FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 09. junij 2026 ura: 23:49

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kako naj pomagam partnerju?  (Prebrano 4448 krat)
monte
gost
« dne:: četrtek, 29. julij 2010 ura: 22:35 »

Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in ne vem, če sem vpisala temo pod pravim forumom. Ne vem kako se imenuje bolezen za katero trpi moj partner, le vem da bi mu rada pomagala. Če na kratko opišem: pred 10 leti je začel imet strah pred umazanijo. Ne prijema kljuk, ne nakupovalnega vozička, skratka ničesar kar uporabljajo normalno drugi ljudje. Po poklicu je šofer in vozi tovornjake, kombije.Tudi sam je lastnik 2 kombijev. A ko izstopi iz njega, ne bo nikoli vstopil v svoj osebni avto, če ni prej stuširan. Če nek dokument, kuverta, pošta, bilo kakšen predmet leži v kombiju, se ga jaz ne smem dotaknit, niti ne sme ta stvar v stanovanje, ker je kao "okužena". Veliko vozi v tujini in vse kar prinese iz tujine je po njegovem "umazano". Npr. fanto, coca-colo...in po prijemu le-teh si mora obvezno oprati roke. Roke si umiva nenormalno velikokrat. Doma ne prijema kljuk, na wc-eju vse prijema z robčkom. Najhuje je, da velikokrat to bolezen skuša prenašat na mene... da bi si tudi jaz mogla tolikokrat umivat roke. Ko je v službenih oblačilih, se ga niti dotaknit ne smem, ker je spet "umazan". In še in še bi lahko naštevala.
Mi lahko kdo svetuje kaj naredit? Je potreben obisk psihiatra?

Hvala!
Prijavljen
Koki
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 304

« Odgovori #1 dne:: sobota, 31. julij 2010 ura: 12:16 »

Monte, po moje gre za okm in obisk psihiatra bi bil res potreben. Danes so na tržišču kar dobra zdravila, ki pomagajo, zato bi blo škoda, da oba trpita.
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.815

« Odgovori #2 dne:: sobota, 31. julij 2010 ura: 21:38 »

Se strinjam s koki in njeno diagnozo. Okm pomeni obsesivno kompulzivna motnja, če mogoče gledaš nadaljevanko Monk, ti bo vse jasno, enak primer.

Pa se on zaveda te svoje obsesije? Vsekakor obisk pri psihiatru, če bo seveda hotel iti, je pa drug problem.

Srečno rozicodam
Prijavljen
kup_mesa
gost
« Odgovori #3 dne:: sobota, 31. julij 2010 ura: 22:12 »

Monte lepo, da si se vpisala na forum, je zgleda zalegel najin pogovor v kabini, o tem. Smiley

K. pa čimveč uspeha pri odpravljanju OKM!
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.713

« Odgovori #4 dne:: sobota, 31. julij 2010 ura: 23:07 »

Po izkušnjah sorodnikov oseb z OKM je zelo odsvetovano prilagajanje (upoštevanje, posvečanje pozornosti, delati tako kot bi "bolnik" želel) ritualom, ki jih oseba pač počne. V vašem primeru pretirana skrb za higijeno. Je pomembno, da se ne zapleteš v njegov začarani krog.
Obvezno pa do psihiatra. Brez zdravil in trdnega dela ne bo šlo. Žal je to zelo trdovratna in zoprna zadeva.
Želim vama vse dobro.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 856

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 01. avgust 2010 ura: 10:52 »

Jaz sem eni svoji kolegici dolgo časa težil, ker je morala imeti vse poravnano, čez kake pol leta je začela načrtno premagovat svoje kompulzije Grin. Samo tega glih ne priporočam, morda bo pomagalo že to, da mu poveš, da je to motnja in da naj pogleda druge ljudi, ki se ne umivajo pa se jim nič ne zgodi, torej da je strah brezvezen.
Če je problem res hud, potem lahko psihiater pomaga, samo jaz bi vseeno priporočal psihoterapijo (tudi ob zdravilih), ker je napredovanje hitrejše, morda pa sploh ne bo rabil zdravil. Sam sem imel bolj blag OKM, ampak se kake vsiljive misli občasno še pojavljajo, takrat si pač rečem: to je OKM in me ne skrbi.
Prijavljen
vijola
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3

« Odgovori #6 dne:: sreda, 10. november 2010 ura: 11:59 »

Zanima me, če ima še kdo OKM - pretirano čiščenje, tuširanje. Kakšni so ukrepi? Imam zdravila, pa ne pomaga.
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.607

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #7 dne:: sreda, 10. november 2010 ura: 13:27 »

Vijola pozdravljena!

Težko bi ti na to odgovorila, vendar kot si sama napisala poznaš svoje težave.
Moje mnenje je, da se popolnoma nič ne razlikujejo od naših.
Predlagam ti, da greš mogoče na kakšen pogovor, ki ti bo razjasnil pogled
na to.
Nič nisi napisala koliko časa imaš zdravila in kakšna jemlješ,
si jih dobila pri psihiatru ali osebni zdravnici.

Napiši malo več!

Toja
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
vijola
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sreda, 10. november 2010 ura: 13:53 »

Najprej hvala Toja za zanimanje. Danes sem prvič na forumu, ker je bilo res hudo včeraj. Hodim k psihiatrinji na 10 minutni pogovor na tri mesece, ne izvajava seveda nobene terapije (npr. VKT), jemljem pa anafranil, risette in lamictal.
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #9 dne:: sreda, 10. november 2010 ura: 15:02 »

rozicodam

Vijola...kakor sem ugotovila jemlješ Ad in stabilizator, dočim pa
risette ne poznam.
Tvoj obisk pri psihiatru je samo 10 minuten, kar je očitno premalo
za tvoj problem.
Pravilno si ugotovila, da rabiš spremembo vedenja in misli, to pa
ti psihiater ne more nudit, to je metoda(KTV), ki jo uporabljajo psihoterapevti
in poteka najmanj eno uro.
Ti nujno rabiš dolg pogovor, da boš razčistila od kod te tvoje težave.
Psihoterapija je trenutno skoraj povsod plačljiva in se izvaja pogosto,
v kolikor greš pa na napotnico boš na vrsti zelo na dolgi rok, kar pa spet ni nič.

Na osnovni strani foruma si preberi malo o psihoterapiji in terapevtih,
jaz pa hodim na terapijo na SIP v Celju, imaš pa še v LJ in MB.

www.psihoterapija-institut.si

si zelo hitro na vrsti, terapije so pogoste, če si slučajno študent, pa mislim, da imajo tudi popust.
Redna cena je 40 eur, vendar ti lahko zagotovim, da je ena izmed najnižjih, saj so cene drugod višje...tudi do 80 eur in še več.
Pozanimaj se!

Želim ti, da čimprej rešiš svojo stisko, za katero vem, da ni prijetna!

T
Prijavljen

anuj
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 144

« Odgovori #10 dne:: sreda, 10. november 2010 ura: 15:16 »

V čem natančno je pa razlika med nekom, ki je recimo psiholog in hkrati psihoterapevt, ter nekom, ki je "samo" psiholog. V čem so terapije pri prvem boljše od terapij pri drugem? Pa recimo še, da je ta "samo psiholog" pravzaprav klinični psiholog in izvaja tudi KVT-terapijo. Glede na to, da je možno do psihološke pomoči priti brezplačno (na napotnico?), hkrati pa tudi dokaj hitro, me zanima, zakaj je potem zgolj zaradi tistega dodatnega naziva "psihoterapevt" vredno plačati 40 evrov in več za uro "psihoterapije"?
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: sreda, 10. november 2010 ura: 22:39 »

V čem natančno je pa razlika med nekom, ki je recimo psiholog in hkrati psihoterapevt, ter nekom, ki je "samo" psiholog. V čem so terapije pri prvem boljše od terapij pri drugem? Pa recimo še, da je ta "samo psiholog" pravzaprav klinični psiholog in izvaja tudi KVT-terapijo. Glede na to, da je možno do psihološke pomoči priti brezplačno (na napotnico?), hkrati pa tudi dokaj hitro, me zanima, zakaj je potem zgolj zaradi tistega dodatnega naziva "psihoterapevt" vredno plačati 40 evrov in več za uro "psihoterapije"?

Anuj, če je psiholog hkrati tudi psihoterapevt je sploh super!

Vidim , da imaš "iskušnje" s psihološko pomočjo na napotnico in istočasno
s kratko čakalno dobo, zato te prosim, da to TUKAJ podeliš z nami, saj je med nami
veliko takšnih, ki pod nobenim pogojem si terapevta ne morejo plačat in
bi jim tvoja izkušnja zelo prav prišla!
Prosim bodi  konkretna! oki
Prijavljen

anuj
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 144

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 11. november 2010 ura: 10:36 »

Hmm, morda sem se malo prenaglila. Pravzaprav imam izkušnje samo z eno klinično psihologinjo in to izpred približno dveh let. Ta psihologinja ima svojo ordinacijo bolj na obrobju Slovenije, tako da dvomim, da bo mnogim prišlo prav. Res pa je, da sem imela pri njej zgolj dve srečanji, saj sem se potem nekako sama pobrala, tako da se nisem vrnila na KVT-terapijo. Če bi kdo kljub vsemu rad njen kontakt (NM), mi lahko pošlje zasebno sporočilo.

Sicer se pa tu marsikaj najde: http://www.klinicna-psihologija.si/kam_po_pomoc
Upam, da bo komu prišlo prav. Če ima kdo kakšne izkušnje s katerim izmed navedenim psihologov, bi bilo pa sploh fajn, če bi jih delil tukaj (morda bi bila za to bolj primerna ločena tema?).

Mimogrede ... Za psihologa se vedno potrebuje napotnico, kajne (in ni tako kot pri psihiatrih, kjer greš lahko brez in kljub temu uveljavljaš zdravstveno zavarovanje)?
Prijavljen
vijola
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: četrtek, 11. november 2010 ura: 10:37 »

Pozdravljena Toja. Hvala za odgovor. Res potrebujem VKT in se bom pozanimala na SIP. Koliko časa pa čakaš na termin? Zanima me, če je potem boljše? Okm je res trdovratna bolezen, pa še bližnji to ne jemljejo kot resno zadevo v smislu, da je to samo moja kaprica. V bistvu vem za razlog nastanka moje okm, vendar mi to nič ne pomaga.
Lp
Prijavljen
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: četrtek, 11. november 2010 ura: 11:44 »

Pozdravljena Toja. Hvala za odgovor. Res potrebujem VKT in se bom pozanimala na SIP. Koliko časa pa čakaš na termin? Zanima me, če je potem boljše? Okm je res trdovratna bolezen, pa še bližnji to ne jemljejo kot resno zadevo v smislu, da je to samo moja kaprica. V bistvu vem za razlog nastanka moje okm, vendar mi to nič ne pomaga.
Lp

Vijola...pozanimaj se naSIP-u, vendar kolikor poznam je čakalna doba zelo kratka
in sicer največ do 10 dni, lahko še manj, odvisno za kateri kraj se boš odločila.

Veš poznam tvojo bolezen, ker sem imela priliko biti v stiku z osebo s podobnimi težavami in verjamem ti, da je zelo nadležna.
V kolikor veš za vzrok, ti garantiram, da ti je uspeh na terapiji zagotovljen, saj ga boš lahko začela takoj odpravljati s strokovno pomočjo, samo pridno izvajaj
nasvete, ki jih boš tam dobila.
Boš videla, da boš potem popolnoma nova oseba, ker bodo posledično izginile tudi
druge težave.

Vijola  rozicodam
Prijavljen

Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar