FORUM Nebojse.si
Novice: oglas

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. torek, 07. februar 2012 ura: 21:22

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Živeti v sedanjem trenutku  (Prebrano 1525 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
_esperanza_
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« dne:: sreda, 03. marec 2010 ura: 15:07 »

hejhej!:)

spet mam eno vprašanje:) Trenutno berem knjigo :Živeti v sedanjem trenutku-Eckhart Tolle pa me zanima če jo je mogoče kdo prebral?in kakšno je vaše mnenje o tem?Jo je mogoče prebral kdo,ki ima takšne in drugačne fobije?Je kaj pomagalo?Ker v knjigi sem zasledila, da naj bi pomagalo pri strahu.
Se mi pa zdi kar težko živet za zdaj,za ta trenutek.Glede na to da se non stop ukvarjam s prihodnostjo in delam takšne in drugačne scenarije v glavi,in gledam nazaj v preteklost,in se sprašujem zakaj ni več tako kot je bilo,se mi to zdi kar težko.
No res me zanima vaše mnenje,pa če ma kdo kakšno izkušno s tem..

lep pozdravček rozicodam
Prijavljen
gogi
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 179

« Odgovori #1 dne:: sreda, 03. marec 2010 ura: 15:18 »

Jz sem brala nekaj podobnega, Verjemite in videli boste. Knjiga govori kako naše misli vladajo našemu telesu, kakšen vpliv imajo na naše psihično počutje.
Zlo dobra knjiga, ki mi je pomagala precej spremeniti mislene vzorce.  oki
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Prisotni Prisotni

Prispevki: 4.376

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #2 dne:: sreda, 03. marec 2010 ura: 16:16 »

Jest sem jo brala. oki
Obožujem Echarta Tolla.

Tako to, ki jo omenjaš, kot knjigo ZDAJ, ki je razširjena oblika te knjige
in sedaj je najnovejša Eckhartova knjiga "Nova Zemlja".

ZAME SO vse ZAKON!

Čuječnost (mindfulness) je vse bolj izpostavljena veščina.
http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=637&Itemid=2
Na čuječnost se ozira vse več psihoterapevtskih smeri.

Meni osebno (panična motnja z agorafobijo) je izjemno pomagalo to, da sem se zavedla tega da pozabjam na sedanji trenutek, pozabim živeti to kar lahko. Ozavestila sem kako breplodno je tuhtanje o preteklosti, premlevanje težav na katere nimam več vpliva ... in enako prihodnost, strah me je bilo kaj bo ko bo ... v glavi kup scenarijev kaj se lahko zgodi ... večina teh scenarijev se nikoli ne uresniči, čeprav nam zagrenijo veliko dnevou, ur...
Vse kar resnično IMAM je sedanji trenutek. V njem lahko delujem, sem polno prisotna.

Tudi ta mi je všeč Verjemite in videli boste (Wayne D. Dyer)
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
_esperanza_
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« Odgovori #3 dne:: sreda, 03. marec 2010 ura: 16:34 »

jaaa tut jst sm se fajn zamisnla nad sabo glede tega razmišljanja,premlevnja dogodkou itd. ki,kot sama praviš,prinese samo nek brezvezni strah.Mene pa daje eritrofobija-strah pred zardevanjem,do pred kratkim sm misnla da mam socjalno fobijo.Pa sj ubistvu glede na to da se mi to dogaja med ljudmi vrjetn je?mah sj ne vem...pač mam eno fobijo:P
Res je supr kniga!Čeprav morm priznat da jo berem že v 2.:)je kr taka kniga k morš bit 100% prisoten drugač nč ne veš kaj si prebrau:)

Supr predlog si mi dala za nadalnje branje,obe si bom sposodla in preštudirala,hvala:)
Prijavljen
taja1
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 217

« Odgovori #4 dne:: sreda, 03. marec 2010 ura: 19:44 »

Tud jaz sem prebrala obe knjigi od Tolle-ja, mi je zanimiva njegova ideologija opazovanja samega sebe in sem se iz tega zelo veliko naučila o sebi, tako, da je imela name velik vpliv, ampak sem bla pa tudi frustrirana enkrat zelo, ker sem imela paničen napad v situaciji, kjer se nisem mogla odmaknit iz situacije, pa je opazovanje tega izzvalo, še hujšo paniko...

Se mi zdi, da je fajn imet več "metod v roki" v različnih situacijah...

Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.290

vsi smo orli

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 04. marec 2010 ura: 06:50 »

Se mi pa zdi kar težko živet za zdaj,za ta trenutek.Glede na to da se non stop ukvarjam s prihodnostjo in delam takšne in drugačne scenarije v glavi,in gledam nazaj v preteklost,in se sprašujem zakaj ni več tako

saj v tem je poanta knjige - da se začneš učit živeti ZDAJ
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Mcmurphy
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 265

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 04. marec 2010 ura: 09:37 »

Se mi zdi, da je fajn imet več "metod v roki" v različnih situacijah...
Jap, čim več različnih pogledov in filozofij vsrkat in počasi kreirat lastno pot.

Tolle-ja sem tudi sam bral - The power of now. No, v bistvu je bila nemška audio verzija knjige, kjer majstore osebno govori...
Dobro je bilo, ker je dajal povdarke tam kjer je treba, na živce pa mi je zaačelo it, ker je skos tleskal z jezikom  Grin

Kakorkoli že, (audio) knjiga je tudi meni zelo pomagala.

Kar se tiče "živeti tu in zdaj" je prvi in verjetno glaven efekt ta, da se naučiš opazovati samega sebe. To je že bilo omenjeno.
Drugi efekt pa je nekoliko bolj subtilen, namreč, preko življenja v trenutku se začnemo aktivno soočati situacijami, ki nam prečkajo pot. Ker, če smo preveč "preteklostno-prihodnostni" reagiramo na težave povsem avtomatiziramo, v skladu s tem, kako se pač običajno, "družbeno sprejeto" reagira. Sploh o tem ne razmišljamo. Recimo, pusti nas punca/fant, sledi avtomatska faza čustvenega vrtinca in čez 3 mesce se začnemo počasi pobirati. Ali pa se zabijemo s fotrovim avtom v drevo. Panika, strah, občutki krivde... vse to so avtomatski odzivi.
Taki odzivi se pojavljajo, ker nismo v danem trenutku dovolj zavestni, da bi prevzeli kontrolo nad čustveno-miselnim aparatom in upravljali z njim, namesto, da upravlja on z nami.

Zakaj se ne bi smejali, ko smo zapuščeni od punce? Zakaj se ne bi vsedli ob razbit avto in meditirali?
Boste rekli, ds to ni normalno, ampak v tem je ravno keč. Kdo pa pavi kaj je normalno in zakaj je normalno normalno? Kot ovčke sprejmemo tisto kar nam je servirano. Ne pravim, da je vse napak, je pa potrebno vsaj kako možgansko celico tudi na to potrošit. Zakaj nekaj je tako je in ali prav tako kot je, zame osebno?
Seveda ni potrebno izvajati tako drastičnih akcij, lahko pa začnete opazovati svoje kondicionirane reakcije na vsakdanje stvari in ko jih opazite, prevzamete kontrolo in jih usmerite v druge vode... In verjemite, mi smo le ena velika kondicionirana reakcija, dokler se ne "zbudimo". Na začetku bomo misli, da tega pa pri nas sploh ni, ko pa se dovolj streniramo, jih pa kar ne bo konec...
Skratka, s tem početjem dobimo oblast nad lastno "usodo".
Barčica na razburkanem morju na enkrat dobi krmilo.
Fascinantno...

In kar je najbolj pomembno: ne delajte to kar pravi Tolle, Dyer, Sai Baba, Krishnamurti, Watts, Dalai Lama, Steiner, Hicksova... ampak vzemite to kot njiove izkušnje, preizkusite jih, previrete aplikativnost na vašo individulano osebnost, a vedno ohranite kritično distanco in zdrav razum.
Sčasoma boste prišli do svoje metode. In samo ta metoda deluje!

« Zadnje urejanje: četrtek, 04. marec 2010 ura: 09:59 od Mcmurphy » Prijavljen

Pipe | Šiše | Bongi
www.pipler.si
scaeva
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 579

« Odgovori #7 dne:: sreda, 10. marec 2010 ura: 17:20 »

Nunc hic dies aliam vitam adfert,alios mores postulant(komediograf Terencij)-današnji dan prinese drugačno življenje in zahteva drugačen značaj. sesmejem
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.290

vsi smo orli

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 11. marec 2010 ura: 06:39 »

Grin oki
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
scaeva
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 579

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 11. marec 2010 ura: 10:48 »

IN- te duce,si qua manent sceleris vestigia nostri,inrita perpetua solvent formidine terras(Vergil)-pod tvojim vodstvom, če ostanejo kakšne sledi  našega zločina,ki ga ni več,bo osvobodilo zemljo od strahu ,ki nikoli ne mine 

« Zadnje urejanje: četrtek, 11. marec 2010 ura: 14:33 od scaeva » Prijavljen
VENEFICIA
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 304

Si fueris Romae, Romano vivito more

« Odgovori #10 dne:: petek, 12. marec 2010 ura: 18:40 »

Oni so ze vedeli
Prijavljen

QUID EST VERITAS VENEFICIA ANCILLA
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.372

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 25. marec 2010 ura: 11:37 »

Zakaj se ne bi smejali, ko smo zapuščeni od punce? Zakaj se ne bi vsedli ob razbit avto in meditirali?

Ker to ni smešno.

V  drugem primeru pa se bognedaj dol usedat, ker lahko razbit avto eksplodira  nehvala
Prijavljen

neimenovana
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar