FORUM Nebojse.si
Novice: oglas

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sreda, 08. februar 2012 ura: 23:10

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Helex in telesna aktivnost  (Prebrano 933 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
DusanG
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 9

« dne:: četrtek, 11. avgust 2011 ura: 15:18 »

Pozdravljeni

Še en nov član med vami. Težave opažam že dobro leto, diagnoza pa je bila postavljena prejšnji teden (anksioznost z napadi panike). V tem letu sem obiskal kar nekaj zdravnikov, na koncu tudi psihiatrinjo. Ko bi prej vedel, bi šel naravnost k njej, ampak kdo pa ve, da obstaja neka anksioznost. Sam sem zanjo prvič slišal prejšnji teden. O tem se praktično ne govori. No, po diagnozi sem kmalu našel tudi to spletno stran in ugotovil, da sploh nisem sam s to težavo. Mimogrede - stran je imenitna.
Zadnje dni prebiram zgodbe, ki so na las podobne moji. Če na kratko povzamem moje dogajanje v zvezi s to boleznijo: V prostem času se precej ukvarjam z rekreacijo: kolesarjenje, pohodništvo, pozimi smučanje in malo teka na smučeh. Brez tega si življenje kar težko predstavljam (predvsem kolesarjenje), saj predstavlja nekak ventil za sproščanje od vsakodnevnih obremenitev. Uro do dve kolesarjenja, tri do štirikrat na teden mi pomenita ogromno. No, prvič sem se na žalost s težavo srečal prav pri kolesarjenju. Bilo je lani poleti, vroč poletni dan, strm vzpon. Na ovinku se ustavim, da napravim požirek ter ob tem spremljam srčni utrip. Normalnih 140 utripov med vzponom se ob postanku nikakor ni spustilo. Nasprotno, utrip se je v mirovanju celo večal, jaz pa v Italiji 1500 metrov visoko ter še 160 km z avtom do doma. Sledi panika in čimhitrejši  spust v dolino. Nič ne pomaga, tudi ob spustu utrip ne popusti. Ustavim se pri prvi hiši (neko podjetje, ustanova) in na recepciji prosim če pokličejo rešilca. Prepričan sem bil, da je konec z mano. Vsi so bili zelo prijazni z mano, zaskrbljeni. Kmalu pride rešilec, napravijo EKG in ugotovijo, da s srcem ni nič narobe. V tem času je utrip popustil na 100. Vendar že dvig s stola utrip dvigne na 130. Poln strahu nekako pridem do avta, z avtom do doma, doma pa direktno na urgenco. Spet EKG, infuzija dve dozi fiziološke razstopine in sem kot prerojen. Razložijo mi, da sem bil dehidriran. Že naslednji dan sem bil spet na biciklu in naslednje tri mesece ne vem za težave. Takrat se zadeva spet ponovi na kolesu. Tokrat v milejši obliki. Preko zime me osebna zdravnica pošlje k kardiologu ter ORL. Nihče ne vidi težav na »svojem področju«. Prvi napadi so se mi vedno zgodili ob fizični aktivnosti (kolo, pešačenje, delo na vrtu) zato sem vzroke iskal v fizični težavi. Tudi pomisli nisem na psiho. V spomladanskih mesecih se težave začno pojavljati tudi izven rekreacije (v pisarni, na kavču). Največkrat gre samo za povišan srčni utrip, včasih pa tudi vrtoglavico. Glede na stalni nizek krvni tlak (60/90), sem težave povezoval tudi s tlakom. Zaradi težav sem se počasi začel zapirati v hišo in težkega srca odrekati moji rekreaciji. Kmalu sem ugotovil, da me bo to vodilo v še hujši začaran krog težav, tako da zadnje dni spet kolesarim, »pozitivno razmišljam« in čakam na nov napad.
Ob zadnjem obisku osebne zdravnice mi da nasvet za obisk psihiatra. Na to odločitev jo je navedel moj opis težav z sinom - najstnikom, ki ga imamo doma (najstniško obnašanje, slabe ocene v šoli, izostanki iz šole…). Psihiatrinja mi že ob prvem obisku pove za anksioznost za katero najverjetneje trpim. Dobim Helex za pomiritev, vendar ga še nisem uporabil. Svetuje mi da si preberem priročnik »TRIS Panična motnja«. Za v prihodnje sva dogovorjena, da ob naslednjem obisku poizkusiva z antidepresivi.
Zavedam se, da sem na začetku poti ozdravitve. Bralce z več izkušnjami bi prosil za nasvete iz naslednjih vprašanj, ki me mučijo:
- Kot sem omenil sedanje napade ne ocenjujem kot »hude« in jih nekako krotim z dihalno tehniko. Ali lahko pričakujem, da se bo stanje slabšalo brez AD?
- Kako je z uporabo Helexa ob telesnih naporih? Ali ga lahko na primer vzamem »preventivno« predno se odpravim na kolo? Ko me »zadane« na kolesu, je nemoč še toliko večja kot doma.
- Ali vaše napade lahko povežete s fizično aktivnostjo? Na primer daljše delo na vrtu ali večurno pešačenje. Meni je bila športna aktivnost vedno v razvedrilo in sprostitev, zdaj pa se jo že malo bojim.

Lep pozdrav,
Dušan.
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 355

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 11. avgust 2011 ura: 19:45 »

jaz ti priporočam, da se za začetek naučiš tehnik sproščanja in preveriš, če se pravilno prehranjuješ (enakomerno, dovolj vitaminov, omega 3 ipd.) oz. ali imaš težave zaradi nekih psihičnih vzrokov. Lahko, da ti tudi kakšna specifična hrana povzroča panične napade, jaz sem npr. včasih večkrat doživel tahikardijo po temni čokoladi, nekaterim povzroča težave kava ipd. - Ni nujno, da če prej nisi imel težav s tem, da jih tudi sedaj nimaš. Lahko gre za posledico stresa v službi (izgorelost) in doma ... Lahko gre celo za slabo črevesno floro, pri čemer pomagajo probiotiki.

Potem razmisli, ali res rabiš AD-je. Ali misliš, da bi ti pomagala psihoterapija? Imaš kronične težave, ali se ti napadi pojavljajo zgolj občasno? Če se ti pojavljajo zgolj občasno, potem je po moje dovolj, če imaš helex - vzameš ga, ko je nujno. AD-ji imajo določene neprijetne stranske učinke in jemati jih boš moral zelo dolgo, problemi nastanejo tudi pri ukinjanju AD-jev. In ne verjami psihiatrom, tablete niso edina rešitev.

Veliko pa ti bo pomagalo že zavedanje težav: ko boš naslednjič doživel te simptome, boš vedel, da je zgolj nenevaren (čeprav neprijeten) panični napad. Najhujše pri paničnem napadu je, če ne veš, kaj to je - bojiš se da boš umrl ipd. - sedaj veš, da te nevarnosti ni. Poleg tega ti zavedanje, da imaš helex prav tako pomaga - obstaja izhod v sili. Meni je že to močno pomagalo. Ali se bodo težave poslabšale, ne moreš vedeti. V bistvu je anksioznost zgolj simptomi nekih drugih težav (psihičnih ali telesnih) - če teh ne boš poskusil odpraviti, potem ne pričakuj izboljšanja.

Helex bi sicer lahko jemal preventivno, vendar se z njim lahko zasvojiš, zato to ni smiselno oz. je nespametno. Prime pa hitro v 20-30 minutah in zato ni potrebe po "preventivnem" jemanju.
Pri tebi gre drugače za klasičen vzorec anksioznosti: 1. panični napad se je pojavil iznenada ("brez vzroka"), sedaj pa se bojiš, da se ti bo to ponovilo, kar vodi v začaran krog. Gre za nefunkcionalen miselni vzorec, ki ti ga lahko pomaga spremeniti psihoterapevt. Če je to posledica težav v družini, potem bi tudi sin potreboval kak posvet.
Prijavljen
Way
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 19

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 14. avgust 2011 ura: 18:33 »

lp ventilator
jaz imam verjetno zelo podobno težavo kot ti
zaradi tahikardije in straha pred tem da je kaj narobe fizično z mano, sem končal doma. odpovedal sem se vsem športom ( najraje igral košarko Sad), še hoja je postala velik problem. težave so se začele pri meni naenkrat, pojavil se mi je tudi nizek pritisk. 100/60 katerega prej nisem imel,
zdravniki so me takoj poslali psihiatru, k kardiologu pa šele čez eno leto, in še zdaj nimam mnenja kardiologa,
diagnozo imam ankciozna panična motnja. jaz sem temu zelo težko verjel, ker me ni kardiolog pregledal, zaenkrat so vsi izvidi ok. tak da nekega hujšega obolenja nimam
težave z tahikardio  tudi dobim če pijem alkohol, samo 3dcl piva je dovolj, da imam pulz hitrejši
ena težava ki še jo opažam je , pulz na vratu imam zelo šibki, ko sedim, ko hodim, itd
nevm mogoče se mi vse skup zdi,
 zdaj bo eno leto od tega, še 4 dni.
moje stanje se je izboljšalo tolko, da sem sprejel nekako to moje novo stanje, me ne preganja več tak kot takrat na začetku, nisem pa ok
in moj strah je edino to , da bom tak ostal do konca življenja,
star sem 28 let

težko ti kaj predlagam, jaz ob paničnem napadu, oziroma tahikardijo, ko postane zelo močna se uspem pomirit, in pulz se tudi umiri, na primer med športom.
najbolj grozno je če kdaj kaj popijem, pa na koncu še po možnosti preveč globoko pogledam v kozarec, me čaka polovico naslednjega dneva tahikardia, zelo neprijetno, tak da nazadnje sem se odločil, da sem končal z alkoholom, ker je bv
jemam tudi antidepresive, najprej so mi dali paroxat, kateri mi je sprožil tahikardio 200 na minuto, zato sem ga takoj ukinil
nato so mi dali coaxil kateri ne vpliva na ritem srca, pomagal je tolko da nisem bil depresiven, tahikardije pa mi ni rešil. danes ugotavljam, da adja več nerabim, bom pač moral živet s tem:(
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: ponedeljek, 15. avgust 2011 ura: 13:48 »

morda sem malo nejasno napisal. včasih sem imel tahikardijo po temni čokoladi, zdaj je nimam več. tak da je čist možno, da bo minilo samo od sebe. če ti jo sproži samo določena hrana, potem pa to ni tako velik problem.
Prijavljen
DusanG
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: torek, 16. avgust 2011 ura: 09:47 »

Hvala obema za komentarje in nasvete.  Nekako se poizkušam navaditi živeti s temi težavami. Kot rečeno zadnje čase spet kolesarim in hodim v naravi. Napade nekako obvladam tudi ob rekreaciji. Meni najbolj pomaga zavedanje, da ne gre za življensko nevarno zadevo in da si tudi ob napadu lahko sam pomagam. Sicer pa rad jem temno čokolado (v zmernih količinah), alkohola in kave ne pijem, ob redkih priložnostih pokadim cigareto za katere pa sem v zadnjem času ugotovil, da mi škodujejo pri axi. Žal pa lahko le delno vplivam na izvor mojih težav, ki jih vidim v "najstniškem" obnašanju sina. Tudi on obiskuje psihiatrinjo, vendar so rezultati pičli. Tako, da ne gre računati na njegovo pomoč. Najbrž bo treba počakati da gre puberteta mimo, v tem času pa si moram pomagati drugače.
Z AD-ji bom morda še malo počakal. Zanima me kakšne so vaše izkušnje s psihoterapijo (npr. kognitivno vedenjsko terapijo). Ali se to izvaja pri psihiatru, samostojno, skupinsko?
Prijavljen
Way
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 19

« Odgovori #5 dne:: torek, 16. avgust 2011 ura: 10:25 »

jaz hodim na kvt in mi je do zdaj zelo pomagala, pri prepoznavanju in reševanju težav z srcem. ampak največ dela sem sam opravil, ker meni ni koristlo, to da mi je nekdo govoril, da je to v moji glavi, kar je delno res, delno ne
najbolj sem pomirjen to da ni nevarno, in da instrumenti ki jih uporabljajo v kardiologiji niso našli biološkega obolenja srca. še vedno sem prepričan, da srce ne deluje tak kot je, in da neko motnjo imam, aritmijo.

težko je živet tak na žalost, iz moje strani, in moje življenje težko cenim

jaz ti zelo priporočam, da si kupiš ali sposodiš knjigo, Kognitivno-vedenjska terapija za telebane
jaz sem jo dobil v četrtek in je super, še vedno jo berem.

kvt ne izvaja psihiater, prej psihoterapevt ali psiholog. ponavadi samostojno, ker gre tu za zelo osebno terapijo.
Prijavljen
moonica
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.532

« Odgovori #6 dne:: torek, 16. avgust 2011 ura: 11:04 »

DušanG, skupinsko, individualno ... odvisno od posameznika ... kaj komu bolj sede. Mogoče začneš z individualno terapijo, če imaš to možnost, saa bo čas posvečen le tebi in boš lahko konkretneje raziskal kaj dogaja v tebi, kaj točno te muči, katere misli itd.
Prijavljen

Ni pogumen tisti, ki ga ni strah, temveč tisti, ki ga je, pa ta strah premaga!
Muci
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 61

« Odgovori #7 dne:: torek, 04. oktober 2011 ura: 13:11 »

Hej folk.  rozicodam

Najprej tole; jaz imam tahikardijo že od 13-14 leta, se pravi 17 let in mi je prijatelj, ki je zdravnik svetoval, naj poizkusim sledeče; ko čutiš, da napad prihaja (ali pa ko že je, samo hitrej deluje še predno eskalira) se raje vsedi, zapreš oči, si zatisneš nos, zapreš usta in pihaš, da se ti ušesa zamašijo -ne znam točno opisat, upam, da razumete... in počakaš, da mine. Meni to fuuul pomaga. Umiri srce prej ko v minuti. In me ni več strah, ker vem, da lahko sama stvar ustavim.

Je pa res, da že dolgo nisem imela napada, zdaj pa 15 dni jemljem Paroxat in mi non stop nabija srce, sem bla v soboto v urgenti ambulanti, ker sem mislila, da me bo infarkt -to ni bil samo napad, to traja dneve (odkar jemljem cel tablet) 24ur na dan, bog ne daj, da grem na sprehod v kakšen hrib, ali, da malo hitreje stopim! Pulz na 300! Resno -za ne štet! Me je dala na EKG, kao ni nič narobe, ampak mi je vseeno zmanjšala Paroxat nazaj na polovičko. Pa je blo ok, danes sem pa spet probala 3/4 tablete in isto -srce nori!

Ja in isto, če sem kaj preveč popila, drug dan katastrofa! Kava, cigaret vse vidim, da zelo pospeši moj pulz. Pa ne morem se zdaj vsemu odpovedat!

Čaki Way, tudi, ko si ti zamenjal AD ni bilo nič bolje? A potem si imel skoz tak pulz al kaj? Saj tako ne morež živet! Ker men je isto -sam, da s stola vstanem -srce že ponori, kot, da sem šla na maraton! Nič kaj obetavno... Ne vem, a naj neham to jemat, ker očitno več kot polovičko ne smem, to pa najbž nima kakega efekta.  unsure
« Zadnje urejanje: torek, 04. oktober 2011 ura: 18:39 od Muci » Prijavljen
DusanG
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #8 dne:: sreda, 05. oktober 2011 ura: 19:39 »

Muci,
hvala za nasvet. Moram to preizkusiti ob prvi težavi, čeprav takrat je malo težko biti brez dihanja - srce nabija, telo hoče zrak...
Bom probal - obljubim.

Lep pozdrav.
Prijavljen
Muci
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 61

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 13. oktober 2011 ura: 09:49 »

Dušan.

Ja, verjamem, da je bit takrat težko brez zraka, ampak saj to narediš za cca. 30 sekund, minuto največ -boš videl TAKOJ ti bo umirilo srce.  oki

Pa ne vem, ali sem tebi ali Wayu napisala zardevam (se bom pa ponovila);
Moja mami in babica imata obe tahikardijo in zadnje čase (po nasvetu zdravnika) pijeta MAGNEZIJ (šumečke z lekarne, ne trgovine!).
Rezultat; mami nima več težav, babica, ki je imela pa res velike probleme (kljub tabletom za srce, pritisk, ...), po več napadov na dan, jih ima pa zelo poredko -mogoče na par mesecev.

lp,  rozicodam
Prijavljen
sim on
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« Odgovori #10 dne:: nedelja, 25. december 2011 ura: 09:46 »

no pa sem tudi jaz prišel do teme kjer se deloma opisuje tudi mene.
že dolgo časa išćem odgovore mojim problemom, ki so čedalje hujše.
moji problemi trajajo že caa 10 let imel sem že veliko pregledov srca a nobenga simtoma bolezni.
To me sicer tolaži vendar se na čase počutim bolnega na smrt zadnje čase sem pa izgubil tudi voljo
do dela in sporta.
Dolgo časa si nisem priznal, da sem anksiozen sedaj priznam zato sem pričel razmišljati o AD
No pred časom mi je doktor napisal Lexaurin tablete, kar lahko rečem da so pomagale vendar jih nisem hotel jesti imel sem jih samo ob največjih težavah
No moje težave so: aritmija srca in sicer neredno bitje preskakovanje, potem panični napadi hitrega bitja srca... Vse je povezano z srcem a srce ni krivo.
Zaradi vsega tega depresija, ker se bojim soočati z vsakdanjmi težavami.
Ti napadi se mi pojavijo ob novih stikih z ljudmi ob napetosti v zvezi z poslom...
Včasih niti stati ne morem, ker se srce ne zna prilagoditi stanju in hitrosti bitja
No in še največji problem je pri alkoholu. Sem ter tja se kdaj po domače povedano napijem.
Ob manjši količini alkohola ponavadi dobim aretmijo neredno bitje srca pri nadalnjem pitju to mine in je ok do naslednjega dne ko se zbodim popolnoma prestrašen.
Največkrat niti vstati ne upam, ker mi srce nenormalno ponori in vmes ga prekinja. To imam že v podzavesti in se neizmerno bojim. Dan moram preležati, ker se bojim vsakih stikov z ljudmi tudi telefon me znervira.
Ker imam tako delo, da so stalno sestanki in druženje z ljudmi moram to svojo bolezen nekako začeti zdraviti, ker sicer ne bom mogel več delati. Že sedaj se izogibam stikov, kar mi jemlje čas in denar.

PROSIM ZA POMOČ naravna skoraj odpade, ker se že 10 let borim odpraviti svoje težave ampak so zaradi pritiska dela čedalje hujše.
Če bi vedel, da katera stvar pomaga bi začel takoj terapijo z njo Helex, Prozac...ker tako se ne da več živeti. Zavedam se tudi posledic.
Ali mogoče kdo ve kako tako zdravljenje lahko kombinirš z dvigovanjem uteži ali na kaj posebev vpliva
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.090

« Odgovori #11 dne:: nedelja, 25. december 2011 ura: 10:07 »

Živjo Dušan!

Kot sama s hudo anksioznostjo se ti oglašam, da te malce pomirim. Imela sem že permanentno karto na urgenci zaradi podobnih težav, kot jih imaš ti Embarrassed.
Tale anksioznost, panični napadi in še kakšna druga težava so vedno bolj prisotni v naši družbi, ker enostavno ne zmoremo več, pregorimo...Sprva mislimo, da je nekaj fizično z nami narobe, je pa ravno psiha tisti problem. In kaj storiti...

Predlagam ti, da si poiščeš dobro psihoterapevtko, ki vodi kognitivno vedenjsko terapijo. Meni je istočasno z ADji zelo pomagalo in lahko se pohvalim, da nimam več paničnih napadov, anksioznost se je zmanjšala za 70% in tudi iz depresije sem se izvlekla (posledično sem padla v depresijo zaradi anksioznosti).
Tudi sama imam sina pubertetnika, hči bo pa ravnokar vstopila v to obdobje. Soočamo se s takšnimi in drugačnimi problemi. Na srečo ni tako hudo in upam, da bo tako ostalo. Mi pa tudi pritisk dvigne in začutim vrenje ankse, ki potuje skozi telo...

Super je, da se ukvarjaš s športom oki, mislim, da je pri tebi potrebno le misli preusmeriti, kar pa ti bo pomagala KVT oz. se boš tam naučil. Žal pa moramo vse življenje delati vaje, skrbeti zase, ker se stvar lahko ponovi, če pozabimo nase.....

Helex vzemi le po potrebi, ko začutiš, da je šlo počutje čez mejo. ADje, pa boš videl kako in kaj....Meni so rešili življenje, ampak sem padla zelo globoko, tako, da.....odloči se sam. Če čutiš, da si nemočen, da ne zmoreš iti naprej, ti jih priporočam.....

Drži se in piši kako ti gre  rozicodam
Prijavljen
DusanG
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 26. december 2011 ura: 21:35 »

Pozdravljena Trzinka

Najprej hvala za tvoj prispevek v moji temi. Moram povedati, da sem zadnje čase kar v redu. Poizkušam se čimbolj zaposliti z drugimi mislimi. V službi imam zadnje čase veliko dela, tako da tam itak ni časa misliti na kaj drugega, popoldan se zamotim z rekreacijo in drugimi opravili in vse skupaj kar nekako gre. Helexa že dolgo nisem vzel, AD imam še vedno v vrečki iz lekarne in se bom trudil, da tam tudi ostanejo.
Sicer pa meni najbolj pomaga zavedanje, da ne gre za fizično težavo (npr. s srcem). Še vedno me sicer prime kak napad, ampak jih nekako krotim sam s sabo. Nekje sem prebral (morda tudi na straneh tega foruma), da je treba na te napade gledati kot na huligane na otroškem igrišču, ki ustrahujejo otroke. Bom kar citiral kar je bilo napisano - meni se zelo dopade:
“Misli so kot huligani na otroskem igriscu, ki ustrahujejo manjse otroke od sebe. Lahko se odzoves na 3 nacine. Lahko se ob ustrahovanju zjoces, stisnes v kot in se bojis. Lahko se postavis za sebe, se jim upres, poves,da se jih ne bojis. Lahko jih pa preprosto ignoriras, kot da jih ni. Od nas samih je vse odvisno, kako bomo odreagirali na dolocene situacije.”

Lep pozdrav.
Prijavljen
Ventilator
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

« Odgovori #13 dne:: torek, 03. januar 2012 ura: 23:19 »

@sim on: katere naravne metode pa si poskusil?
tehnike sproščanja, spremembe v prehrani, aerobna vadba (hoja, tek, plavanje)?
če so težave psihičnega izvora, ti zna pomagati psihoterapija.
ne vem sicer, kaj vse si že probal, ampak vem, da omega 3 pomagajo pri aritmiji (se mi zdi, da sem že kot stara plošča, ker jih povsod omenjam, ampak bi res večina profitirala od tega) - tudi če ni težava fizičnega izvora, ti ne morejo škodit.
nauči se sproščat: meditacija, progresivna mišična relaksacija, globoko dihanje - kar ti paše, samo redno izvajaj. morda ne bo učinka takoj, ampak sčasoma boš gotovo opazil razliko.
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar