dman
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 69
|
 |
« dne:: torek, 03. november 2009 ura: 12:01 » |
|
Zdravo vsem skupaj! Danes zjutraj se mi je pojavila ideja - ne vem, od kje, kako, kdaj in zakaj - in sicer: kaj pa borilne veščine? Uau, kakšno razsvetljenje!! In zraven neko zavedanje, neko pričakovanje, da mi ta (šport?  ) lahko mogoče pomaga pri moji osebni rasti. Potem sem moral v fitnes in takoj za tem k frizerju, vendar mi ta misel ni in ni dala miru. Hmmm, komaj sem že čakal, da me postriže in da pobegnem domov, se usedem za računalnik in mal pobrskam o tem.  Torej, podzavest, intuicija ali ne vem kaj mi je pokazala neko pot, prepustil sem se toku, brskal po netu in najdu tole --> KLIK!  AAAA!! Ne morem verjet! To je to!  To hočem! Uau, trenutno me nek notranji občutek prežema, neko zadovoljstvo, neko pričakovanje in želja, da se prepustim temu toku ....  Evo, svoje občutke sem - kolikor dobro pač znam - sedaj opisal. Zdaj prihajam k drugemu delu posta. Me zanima, če ima kdo od vas kakšno izkušnjo z borilnimi veščinami? Jaz sem sicer v otroških letih (cca 8 let) eno leto treniral karate, vendar to itak ne šteje, torej sem praktično brez izkušenj. Rad bi se - spomladi - ko okrevam, pridružil kakšni skupini in začel trenirati kakšno od borilnih veščin. Znanja iz tega področja nimam še nobenega, ne poznam, kakšne vrste veščin obstaja, vendar pa iščem kakšen tečaj, skupino, pri katerih bi spoznavali borilne veščine, pri tem pa hkrati spoznavali tudi sami sebe in vse skupaj gradili z neke duhovne perspektive. Z drugimi besedami: ne iščem treningov, katerih glavni cilj bi bil znati nekoga čim bolj nalomiti, ampak treninge, pri katerih bi se ob borilni veščini učili o samem sebi. Upam da me razumete. Zanima me, če ima kdo kakšno izkušnjo s tem. Ali obstaja kaj takšnega v Sloveniji? Sicer pa hvala za pozornost in branje. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Prisotni
Spol: 
Prispevki: 1.800
|
 |
« Odgovori #1 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 12:16 » |
|
ej, tole se je meni isto včeraj zgodilo!  dobila sem namig za karate. ampak bom najbrž šla raje na kako jogo, ker potrebujem še sproščanje, sistem. če si želiš, ej, ne čakaj! pojdi! z jogo pamorda že zdaj lahko začneš, če nisi kaj resneje poškodovan. vesela sem, da si dobil cilj! tudi jaz sem ga. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you don't like where you are, CHANGE IT... You’re not a fu"#$%& ing TREE.
|
|
|
|
|
dman
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #3 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 12:23 » |
|
Aja še nekaj, če bi bil kdo tako dober da bi mi kakšen klub, skupino ... predlagal, pa se boji, da ne bi izgledalo kot reklama, lahko tudi na OS! Hvala, you're great, and me is too!!! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Prisotni
Spol: 
Prispevki: 1.800
|
 |
« Odgovori #4 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 12:25 » |
|
ta istisistem jaz poznam in sem čist navdušena nad njim. ampak sama doma ne delam. pa imam knjigo.  nimam toliko samokontrole ali kaj. ne da se mi.  zato moram nujno poisjkati eno skupino. pa nimam možnosti, ker delam do 19. večina vadb pa mi ne ustreza. sem vse nagledala,kako bi se z busom vouila, celo mesto raziskala, kje mi je pri roki, pa nisem našla.  al nisem hotla najdet? ne vem. mislim, da sem resno gledala. ne ostane mi drugega, kot da se zbrcam in se sama organiziram. vsako sredo recimo po službi. hvala, da si me spomnil na tole, da si to energijo ojačam in da res začnem sama delat zase. nehaj se izgovarjati, sinuska, zate gre! naredi zase kaj lepega! počutila se boš bolje. samo malo potrebuješ. vsaj poizkusi! (a to že meji na shizofrenijo?)  saj sama sebi najbolje vem, kaj si moram reći. zgleda, da se ne slišim. če sit ule napišem, bom morda bolj videla. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you don't like where you are, CHANGE IT... You’re not a fu"#$%& ing TREE.
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #5 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 12:27 » |
|
, ampak treninge, pri katerih bi se ob borilni veščini učili o samem sebi. Upam da me razumete. saj poanta pravih borilnih veščin, se mi zdi, je ravno to - obvladovanje sebe
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj

Prisotni
Spol: 
Prispevki: 2.610
|
 |
« Odgovori #6 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 12:53 » |
|
Še ena jogica se javlja. Jaz jo obiskujem že dve leti, sicer samo 2x na teden, mam pa tud knjigo doma, pa ravno tako malo samodiscipline, da bi po njej kaj vadla. Se pa dobro počutim po vadbi, mi da energijo in me pomiri, tesnoba v prsih izpuhti in bolj sem skoncentrirana v službi. Ampak verjetno bi blo še boljše, če bi še doma kaj migala v tej smeri. Tebi dman pa svetujem, da po internetu poiščeš kakšen klub za borilne veščine iz tvojega kraja. Sigurno boš našel kaj primernega. Pa mislim, da bi moral kar čimprej začeti z vadbo, če ti je to to. Do pomladi je še daleč. Verjetno se lahko vključiš v skupino tudi sedaj, povprašaj. Drugače pa je tudi vadba TAI CHI dobra, tam je pa koncentracija na gibe in obvladovanje sebe...telesno in duševno. http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/sola/2001/ura/vengar/tai%20chi.html Prečekiraj malo po netu in želim ti, da pogumno stopiš na začrtano pot. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe  "
|
|
|
|
Soncnica
|
 |
« Odgovori #7 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 15:30 » |
|
kolk je men znano, na treningih borilnih veščin nimaš neke duhovne plati. Treningi so kot skupinska vadba udarcev, kondicijskega treninga in potem tudi sparingov - vaja udarcev z nasprotniki: udarec, blokada. Razlike med različnimi borilnimi veščinami so večinoma v tem ali se gre za veščino, kjer so udarci z rokami, nogami ali kombinacije. Ti treningi, kjer so tkole skupinske vadbe, je čist komercialno. Če hočeš tekmovat imaš pa tko posebej treninge. Kar pogumno v boj! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
VENEFICIA
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Prispevki: 304
Si fueris Romae, Romano vivito more
|
 |
« Odgovori #8 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 16:47 » |
|
Kdo je prvi zacel z borilnimi vescinami Kitajci
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
QUID EST VERITAS VENEFICIA ANCILLA
|
|
|
nicole
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 132
|
 |
« Odgovori #9 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 22:19 » |
|
Menda je super za sproščanje tai chi. Kdo pozna? Mož od moje prijateljice hodi na tai chi že štiri leta. Zanj pravi ,da je res super.... Mogoče kakšna informacija še  ?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
VENEFICIA
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Prispevki: 304
Si fueris Romae, Romano vivito more
|
 |
« Odgovori #10 dne:: torek, 03. november 2009 ura: 22:46 » |
|
Slisala,zakaj pa skupaj ne hodita na tai chi,on bo se najbolj znal povedati.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
QUID EST VERITAS VENEFICIA ANCILLA
|
|
|
|
Anchi
|
 |
« Odgovori #11 dne:: sreda, 04. november 2009 ura: 00:38 » |
|
Moj fant hodi na aikido in kolikor mi pove o tem, zveni zelo zanimiva zadeva. Pri aikidu ne gre za to, da boš nalomil nasprotnika, ampak je bolj obrambna veščina, to je: učiš se izničevati moč udarcev oz. moč napadalca uporabiti proti njemu. Za biti dober v tej veščini ni pomembna velika fizična moč in je zato primerna tudi za ženske (tudi one bolj švoh). Izjema je t.i. 'realni aikido', kjer se bolj tepejo in je bolj moderna pogruntavščina. Sicer pa je sam princip aikida uporaben tudi pri napadih panike  . To je, ne bori se proti napadalcu: če te napadalec porine, ne rini nazaj vanj, ampak ga povleci. Če te napadalec povleče, ne upiraj se njegovi moči s tem da vlečeš v nasprotno smer, ampak porini proti njemu. Napad je vir tvoje moči in iz vsakega se lahko nekaj naučiš. Koliko je moj fant zaradi aikida osebnostno zrasel ne vem, vem pa, da zanj definitivno predstavlja nek odklop od stresa dvakrat na teden. Tam vadi biti skoncentriran, pozoren, pazljiv, hiter, pa še nikoli ne škodi, če obvladamo samoobrambo. Koliko je v sam trening vključena filozofija pa je verjetno odvisno od mojstra. http://www.shodokan.si/aikido/aikido/
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
|
|
|
nicole
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 132
|
 |
« Odgovori #12 dne:: sreda, 04. november 2009 ura: 22:54 » |
|
Ne hodim na tai chi z njim, ker je iz LJ,jaz pa iz drugega konca.... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dman
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #13 dne:: torek, 10. november 2009 ura: 21:17 » |
|
Joj, morm se pohvalt!!! Dans sem zbral pogum (čeprav me je blo ful ful strah, priznam  ) in sem šel na aikido. Ej ful je blo dobr in sem se odloču, da bom hodu. Ma ej res sem ponosen nase  Sam še mal bolj se morm sprostit na vadbi sami, pol bo pa zakon! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Anchi
|
 |
« Odgovori #14 dne:: torek, 10. november 2009 ura: 22:42 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Everything will be ok in the end. If it’s not ok, it’s not the end.
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #15 dne:: sreda, 11. november 2009 ura: 06:46 » |
|
dman 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
Devlin
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 660
|
 |
« Odgovori #16 dne:: torek, 24. november 2009 ura: 21:25 » |
|
Prve borilne veščine za katere vemo izvirajo iz antike. Grki so gojili boks in penkration, ki je prva celostna (vsebuje udarce, brce, mete, vzvode in borbo na tleh) borilna veščina za katero vemo (vsaj kolikor je meni znano). Špekulira se da so ga vojaki Aleksandra velikega zanesli proti vzhodu in se je tam rzvijal naprej v mnoge druge stile kot so na primer indijski keralapajatu, tajski muay thai, kitajski kung-fu in japonski jiu-jitsu (karate je veščina ki so jo razvili na Okinavi skupaj s kobudom v času ko še niso zapadli pod japonsko hegemonijo) Veščine se delijo v grobem na strikerske (karate, boks, kick boks,...), ki temeljijo na brcah in udarcih, in graplerske (judo, jiu-jitsu, vale-tudo, sambo....) kjer so glavno orožje vzvodi, meti in borba na tleh. Lahko bi jih delili tudi na zunanje (glavni namen je premagati nasprotnika (boks, kickbox,... saj veste)) in notranje (večji poudarek na razvijanju zdravja, ravnovesja, energije (aikido, baguazhang, tai-chi,...) Borilnih športov je na tisoče, vsaka zvrst pa ima tudi številne podzvrsti. POZOR!!! Noben borilni šport NI samoobramba, čeprav pri tem lahko zelo pripomore. Samoobrambne veščine so wing-tsun in jet-kunee-do kung fu (prvega je izpopolnil, drugega pa razvil Bruce Lee), krav-maga, in različne oblike športov prirejene za cestno uporabo kot je na primer combat judo. Sem bi spadal tudi ninjutsu, čeprav je danes mnogo krega okrog tega kaj ninpo sploh je in kdo - če kdo ga poučuje. Našo policijo se mislim da poučuje samoobrambni varianti juda in jiu-jitsa, kolikor mi je znano slovenski vojaški specialci trenirajo tudi ryukyu kempo. Kvalitetna šola samoobrambe naj bi vsebovala tudi ure posebej za ženske. Osebne izkušnje  : Jaz sem začel precej pozno in sicer sem na fakulteti nekaj časa rekreativno hodil na boks. Ni bil ravno zame, zato sem potem nadaljeval z aikikai aikidom ki je bil super, ampak se mi je s časom vedno bolj zdel za samoobrambo neprimeren. Nekaj časa sem zraven hodil tudi na judo, ampak imel smolo s trenerjem, ki je bil sadist in popolnoma nepedagoški človek. Danes hodim na MMA kjer treniramo jiu-jitsu z nekaj dodanimi elementi savateja. Je nekako najbližje temu kar si želim. Ko se bom znebil bedne službe ki jo trenutno imam in spravil skupaj več energije in denarja bom verjetno hodil dvakrat na teden sem in enkrat tedensko v nek boljši judo klub. Takoj ko sem začel s tem sem se znebil domače fitnes opreme, ker sem prišel do zaključka da mi v primerjavi s tem praktično nič ne koristi. Kar se mene tiče mi zelo pomaga pri tem da vzdržim na šihtu, si poštimam razboleli hrbet ker sem tam večino časa sključen, pa še mnogo drugih koristi je. Malo sem spremenil tudi prehrambene navade. Sicer se učim počasneje od ostalih ampak me to ne moti ker vedno sto procentno uživam, tudi ko izgubljam. Borilnim veščinam, pa ni važno katerim bom pel večno hvalo, čeprav je res pomembno da si dobiš klub in trenerja kjer se dobro počutiš in se ti vse ne priskuti že na začetku. Res je tudi da včasih govorim čez karate, tajski boks in podobne stvari ker so preveč destruktivne in povprečnega človeka čim postaneš boljši v tem, mimogrede lahko po nesreči ubiješ. Sam treniram zato ker bi si želel pri devetdesetih takole divjati naokrog http://www.youtube.com/watch?v=yxxb2ctulEs, ampak še vseeno nevtralizirati koga, če res ne bi šlo drugače. Imam pa srečo da ne iščem težav in da pri 95 cm in 95 kg izgledam tako grozljivo, da ne izpadem ravno kot potencialna žrtev in se posledično nisem tepel že od osnovne šole.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: torek, 24. november 2009 ura: 21:32 od Devlin »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Devlin
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 660
|
 |
« Odgovori #17 dne:: torek, 24. november 2009 ura: 21:34 » |
|
Dman, šele zdaj vidim da si se že vpisal na aikido. Bravo, to je res krasen šport in dobra izbira. V kateri klub pa hodiš?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
dman
Aktiven član/ica

Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #18 dne:: torek, 24. november 2009 ura: 22:09 » |
|
Devlin, hvala za super opis  . Hodim na Ki Aikido semle http://www.kiaikido-sola.si/. Upam, da ne boste smatrali kot reklamo, ampak moram res poudarit, da se super počutim na treningih. Sicer se učim počasi, sem tudi kasneje začel, poleg tega pa sem tudi malo štorast, pa še tesnoba in nesproščenost dodata svoje, ampak v splošnem zelo zelo uživam in se vedno super počutim, ko pridem iz treninga. Mojster je pa tok super človek, ne vem prav občudujem ga, mu zaupam, ker čutim kako z veseljem dela in nas uči. Sem se mu danes tud mal zaupal, da mi je sicer super aikido, ampak da mam mal tut problemov sam s sabo, ki me malo nazaj držijo, da se ne morem čist sprostit in to. Pa me je lepo potolažil, da kar počasi in vztrajno. ok, mal zašel s teme  Mislim, da mi lahko ta stvar super pomaga  . Skratka, se trudimo, probavamo nove stvari itd.  pa probamo čim bolj uživat ehhe
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
|