boš omedlel, ne umrl, ne naredil kakšne kozlarije. In tudi če bi počel kaj "neprimernega" pred ljudmi...Kaj zato! Kaj si oni mislijo, je njihov problem, ne tvoj. Ti moraš samo poskbeti, da ti napad čimprej mine. Sicer pa v najslabšem primeru traja max.15 minut.
Najslabše je, da bi se začel izogibati situacijam, ki te spravljajo v stisko. Ker se ti te potem množijo. Zato poskušaj živeti in delati, kot da te ne bo prijel noben napad več. Ko te pa pograbi, imej v mislih, da bo tudi minil.
Sama sem s takimi občutji živela 15 let, postala še depresivna, zapornik svojega doma, celo telesa. Dokler ni bilo tako hudo, da nisem imela izbire - ali smrt ali grem ven iz bajte in (kot sem bila prepričana) umrem od paničnega napada. Seveda se to ni zgodilo. Bolj kot sem izzivala svojo paniko in hodila okoli, manj napadov sem imela. Trenutno jih nimam sploh. Občasno me sicer spreleti kakšna misle...kaj bo, če me prime, ampak to je tudi vse.
Pišeš, da živiš na Obali. Lahko se nam pridružiš na skupini za samopomoč, kjer boš spoznal podobne sotrpine in njihove izkušnje, kako so od tega ozdravili. Naslednjič se dobimo že 20.4. ob 20.uri. Najprej bomo imeli predavanje dr.Furlanove (cca 45 minut), potem pa bomo še malo poklepetali. Dobrodošel in srečno.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
buljo13
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 164


« Odgovori #2 dne:: sreda, 14. april 2010 ura: 17:04 »

astronavt, dobrodošel med nami, skoz sanjam da bi bil astronavt Smiley)))

ankso imam že mal več kot eno leto.... do zdaj sploh nisem goltal ad, mogoče samo polovico tabletk na začetku... na začetku mi je bilo res težko, in nato hvalabogu za ta forum.. v njem sem našel pomen anksioznosti oz.tesnobe... uvidel sem da nisem edini in tako začel delat na sebi.

samo enkrat sem bil pri psihiatru (ocena:čisti cvek!) kot pri psihologinji (ocena:čista petka!)...
čutim da mi je bolje, tu in tam imam še kako ankso...ampak obvladam, to je moja posebnost  sesmejem

astronavt, težko je verjeti da je lahko vzrok borelija...

drži se, nisi edini tu...

 oki oki
Prijavljen
astronavt
gost
« Odgovori #3 dne:: sobota, 17. april 2010 ura: 22:30 »

Hvala obema za odgovor.  Žal moje stanje ni tako enostavno oz. rešitev zanj ni kot predlagata.

Zelo dobro moje počutje opisuje:
http://www.dreamchild.net/DPDR/dpdr.html

Poskusil sem z "metodo Linden", športom, jogo, sproščanjem, pozitivnimi afirmacijami, psihoterapijo, antidepresivi, antipsihotiki, pomirjevali - brez uspeha.  Moje stanje "kronične derealizacije" se ne izboljša in je konstantno.  Panični napadi so sicer redki (1 na leto) vendar so posledica pretirane derealizacije zato
pride v tistem trenutku do ekstremne anksioznosti, ki izzove napad.

Drog ne uporabljam že več kot 5 let, ne kadim že 3 leta, alkohol pijem zelo redko.

@Mina:  terapijo sem imel pri večih terapevtih, ena izmed njih je bila tudi dr.Furlanova.  Z njo se nisem dobro ujel, zdi se mi, da ima preveliko gnečo in paciente jemlje po tekočem traku.  Posveti se ti zelo površno  in klišejsko.

Prijavljen
astronavt
gost
« Odgovori #4 dne:: sobota, 17. april 2010 ura: 22:33 »

@buljo13:
http://www.youtube.com/watch?v=nzL1vlezCQM

"Heather talks about how she beat late stage chronic lyme infection and lifelong illness.
she talks about how she first realized she had lyme and the first symptoms, like anxiety, depression, social phobia, depersonalization, derealization she encountered which were purely neurological."
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  
 
Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar
Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Društvo DAM in uredništvo Portala Nebojse.si ne odgovarjamo za vsebine prispevkov na Forumu in vsebine komentarjev novic.
Vsi komentarji so lastništvo osebe, ki jih je napisala. Za njihovo vsebino so odgovorni njihovi avtorji.
Stran je bila ustvarjena v 0.13 sekundah z 21 povpraševanji.