FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 03:09

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Depresija anksiozne motnje in težave z govorom  (Prebrano 927 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
EnX
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3

« dne:: četrtek, 19. november 2009 ura: 09:32 »

Najprej lep pozdrav vsem skupaj.

Naj opišem težavo:
Pred 4imi leti sem pričel s farmakoterapijo, ki se je bolj ali manj uspešno ponovila 3x (effectin, cypralex, cimbalta) in zaključila lansko leto. Vzrok depresija + anksiozna motnja se je zazdravila zadovoljivo. V obdobju terapij so se pričele pojavljati težave z govorom, bolj konkretno: iskanje besed, ki so mi poznane in ki sem jih uporabljal; skratka močno se je zmanjšala (in se zmanjšuje) sposobnost tvorbe razumljivega in povezanega besedila brez prekinitev in t. i. oslovskih mostov. Situacija moti tako mene kot moje sogovorce, tiste ki me poznajo že dolgo in tudi ostale.

Zanima me ali ima kdo med vami že kakšne izkušnje na tem področju ali pozna morda rešitev težave,  v koliko je rešitev sploh možna?

V mojem primeru, gre verjetno za tip legastenije, ki bi lahko bila inducirana z zdravstvenim stanjem ali morda celo farmakoterapijo?

Vaše misli bodo zelo dobrodošle.

Hvala in lep dan.
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.603

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 19. november 2009 ura: 14:22 »

EnX, pozdravljen!

Zanima me ali ima kdo med vami že kakšne izkušnje na tem področju ali pozna morda rešitev težave,  v koliko je rešitev sploh možna?
Ja, poznam, in sicer v primeru moje mami. Ona ima sicer različno diagnozo kot ti, in sicer bipolarno motnjo.

V obdobju terapij so se pričele pojavljati težave z govorom, bolj konkretno: iskanje besed, ki so mi poznane in ki sem jih uporabljal; skratka močno se je zmanjšala (in se zmanjšuje) sposobnost tvorbe razumljivega in povezanega besedila brez prekinitev in t. i. oslovskih mostov. Situacija moti tako mene kot moje sogovorce, tiste ki me poznajo že dolgo in tudi ostale.
Mami, ki je bila izredno hitra v razmišljanju in dejanjih, je sedaj zelo upočasnjena, in sicer v vseh pogledih. Zanjo je to zelo moteče, ker je navajena sebe od prej. Jaz bi rekla, da zadeva ni moteča, je bolj moteča zanjo. Ljudje tega ne opazijo, razen tistih, ki smo jo poznali že od prej.

V mojem primeru, gre verjetno za tip legastenije, ki bi lahko bila inducirana z zdravstvenim stanjem ali morda celo farmakoterapijo?
V maminem primeru gre za izključno posledice farmakoterapije. To ji je potrdil tudi njen psihiater. Vse to naj bi izzvenelo, ko bosta znižala odmerek tablet. To pa zaenkrat še ne gre, ker je šlo za izredno hudo obliko depresije, ki se je v enem letu ponovila. Prav zaradi tega ima izredno visoke doze tablet.

Glede na to, da si s farmakoterpijo zaključil, bi verjetno tudi te težave počasi morale izzveneti, če so te težave nastopile kot posledica farmakoterapije.

Lepo se imej! rozicodam
Prijavljen
EnX
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 3

« Odgovori #2 dne:: petek, 27. november 2009 ura: 19:50 »

Hvala za izčrpen odgovor Janja,

torej vzrok niso bila zdravila, tudi niso psihoaktivne substance kadim, ne pijača in ne leta.

Verjetno se mi kisa   Shocked
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.603

« Odgovori #3 dne:: petek, 27. november 2009 ura: 22:45 »

torej vzrok niso bila zdravila, tudi niso psihoaktivne substance kadim, ne pijača in ne leta.
Kaj pa na vse to pravijo tvoj zdravnik, psihiater, psihoterapevt? Ali si se s katerim od njih kaj posvetoval?

Verjetno se mi kisa   Shocked
To, pa prav gotovo. sesmejem laughing  Ne mi zamerit. Saj vem, da je tvoj problem pereč. Ker precej podobno zadevo opažam pri svoji mami, vem, da ti ni lahko.ne

Daj se poizkusi še enkrat posvetovati s strokovnjakom in on ti bo najbolje povedal, kaj naj bi bil vzrok.

Želim ti lep vikend. rozicodam
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar