vila
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 26
|
 |
« dne:: sobota, 22. avgust 2009 ura: 21:17 » |
|
Zdravo vsem!
Sem nova na forumu in mi pisanje ne gre prav od rok...
Rada bi poklepetala z nekom, ki doživlja obsesivno-kompulzivno motnjo. Kakšni so mozni načini zdravljenja? Ali brez tablet ne gre? Prav tako me zanima, če mi lahko kdo svetuje dobrega psihiatra, ki se s tem ukvarja v okolici Maribora.
Hvala.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sobota, 22. avgust 2009 ura: 22:09 » |
|
Hey, dobrodošla na forumu  . Tukaj ns je kr dost OKMjevcev, tko da si na pravem kraju. To če rabiš tablete je čisto odvisno, eni jih rabijo eni spet ne, mislim, da se da tudi brez če motnja ni prehuda. Če pa je OKM zelo močen, potem ti tablete lahko naredijo veliko razliko. Kakšno obliko OKMja pa imaš? Jes mam vsiljive misli, ki pa so nasilne narave, pa tud kkšne druge vsebine mam. Ampak se da to kr fajn zrihtat. Glede psihiatra ti ne morem svetovati, saj jih v Mariboru ne poznam, drugače pa za OKM najbolj pomaga kognitivno vedenjska terapija. No uglavnem, da se to premagat, ni pa lahko. Drži se, pa še kej piši, pa vprašaj kar te zanima  .
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #2 dne:: nedelja, 23. avgust 2009 ura: 13:29 » |
|
oj...
Hvala za nasvet. Ja, jaz mislim, da brez tablet ne bo vec slo. Strahovi so vsak dan vecji in bolj se jim upiram, tezje je. Zivljenje sploh ne tece vec normalno (najtezje je zvecer)...
Kaksne tablete pa so najbolj priporocjive? Kaksni so stranski ucinki?
Hvala se enkrat.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #3 dne:: nedelja, 23. avgust 2009 ura: 14:06 » |
|
Oj  Za OKM se uporabljajo antidepresivi tipa SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors), tosepravi novejši antidepresivi. Priporočam ti, da si najdeš kkšnega psihiatra-terapevta, ki ti bo napisal tablete in ti višal dozo. Žal sam ne morem nobenega priporočit v okolici MB. Svetujem ti res, da se čimbolj zamotiš in da se ne posvečaš OKMju. Vem da je res zelo težko, ampak s časoma postane veliko lažje. A gre pri tebi za vsiljive misli ali kej druzga? Lažje bi ti svetoval, če bi napisala v kakšni obliki se pri tebi OKM pojavlja.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #4 dne:: nedelja, 23. avgust 2009 ura: 19:44 » |
|
Ves cas so prisotni strahovi, da se mi bo kaj zgodilo, da bom naredila nekaj narobe,... Potem pa so tu rituali, da se mi to ne bi zgodilo - in to je prav tisto, kar mi onemogoca normalen potek zivljenja... Skratka, vrtim se v zacaranem krogu in si ne znam pomagati. Tesnoba pa je vsak dan vecja in vecja. Sem ze obupala nad vsem... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #5 dne:: nedelja, 23. avgust 2009 ura: 22:12 » |
|
Ne obupavaj  . Če bi mene vidla v kakšnem dreku sm bil in kolk sm zdej bolš, bi rekla da je to čudež hehe. Jes mislm, da že ko boš začela jemati zdravila, ti bo že velik bolš. Glede teh strahov je tako, bolj se jim posvečaš, močnejši ratujejo. Najbolje je, da jih ignoriraš in se posvečaš drugim stvarem. Gotovo globoko v sebi veš, da je nesmiselno se z nekimi nerealnimi strahovi se ukvarjat, čeprav je tesnoba prisotna, jih pač zignoriraš. In pol čez čas tud tesnoba mine.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #6 dne:: ponedeljek, 24. avgust 2009 ura: 13:56 » |
|
Ej, ko bi lahko strahove ignorirala. To ni tako lahko...
Katera zdravila pa ti ješ? Veš kaj o Paroksatu? Kakšni so stranski učinki?
Lp
P.S. Je še tukaj kdo, ki mi lahko kaj svetuje... res prosim...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 24. avgust 2009 ura: 14:07 » |
|
Hey, sej lih to je fora, da kljub temu, da je grozno težko, jih ignoriraš, ker potem rata lažje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 24. avgust 2009 ura: 14:55 » |
|
Kako jih ignoriraš?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 24. avgust 2009 ura: 15:31 » |
|
Jes sm si ful v najhujših časih pomagal s križankami. Misli so pač bile, ampak jes sm se osredotočal na križanke in to mi je ful pomagal. Pa sm meu res grozne misli in ful sm se jih bal. Ampak s pomočjo tablet in temu, da se nisem zmenil zanje sm jih več ali manj premagal. Pač pustiš te strahove da so tam, ampak se ukvarjaš s čim drugim. Ker strah se hrani s tvojo pozornostjo, več mu jo posvečaš, bolj bo močan. Te pa res zastopim kako zelo težko je, vrjemi mi vem, sam se borim z OKMjem že 3 leta. Od tega sm bil 2krat v bolnici (Begunje). Ampak se splača trudit in ne obupat, ker zmaga je res sladka, pa čeprav dolgo traja da prideš do nje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 24. avgust 2009 ura: 15:42 » |
|
Kater tablete pa ješ? Pri Paroxatu se baje zrediš, tega pa nočem...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #11 dne:: ponedeljek, 24. avgust 2009 ura: 15:44 » |
|
Jem Zoloft in sicer najvišjo dozo 200Mg na dan. Je pa res da sm se zredil, tudi mene to ful mori. Ampak zredil sm se pomoje zarad antipsihotika Torendo, ki ga jemljem v majhnih dozah za tesnobo. Priporočam ti da si ogledaš ta video, od strokovnjaka za OKM dr. Jeffreya Schwartza. Ta tehnika ki jo on tu opisuje je meni še najbolj pomagala. http://www.ocduk.org/video/FourSteps/index.htm
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #12 dne:: torek, 25. avgust 2009 ura: 07:52 » |
|
Onix, hvala. Res si super!
Se tisti, ki imate OKM kaj dobivate tudi v živo? Meni bi najverjetneje pogovor v živo res prav prišel...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #13 dne:: torek, 25. avgust 2009 ura: 08:04 » |
|
Ja enkrat smo se dobili, pa se bomo zdej pomoje spet kmal, tako da si vabljena, ti sporočim na osebno sporočilo, ko se bomo kej zmenili  .
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #14 dne:: torek, 25. avgust 2009 ura: 08:14 » |
|
Aja a si pogledala video? A si ga kej zastopila? Čene ti jes lahko napišem bistvene stvari teh korakov, ker res pomaga, samo vadit moraš.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
OLJA
|
 |
« Odgovori #15 dne:: torek, 25. avgust 2009 ura: 11:28 » |
|
Dobrodošla na Forumu. Tu se lahko izpišeš nihče te ne bo nič oobsojal, le pomoč dobiš. Čim več piši in izlij bolečino iz sebe. Tu dobiš samo dobre nasvete. Vsi smo velikokrat na dnu, a se vedno in vedno pobiramo. Na koncu pa nam uspe. Boš videla tudi ti se boš pobrala. Srečno !
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
OLJA
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #16 dne:: torek, 25. avgust 2009 ura: 13:39 » |
|
Olja, res hvala za spodbudne besede. Res mi je težko in pogovori mi ful pomagajo...
Onix, res bi bilo super, ce mi napises glavne korake. Glede srecanja pa se že veselim. Res upam, da bo kmalu...
Hvala vsem...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix
|
 |
« Odgovori #17 dne:: torek, 25. avgust 2009 ura: 13:55 » |
|
Pomoje je še najbolje da si tole prebereš. http://www.ocduk.org/2/foursteps.htmspodej klikni na step 1 in pol spet na step 2 in tako naprej  .
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
vila
Novinec / novinka
Odsotni
|
 |
« Odgovori #18 dne:: torek, 25. avgust 2009 ura: 20:47 » |
|
Ej, spet imam grozne strahove... Večer se bliža in to je to...  Res upam, da se kmalu srečamo, ker pogovor pomaga (vsaj meni).
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Onix