babek
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 4
|
 |
« dne:: četrtek, 27. avgust 2009 ura: 21:08 » |
|
zdravo...sem prvič tukaj..rada bi uprašala za nasvet.. moji babici so ugotovila, da ma bolezen demenco...to je tako kot ALZHEIMERJEVA bolezen..je mogoče kdo imel kak tak primer, da mi zna svetovati, kako naprej..težko mi je, rada bi ji pomagala da bo boljše..ampak kolko sem si prebrala, ni upanja..jutri jo pripeljemo domov, sem vesela, ampak me je tudi strah...rada jo imam, use bi nardila da bi se ji stanje poboljšalo..ampak vidim, da ne bo nič s tega...prosim pomagajte..hvala vsem...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
|
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.056
|
 |
« Odgovori #2 dne:: četrtek, 27. avgust 2009 ura: 21:17 » |
|
Ja, res je. Stanje se popravilo ne bo. Naučiti se boš (boste) morali, da babica ni več ista oseba kot je bila. Pozabljala bo stvari, morda te ne bo včasih niti spoznala. Ampak ti jo imaš rada in ji boš stala ob strani tudi v tem obdobju. Ko si bila majhna je morda ona čuvala tebe, sedaj ji to lahko nekako poplačaš s tem, da poskrbiš za njeno jesen življenja. Ona se svojega "stanja" ne zaveda, zato ni nesrečna. Potrebno je veliko potrpljenja in malo previdnosti. Da ne gre sama kam in se ne bi znala vrniti domov ipd. Drugače pa bo vse OK. Kar brez strahu in ne delaj si problemov že vnaprej. Z našo nono in nonotom smo imeli kar pestro življenje. Včasih nam je bilo hudo in smo se zjokali, včasih pa nasmejali do solz. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are depressed, you are living in the past.
|
|
|
babek
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #3 dne:: četrtek, 27. avgust 2009 ura: 21:35 » |
|
hvala...stara sem 20...težko mi je, saj sem z njo odraščala...problem je , ker je bila tudi veliko povezana z alkoholom...sedaj ji ne pustimo...ona se večinoma spominja dogotkov iz svojega življenja ko je bila otrok..za demenco vemo kak teden...zato mi je to use na novo...zaveda se da pozabi kako stvar, pol se zopet spomni, in to se ponavlja...psihiater je reko da nam ne bo dajal upanja, apmak se mogoč lahko popravi ali pa zelo poslabša...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
babek
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sobota, 29. avgust 2009 ura: 06:50 » |
|
babica je učiraj bila zopet prvič doma..ima demenco...zato bi uprašala ali te tablete ko jih je dobila pomagajo, ali pa lahko škodijo...hvala u naprej dobila je: SEROQUEL, DISTRANEURIN, PA OBLIŽE EXELON..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sobota, 29. avgust 2009 ura: 08:10 » |
|
Mislim, da te tablete ublažijo zadevo, čeprav se bolezen razvija naprej. Pri demenci je vrag, kadar pustiš človeka samega, lahko v stanovanju pusti vodo, pozabi ugasniti štedilnik, likalnik, lahko se izgubi....predvsem se je treba z dementnimi veliko pogovarjati. Imajo baje dolgoročen spomin, kratkoročen pa zelo slab. Lahko postanejo tudi agresivni, verbalno ali fizično. Tako, da ne smete vsega jemati osebno. Gre za starostno bolezen. Nisem noben strokovnjak, pišem kar sem slišala, ker smo se tudi mi okoli mojega očeta takole vrteli, pa še ni tako dementen. Imejte jo radi še naprej in ji skušajte čimveč pomagati 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
cvetka
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 61
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sobota, 29. avgust 2009 ura: 10:45 » |
|
Živjo, Babek!
Tudi moja mama (stara je 82 let) ima demenco, stanje se ji je naenkrat zelo poslabšalo pred dvema letoma, od takrat je pa skoraj ves čas enako, zdravil ne jemlje nobenih. Ali tvoja babica živi sama ali vi skrbite zanjo? Če ji hočeš pomagati - jaz bi rekla, da se druži z njo, prisluhni njenim spominom (čeprav večkrat pripoveduje eno in isto), ne kritiziraj jo zaradi njene pozabljivosti in drugih nerodnosti, daj ji občutek, da jo imaš rada . . . In pri sebi razčisti, da kaj drugega pravzaprav ne moreš storiti, ker gre bolezen svojo pot.
Pozdrav, Cvetka.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
babek
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 31. avgust 2009 ura: 17:18 » |
|
njen partner živi z njo...popoldan pa se menjama, ker gre delat.. stara je62..učasih se zaveda da preveč stvari pozabi...samo ne razumem ,zakaj mi zdravnik piha na dušo pa mi govori da je lahko boljša...use sem si že prebrala, pa nikjer ne piše, da se stanje lahko popravi..zato tu rada tudi uprašam za nasvrt, kako se obnašati, odreagirati, inp.hvala usem za nasvete, v veliko pomoč so mi, vrjemite.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
cvetka
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 61
|
 |
« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 31. avgust 2009 ura: 19:17 » |
|
Živjo! Jaz sem nekajkrat, ko mi je bilo hudo, ali pa sem potrebovala kakšno informacijo, poklicala na svetovalni telefon društva Spominčica: http://www.ljudmila.org/~zzppd/LP, Cvetka
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|