FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 08:04

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: BATI SE ŽIVETI, BATI SE UMRETI  (Prebrano 770 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 900

« dne:: sobota, 30. januar 2010 ura: 23:26 »

pišem nekoliko iz osebne izkušnje, nekoliko pa mi vedno pade tu v oko razlika med "paničarji" in "depresivci": prvi se bojijo UMRETI, drugi se bojimo ŽIVETI...

sama zase lahko rečem, da mi je bilo najhuje se odločiti za ŽIVLJENJE, ko se bila v najhujšem stanju...
najlažja rešitev bi mi bila smrt...
hvalabogu je to mimo in sedaj seveda razmišljam drugače, pravilno: VREDNO JE ŽIVETI

pri ljudeh s panično motnjo pa je vedno močno izražen STRAH PRED SMRTJO...
in kot je rekla mina v neki temi, da šele, ko se je soočila s svojo minljivostjo, ji be bilo bolje...mislim, da je "caka" ravno v tem...
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.430

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 31. januar 2010 ura: 00:00 »

jazz, jaz sem paničar in tudi depresivc, pa nisem nikoli pomislila na samomor, ker se bojim umreti, bojim se minljivosti  kiselnasmeh, pa še marsičesa drugega.
Je pa statistično gledano tvoja trditev bolj pravilna...

Tudi jaz sem pozabila za nekaj časa živeti in upam, da ne bom nikoli več. Res je vredno, tako kot si napisala rozicodam
Prijavljen
flint
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 91

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 31. januar 2010 ura: 00:24 »

Sem bil že vse: od paničarja do depresivca Sad. Ampak stiska uči misliti oki..predvsem to, da je vredno živeti polno življenje. Pa to ne pomeni nekega blaznega luksuza ali maničnega iskanja dejavnosti. Bolj pomeni živeti iz globokega notranjega miru in osebnega zadovoljstva Smiley. Sem še vedno občasen depresivec, ker se mi zdi, da to pomeni le, da včasih - po feelingu - ustavimo konje in v miru premislimo o dosedanjem življenju in ciljih za naprej. Potem lahko iskreno delujemo Grin. Govorim le o kratkih - dnevnih, tedenskih ciklih depresije, ne pa o depresiji kot načinu žiljenja. Tudi narava ima svoje cikle..sledimo jim Cool. Če teh kratkih depresij ne izkoristimo kot smerokazov, ampak jih potlačimo, nam vse skupaj ven butne kot depra širših razsežnosti. Po tistem se je pa težje v pogon spet spravit. Shocked.

Če priredim en svoj prejšnji zapis - locirajmo v miru napake in težave in se jih lotimo sproti, ni nujno naenkrat. Vsak od nas se mora namreč zavedati, da ima pravico do "svojega kosa pogače" oki v tem enkratnem življenju. Pa tudi pravico do krize pred tem, na poti do zadovoljstva. Kaj pa je depra drugega kot smerokaz iz naših globin duše?! Govori nam, da nam manjka nekaj, česar si globoko želimo in menimo, da zaslužimo. Le iskreno moramo ugotoviti,kaj hočemo in verjeti, da smo zmožni in vredni tega cilja/ciljev Cool.

Mogoče kapitalistični-potrošniški sistem v vsej naglici in agresivnosti trenutno ne deluje ravno Angry v prid vzdrževanju tega feelinga, ki izhaja iz notranjega miru . Pa si vseeno, vzemimo si vsaj malo časa zase Smiley. Jah, treba je ljudi prepričat, da jim nekaj manjka (osebnostno ali materialno) ter jih tako dobit pod kontrolo. Kapitalizem ustvarja potrebe, največja tržna niša so pa ljudje nezadovoljnji s samim sabo Cool. Brezveze. Ker, kdo - razen najbližjih (če niso tud ti nažalost po možnosti kakšne patološke kreature) - pa je tisti, ki ima pravico, pristojnost in feeling, da drugemu zatrjuje, da mu nekaj manjka Cool? Praviloma nihče (drugačno težo ima lahko le utemeljena, upravičena kritika ali zdravstvena diagnoza). Ti kritikanti (zavedni ali nezavedni, notranji in zunanji) pa so danes dejansko predvsem mehanizmi družbene kontrole (mogoče prevladujoča potrošniško-ciljno-učinkovitostno usmerjena morala..protestantska etika). Danes še posebej: tržni mehanizmi, ki garantirajo, da bomo z nakupom neke dobrine spet postali popolni, pa magari za kratek čas, dokler ne bo treba spet nekaj novega nabavit, osvojit, prebrat, spoznat ali doumet. Ujet mogoče novo duhovno resnico, ki jo je Oprah prejšnji teden lansirala v svojem knjižnem klubu, nabavit jekleni konjiček, frajerske počitnice v odročne kraje za vsako ceno in nad dejanskimi finančnimi zmožnostmi... Cool Mogoče odkrit, da je edina sreča furanje lifestyla vsevednega (a obenem max tečnega) dr.Housea ali hohštaplerskega Dannya Cranea iz Boston Legala? Biznis pač.. Cool Skrbno planirano nezadovoljstvo in kompleksi posameznika so lahko neskončna vreča draguljev za samozvane rešitelje-ponudnike dobrin in storitev. Kdor je nezadovoljen sam s sabo (pa čeprav mogoče povsem po nepotrebnem), je lažje obvladljiv, ker je pač precej predvidljiv. Torej boljši potrošnik in "državljan". Če je dobro zakreditiran, ali ujet v nesrečno zvezo, pa še bolje Cool. Vsaj zdi se tako.

"Be quiet, kind and gentle, be quiet, kind and gentle, be quiet kind and gentle and the sky will smile on you..."-tko gre komad iz ene stare kavbojske risanke..ampak meni vedno ne znese na žalost...Pač, j..i ga - popolnost bi bla itak verjetno precej dolgočasna in osamljena zadeva. Vsaj predvideva se tako. Je bolj fino bit v družbi manj popolnih ljudi, ker tu se med drugim rojeva tudi toleranca razumevanje in občutek za humor, norčevanje iz lastnih pomanjkljivosti. To je pa tudi eden od smislov življenje, ane oki.

Živimo vsak v svojem malem vesolju ter zato težje razumemo drugega kar tako pavšalno in mu kaj pridigamo, razen, če na svpraša sam za nasvet. Vsak naj zato najde lastna unikatna drobna zadovoljstva,ki ga polnijo z življenjsko energijo. Ponavadi niso draga (hobi, sprehod, delo, branje, srečanja z znanci in prijatelji, glasba...) sesmejem.

Težava pa je, kadar ima človek doma ali v službi nase napopane ljudi, ki mu jemljejo energijo Sad. Toda tudi tu se je treba lotit kratko-, srednje- in dolgoročne strategije za odpravo teh ovir in sveže zadihati s polnimi pljuči. Življenje pač ni vaja sesmejem.

Don Miguel Ruiz V "Štirih dogovorih" Cool pravi tudi: "govori iskreno. Reci le tisto, kar res misliš. Ne uporabljaj besed v svojo škodo ali škodo drugih. Uporabi moč svojih besed tako, da bosta zasijala resnica in ljubezen.". To seveda velja tudi za naš notranji monolog - ko postanemo po nepotrebnem negativni do sebe, moramo to zavestno blokirati,saj tako je tako samoobtoževanje nepotrebno in lahko pelje tudi v depresijo Sad...in paniko Shocked.

wav wav

Predpogoj za čiste in ustvarjalne (ne po nepotrebnem depresivne) misli so pa seveda redna telesna aktivnost, zanimanje za sedanjost in pa dober spanec. Sam sem direkt z žura, sicerbi bil ob 10.30 že v postelji Smiley. To so temelji, tu res ni nekega velikega filozofiranja oki.
« Zadnje urejanje: nedelja, 31. januar 2010 ura: 01:06 od flint » Prijavljen

Tudi vse zapletene stvari so samo sestavljene iz preprostih stvari.
ljubica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 516

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 31. januar 2010 ura: 09:10 »

Ih, seveda, razkošje je postal prosti čas in počitek.
In če komu omenimo, da imamo tega na pretek, oziroma, da si to vzamemo, postanemo družbeno sumljivi.
Hitro nas najde kakšen "guru", ki nam ponuja...........energijo v steklenički, pomlajevalno kremo, welness paket s trdim garanjem (prikrito), počitnice daaaaleč stran (da nam zmeša bioritem).
Sumljivi postanemo tudi takrat, ko rečemo, da nas ni strah biti brez energije, z gubicami, brez welnessa, brez eksotičnih počitnic.......
Če gremo čez faze depresije in anksioznosti, potem vemo, kaj je res vredno za nas.
Prijavljen
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.056

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 31. januar 2010 ura: 09:32 »

Citiraj
Če gremo čez faze depresije in anksioznosti, potem vemo, kaj je res vredno za nas.

clap  Ja, ja...občasno sicer pozabimo  Smiley
a nas počutje potem spomni.

Citiraj
nekoliko pa mi vedno pade tu v oko razlika med "paničarji" in "depresivci": prvi se bojijo UMRETI, drugi se bojimo ŽIVETI...
Predstavljaj si v kakšni stiski sem bila, ko me je po eni sstrani basala depra, po drugi pa panika. Ko sedaj mislim o tem, o takratnem počutju, se velikokrat vprašam, kako je telo preneslo vse to. Bolečino, napetost, stisko....In še molčala sem, ker sem bila prepričana, da sem...nora. Da se to dogaja samo meni.
(Komaj)Sedaj živim, grem povsod, pa čeprav me je (včasih) strah. Življenje ni večno. En dan bo prišla tudi moja ura. Ne vem ne kje, ne kdaj. Vseeno je bolje, da me najde aktivno, kot v postelji vso prestrašeno... sesmejem
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.430

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 31. januar 2010 ura: 09:46 »

Mina, tudi jaz sem bila tiho, ker sem mislila , da sem nora....

Sedaj pa spoznavam sebe, rada se imam, vsak trenutek drugače doživljam, .....čeprav se še vedno prikrade prav potiho dvom , strah, .... Tudi tega se bom naučila pregnati iz svojih misli...

Zavedam se tistih lepih trenutkov in uživam v njih wav
Prijavljen
ljubica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 516

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 31. januar 2010 ura: 10:54 »

ja, punce, tudi jaz premišljam za nazaj...........kako sem ob "krvavečih duševnih ranah" preživljalla dneve. In če sem šla k zdravniku, so izvidi pokazali, da je vse B.p. Shocked Shocked
Prijavljen
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #7 dne:: nedelja, 31. januar 2010 ura: 17:47 »

Vseeno je bolje, da me najde aktivno, kot v postelji vso prestrašeno... sesmejem

to je vredno poudariti
Prijavljen
flint
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 91

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 01. februar 2010 ura: 09:42 »

Svoboda je kot kopel - vsak dan si jo morate privoščiti sesmejem.
(Flo Kennedy)

Če si lahko predstavljaš, lahko dosežeš.
Če si lahko zamisliš, lahko postaneš Cool.
(William Arthur Ward)

Sreča je stranski proizvod prizadevanja za srečo drugih closedeyes.
(Gretta Brooker Parker)

oki oki

wav wav
Prijavljen

Tudi vse zapletene stvari so samo sestavljene iz preprostih stvari.
Anchi
Administrator
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.411

« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 01. februar 2010 ura: 12:50 »

Vseeno je bolje, da me najde aktivno, kot v postelji vso prestrašeno... sesmejem

to je vredno poudariti
Res je.

Rekla bi tudi, da se tudi paničarji izrazito bojij(m)o življenja, le da se to pri nas izraža s strahom pred smrtjo. Če nekdo ostaja zaprt v stanovanju, ne hodi nikamor, se vsemu izogiba, itd.. se v resnici ne skriva pred smrtjo, ampak pred življenjem.
Prijavljen

Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
jazzjazz20
Sodelavka/sodelavec DAM
Veteran
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 01. februar 2010 ura: 22:19 »

ste nekje med nebom in zemljo...
Prijavljen
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.056

« Odgovori #11 dne:: torek, 02. februar 2010 ura: 08:34 »

Citiraj
Če nekdo ostaja zaprt v stanovanju, ne hodi nikamor, se vsemu izogiba, itd.. se v resnici ne skriva pred smrtjo, ampak pred življenjem.
Ja, res. In drama je potem ta, da ti je še stanovanje preširoko in tudi v vseh prostorih ti ni "prijetno". Mene je v akutni fazi bilo groza stopiti pod tuš. Bila sem gola, nezavarovana, če bi se kaj zgodilo ( Shocked ) brez možnosti, da takoj pobegnem  na varno...O Bog...in niti stanovanje ni bilo več varno!
Še danes mi ni jasno, kako sem to preživela. Verjetno je bil strah pred tem, da mi ne bi samomor uspel prevelik. In tu mi je panika pomagala preživeti. Samo tu.
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar