FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. četrtek, 24. maj 2012 ura: 02:40

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2 3   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: strah pred izpostavljanjem  (Prebrano 3251 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 16

« dne:: nedelja, 18. oktober 2009 ura: 21:15 »

Najprej lep pozdrav. Forum spremljam občasno, že približno kako leto, končno sem se opogumila in se odločila, da vam zaupam del moje zgodbe in potožim o problemih  Smiley
Na začetku moram priznati, da je bilo to leto najhujše v mojem življenju, ampak lepo napredujem (več v nadaljevanju).
Prvi panični napad sem doživela že jeseni 2007, ampak takrat sem bolj malo vedela o tem, minil je, pojavil pa se ni več kot pol leta. No, lansko leto poleti so se mi spet začeli pojavljati, ampak sem vzroke za moje slabo počutje iskala vse drugje - od slabokrvnosti do nizkega pritiska ipd.
Oktobra 08 sem začela študirat in takrat so vsi moji strahovi res prišli na plan - od tesnobe, napadov, socialne fobije,... še pa še. Napade sem doživljala v predavalnicah, na avtobusu, zato sem se šoli začela izmikat in jo vedno manj obiskat. Na srečo prisotnost na predavanjih ni bila obvezna, zato sem tako ali tako mislila opravljati samo izpite. Ampak tudi tu so bili problemi - k učenju se sploh nisem mogla spravit, imela sem strah in odpor, in teden dni pred izpitom sem bila vsa panična, pojavljali so se mi vsi občutki anksioze, zato sem se od izpita kar odjavila. No, uspelo mi jih je nekaj opraviti, a ne morem povedati, kake muke sem doživljala. V srednji šoli sem bila zelo sposobna učenka, zato mi ni bilo jasno kaj se dogaja z mano. Šolo sem dokončno prenehala obiskovati marca letos, še vedno sem bila vpisana in sem mislila opravljati izpite, a iz hiše preprosto nisem mogla. Tako sem bolj ali manj "životarila" iz meseca v mesec. Vedela sem, da rabim pomoč, a mi je bilo pretežko se komu zaupat. Vedela sem tudi, da bi mi zdravnica predpisala tablete, na katere pa se nisem želela vezati oz. navaditi. Bili so trenutki, ko nisem upala nikamor, razen na domače dvorišče - vse ostalo mi je povzročilo anksioznost. Že 5-minutna vožnja s kolesom v bližnji trgovino je zame predstavljala vrh Triglava. Seveda v vsem tem nisem videla izhoda, a nikoli nisem jemala samomora kot možnosti. Čeprav zdaj vem, sem bila kaki mesec tudi v depresiji (ampak ne v najhujši obliki). Nisem pa vedla, komu se potožit, prijateljev nikoli nisem imela dosti pa še s tistimi sem izgubila stik, bila sem "priklenjena" na domačo hišo.
Ker sem vedela, da na tak način res ne morem več živeti, sem se odločila, da poskusim z audio program ATTACKING ANXIETY AND DEPRESSION, ki mi je res vlil novo upanje. Ne bom rekla, da je res najboljši in ne vem kaj vse, ampak kadar sem poslušala avtorico in ljudi, so me znali pomiriti. Še vedno ga poslušam (za tiste, ki ga poznate, sem v 11. tednu). Sicer ne vem, če gre moje izboljšanje pripisati programu ali čemu drugemu, ampak spremembe so opazne. Ne zanikam, še vedno so trenutki, ko me vrže iz tira, ampak sedaj vem, da gre samo za anksioznost - vem, da bo minilo.
Zamenjala sem študijsko smer in oktobra tega meseca začela na novi fakulteti. Vse to me je res skrbelo - kako se bom znašla ipd., ampak mislim, da se dokaj dobro vklapljam Smiley Če primerjam - pred 2 meseci (ali malo več), mi je bil problem iti s psom na sprehod, danes recimo grem v 1h oddaljen kraj z avtobusom. Veliko je pozotivnih sprememb.
Moj problem, ki še ostaja pa je strah pred javnim nastopanjem. Zato me zanima, kako se naj znebim še tega  Grin Ker v novi šoli imamo veliko seminarskih nalog, mene pa je tega vedno bilo zelo strah. Vedno sem bila sramežljive sorte, nimam rada, da me ljudje gledajo oz. ocenjujejo. In ker vem, kaj vse sem že prestala, vem da bom našla rešitev oz. se bom uspešno spopadla tudi s tem.
No, se še oglasim kaj, vsem sotrpinom želim lep večer še naprej.
In če je meni uspel zasuk na bolje, bo tudi vam.
Upam, da nisem bila predolga-

LP rozicodam
Prijavljen
nedostopna!!
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 183

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 18. oktober 2009 ura: 22:19 »

cestitam,da ti ratuje.. naj ti rata do konca!  rozicodam
Prijavljen

I wanna disappear..but i can`t cuse my dog need me and I need him every day <3
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.309

vsi smo orli

« Odgovori #2 dne:: ponedeljek, 19. oktober 2009 ura: 09:01 »

pozdravljena, Hope  rozicodam

Nekaj o tem je na starem forumu napisano http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,5810.0.html , nekaj na teh straneh najdeš... če v google vtipkaš "trema pred javnim nastopanjem" pa tudi marsikaj ven vrže. Meni osebno so bili zelo Ok seminarji na to temo: komunikacija, retorika ipd.
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: torek, 20. oktober 2009 ura: 13:07 »

Hvala vama za vzpodbudne besede in pomoč  pomezik
Ja, bo treba še veliko v tej smeri nardit in se udeleži kakega seminarja - ker ta strah in trema je trenutno edino v življenju, kar me teži (ok, je že to čisto dovolj hudo  Smiley)
Koliko sem brala, kaj je značilno za ljudi s socialno fobijo, ne morem reči, da vse velja zame. Npr. : nikoli mi ni bilo težko vprašat prodajalko za nasvet v trgovini, tudi za račun vprašam, spoprijateljim se dokaj hitro (in opažam, odkar sem spet začela hodit v šolo, sem naenkrat pridobila veliko znancev, oz. spet sem se začela družit s starimi prijatelji in znanci in ta krog se kar širi - samo začet moraš, ampak ja, bolje imeti manj prijateljev pa so tisti toliko boljši) imam pa težave pri osebah nasprotnega spola (če jih ocenjujem za čedne)  zardevam Res mi postane nerodno, ker se bojim, kako bi/bom izpadla v njihovih očeh  pomisli Ja, v glavnem, iz muhe delam slona.
Bom končala zaenkrat, da se spet ne razpišem.

Želim vam en lep, prijeten, pozitiven dan  oki  rozicodam
Prijavljen
Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: sreda, 11. november 2009 ura: 19:08 »

Spet se oglašam v "moji" temi...
Verjetno tako ali tako ne bo nihče tega bral pa vendar se moram nekje izpovedat. Torej, kot že omenjeno je moj največji strah, strah oz. trema pred javnim nastopanjem in na splošno pred kakršnimkoli izpostavljanjem. Od lani poleti pa nekje do letos poleti sem intenzivno trpela za anksioznostjo in paničnimi napadi, bolj kot se je bližal večer, huje mi je bilo. Bila sem tako na dnu, da nisem upala niti 3 hiše stran od doma. Vmes se mi je pojavila tudi fagofobija (strah pred požiranjem - da se ti bo hrana zaletela) in trajala kak mesec. V glavnem, strahovi so se kopičili eden na drugega, vedno več jih je bilo. Ves ta čas sem si govorila, da moram k psihologu oz. psihiatru, ampak bila preveč prestrašena, da bi sploh kaj ukrenila v tej smeri. Zdravil nisem nikoli jemala, razen v najhujši sili sem vzela baldrijanove kapljice, ki pa so imele po moje bolj placebo efekt.
No, potem sem enkrat ravno na tem forumu slišala za en avdio program in ga začela izvajati, počasi, a vztrajno, in napredek ni izostal. Upala sem vedno več in bila na samo sebe izredno ponosna. Znebila sem se anksioznosti in paničnih napadov, še vedno se prikradejo - sploh v teh dnevih, ampak se držim.
Ampak nikoli se nisem znebila strahu pred javnim nastopanjem, izpostavljanjem oz. tem, da sem v središču pozornosti, kar pa je v veliki meri povzročalo moje napade.
In ju3 je tak dan, ko bi mogla jaz povedat par stvari pred sošolci. Jaz, ki sem se vedno tega bala. Ampak ne razumem, česa me je strah, kajti vidim same pluse - ne bom sama pred tablo, ampak nas bo par ljudi, prof. deluje čist prijazno, tudi prejšnji sošolci so imeli tremo (ampak ne take kot jaz, ki mi že sama misel na predstavitev izzove panični napad. Ampak še vedno me je strah. Že cel teden. In da ne razlagam, kakšne simptome vse doživljam. Panični napadi so se mi nekako povrnili, ampak ne "v dobri stari obliki". Že od prejšnjega četrtka čutim pretirano zaskrbljenost, znenada mi postane ful vroče, sem cela flekasta (ja, sliši se kot napad), cel čas čutim napetost v glavi, na čase čutim močno napetost v predelu nosu, oči in me je zato še bolj strah, skrbi me, da me od vsega tega sekiranja še kap. Samo o tem razmišljam, kako bom to izpeljala, mi bo uspelo itd. Sem si rekla, da če to preživim, da si v petek privoščim šoping in si kupim stvari, ki si jih že dolgo želim, da bi me malo motiviralo - a strah je še vedno močan. V dilemi sem, rada bi potožla staršem o mojem problemu ali vsaj nekomu pa jih nočem obremenjevat. Čeprav mi je hudo za ponoret, če jim povem, jih tak samo v skrbi spravim. Glede na moje znanje o anksioznosti bi se temu lahko reklo "anticipatory anxiety" - ko čutiš tesnobo o prihajajočem dogodku, ne živiš v sedanjosti, ampak prihodnosti.
Ne vprašajte me, kolko možnih scenarijev sem si že napletla, samo da bi se nekako izognila temu dogodku.
- ali se naj naredim, da sem zbolela (ampak s tem nič ne rešim in celotno stvar samo prestavim za 1 teden, a takrat mi bo še huje)
- ali se naj opravičim in povem prof. za čem trpim ter si v kratkem času zrihtam opravičilo pri zdravniku (čeprav je seminarska del ocene, mi je mar, če mi tiste % odbijejo, samo da ne bi rabla predstavljat), ampak nočem bit pri profesorjih stigmatizirana kot "ta čudna", ker roko na srce, sigurno bi me gledali z drugačnimi očmi, vprašanje, če bi me sploh razumeli, bi si mislili, da si namišljam...

Res se počutim grozno, rada bi, da bi bilo vse to že enkrat za mano. Jezi e tudi to, da če bi zdaj komerkoli povedla o moji težavi, bi vsi zamahnili z roko in rekli:eh pa saj to ni nič...če bi bila tiho in Bognedaj, da bi se mi kaj zgodilo pa bi vsi rekli, zakaj ni nič rekla...če me razmete

Prijavljen
Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: sreda, 11. november 2009 ura: 19:24 »

Bom nadaljevala, ker me forum nekaj jezi in ko pišem, mi ta predalček skače gor in dol...
Torej, saj sem povedala že dosti. Vem, da beg ni rešitev. Vem tudi, da če bi mi kdo zagotovil, da se mi ne bo nič hudega zgodilo (ker strah, da se bom osramotila, me še najmanj skrbi), ne bi delala iz muhe slona.
Zanimivo je to, da mam čez dan take prebliske - ko sem polna energije in na predstavitev ne gledam tako črnogledo, ampak z optimizmom, a to traja samo par minut, pol pa spet taka zaskrbljenost, da joj.
Res se samo prizožujem, ampak razumte me. Upam, da je še kdo taki, ki ma podobna občutja, da me bo lahko razumel.
Vem, da z izogibanjem ne bom nič rešila, ker če se izognem tu, bom pa naslednjič na vrsti, če ne bom opravila pa se najverjetneje lahko poslovim od tega, da grem na izpit.
Še nekaj bi povedla, socialno fobijo v vseh knjigah navajajo kot neko bolezen (in kot tako, bi lahko "bolniki", ki za tem trpimo, imeli tudi določene ugodnosti Smiley - saj ne prosim za več, kot za malo razumevanja in potrpljenja s strani sošolcev, prof, sodelavcev,...)
Stvar je tudi v tem, da sem na začetku šolanja na faksu in sošolcev še ne poznam dovoljj dobro, razen par izjem, ostale pa na videz...tudi zato mi je ful težko. Ker pred družino bi opravla brez problema, ok, bi imela tremo, ampak ne tako gromozanske, ker vem, da me oni sprejemajo.
Hmmm...naj povem še o "moji zgodovini" predstavitev v OŠ in SŠ. temu sem se vedno izogibala, kolko se je dalo. Čeprav v OŠ sploh nisem imela problemov, še celo na valeti, pred vsemi starši, sem nekaj brala - in vem, da nisem občutla skoraj nič treme. V SŠ je bilo drugače, v 1. in 2. letniku sploh nisem imela nobenih predstavitev - če sem bila kdaj med oceno, sem raje mela nižjo oceno, kot pa da bi naredila referat v zameno zavišjo - ja, tako hud primerek sem Cheesy
Potem se spomnim konec 3. let., da sem imela pri sociologiji eno predstavitev. Ful mi je blo neprijetno, bala sem se, kak bom izpeljala, ampak na koncu je bilo tako dobro, da me prof. kar ni mogla prehvalit- takrat sem bila taaako ponosna nase Smiley)
Potem sem imea predstavitev še v 4. letniku pri angleščini ,ki sem se je tudi bala - amapak spet za brezveze, ker je čist dobro izpadlo. Proti koncu 4.letnika (moje zadnje javno nastopanje) pa je blo bolj kot ne slabo. Začela sem kar solidno, amapak proti koncu se mi je las taak tresel, da so me še komaj razumeli. Ampak to tudi zato, ker sem predstavljala pred drugim razredom.
Verjetno se javnega nastopanja tako zeelo bojim zaradi zadnje slabe izkušnje.
Počasi bom nehala dolgovezit, ker zgleda da bom popisala cel forum...
Držite mi pesti pa se še oglasim in poročam, kako je šlo - upam, da bo šlo .
Lep večer,
 rozicodam
Prijavljen
Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.603

« Odgovori #6 dne:: sreda, 11. november 2009 ura: 19:31 »

Hope! rozicodam
Sem te prebrala v celoti, čeprav si imela dvome okoli tega in tudi razumem te. pomezik  Če si že toliko napredovala, potem se ti tudi nastopa ni treba bati. Saj vem, lažje napisati, kot pa izpeljati... Čim več časa posvečaj prav načrtni relaksaciji in probaj vizualizirati dogodek, ki te čaka; seveda si vizualiziraj najboljši možni scenarij. oki  Če pa je res prehudo, potem pa stopi do profesorja in se mu zaupaj. Jaz pa vem, da to ne bo potrebno. Ti samo vztrajaj na tem, kar si že delala in rezultati bodo prišli. Po dobro opravljeni nalogi pa si le privošči "šoping". clap

Bom jutri držala pesti zate. rozicodam
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.987

« Odgovori #7 dne:: sreda, 11. november 2009 ura: 20:49 »

Hope  rozicodam Jutri bo šlo sigurno dobro, kot ti je do sedaj vedno šlo, ko si morala kaj predstaviti. Jaz sem imela problem, ko sem bila izbrana, da bom spremljevalka otrokom, ki so potovali v tujino na tekmovanje. Čisto sem bila adijo...razmišljala vse mogoče, kako bi se temu izognila, nagovarjala moža, da gre namesto mene, ker jaz sigurno ne bom zmogla...pa 15 ur vožnje in poln avtobus otrok...  Shocked Po nasvet sem odšla tudi k mojemu psih. in mu povedala, kaj me mori in, da verjetno ne bom šla. Pa je rekel, da naj grem, ker je to enkratna priložnost, da se mi ne bo nič zgodilo, če se mi pa slučajno kaj zgodi, imajo pa tudi v tujini zdravnika  kiselnasmeh Rekel je naj zvečer pred odhodom vzamem Helex (0,25), pa bo. No, da zaključim...seveda sem šla, zmogla, se imela prov fajn, izpolnila vsa pričakovanja in predvsem sebi dokazala, da ZMOREM!!! wav
Hope, tudi ti boš zmogla. Verjamem, da te daje trema, da si čisto iz sebe...probaj se umirit, naredi sproščanje in si dopoveduj: ZMOREM, ZMOREM, ZMOREM!!!!! Sigurna sem, da boš opravila nastop brezhibno in boš zelo ponosna nase...mi pa nate!  clap
Prijavljen

"Največja stvar na svetu je najti pot do samega sebe Smiley"
spelca_marelca
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 51

« Odgovori #8 dne:: sreda, 11. november 2009 ura: 21:42 »

Živjo Hope Smiley

(mimogrede, maš zanimiv nick;) )

Zlo zanimiv je blo brat tvoj post..Ker je blo tko kot bi brala neki kr se dogaja men. Smiley
Tud men predstavlja največjo oviro pri študiju javno nastopanje..1.letnik faxa sm preživela s 2 predstavitvami..in moja največja želja je bla, da mi nikol več ne bi bilo treba stat pred predavalnico študentov. Res najbolj mučna stvar.Najhujš pa je, da me letos čaka še 2x več predstavitu..in nova skupina..juhej! Smiley

Pohvalno, d si tko velik nardila na seb pa sama seb pomagala. Drugače ti pa po svojih izkušnjah priporočam kake psihoterapije..Js odkr hodm h Dr. Rebolju, mi da pol nek naudih ko grem od njega, sam žal ta navdih ne traja dali k 14 dni in žou si zarad študentskiga proračuna kej več k 1x mesečno teh psihoterapij ne morm prvoščit.Ampak pomagajo pa. Smiley Vem, da mi je pa lani reku;"Lej Špela, ti glej na nastop kot problem, čez kterga morš it. Ne glede na to kko opravš, za tebe je cilj to, da greš čez in strah premagaš pa nastopš pred drugm." In zdej si skos sam to govorim;" sam pejt čez, enkrat se boš že navadla pa boš enkrat samozavestno nastopla pred drugm." Prej se fajn zder ( pol se ti glas ne trese-povedala sošolka ki je hodla na retoriko Wink ). Čeprou 14 dni predn vem d morm predstaut seminarsko ne spim, ne jem, pogrizem vse nohte, pojem ogromn čokolade..ampak..js praum..enkrat bo že bolš..Tud za ns more posijat sonček Smiley

Hope, če boš nucala kak klepet, "jamranje" (k nuca bol kot kak persen) i am here for you Smiley

Lep pozdravček in objemček,

Špelca  zardevam zardevam  rozicodam

Prijavljen

kdor želi videti mora gledati s srcem...bistvo je očem nevidno..
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

vsi smo orli

« Odgovori #9 dne:: četrtek, 12. november 2009 ura: 10:10 »

...še celo na valeti, pred vsemi starši, sem nekaj brala - in vem, da nisem občutla skoraj nič treme.

Potem se spomnim konec 3. let., da sem imela pri sociologiji eno predstavitev. Ful mi je blo neprijetno, bala sem se, kak bom izpeljala, ampak na koncu je bilo tako dobro, da me prof. kar ni mogla prehvalit- takrat sem bila taaako ponosna nase Smiley)

Potem sem imea predstavitev še v 4. letniku pri angleščini ,ki sem se je tudi bala - amapak spet za brezveze, ker je čist dobro izpadlo. 

in tudi sedaj bo tako  clap

In ju3 je tak dan, ko bi mogla jaz povedat par stvari pred sošolci. Jaz, ki sem se vedno tega bala. Ampak ne razumem, česa me je strah, kajti vidim same pluse - ne bom sama pred tablo, ampak nas bo par ljudi, prof. deluje čist prijazno, tudi prejšnji sošolci so imeli tremo

poznam, poznam, zelo dobro poznam... bog obvaruj, da bi jaz kdaj morala kje kaj prebrat, imet predstavitev, se kakorkoli izpostavljat  bljak predaja japajade, raje kaj vem kaj, kot pa to... in potem me v 1.letniku faksa profesorica za psihologijo določi, da grem še s tremi (al štirimi, ma sem pozabila Embarrassed) predstavit faks na mojo bivšo srednjo šolo  seznojim seznojim seznojim a jaz, da bi šla? ma pa vi niste resni, haloooooo  sos nanosilih slabost in ona lepo hladnokrvno: ja, zakaj pa ne? uf, mi je usta zaprla... ker res - zakaj pa ne jaz? sem mogoče kaj manj ali bolj vredna od kogarkoli? in nenazadnje, kaj najhujšega se mi pa lahko zgodi? da otrpnem? umrem od strahu?  kiselnasmeh ja prav, če mi je namenjeno, pa naj umrem  ojoj (pol bojo pa vidli, v kaj so me naterali in jim bo še zelo žal  huhu)... no, in sem šla... srce je itaq nehalo bit že dan ali dva prej... cmok v grlu je bil samo ene 3x večji od mene... noge so se že tako tresle, da so pravzaprav že mirovale... v obraz sem bila lepša ko mavrica  sesmejem  kiselnasmeh, a povedala sem pa, kar je blo treba  oki in, glej ga šmenta - celo preživela  onaposlusa

Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 12. november 2009 ura: 18:18 »

Najprej najlepše hvala vsem za vzpodbudne in pozitivne besede, ki so mi res dale moč  happy Hvala, da ste prebrale moj post in mi svetovale. Res ste super  rozicodam Očitno ste res močno držale pesti  Tongue
In ja - predstavitev sem uspešno opravila in prestala  sesmejem
No, da malo opišem mojo današnjo izkušnjo. Spala sem res slabo, skoraj vsako uro sem se zbujala, vse misli pa so bile osredotočene na nastop. Zjutraj se zbudim ok. pol 7, ob pol 8 sem šla že v šolo. Strah me je blo kot psa Smiley (po domače povedano). Seminarske niti pogledat nisem mogla, ker mi je takoj izzvala tesnobo. Najhuje pa je bilo to, da sem imela predstavitev komaj v popoldanskih urah - tako, da sem cel čas razmišljala samo o tem, kako se izogniti,... Drugače bi bilo, če bi se tega rešila že zjutraj. Ampak sem vztrajala. Čeprav sem 2 uri prej doživljala tako intenziven občutek strahu, bilo mi je tako neznansko vroče, v obraz sem bla rdeča, da bolj ne bi mogla bit, imela sem glavobol ipd. Doživela sem panični napad in že razmišljala, kako se naj opravičim. Ampak se nisem. Najbolj smešno pa je to, da se mi glas sploh ni tresel (verjetno zato, ker sem govorila dokaj počasi in ni blo tega zaznat), srce mi ni pretirano bilo, tudi trosla se nisem. V bistvu še zdaj ne dojamem, da je to uspešno za mano in da sem lahko ponosna nase Smiley Trenutno se počutim zelo izmučeno, ampak to je čisto normalno, če pomislim, kaj je moglo moje telo danes prestat. Torej edino kar me je zmotilo je to, da sem bla tako rdeča in bilo mi je zelo vroče, ampak ok:)
Glavno, da sem prestala in to dokaj dobro Smiley
spelca_marelca - hvala za ponujen klepet, si bom zapomnila in ti pišem kdaj, da boma lahko skupaj pojamrali Smiley)

Prijeten preostanek dneva  zvizgam
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 12. november 2009 ura: 18:43 »

wav Hope, bravo  clap. Obvladaš, itak  clap
Prijavljen

Janja
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.603

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 12. november 2009 ura: 18:50 »

Hope! rozicodam
Bravo, bravo!!!!! Sem vedela, da bo tako. plesiva  Sem se večkrat spomnila nate. Sedaj, ko si boš odpočila, pa le pojdi v "šoping". Si res zaslužiš nagrado. Sedaj greš lahko k novim zmagam naproti. Lahko si zelo ponosna nase. rozicodam rozicodam rozicodam
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

vsi smo orli

« Odgovori #13 dne:: petek, 13. november 2009 ura: 07:46 »

Hope  clap clap clap
Prijavljen

Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #14 dne:: petek, 13. november 2009 ura: 14:37 »

Hvala vsem za čestitke   Smiley vaša pozitivna energija mi je res pomagala  oki
Vse dobro vam želim  pomezik 
Bo treba kaj ven na sončeka, ko je tako lepo vreme  happy
Prijavljen
Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: sreda, 09. december 2009 ura: 14:06 »

Hmm, od zadnjega javljanja je minil že skoraj 1 mesec. Na forum pišem, samo ko mi je hudo, drugače pa vas bolj ali manj redno spremljam.
Spet je en tak dan, da se moram izpovedat, v bistvu je ta forum zame kot en dnevnik  Smiley
Pred mesecem dni sem imela prvi nastop, kot že veste, bila sem v dvomih ali naj grem ali ne...Zmagala je moja trma (ali strah, kaj bo če ne grem  Smiley?) in sem uspešno prestala.
2 tedna po tem nastopu je sledil še eden. O tem vam nisem poročala, ker sem bila do zadnjega prepričana, da ne bom opravljala, ker ni bilo nujno. Ampak se je obrnilo malo drugače, tako da sem spet nastopila in tudi tokrat uspešno. Da ne govorim, kakšna sila mi je bila oz. kak intenziven strah sem čutila. Na nastop sem čakala skoraj cel dan, ker sem ga imela pozno popoldan, in vmes razmišljala o tisočih načinih, kako se izognit. Občutki so bili še hujši, kot pri prvem nastopu. Še na nogah nisem mogla prav stat, ker sem se počutla, kot da nisem tu, se mi je vrtelo ipd. Ampak, ko sem enkrat stala
pred ljudmi, je to izzvenelo. Samo čakanje in pričakovanje je bilo mučno. Ne vem zakaj, možgani vedno znova ponavljajo ta vzorec, ko pa bi že lahko spoznali, da me ne rabi biti strah, je blo še vedno vse ok, konec koncev pa me tak nikoli nihče ne posluša, vsi se ubadajo sami s sabo, imajo svoje probleme ipd.
Ugotovila sem, da me ni strah nastopa, ampak vseh neprijetnih občutkov, ki jih čutim že teden (ali več) pred nastopom. V pričakovanju nastopa doživljam različne oblike paničnih napadov (od nenadne vročine, hitrega bitja srca), že cel teden je moje telo utrujeno, kot bi me povozil vlak, bolijo me mišiče, vrat, imam glavobole (oz. neke čudne pritiske v glavi oz. špikanje), sem napeta, razdražljiva, sploh ne vem, kako se sprostit, ker imam ves čas v mislih samo nastop. Do zdaj sem še vedno nastopila s kom skupaj, ju3 pa me čaka samostojen nastop + pred drugo skupino, pred katero se ne čutim sproščeno, ker imam občutek, da so ful zvišeni, se radi delajo norca ipd. Medtem ko sem se pri 1. skupini nekoliko bolj vživela, pri tej 2. čutim neugodje. Že samo, da prof. pokliče moje ime, mi srce razbija kot noro. Ampak se moram pohvalit, da sem se prejšnjo uro celo oglašala in odgovarjala na njena vprašanja pa četudi je šlo samo za 2 besedi. menim, da bi se ta strah dalo prebrodit, ampak morala bi iti postopoma, verjetno bi šlo dosti lažje, ko bi se že z vsemi poznala in dojela, da mi nič hudega nočejo. Neprijetno mi je tudi, ker so v skupini osebki nasprotnega spola, ki so prav čedni (kakšno izražanje Smiley), samozavesti pa nikoli nisem imela pa še to, kar jo je bilo, so jo zbili drugi. Preprosto si ne predstavljam, kako naj stojim zunaj pred vsemi, da bodo vse oči na meni in kako naj to izpeljem. Če je v 1. skupini še šlo, četudi z groznimi občutki, je tu še 1000...x težje.
Zato imam narejenih že kar nekaj rezervnih načrtov, kako se izognit  Smiley kot sem že večkrat rekla, če bi vedla, da bom preživela, se ne bi tako bala, ker to, da si naredim sramoto s tresočim glasom, me ne skrbi preveč. Skrbi me samo to, da bo ta šok za telo preveč in ne bo zmoglo več prenašati vsega bremena. Včeraj zvečer sem začutla bolečino za očesom, seveda sem se že vstrašla, da me bo še od vsega sekiranja še ki kap :S Razmišljam, vedno znova in znova, zakaj se tako mučim - nismo vsi za vse, če nisem rojena za javno nastopanje ipd., pač nisem. Ne vem več, na kake načine se naj trudim, da to premagam. Rada bi šla, da se rešim, da imam lepe božične praznike. Po drugi strani me je preveč strah. In vem, če ne grem, si bom tako očitala, jezna bom sama na sebe, dajala se bom v nič,...
Da bi vsaj še kdo vedel, kaj preživljam. Ko se drugi moji vrstniki zabavajo, žurajo, se jaz sekiram zaradi takih malenkosti.
Drugače pa moram povedat, da sem bla v roku tedna dni 2x v kinu Smiley (ker kino mi je predstavljal kar problem, zaprto je, temno, kot da nimaš izhoda), sem doživljala neprijetne občutke, sploh na začetku, ampak sem ostala. Tudi na zabave hodim, kar si včasih nisem mogla niti zamislit. Tako da sem skoraj vsako soboto nekje, čeprav mi ni - pa ne toliko zaradi anksioznosti (ki je je res za minimum), ampak sem bolj zapečkarski tip - se dosti raje oblečem v pižamo in gledam film (ker ko grem na zabave, nimam tam kaj za delat, kot se pogovarjat - pijem ne, plešem tudi ne Smiley)
V glavnem vse še bi šlo, če mi ne bi bilo treba javno nastopat. Vem, da sem zaradi socialne fobije prikrajšana za veliko stvari, ampak vse še nekako prenesem. Drugače pa, moj naslednji cilj je, da se začnem spet z avtom vozit. Vsi sprašujejo, zakaj ne vozim, nihče pa ne ve, kako si v bistvu želim. Samo tečnarijo pa pravijo, da bi mogla vozit, pojma za kaj se gre pa tak nima nobeden  pomisli
Zato bi rada še komu povedala za mojo težavo, najverjetneje bom mami, ampak vem, da se ji bom samo smilila. Ker roko na srce, mislim, da sem dolgo pot iz anksioznosti prehodla že sama, ampak še vseeno bi rabila neko pomoč in podporo.
Samo, da ne bi rabila nastopat, vse drugo še prenesem.
Ker vem, da sem napisala tako dolg post, da bi lahko sestavljal že poglavje v knjigi, bom nehala.
A se še oglasim.
Pa lep dan vam želim  rozicodam
Prijavljen
Slavka
Sodelavka/sodelavec DAM
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: sreda, 09. december 2009 ura: 14:46 »

Pozdravljena Hope. Zelo si pogumna, vidiš, da si svoje nastope super izpeljala in vem, da boš tudi tega, ki te še čaka. Tudi mene čaka en nastop (plesni) v petek, pred množico znancev, sorodnikov....uh, jaz pa prvič na odru.  Shocked Jebela cesta, kaj mi je tega treba na stara leta, si mislim  Grin Ampak ni druge, kot, da se skuliram in odplešem tako kot znam. Me pa že cel teden daje trema, vrtoglavica, omotica...
Zdi se mi, da se vsi srečujemo s temi našimi notranjimi boji...eni bolj, drugi manj intenzivno. Ker si občutljiva (jaz sem tudi), te vsi ti občutki še toliko bolj mučijo. Vendar to so le občutki....verjemi, da bo tvoje telo zdržalo, saj si mlada in telesno zdrava.
Želim ti, da uspešno oddelaš svoj nastop....jaz se bom za svojega vsekakor maximalno potrudila, pa upam, da ne bom iz odra cepnila  sesmejem (al pa mogoče upam, da bom, mi potem vsaj ne bo treba še kdaj nastopat  sesmejem sesmejem)
Drži se, Hope  rozicodam
Prijavljen

Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

vsi smo orli

« Odgovori #17 dne:: četrtek, 10. december 2009 ura: 08:54 »

Držim pesti, Hope  oki
Prijavljen

Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #18 dne:: četrtek, 10. december 2009 ura: 10:17 »

Hvala vama, a tokrat je zmagal moj strah  Angry  Sad
Počutim se res kot največji lažnivec, hipohonder ipd., ampak sem ostala doma.
Seveda sem sebe razočarala, da se bolj ne bi mogla. Bojim se, da bom na enak način "zabluzila" to šolo, kot sem prejšnjo (tudi tam sem se začela postopoma izogibat predavanjem, ipd.) Ampak saj tokrat na predavanja rada hodim, panika se pojavi res redko; vse dokler se ni treba izpostavljat, v predavanjih prav uživam.
Trenutno čutim en kup krivde, očitkov, jeze,... nastopa me trenutno ni strah (zato, ker vem, da ga ne bo ali me je minilo? - tega ne vem), ampak čutim, da če bi zdaj imela nastop, mi ne bi bil problem. Če seveda ne bi bila 1h oddaljena od šole, bi še šlo, ampak tako zamudim, če grem zdaj.
Če sem šla s prejšnjima nastopoma kak korak naprej, sem zdaj spet na začetku ali še slabše.
Zadnji čas je, da si poiščem psihoterapevta oz. se vsaj enemu človeku, ki ga osebno poznam, izpovem. Ker o mojih težavah veste samo vi s foruma, drugim se še sanja ne. Drugi (prijatelji, znanci) me imajo za "smeškota" - v tem smislu, da jih znam res dobro nasmejati, sem vedno za hece, tudi tolažiti znam. Saj to v bistvu je moja prava narava, a jo strah vedno znova premaga.
Hjoj, zdi se mi, da s sabo prenašam tako težo in breme, ampak sem si vse nakopala sama.? Če pomislim, za kaj vse sem prikrajšana zaradi socialne fobije. Trenutno živim še s starši, amapak kaj bo čez 10, 20 let? Sama bom kot volk samotar, samo zato, ker sploh ne morem funkcionirat v družbi (simpatičnih) fantov. Ne predstavljam si, da bom kdaj poročena, imela otroke, čeprav si tega želim. Ko so že vsi moji vrstniki vse povprek poparčkani, jaz še fanta nisem imela. Pa saj to me ne obremenjuje preveč, očitno taka pač sem. Če bom uspela zvozit šolo, bom v kakem podnajemniškem stanovanju, če ne, bom živela od socialne podpore?, verjetno še vedno poleg staršev. Ne morem si pomagat, ampak se res vidim tak negativno. Ko sem bila še mlajša, sem se vedno spraševala, zakaj pa jaz nimam nobenega fanta oz. vsaj simpatije - in sem takrat sklenila, da pač zato, ker nisem ravno med najlepšimi. Danes vem, da zgledam čisto OK, ampak je problem v tem, da se v družbi ne znam odpret. Da ne kažem interesa za fante, ampak samo zato, ker me je strah.
Oh joj, kdo bi si mislil, da se bo moje življenje tako obrnilo. Take hude izkušnje ne bi privoščila nikomur. Življenja se veselim, rada živim, ampak še bolj kot to me je strah. Če bom celo življenje taka, potem res ne vem, kako bom zdržala. Aja, pa nisem v depresiji, čeprav je post res negativen. Vse prej kot to - želim si živeti, ampak na drugačen način, kot živim zdaj.
Ne bom vas več morila, lepo se imejte  oki pomezik

rozicodam papa rozicodam
Prijavljen
Hope
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #19 dne:: sreda, 16. december 2009 ura: 21:20 »

Spet sem tu Smiley
Kaj naj rečem kot to, da me je spet strah. In vse kaže, da mam ju3 tisto predstavitev, ki sem si ji prejšnjič izognila. Ampak tokrat sem (trenutno) odločena, da grem. Čeprav v sebi upam, da bodo predavanja odpadla in hodim venomer gledat obvestila   Grin
Po eni strani bi se rada rešla, po drugi bi bla vsa srečna, če se prestavi in bo po praznikih. Ampak s tem samo odložim in bom ta strah spet znova podoživljala.
Seveda bi bila najbolj srečna, če predstavitve sploh ne bi rabila opravljati, ampak o tem, kake muke doživljam, nikomur ne povem. Se mi zdi da je "lažje" to prestajat, kot se komu zaupat - ker dvomim, da bi me kdo razumel.
Ok, pišem zelo nepovezano in kar nekaj v tri dni, ampak vsaj, da nekaj pišem.

Da se še pohvalim  Grin Sem bila ta vikend na "malo daljšem" izletu, in sicer na Dunaju - včasih me je bilo potovat res strah, pojavljale so se mi misli, kaj če se mi tam kaj zgodi, bom panična ipd. in se spomnim, da poleti mi ni niti na misel prišlo, da bi šla kam malo bolj daleč.
No, tokrat sem bila in se imela super, čeprav sem prve pol ure nazaj doživljala malo panike - tema je že bla, zdelo se mi je, kot da sem ujeta na avtobusu ipd...ampak je minilo in izlet je bil res prekrasen, tako, da sem lahko ponosna Grin
No, upam, da še ju3 opravim, kar moram pa četudi me ne bodo nič razumeli, samo da je za mano in preživim. Sem se morala spet podkupit, da si privoščim ene hlače, ki si jih že dolgo želim. Ne vem, če je to kaki znak ali kaj podobnega, ampak ko sma bile s kolegico prej v trgovini, sem videla, da ima prodajalka iste hlače, kot si jih želim - kot da bi se pojavle malo za motivacijo Grin Grin...
saj vem, da se smešno sliši.

V glavnem, lepo se imejte pa vesela bom, če bo kdo napisal kako vzpodbudno besedo  pomezik

Lep pozdrav in mirno noč rozicodam
Prijavljen
Strani: [1] 2 3   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar