FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 09. junij 2026 ura: 23:48

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: občutljivost na hrup  (Prebrano 4282 krat)
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 856

« dne:: sreda, 13. oktober 2010 ura: 17:51 »

Da bom kratek: sem zelo občutljiv na hrup. Sedaj imam v stanovanju nova cimra (v sosednji sobi), problem je v tem, da so zidovi zelo tanki (pravzaprav so med sobama samo vrata in omara pred njimi), onadva pa si večkrat pogledata kak film, poslušata glasbo, se pogovarjata itd. Nekaj časa sta bila sicer zelo glasna, ker se pač tega sploh nista zavedala, potem sem ju opozoril, da se vse sliši in sta se utišala. Problem je v tem, da sta se res utišala, ampak ju še vedno slišim (od njiju pač ne morem zahtevati knjižnične tišine, razen morda sredi noči). Cimer mi je že rekel, da se na to pač moram navaditi, ker je tako pač v vseh stanovanjih (čeprav po moje ju ne bi slišal, če bi bla vmes prava stena ...) in ima do neke mere prav.
Pa ni samo to problem: poleti grem recimo brat kako knjigo na teraso in potem pač sosedje recimo kosijo travo, traktorji vozijo po njivah, slišim kake živali ipd., kar me zelo moti pri branju, sploh se ne morem skoncentrirati. Nekako si poskušam pomagati s čepki in glušniki, ampak vem, da to ni rešitev, ker je pač problem v tem, da sem jaz zelo občutljiv in ne v tem, da bi bili drugi tako zelo glasni.
Ima še kdo podobne težave in kako se je navadil na določeno mero hrupa, ki je pač povsod prisotna. Naj še pripomnim, da imam stanovanje (v lj) zraven prometne ceste in železnice, kjer je pač vedno veliko prometa, ampak me to niti ne moti več, ker sem se navadil in se s tem nisem obremenjeval. Pri hrupu v stanovanju pa te rešitve nekako ne vidim in sem zaradi tega žalosten in anksiozen.
Torej kako se navaditi na hrup (s tem ne mislim izogibanja hrupu)?

Prijavljen
Soncnica
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 603

« Odgovori #1 dne:: sreda, 13. oktober 2010 ura: 21:09 »

Ena rešitev je, da greš za sebe nekam, brez cimrov. Tako boš imel vsaj v stanovanju mir.

A sicer te življenje s cimri ne moti?
Ker po moje je občutljivost na določen element (v tvojem primeru hrup) posledica neke druge težave
Prijavljen
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: sreda, 13. oktober 2010 ura: 21:49 »

Malo težko dobim lastno stanovanje (ali garsonjero) povsem zase, ker to preveč stane (sem študent). Saj v sobi sem sam (je enoposteljna), samo v stanovanju nas je pač več, je več sob. Imam tudi dve cimri, ki pa me ne motita (z njima sem skupaj že celo leto), ker nimata nikoli muzike prižgane oz. se ne sliši, ker sta pač tišji; še najglasnejši sta, kadar se pogovarjata po telefonu, ampak to me ne moti toliko. Druge stvari, kot npr. skupna uporaba prostorov me ne motijo.
Prijavljen
mina
Global Moderator
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.713

« Odgovori #3 dne:: sreda, 13. oktober 2010 ura: 22:35 »

Verjetno polagaš preveč pozornosti hrupu. Odmisli in presliši. Nauči se ne slišati. Se da. Tudi mene je hrup motil (občasno me še), a se prisilim, da začnem takoj misliti na to kar delam in ne na okolico. Jo "izklopim".   sesmejem
Poskusi, vaja dela mojstra.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sreda, 13. oktober 2010 ura: 23:35 »

Ja recimo, da se naučim skoncentrirati na delo - kaj pa med spanjem oz. ko poskušam zaspati? In glasbo je malo težko ignorirati, drugo so razni šumi (nerazločen govor, stroji ...).
Prijavljen
carmel
DAM sodelavec
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 307

« Odgovori #5 dne:: sreda, 13. oktober 2010 ura: 23:37 »

Hmmm... Lahko se ti pofočkam, da sem imela (imam še občasno) tudi težave s hrupom, samo sklepam da na drugačen način... No to ti verjetno ne pomaga kaj bistveno sicer...    kiselnasmeh

Ne vem dobro kakšno diagnozo imaš, ker zadnje čase bolj malo spremljam forum.. Samo na kakšen način te hrup dejansko "moti"? Ga enostavno ne moreš preslišati in ga "nehote" cel čas spremljaš? Si zaradi tega tesnoben? Ima kakršnokoli vezo kakšen hrup je? Vrsta, jakost, obdobje/trenutek v katerem si,..?
Kaj če si daš svojo glasbo? Ne da jih preslišiš, ampak da sam poslušaš nekaj kar ti je všeč?
Mogoče bi res lahko probal razmisliti iz česa to izhaja. Če je to že od nekdaj, če se je pojavilo nevemkdaj..

Ok, priznam, pojma nimam kaj ti naj napišem  Tongue Samo ma sigurno se da...
Prijavljen
Ventilator
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 14. oktober 2010 ura: 19:02 »

moja osnovna diagnoza je sicer socialna fobija, ampak to nima neke veze s tem (razen večje občutljivosti, ki pa je itak značilna za vse z anksioznimi motnjami). ja v bistvu gre za to, da hrup nehote spremljam, neke vrste vsiljiva misel je to (zato sem dal v ta del foruma). tudi npr. ko sem sam doma preverjam ali se v ozadju vseeno kaj sliši kaj bi me motilo. ali pa npr. če grem brat knjigo na teraso najprej preverim, če je zunaj hrupno oz. ko si dam glušnike/čepke še vedno preverjam ali se kaj sliši, čeprav je tisti hrup praktično nezaznaven (oz. normalnega človeka sigurno ne moti).
najbolj me pa seveda moti med branjem, ker se zato težko skoncentriram; npr. če berem ob prižgani televiziji nenehoma nehote spremljam televizijo, še posebej, če je v slovenščini, preprosto ne morem tega ignorirati, najsi me čtivo še tako zanima. če pa poslušam glasbo me tudi moti, če je v ozadju kaka druga glasba, ampak to ni nič nenavadnega se mi zdi, ker je pač mešanje dveh glasb naenkrat neposlušljivo. moja glasba me ne moti Smiley, ampak ob branju pač ne morem poslušati glasbe oz. potem nimam nič od prebranega in to bolj redko prakticiram.

torej, kako se spopasti s to vsiljivo mislijo?
Prijavljen
trina
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 982

« Odgovori #7 dne:: petek, 15. oktober 2010 ura: 00:23 »

Ventilator,
saj ni treba vsega povezovat z motnjo pa z diagnozo - lahko imaš preprosto samo ostrejši sluh kot ostali. Vse, kar si napisal v tej temi, velja tudi zame: tudi mene je nekoč motil vsak najmanjši šum (dokler se nisem z leti naučila slušne dražljaje sfiltrirat, ko delam), tudi jaz ne morem zaspat ob glasbi itd - in sem včasih imela res besne težave s tem, ne samo med študijem in delom, ampak tudi sicer.
Sem pa potem na testih ugotovila, da imam preprosto nadpovprečno dober sluh - tako rekoč resno slišim travo rast. Smiley In prav tako voh.  Smiley

Zanimivo je, da ima to hipersenzibilnost tudi eden od mojih otrok.

Skratka, ne delaj si iz tega simptomov, ker niso. Delaj na tem, da se boš naučil zadeve tolerirat. Jaz sem se, kot pravim, sčasoma zavestno naučila po eni strani skoraj povsem odklopit slušne dražljaje; po drugi strani pa sem zavestno višala toleranco do njih: namenoma sem "trenirala" koncentracijo ob zmeraj glasnejših zvokih iz okolice. Zdaj nimam več bistvenih problemov s tem  - čeprav še zmeraj raje delam v tišini, če je možno.
Prijavljen

Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
Toja
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.607

Dokler zaupaš vase, ni nobena pot pretežka.

« Odgovori #8 dne:: petek, 15. oktober 2010 ura: 13:10 »

Ventilator...hoj!

Ko sem prebrala, da imaš socialno fobijo, se malo najdem tukaj.
Čeprav mi ta fobija ni diagnosticirana, pa vem, da je tudi pri meni delno
prisotna, saj tudi mene moti hrup, ne tako kot tebe, temveč hrup, ki
nastaja v prostorih, kjer je veliko ljudi, kjer je glasna glasba....orkester,
koncerti, moti me tudi zunaj, kjer je gužva, kot razne prireditve, shodi in
posledica tega je izogibanje. zardevam
Prav tako me moti, kadar sem doma, košenje trave in tudi pri meni takrat
koncentracija popusti.
Svetujem ti, da se s tem ne poskušaš obremenjevat, saj ti to potem škoduje.

Sem pa zase napisala, da se umaknem, kar je seveda popolnoma narobe,
zdaj poskusim izpustiti stvari, ki niso tako nujne, če pa so, se pa sprijaznim
s situacijo! oki

T
Prijavljen

KAR TE NE UBIJE, TE OKREPI!
Putka
gost
« Odgovori #9 dne:: petek, 22. oktober 2010 ura: 16:29 »

Ventilator...sem bila zelo občutljiva na vse zvoke, ko sem imela najhušje obdobje motnje. Ko sem to zazdravila, je tudi prevelika občutljivost na zvok izginila.
Upam, da rešiš zadevo, vsekakor pa nista kriva cimra Smiley .
Srečno.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar