FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 09:18

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Depresivna mama  (Prebrano 742 krat)
0 uporabnikov in 3 gostov pregleduje temo.
Skabi
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« dne:: nedelja, 04. april 2010 ura: 20:59 »

Pozdravljeni!

Moja mama že dolgo časa trpi zaradi depresije. Prvič pred 17 leti, potem je bil nekak navidezen mir do pred tremi leti. Takrat je dobila AD, ki ji ne pomagajo. Zadnja dva meseca je zelo hudo, že dva tedna je v bolnici, nič boljše. SKoraj ves čas se joče. Govori o samomoru, ker nas (svoje družine) noče več obremenjevati. Tako strah me ej teh groženj, da se bojim, da bom zbolela še jaz. Ne morem se več sproščeno ukvarjati s svojo družino, ker ves čas mislim tudi nanjo. Kot da ni prav, da se jaz smejim, medtem ko ona joka. Prestrašena sem, ker se spreminja v osebo, ki je sploh ne prepoznam. NE vem, kako ji naj pomagam.
Ko je zbolela prvič, sem jo jaz, takrat še srednješolka, vozila k zdravnikom. Drugič sem živela v isti hiši z njo, noseča, cele dneve sva bili skupaj,  opazovala sem jo, se kregala z njo, jokala, Zdaj sem v sosednji hiši na svojem in imam manj "kontrole" nad njenim stanjem. Z njo je ata, ki se grozno boji zanjo, je ne pušča nič same,...SIcer je bolj molčeč človek in med njima ni nikoli bilo nobene prave komunikacije - mislim, da je to vzrok maminega stanja. Mama misli drugače.
Dodatno njo in vse nas begajo različna navodila različnih zdravnikov. Mamo zdravi tisti, ki ima ravno čas - vsakič drug zdravnik z drugačnimi pogledi, drugačno terapijo. Eni rečejo, naj vzame še helex, drugi da ga ne sme,...V 14 dneh hospitalizacije je samo enkrat za eno uro govorila z zdravnico. Sprašujem se, kako je urejeno zdravljenje psihiatričnih bolnikov. Ima moja mama smolo ali tudi drugi naletijo vsakič na drugega psihiatra?
Individualne psihoterapije so plačljive. Kako si jih naj privošči človek s podpovprečnimi dohodki? Moja mama še noče take obravnave. Če jo bo sprejela, bova zdravljenje plačali s sestro. Kaj pa tisti, ki nimajo denarja?

Če mi boste pomagali s svojiimi izkušnjami, vam bom hvaležna.
Prijavljen
nenci
Sodelavka/sodelavec DAM
Aktiven član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 175

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 05. april 2010 ura: 09:39 »

Pozdravljena Skabi

Ne vem, kako naj začnem, vsekakor pa mislim, da tvoja mama potrebuje strokovno pomoč kakšnega psihoterapevta. Tudi tu na nebojse.si lahko najdeš seznam terapevtov. AD-ji so dobra stvar, nočem jih reklamirat, vendar pa veliko premalo, da bi se zanašali samo nanje. Veliko, veliko je potrebno dela na sebi, da se izkoplješ iz takega stanja. Vendar pa se da. Absolutno se da. To sem sama doživela. Delo na sebi pa pomeni, da kot prvo, se moraš naučit imeti sebe rad, spremeniti miselne vzorce, ki so, kot doživete slabe stvari v preteklosti, krivci za depresivna stanja. Jaz nimam izkušenj z bolnico, zato ti okrog tega ne morem svetovati, mislim pa, da ti bo kdo tudi okrog tega kaj napisal, sem pa mnenja, da mora mama dobiti svojega osebnega psihologa oz.psihoterapevta, ker je potrebno njuno sodelovanje vsaj vsak teden vsaj po eno uro. Pa tudi kakšna skupina za samopomoč, ki jih organizira naše društvo in niso za plačati, bi bila dobra stvar. Helex, pa, ko je tako hudo, je bolje vzeti, kot pa trpeti muke.

pozdrav in pogumno,
nenci
Prijavljen
toja
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.858

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 05. april 2010 ura: 16:07 »

Haj Skabi!

Izbrala, si zelo dobro pot, da si se obrnila na ta forum. Verjamem, da te zelo
skrbi za tvojo mamo.
Pišeš, da je zdaj v bolnici, tam ne skrbi, tam je pod kontrolo in bodo poskrbeli zanjo. Nisi napisala kje je?
Sama sem hodila na ambulantne preglede v bolnico Vojnik, marsikaj sem videla.
Takšni bolniki, kot je tvoja mama so ves čas pod budnim očesom sester in tehnikov, z zdravniki je pa tako, verjetno je bila pregledana, določena ji je bila diagnoza ter terapija. Praviš, da je tam dva tedna, kot sem razumela, v tem času se še ne morejo pokazati določeni rezultati, sprejmi,da bo tvoja mama tam še nekaj časa.
Veliko ti je napisala tudi Nensi, zato ti jaz ne bom o tem.
Glede tvojega očeta pa tole, poglej on jo nadzoruje, jo pazi, več pa ne more naredit, ker ga je strah in ne pozna načina kako ji pomagat. Ne smeš ga obsojat,
če je bolj tiho, veš tudi on se boji za svojo ženo in verjetno je vznemirjen in je rajši tiho.
Psihoterapije po teh bolnicah so brezplačne in spadajo v sklop zdravljenja in potekajo vsakodnevno v kolikor je pacient že sposoben.
V kolikor, pa bo mama prišla iz bolnice je prav, da ji poiščete psihoterapevta, ki ga bo takrat , glede na njeno izboljšanje tudi pripravljena sprejet, zdaj ga ne, ker
je trenutno ona v drugačnem svetu in razmišljanju.
Tu ti dam link, kje so psihoterapije najcenejše in dokaj pogoste:
www.psihoterapija-institut.si  (prvi pogovor je zastonj, potem pa je cena cca 40 eur) čakalna doba tukaj ni dolga. Zelo vredu bi bilo, da jo mogoče ti in oče-mož
prvič tja spremita, da se tudi vidva lahko pogovorita o načinu dela doma, pa bo strah tudi manjši.

Želim ti vse naj, naj!
Več bodo sigurno še ostali napisali, ki so bolnico dali skozi, jaz ravno tako kot Nenci
pišem samo iz videnja od zunaj in pogovora z pacienti, ki sem jih srečala med čakanjem za pregled v ambulanti!

LP rozicodam

« Zadnje urejanje: ponedeljek, 05. april 2010 ura: 16:11 od toja » Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar