|
Kristy
|
 |
« dne:: torek, 24. november 2009 ura: 10:48 » |
|
Zanima me kako je vam uspelo okrepiti vašo samozavest ? Vaše izkušnje, vaš primer - kaj ste drugače počeli kot prej ?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Life is like a box of chocolates...you never know what you're gonna get !
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 4.533
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #1 dne:: torek, 24. november 2009 ura: 11:13 » |
|
Prebrala sem kup knjig o samozavesti in samospoštovanju.
Vodena meditacija in zavedanje SEBE mi je pomagalo "da sem začutila SEBE v sami sebi" Začela sem razvijat LJUBEZEN DO SEBE.
Začela sem spoznavat, odkrivat v sami sebi VIRE svojih moči...
Zavedanje, da sem OK, da je življenje moje, da sem tukaj ZASE. Živeti torej v skladu s seboj, svojimi potrebami, željami, vrednotami.
Zavedanje, da nikoli ne moreš bit vsem simpatičen in da mnogokrat ko te kdo obsoja, obsoja samo tvoje dejanje in ne tebe samega (čeprav tega ne izraža jasno)
Dostikrat mi še spodrsne..ampak se učim...sproti ozaveščam dogajanje in ocenjujem sebe. In tudi če sem reagirala zopet nesamozavestno (sindrom grdega račka) pa kaj? Naslednjič bo bolje. Veliko že vem, če vem, da sploh lahko odreagiram drugače.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
Carrie
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 118
|
 |
« Odgovori #2 dne:: torek, 24. november 2009 ura: 11:27 » |
|
Prebrala sem kup knjig o samozavesti in samospoštovanju.
Vodena meditacija in zavedanje SEBE mi je pomagalo "da sem začutila SEBE v sami sebi" Začela sem razvijat LJUBEZEN DO SEBE.
Začela sem spoznavat, odkrivat v sami sebi VIRE svojih moči...
Zavedanje, da sem OK, da je življenje moje, da sem tukaj ZASE. Živeti torej v skladu s seboj, svojimi potrebami, željami, vrednotami.
Zavedanje, da nikoli ne moreš bit vsem simpatičen in da mnogokrat ko te kdo obsoja, obsoja samo tvoje dejanje in ne tebe samega (čeprav tega ne izraža jasno)
Dostikrat mi še spodrsne..ampak se učim...sproti ozaveščam dogajanje in ocenjujem sebe. In tudi če sem reagirala zopet nesamozavestno (sindrom grdega račka) pa kaj? Naslednjič bo bolje. Veliko že vem, če vem, da sploh lahko odreagiram drugače.

|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Nič ni težko tistemu, ki hoče...
|
|
|
|
Lost
|
 |
« Odgovori #3 dne:: torek, 24. november 2009 ura: 12:06 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
|
|
|
|
upica
|
 |
« Odgovori #4 dne:: četrtek, 26. november 2009 ura: 17:33 » |
|
Oi Vsem. Jst tudi delam na tem, da bi izboljšala svojo samozavest in svojo samopodobo. gre pa seveda počasi, ampak moram vztrajat in se trudit pogumno iz dneva v dan.
Za začetek lahko pomaga list papirja, na katerem si napišem vse stvari, ki sem jih v življenju dosegla, od majhnih do srednjih in velikih, vse podrobno in to čim več takih stvari, ki so meni pomembne in sem jih uspešno naredila. Potem to večkrat, ko sem v krizi pogledam in si v bpljšem obdobju kaj dopišem.
druga stvar je lahko seznam dobrih osebnostnih in značajskih lastnosti, ki jih cenim pri sebi in ki jih drugi cenijo pri meni (lahko pomaga, kak dober prijatelj ali iskren partner, ki vidi tudi tvoje pozitivne lastnosti)
Tretja stvar, ki meni tudi pomaga so sprotni drobni ali daljnoročni cilji, ki si jih želim doseči in vsak dan malo postorim za to in se sproti pohvalim, da je kljub vsemu šlo, da sem se potrudila in pač dala vse od sebe(če sem seveda)in pozitivna naravnanost in drža in odločitev, predvsem to, da sem pripravljena izboljšati to in to in vztrajati pri tem, čim večkrat, če padem in ne zmorem si oprostit in it naprej, pač če nism zmogla zaradi počutja ali kake objektivne dejavnosti, vsak dan sproti in zjutraj ob vztajanju posebej odločitev, danes se bom pa trudila na tem pa tem področju, kolikor je pač v moji trenutni moči.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
zala
Izkušen član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 250
Sonček je... in jaz sem skuštrana....
|
 |
« Odgovori #5 dne:: četrtek, 26. november 2009 ura: 19:45 » |
|
Ravnokar sem na to temo odgovorila ani36 pri novih na forumu (žal ne znam prilepiti linka). Pa tudi to, kar je napisala predhodnica: Zavedanje, da nikoli ne moreš bit vsem simpatičen in da mnogokrat ko te kdo obsoja, obsoja samo tvoje dejanje in ne tebe samega (čeprav tega ne izraža jasno); je zeloooo pomembno sprejet! Upica;  ! Vse dobro!
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: četrtek, 26. november 2009 ura: 19:49 od zala »
|
Prijavljen
|
"Na probleme glej kot na priložnost za osebno rast in obvladovanje samega sebe."
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #6 dne:: petek, 27. november 2009 ura: 07:58 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 30. november 2009 ura: 20:54 » |
|
Fajn linki! Tnx! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
matheu__
gost
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sreda, 02. december 2009 ura: 12:57 » |
|
Moje mnenje je, da se človek samga sebe najbolj zaveda ko stoji na mejah svoje identitete. Torej ko je na točki kjer se on konča in se začne nekdo drug. Jst sem bil vedno relativno samozavesten, ampak najbolj močno sem občutil sebe, ko sem bil v "konfliktu" z drugimi; ko so bile moje vrednote ogrožene in osebnost napdena in sem se moral postaviti v bran in sem bil nekako prisiljen zavzet pozicijo. (ker neki najbolj bedastega se mi zdi hodit po svetu in kimat drugim, sam zato da se ne boš nobenmu zameru in da te bodo meli ljudje radi.) Dejansko se mi zdi, da ob vsem tem govoru o enokakosti in harmoničnih odnosih pozabljamo, da je ravno "konflikt" bistven za identiteto. Zato mi je mal žal, da se je - če dam za primer forum nebojse - skenslalo ljudi k so meli mal bolj ekstremna mnenja, ki so kritizirali, provocirali itd; ker glih take situacije so odlična prilika - še posebi za depresivca/anskiozneža - da se opredeli, da ubrani svoja razmišljanja - da postavi mejo; in posledično okrepi svoje samozavedanje. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Janja
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sreda, 02. december 2009 ura: 16:22 » |
|
Matheu__, ne vem, če bi se ravno v celoti strinjala s tabo. Sicer pa ti ne maraš ljudi, ki samo kimajo, a ne?  Samozavestnemu človeku ni potreben konflikt, da je samozavesten, medtem, ko nesamozavestnemu konflikt nič ne pomaga, ker bo iz konflikta pobegnil.  To je sicer najbolj poenostavljena oblika mojega gledanja na to problematiko. Se pa strinjam, da je konflikt dobra vaja za krepitev samozavesti, vendar moraš imeti vsaj malce samozavesti, da ne pobegneš iz konflikta. Ti imaš to srečo, da si samozavesten, nekateri pa se moramo za to lastnost še boriti oz. se je naučiti, priučiti. Zato mi je mal žal, da se je - če dam za primer forum nebojse - skenslalo ljudi k so meli mal bolj ekstremna mnenja, ki so kritizirali, provocirali itd; ker glih take situacije so odlična prilika - še posebi za depresivca/anskiozneža - da se opredeli, da ubrani svoja razmišljanja - da postavi mejo; in posledično okrepi svoje samozavedanje.  Tudi meni je žal za te ljudi, sem pa mnenja, da naj bi se provokacije dogajale v splošnih temah in ne v temah, kjer so določeni ljudje hudo ranljivi in pridejo po pomoč in ne po provokacije. Saj za provokacije in krepitev samozavesti je še čas, ko se posameznik izkoplje iz ta najhujšega. So pa tudi mene izjemno zabavali dialogi med Scorpionom in Trino, Scorpionom in Tonon, Scorpionom in Vesno. Pain je bil tudi zelo edinstven s svojimi pogledi. Pa tudi tvoji komentarji so izredno zabavni in še komentarji mnogih drugih. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
matheu__
gost
|
 |
« Odgovori #10 dne:: sreda, 02. december 2009 ura: 17:10 » |
|
Samozavestnemu človeku ni potreben konflikt, da je samozavesten, medtem, ko nesamozavestnemu konflikt nič ne pomaga, ker bo iz konflikta pobegnil. Grin Ma sej nisem mislu konflikt kot kreganje, vroča kri, brcanje itd. Konflikt z zunanjim svetom imamo ljudje ves čas. Človek se je primoran skoz neki opredeljevat in opredeljuje se vedno vis-a-vis nečemu. In v svojem negativu ponavadi vidmo sami sebe. Jst pa že nisem tak. Tega jst zagotovo ne bi naredil tako. Moj Saab je dosti boljši od sosedovga Golfa itd. In v tej - bom reku - mentalni prčkariji s okoljem, ko delamo "sense" iz sosedovga "nonsensa" (golfa  ) se najbolje vidimo. Sej maš zelo praktične primere; nevem, če si dlje časa sam, se separiraš, postaneš mal medel, mal se skrhaš, mogoče celo mal apatičen. Pol k greš v družbo, si ko nov. Socialne situacije te prisilijo v ostrino in samozavedanje. Ko nisi več "comfort zone-u" - v družbi punce, bljižnih itd, k te itak morjo štekat, k si tok fajn  morš zakurblat nove socialne strategije in obudit stare "čute"; empatija,...pattern recognition, haha  itd. Skratka česen ti zalaufa. Isto kot mi je zalaufal ko sem bral scorpota, paina in ostale; sta mela tako drugačna mnenja od mene, da sem preprosto moral začet razmišljat. In to mi je kul.  EDIT: napača
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: sreda, 02. december 2009 ura: 18:21 od matheu__ »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
|
Liber
Izkušen član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 384
Snežka sem js ;)
|
 |
« Odgovori #12 dne:: ponedeljek, 09. januar 2012 ura: 22:28 » |
|
Moje mnenje je, da se človek samga sebe najbolj zaveda ko stoji na mejah svoje identitete. Torej ko je na točki kjer se on konča in se začne nekdo drug. Jst sem bil vedno relativno samozavesten, ampak najbolj močno sem občutil sebe, ko sem bil v "konfliktu" z drugimi; ko so bile moje vrednote ogrožene in osebnost napdena in sem se moral postaviti v bran in sem bil nekako prisiljen zavzet pozicijo. (ker neki najbolj bedastega se mi zdi hodit po svetu in kimat drugim, sam zato da se ne boš nobenmu zameru in da te bodo meli ljudje radi.) Dejansko se mi zdi, da ob vsem tem govoru o enokakosti in harmoničnih odnosih pozabljamo, da je ravno "konflikt" bistven za identiteto. Zato mi je mal žal, da se je - če dam za primer forum nebojse - skenslalo ljudi k so meli mal bolj ekstremna mnenja, ki so kritizirali, provocirali itd; ker glih take situacije so odlična prilika - še posebi za depresivca/anskiozneža - da se opredeli, da ubrani svoja razmišljanja - da postavi mejo; in posledično okrepi svoje samozavedanje.  Nekaj bo na tem. Sicer mi je tema zanimiva pa jo vlečem iz naftalina.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Tukaj piše nekaj motivacijskega, nekaj kar ti polepša dan in nekaj kar ti reši vse probleme. 
|
|
|
Moel
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 153
“Conflict builds character. Crisis defines it.”
|
 |
« Odgovori #13 dne:: torek, 10. januar 2012 ura: 00:34 » |
|
zadetek v polno  fant res ve
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
“To love is to risk not being loved in return. To hope is to risk pain. To try is to risk failure, but risk must be taken because the greatest hazard in life is to risk nothing.”
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.860
|
 |
« Odgovori #14 dne:: torek, 10. januar 2012 ura: 11:06 » |
|
Zelo se strinjam s citiranim postom. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
reno
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 15
|
 |
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 13. maj 2012 ura: 11:09 » |
|
Mene to enostavno moti in to moram povedat. Zakaj ljudje tako posplošuteje samozavest? Samozavest je po mojem mnenju relativna stvar in vsi ljudje so samozavestni in nesamozavestni. Ni človeka, ki bi bil popolnoma samozavesten ga ni! in tudi ne popolnoma nesamozavestnega. 100 različnih področij, 100 različnih samozavesti. Nekdo je dober v službi in delo dobro opravlja zato tudi samozavestno zagovarja svoja stališča. Ta ista oseba je v fazi odraščanja doživljala v osnovni šoli trpinčenje s stran sovrstnikov. Grd si, smešen si so letele besede iz ust sovrstnikov in sovrstnic. Valda, da ta isti človek potem ne bo samozavesten v socialnih primerih. Vsak človek ima v sebi ahilovo peto samozavesti. Vedno se najde področje v katerem nisi samozavesten in pika. Šport in razne knjige so pomojem mnenju bolj jalovega učinka zato pa tudi traja šest let, da nekdo na ta način okrepi samozavest na določenem področju. Če grem jaz tečt in pretečem 10km bom posledično bolj samozavestno naslednjič pristopil k teku, ker vem, da zmorem in ne bom zaradi tega bolj samozavestno prišel do punce. Uf...da bi šport pomagal pri tem bi eksplodiral od samozavesti. Pri stvareh, kjer je vse odvisno samo od samega sebe je veliko lažje, ker imaš sam kontrolo medtem ko na področju sociale žal nimaš. Imeti moraš srečo, da si v pravem krogu ljudi, ki te pohvalijo, cenijo. Pohvala nasprotnega spola še toliko bolj pomaga. V resnici je to edino pravo zdravilo za krepitev samozavesti na področju sociale.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 2.987
|
 |
« Odgovori #16 dne:: nedelja, 13. maj 2012 ura: 11:20 » |
|
Reno  se strinjam.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe  "
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #17 dne:: nedelja, 13. maj 2012 ura: 20:25 » |
|
Mene to enostavno moti in to moram povedat. Zakaj ljudje tako posplošuteje samozavest? Samozavest je po mojem mnenju relativna stvar in vsi ljudje so samozavestni in nesamozavestni. Ni človeka, ki bi bil popolnoma samozavesten ga ni!
Res je. Sama se zato vsevečkrat pogovarjam o samospoštovanju in samozaupanju. Je pogosto bližje temu, kar mnogi razumejo kot slabo "samozavest" ...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
tiranozaver
|
 |
« Odgovori #18 dne:: nedelja, 13. maj 2012 ura: 23:05 » |
|
Evo, jaz se pa ne strinjam!  Samozavest je po mojem mnenju relativna stvar in vsi ljudje so samozavestni in nesamozavestni. Ni človeka, ki bi bil popolnoma samozavesten ga ni! O, pa so, in to kar nekaj. Obstajajo taki, ki so popolnoma prepičani, da je bilo vesolje ustvarjeno prav za njih in da so vsi ostali ljudje samo stranski igralci v veliki igri njihovega življenja. Ti ljudje ne blefirajo, ampak so v svojo nadpomembnost 100% prepričani. Seveda imajo potem v življenju ogromne probleme, kadar se realnost ne sklada z njihovim prepričanjem, kar seveda ni redko. 100 različnih področij, 100 različnih samozavesti. ... Imeti moraš srečo, da si v pravem krogu ljudi, ki te pohvalijo, cenijo. Pohvala nasprotnega spola še toliko bolj pomaga. V resnici je to edino pravo zdravilo za krepitev samozavesti na področju sociale. Če te prav razumem, si ti prepričan, da je samozavest popolnoma razparcelirana po področjih in da se med njimi kaj prida ne prenaša? Sicer je res, da če je nekdo dober na nekem področju, to ne pomeni, da je dober tudi na drugih. Ampak samozavest ni to, kako dober si ti objektivno, ampak kako dober se ti zdiš samemu sebi. Tako gre pri slabi samozavesti za to, da nekdo sebe ocenjuje bistveno slabše kot bi ga ocenili drugi, še bolj pa za to, da je prepričan, da enostavno ni sposoben karkoli spremeniti. Hudič je v tem, ker se ta občutek nesposobnosti pri nesamozavestnih ljudeh zelo zelo zelo rad prenese iz enega področja na vsa ostala. Skoraj zagotovo se to zgodi na področjih, s kateremi si imel malo izkušenj. Pohval in graj je zato malo. Še tiste rednke pohvale si naučen prezreti, graje pa si itak napihneš v svoji glavi ali pa si jih kar izmisliš. Na srečo ta vzorec deluje tudi v drugo smer. Gre pa zelo počasi, ker pač po letih (samo)prepričevanja pohvalam več ne verjameš. Mehanizem je tak: ko se prepričaš, da si na nekem področju dober, se lotiš novega področja z mislijo "tam mi je šlo, tukaj mi mogoče tudi bo". Slednje je napredek, ker si pred tem prepričan, da si na novem področju vnaprej obsojen na totalen polom. S časom pa si zgradiš toliko področij, da se enostavno bolje počutiš. In šele takrat stvari stečejo ... Tole ni filozofiranje ali regurgitacija psihoknjih, ampak izkušnje iz prve roke ... Če grem jaz tečt in pretečem 10km bom posledično bolj samozavestno naslednjič pristopil k teku, ker vem, da zmorem in ne bom zaradi tega bolj samozavestno prišel do punce. Vidiš, problem je v besedi "ČE". Sprobaj, pa boš spremnil mnenje, ker: 1. Fizična aktivnost deluje dobro na razpoloženje. Ajde, ne takoj po teku, ampak po tem, ko prideš k sebi, in traja dan ali dva. Če boš razpoložen, ti bo lažje navezati stik, pa (koliko noro se sliši) boš tudi lepše izgledal. In to ne zaradi manj špeha in več mišic, ampak čisto tako zaradi ... obrazne mimike. Podobno, kot pri ADjeh, kjer nekateri uporabniki začudeno sporočajo, da so ljudje prijaznejši do njih, odkar so ADji prijeli. 2. Špeh in mišice se seveda na dolgi rok spremenijo, kar tako tebi kot ženskam prija. 3. Ker tečeš, imaš eno temo več za pogovor s punco, z nekaj sreče pa tudi skupno aktivnost. Mogoče ona tudi teče, ali pa namerava začeti, in gresta lahko skupaj na maraton ali pa samo en kilometer skupaj skozi gozd. 4. Če si res v k***u, imaš vsaj en dober odgovor, da se izviješ iz tiste grozne situacije "Se ukvarjaš s športom? Imaš sploh kak hobi?" "Eeee, mmmm .... TV gledam, pa en forum za psihiče berem". 5. In seveda zgoraj opisano prelivanje samozavesti med področji.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #19 dne:: ponedeljek, 14. maj 2012 ura: 07:47 » |
|
. Zakaj ljudje tako posplošuteje samozavest?  to ni pospoševanje, to je dejstvo (vsaj, če pogledam sebe pred časom in sedaj, je razlika ko noč in dan - v samozavesti namreč, ki jo je nekoč bilo točno: 0) http://www.aktivni.si/psihologija/samospostovanje-in-samozavest/
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|