FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 08:48

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: asentra  (Prebrano 1379 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
TOMIKA
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2

« dne:: torek, 09. marec 2010 ura: 13:43 »

Zdravo!

Sem nova na tem forumu.
Pred 12-imi leti sem imela nekaj paničnih napadov (pred maturo). Dobila sem xanax - po potrebi. Potem sem se sama rešila tega.
Pred nekaj leti se je začel občutek, kot da mi gre na jok (znotraj, v meni, kot da kričim),na zunaj sem delovala normalno. Tega nisem povedala zdravnici in je za nekaj časa minilo, zdaj se je pojavilo spet (skoraj 2 leti po porodu). Zdaj sem ji povedala in mi je predpisala tablete asentra. 1 teden po pol tabletke, potem celo (50 mg). Ok, v četrtek zjutraj (ob 5-ih) sem vzela prvo polovičko (okoli 11-ih mi je bilo precej slabo), v petek zjutraj drugo polovičko (že nisem mogla jest kosila in večerje), zvečer me je začelo precej stiskat v prsih, okoli polnoči pa me je iz dremeža zbudil pravi panični napad. Strah me je bilo, srce mi je divje utripalo in mislila sem, da se mi bo zmešalo. Čez nekaj časa je minilo, ampak bilo je res tako hudo, da si potem v sob. in ned. nisem upala več vzet tablet (tudi lekarničarka mi je priporočila, naj ne vzamem, če so bile bolečine v prsih tako močne). S tem, da me je še v soboto zjutraj tiščalo, nisem mogla jest in bila sem nemirna. Vsakič, ko pomislim na napad, me prav strah rata, da se mi bo zmešalo. Potem razmišljam o tem (čeprav ne vem, kaj pomeni, da se ti zmeša. Mimogrede - kako izgleda živčni zlom?). Skratka, včeraj sem poklicala zdavnico, pa je rekla, naj kar nadaljujem s terapijo, naj pač najprej jemljem samo četrt tablete. Včeraj sem vzela četrt okoli 12-ih, zvečer sem bila malo nemirna, danes sem tudi malo. Potem sem se malo pozanimala na spletu o teh tabletah in nekateri res poročajo o paničnih napadih, čeprav naj bi te tablete pravzaprav preprečevale panične napade (tudi zdravnica je rekla, da ni možno, da sem po njih dobila napad). Kaj menite vi? Jaz sem mislila, da bo učinek tak kot pri xanaxu - popolna pomiritev in to v rekordnem času (brez stranskih učinkov). Glede na to,kaj berem, sploh ne vem, če bi karkoli jemala, čeprav kadar mi gre na jok (pa čeprav sem na ven vsa vesela, vendar se bojim, da sem bom enkrat razpočila), je hudo.
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 2.988

« Odgovori #1 dne:: torek, 09. marec 2010 ura: 14:20 »

Tomika pozdravljena. Tudi jaz jemljem Asentro, že dve leti. Asentra so antidepresivi, za katere je značilno, da primejo šele po nekajtedenskem jemanju. Xanax je pa pomirjevalo, njegov učinek je zaznati takoj, ko ga vzamemo. Vendar je velika slabost pomirjeval ta, da povzročajo odvisnost...dlje ko jih jemlješ, večjo dozo potrebuješ.
Tudi jaz sem začela uvajati Asentro postopoma. Najprej mi je sicer moj psih. rekel, naj začnem s polovičko, vendar mi je bilo že to preveč in sva šla na četrtinko. Po dveh tednih sem postopoma začela s polovičko in nato s celo tableto 1x na dan.
Prvi tedni (4-5) so bili prava muka. Grozno sem se potila, počutila sem se še bolj odsotno in megleno kot prej, pa tesnobno in nasploh sem imela slabo počutje.
Vendar sem probala tiste tedne nekako preživeti, hodila sem na sprehode (kar na silo), počivala sem kolikor se je dalo, probala sem živet normalno naprej in hkrati željno pričakovala dan, ko bodo ADji začeli delovati.
No, tudi to se je zgodilo. Začetne težave so izginile, psihično stanje se je popravilo in sedaj to stanje vzdržujem bolj ali manj uspešno.
Želim ti povedati to, da imajo vsi antidepresivi na začetku stranske učinke in potrpeti moramo ter počakati na izboljšanje. Seveda, če ga predolgo ni, se je potrebno posvetovati z zdravnikom o morebitni menjavi zdravila.
Sem pa izvedela, da je Asentra blag AD, ki ga lahko jemljejo celo nosečnice in tudi otroci...tako mi je povedal moj psihiater.
Vsekakor ti želim, da tvoji začetni problemi čimprej izzvenijo in se ti počutje popravi. Zavedaj se, da nas je mnogo šlo skozi te muke, tudi z mislijo, da se nam bo zmešalo, vendar je to le plod naših izkrivljenih občutkov. Ne zmeša se nam kar tako. Zadnjič je povedala ena doktorica, da tisti, ki ima občutek, da se mu bo zmešalo ima samo občutek...zmeša se tistemu, ki tega občutka nima Smiley Malo za šalo, malo za res.
Vse dobro ti želim in napiši nam še kaj  rozicodam
Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
TOMIKA
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: petek, 12. marec 2010 ura: 13:03 »

4 - 5 tednov? Ufa ... težka bo. Skratka, zdaj že cel teden skor nič ne spim po tej asentri (vzamem četrtinko, probala sem že vzet zjutraj, opoldne in zvečer - vseeno ne spim), napeta sem kot elastika, sploh ponoči, ko razmišljam ... zdaj mi je dala zdravnica še Lexaurin. Že ko samo berem stranske učinke ali celo paradoksna reakcija (halucinacije) me je groza ... ona je sicer rekla, da to dvoje lahko skupaj jemljem, ampak v navodilu ne piše glih tako, no, ali pa sem jaz narobe razumela.
Kakšne izkušnje?

In še:  bo ta nespečnost kdaj minila???
Prosim za odgovore!
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.430

« Odgovori #3 dne:: petek, 12. marec 2010 ura: 18:56 »

Tomika, pozdravljena rozicodam

Vse kar je napisala Slavka drži. Sama imam drug AD in ti lahko povem, da sem šla skozi muke stranskih učinkov prve tri do štiri tedne. Takrat naši simptomi še bolj udarijo in treba je dejansko potrpeti, vzdržati in si močno želeti dan, ko bodo zdravila prijela, samo tako boš vzdržala.
Ad jemlji redno in tako kot sta se zmenili z zdravnico, bolje, da počasi višaš dozo, po četrtinko vsak teden.
Lexaurin tudi lahko jemlješ, istočasno, oz. po potrebi. Vendar pazi, ne več kot, mislim da 8 tednov redno, ker je nevarno zaradi odvisnosti. Te bo pomiril za nekaj ur, jemlji ga, dokler ti Asentra ne prime.
Jaz osebno sem imela skoraj vse naštete stranske učinke naštete v navodilih in tudi zdravnik me je opozoril na to. Štela sem vsak dan na poti do odrešitve in ga tudi dočakala. Sem trpela, hudo, zato pa sem sedaj dobro, čeprav s pomočjo kemije.
Poleg zdravil, ti toplo priporočam psihoterapije, sproščanje, sprehode v naravi......, ker so ADji samo bergla in opora pri zdravljenju in je potem vse odvisno od tebe, kako boš spreminjala svoj napačni miselni vzorec, zaradi katerih imaš sedaj posledice.

Tudi nespečnost bo minila, lahko da bo čez čas obratno.

Veliko poguma in vztrajnosti ti želim rozicodam
Prijavljen
Ejpril
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: ponedeljek, 15. marec 2010 ura: 09:02 »

Pozdravljena!
Meni je po asentri bilo enako. Začni s 1/4 tablete. Ne boš umrla, znorela, obsesivne misli bojo minile.Vem da je zdaj hudo ampak mine. Zapomni bo minilo.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar