|
vesnav
|
 |
« Odgovori #40 dne:: torek, 07. februar 2012 ura: 16:29 » |
|
Ventilator,
tvoje razmišljanje je pa takšno, kot razmišljanje aktualne oblasti do kulture... Nekaterim vpliva na psihično zdravje. Edino brez "kulture" so uravnovešeni...
Sicer pa, lepo Vas prosim, za-LJUB-ljenost...
p.s. Če jaz ne štekam fuzbala, se v njegova pravila ne mešam, ne sodim, ne obsojam, ne režem denarja zanj, ne odločam, ali so akterji psihično zreli ali manj zreli, bolni, zdravi, moteni... Ker se preprosto zavedam in sprejmem DEJSTVO, brez globokega raziskovanja (in foušije), da so nekatrei ljudje od pamtiveka potrebovali Kruha in iger. Toliko o kulturi in... za-LJUB-ljenosti.
In hvala Bogu, da smo vsi na tem svetu. Taki in drugačni, samo, človek, pusti dihat in pobrigaj se za svoj prah...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
masi
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 3.271
moja mačkonka Opa
|
 |
« Odgovori #41 dne:: torek, 07. februar 2012 ura: 16:46 » |
|
Ventilator,
tvoje razmišljanje je pa takšno, kot razmišljanje aktualne oblasti do kulture... Nekaterim vpliva na psihično zdravje. Edino brez "kulture" so uravnovešeni...Sicer pa, lepo Vas prosim, za-LJUB-ljenost...
hehe dobra 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Bodi samosvoj, vsi drug so že zasedeni (O.Wilde)
|
|
|
|
vesnav
|
 |
« Odgovori #42 dne:: torek, 07. februar 2012 ura: 18:02 » |
|
Ja glej, tko je  Emocije so mi zanimive, una druga pa ne  . Hvala za priporočilo  , ampak dvomim, da mi bo to všeč. Ja, lej, Kristy, čisto logično. Emocije so njegovo znanstveno delo, doktorat, če se ne motim, je hud psihološki študij, v katerega je človek vložil vso svojo energijo in čas. Ga je že zanimalo... Brez dvoma je knjigo pametno imeti doma, tudi za laika je dobrodošla. Poglobljena, zanimiva, podkovana. Stroka pač, ki je lahko tudi povsem različna od druge struje. Je pa. Formule pa.. so pač formule. Luštno.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Kristy
|
 |
« Odgovori #43 dne:: torek, 07. februar 2012 ura: 18:24 » |
|
Ja sej bi jo rada imela doma. Hmm 50 evrčkov je  . Sem dala prošnjo v antikvariate, da mi sporočijo, če jo SLUČAJNO kdo prinese  . Bi jo rada v miru, lepo, počasi prebrala. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get !
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #44 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 00:05 » |
|
Ventilator,
tvoje razmišljanje je pa takšno, kot razmišljanje aktualne oblasti do kulture... Nekaterim vpliva na psihično zdravje. Edino brez "kulture" so uravnovešeni...
Sicer pa, lepo Vas prosim, za-LJUB-ljenost...
p.s. Če jaz ne štekam fuzbala, se v njegova pravila ne mešam, ne sodim, ne obsojam, ne režem denarja zanj, ne odločam, ali so akterji psihično zreli ali manj zreli, bolni, zdravi, moteni... Ker se preprosto zavedam in sprejmem DEJSTVO, brez globokega raziskovanja (in foušije), da so nekatrei ljudje od pamtiveka potrebovali Kruha in iger. Toliko o kulturi in... za-LJUB-ljenosti.
In hvala Bogu, da smo vsi na tem svetu. Taki in drugačni, samo, človek, pusti dihat in pobrigaj se za svoj prah...
to je kot bi rekla, da nekateri pač potrebujejo obsesije in da se neki zdravniki in psihologi nimajo pravice mešati v te obsesije, naj pač ljudje živijo kakor hočejo. toliko o obSESijah ... še enkrat: zaljubljenost in ljubezen se po milivojeviću izključujeta, po sternbergu (triarhična teorija ljubezni) pa je zaljubljenost oz. "nora ljubezen" zgolj začetna faza ljubezni, ki potem izgine in pride do prave ljubezni oz. so še razne kombinacije, malo si poguglaj če te zanima (triarchic theory of love). zdaj pa lahko pojasniš svojo utemeljeno razlago, zakaj se s tem ne strinjaš. (moja utemeljitev bi bila zelo podobna milivojevićevi, zato ne bi tu ponovno pisal).
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
vesnav
|
 |
« Odgovori #45 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 02:43 » |
|
Nič ni tako, kot bi rekla. Jaz sem prav to rekla. In poudarila, da ne hodim med nogometno tekmo nagajat na igrišče, ampak je ne gledam, grem raje na koncert po dozo za dušo. Ampak svojo.
Če grem v trgovino, mi prodajalka ne bo določala, kaj bom kupila, ampak bom kupila, kar potrebujem in tisto, česar nimam. No, po tvoje je verjetno treba kupiti, česar ne rabiš ali pa, kar vidiš v reklamah.. V tem je kleč.
Googla ne uporabljam. Hvala. Imam knjižnico ali pa v še kakšno zavijem.
Edino vprašanje pa je: Kaj pa je zaljubljenost po Ventilatorju? Oz. a to sploh KAJ šteje? Očitno bolj malo.. In to je moja edina utemeljena razlaga. Naj bo dovolj.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #46 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 14:17 » |
|
ne, to ni utemeljena razlaga. in všeč bi mi bilo, če bi se malo manj izražala v metaforah, ker jih ne razumem povsem ali pa si jih morda napačno razlagam.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
matheu__
Izkušen član/ica

Odsotni
Prispevki: 313
The universe is indifferent - Don Draper
|
 |
« Odgovori #47 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 15:06 » |
|
Sicer pa, lepo Vas prosim, za-LJUB-ljenost... to je tak etimološki argument... Če jaz ne štekam fuzbala, se v njegova pravila ne mešam, ne sodim, ne obsojam, ne režem denarja zanj, ne odločam, ali so akterji psihično zreli ali manj zreli, bolni, zdravi, moteni... Ker se preprosto zavedam in sprejmem DEJSTVO, brez globokega raziskovanja (in foušije), da so nekatrei ljudje od pamtiveka potrebovali Kruha in iger. in všeč bi mi bilo, če bi se malo manj izražala v metaforah, ker jih ne razumem povsem ali pa si jih morda napačno razlagam. Me pa zabava ta višina s katere se izrekajo te modrosti. Ventilator, sprejmi, da nam plebejcem, k palimo na fusbal in pivo ni dano, da bi razumeli. Boljš da se držimo pive in fusbala, i say 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
" Just because I don't care doesn't mean I don't understand. " - Homer Simpson
|
|
|
|
vesnav
|
 |
« Odgovori #48 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 15:11 » |
|
Ok, razumem, Ventilator, hvala. Hm, mogoče pozabljam, ko se takole oglasim, da to berejo večinoma ljudje s psihičnimi tegobami, tebe pa sploh ne poznam, tako da ne vem in se oproščam. Namenjeno je bolj tem, ki jih je kar nekaj, in so zdravi, a sem jim zgolj zaradi dolgočasja, osamljenosti ali kakega tretjega banalnega razloga ne da "živeti". Če se vrnem k temi... Za nekoga, ki se vse življenje ukvarja s psihiatrijo, bi veljalo, da bi verjetno pri vsakem človeku našel kako "motnjo", tudi obsesijo, ki si jo omenil. Vendar pa vsaka obsesija še ni bolezen. Ker jo ima vsakdo... Torej, kot obstajajo nianse barv, obstajajo tudi nianse čustvovanj, tudi takih, ki so ljubav-ne narave. Ker, kaj nas dela ljub-eče? Nekaj prinesemo na svet, in to je še najmanj raziskano, zelo pomembno je, kako nas ljub-ijo starši, kako nas "ljub-i" okolje, naposled tudi kaj beremo, kam potujemo, kaj poslušamo, kaj slišimo, v kaj verjamemo, kaj gledamo, kaj doživljamo, kako doživljamo itd... Vse to nas dela drugačne med seboj... In, ja, če nekdo doživlja veliko zavrnitev, ob tem pa mora še doma poslušati, da je cepec, ni nikoli pohvaljen, tak človek nedvomno ne more imeti dobrega mnenja o sebi. Dolga leta se muči, svoje nezadovoljstvo pa ali zlobno ali cinično ali pa samodestruktivno usmerja... To je le primer.. Kolikor ljudi, toliko zgodb.. Če vzamem pa vprašano. Stroka piše na podlagi izkušenj, primerov, analize, študij, primerjanja, statistike in tako dalje in tako dalje.. Eden od vzorcev si tudi ti, Ventilator. Da bi ugotovil, sebe spoznal, je pametno in po mojem dobro, da najprej sebe spoznaš, si do sebe pošten, kritičen, iskren. Se sprejmeš z vsemi napakami. Ker sami sebi smo najostrejši sodniki. Vse ostalo je balast. Veljaš ti in tvoji najbližji. Torej, kaj je zate zaljubljenost, kaj zate začaranost, koliko si jo sploh priznaš, dovoliš, koliko je zmoreš, ali sploh? Kaj je zate ljubezen, koliko si jo sploh sposoben čutiti, prvinske, koliko je tu nadzora, koliko bi je sploh rad, koliko si jo sploh pripravljen prenest, ali si jo v resnici želiš in v kakšni obliki, se je bojiš in do katere mere te ta strah omejuje?
Toliko z moje glave na hitro. Gre predvsem za to, da sprejmeš sebe in potem nimaš več težav z okolico, najsi bo ta še tako primitivna ali v nekih pogledih "nad tabo", saj te ne ogroža. Osebno pa mislim, da je biti zaljubljen (seveda ne govorim o nekih, ne vem, ker jih ne poznam, maničnih in psihotičnih epoizodah), čisto normalen proces in čustvo. Ko dobim dragoceno darilo (nekaj, kar sem si res zelo želela), me oblije v telesu vročina, se mi sproži neka energija in se mi zares ni treba ukvarjati s tem, ali je to "zrelo, nezrelo, bolno, dozorelo, gnilo, psihotično, srednje zrelo, krizno, pubertetno"...
Hočem povedati, da tip pretirava. Je pa vsako tovrstno delo neponovljivo in zaklad, ki ga je treba spoštovati. Ne pa jemati zdravo za gotovo.
Upam, da sem bila bolj jasna. Pa lep pozdrav.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #49 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 15:24 » |
|
Vesna, odličen zapis.  In tudi meni ni blizu neko predalčkanje, da mora nekaj biti tako in tako... Če pa jaz čutim drugače, potem sem pa kaj? Čudna morda?  Tudi prav, samo, da je meni OK, pa čeprav nisem po teh standardih, po katerih bi morala kot čustveno zrela oseba biti. Sicer pa, sem raje čustevno nezrela in srečna in tudi kdaj nesrečna. Kar zaljubljenost in ljubezen tudi prinašata...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
vesnav
|
 |
« Odgovori #50 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 15:32 » |
|
Janja............... Kakšni so ti standardi? Kdo jih določa? Veljajo za vse rase, plemena, okolja itd itd. enako?
In, ja, v trenutku, ko pa sam ne zmoreš predelati neke za-ljubljenosti.. Ko se zakvačkaš, to traja morda predolgo časa, in če ti misliš, da rabiš pomoč, hvala Bogu, je prav, da jo poiščeš. Če pa imaš rad kruh z marmelado, ti paše, in jo jem 40 let, pa res ne določa, ali sem zrela ali ne..
Zdaj sem že mal glupa, ampak danes je tak dan, kulturni.
Ajde, lep dan želim, čudovita si v svoji iskrenosti in nepokvarjenosti.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #51 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 19:08 » |
|
strinjam se, da je zaljubljenost na kratki rok prijetno čustvo, na dolgi rok pa prinaša zgolj trpljenje, je kot zasvojenost z drogo. in še enkrat: ljubezen in zaljubljenost sta nekaj povsem različnega.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Prispevki: 972
|
 |
« Odgovori #52 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 19:21 » |
|
Hm, mogoče pozabljam, ko se takole oglasim, da to berejo večinoma ljudje s psihičnimi tegobami, tebe pa sploh ne poznam, tako da ne vem in se oproščam. Namenjeno je bolj tem, ki jih je kar nekaj, in so zdravi, a sem jim zgolj zaradi dolgočasja, osamljenosti ali kakega tretjega banalnega razloga ne da "živeti". seveda ne govorim o nekih, ne vem, ker jih ne poznam, maničnih in psihotičnih epoizodah  Kot sem ze enkrat povedala, smo imeli na oddelku (takrat PHP) vecinoma vsi diagnozo psihoza. http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,2653.msg40391/topicseen.html#msg40391
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
|
|
|
matheu__
Izkušen član/ica

Odsotni
Prispevki: 313
The universe is indifferent - Don Draper
|
 |
« Odgovori #53 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 19:31 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
" Just because I don't care doesn't mean I don't understand. " - Homer Simpson
|
|
|
|
vesnav
|
 |
« Odgovori #54 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 20:38 » |
|
Uh, izrazit primer hudega. V svojem izrazito ekstremnem seciranju ti je ušlo, Trina, da sem napisala, da ne poznam zaljubljenosti, ki bi mejila na psihotičnost v diagnostičnem smislu. Sicer pa bi ti moja mami znala povedati tudi to, da sem včasih lulala v pleničke pa še veliko tega bi se našlo. Blast from the past...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
vesnav
|
 |
« Odgovori #55 dne:: sreda, 08. februar 2012 ura: 20:40 » |
|
strinjam se, da je zaljubljenost na kratki rok prijetno čustvo, na dolgi rok pa prinaša zgolj trpljenje, je kot zasvojenost z drogo. in še enkrat: ljubezen in zaljubljenost sta nekaj povsem različnega.
Saj jaz samo o tem govorim..  Pa tako sem se trudila, da bi bila jasna. Veliko ljubezni ti želim.: 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
ljubica
|
 |
« Odgovori #56 dne:: četrtek, 09. februar 2012 ura: 13:04 » |
|
Priporočam ogled filma The Doors. Ponovno in ponovno.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Juliette
|
 |
« Odgovori #57 dne:: četrtek, 09. februar 2012 ura: 18:00 » |
|
Hm, jaz pa v ljubezen brez zaljubljenosti ne verjamem, Pravzaprav je slednja predpogoj za razvoj prve. Mislim, saj se ne moremo kar odločiti, zdaj bom pa ljubil, ampak se prej enostavno zaljubimo, nekaj popolnoma neracionalnega nas najprej pritegne k drugi osebi, verjamem pa, da ima ta proces pri vsakem posemezniku lahko čisto samosvoje poteze. Hja, in ne vem, če gre res za bolečine tako neznosnih razsežnosti, ko zaljubljenost prerašča v ljubezen. Iluzije in maske seveda odpadajo, a ostaja resničnost, ki je včasih še lepša, včasih pač ne. V ozadju vsega pa je v resnici več samospoznavanja kot spoznavanja ljubljene osebe. Saj morda prav od tu največji strahovi. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
harlekina
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 125
|
 |
« Odgovori #58 dne:: četrtek, 09. februar 2012 ura: 19:06 » |
|
...marskej bi dala, da bi bla "osebnostno (alpa čustveno) nezrela" po Milivojevičevi definiciji....,res marskej.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 4.533
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #59 dne:: četrtek, 09. februar 2012 ura: 19:09 » |
|
Hm, jaz pa v ljubezen brez zaljubljenosti ne verjamem, Pravzaprav je slednja predpogoj za razvoj prve. Mislim, saj se ne moremo kar odločiti, zdaj bom pa ljubil, ampak se prej enostavno zaljubimo, nekaj popolnoma neracionalnega nas najprej pritegne k drugi osebi, verjamem pa, da ima ta proces pri vsakem posemezniku lahko čisto samosvoje poteze. Hja, in ne vem, če gre res za bolečine tako neznosnih razsežnosti, ko zaljubljenost prerašča v ljubezen. Iluzije in maske seveda odpadajo, a ostaja resničnost, ki je včasih še lepša, včasih pač ne. V ozadju vsega pa je v resnici več samospoznavanja kot spoznavanja ljubljene osebe. Saj morda prav od tu največji strahovi.  Juliette zelo se najdem v tvojem zapisu. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
|