FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte.
Ali ste pozabili aktivirati vaš račun?
torek, 09. junij 2026 ura: 20:26

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Kaj se dogaja z ženo?  (Prebrano 2246 krat)
e-Levček
gost
« dne:: ponedeljek, 01. junij 2009 ura: 15:22 »

Pozdravljeni vsi skupaj

Sem nov na tem forumu. Nekaj sem že prebiral po spletni strani in po forumu. Na to pa me je napeljalo dogajanje z ženo, ki počasi dobiva nekakšen vzorec in je precej nevzdržno. Strah me je da je mogoče z njo kaj narobe, zato bi rad delil mojo izkušnjo z vami in prisluhnil vsakršnemu nasvetu oz. besedi Vas ki ste tukaj.
Malo predzgodbe: žena ni slovenka, prihaja iz tujine, spoznala sva se pre približno tremi leti, poročena pa sva skoraj že dve leti. V Sloveniji je torej daleč od svoje družine (včasih je zaradi tega presrečna saj se je z mamo precej kregala; včasih ko je v depresiji ali ko je bolana pa samo mamo hoče), imava 8 mesecev staro hčerkico in je trenutno v porodniški. V Sloveniji sicer še ni delala, ker se je še učila jezika.
Ne vem kako naj opišem kaj se dogaja, ker tudi sam velikokrat sploh ne razumem. Večino časa smo zelo srečni, včasih pa žena pade v depresijo in mi govori takšne stvari da mi kar srce para. Jaz sem človek, ki vse preveč verjamem in sem zato potem zelo razočaran indobim občutek kot da me sploh ne mara. To se dogaja, bi rekel enkrat na dva do tri mesece sigurno. Včasih v blažji obliki, enkrat pa je bilo že tako hudo da je govorila o ločitvi in da bo odpeljala hčerko v svojo državo in da bo tam boljše živela z svojo mamo. Naj povem da je doma iz države vzhodnjega bloka, kjer razmere niso preveč rožnate.
Takšni izpadi so bili že preden sva imela hčerko in nisva bila tako obremenjena kot sedaj. Lahko je naprimer kar iz lepega me obtožila da jo varam ali pa da nečesa nisem zrihtal kot bi moralo biti in da je sploh nimam rad, in da me zapušča - in te stvari mi je pošiljala kar na sms, kjer še odgovoriti nisem mogel in sem bil v šoku in v joku.
Jaz ne vem zakaj se to dogaja... Ko je v takšnem stanju lahko naredim karkoli in me bo nazmerjala. Če ji prinesem rožice ali pa če skuham kosilo.. vedno bo našla nek razlog inme zabila dol.. in da je sploh ne razumem če tega ne čutim kot ona. Potem konec dneva ali naslednji dan pa se mi zjoče in začne opravičevati za izrečene besede in da ničesar od tega ni mislila resno in da se ne zna kontrolirati v takšnih situacijah. Mi pove da me ima najbolj rada na svetu, da brez mene ne more žveti in se mi zahvaljuje da jo razumem in da sem še vedno z njo.
Jaz sem zato te izpade začel jemati manj osebno ker mi je rekla da jaz sem pač tisti ki je takrat pred njo in se nad mano znese. Me pa to seveda vseeno zelo boli, kajti jaz ljubljeni osebi nikoli ne bi mogel izrekati podobnih besed in potem se mi zdi da če jaz tega ne bi mogel, da potem me mogoče ne ljubi.
Kot rečeno, sedaj jemljem ne tako osebno in samo kimam in poskušam ostati miren in na nič ne reagiram in čakam da se stanje umiri. Me pa vse skupaj skrbi, da se ne bi stopnjevalo. In skrbi me tudi za hčerko da se ne bi kdaj besedno potem nad njo znašala.
Kako pomagati, kaj storiti? Ne vem več.. prosim za nasvete.  Sad

HVALA

Levček
Prijavljen
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 7.889

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #1 dne:: ponedeljek, 01. junij 2009 ura: 15:28 »

Levček morda skupaj poiščita kako družinsko psihoterpijo.
V kolikor bo terapevt presodil, da ima tvoja žena kako obliko depresije ji bo predlagal individualne ure.

Zanjo je zagotovo bilo stresno priti v novo okolje, drugio kulturo.
Prav tako je prihod otroka spremenil življenje, naloge, odgovornosti...
Včasih smo temu težko kos, sploh če osebnostno nismo zreli, pripravljeni na vse to.

Sodobno življenje je en sam velik tempo, pričakovanja...
In so depresivno-anksiozne motnje v porastu v celotni družbi.

Resnično ti priporočam obisk psihoterapevta...da skupaj predelate,
se pogovarjate o sebi, vzorcih svojih, pričakovanjih, željah,
o svoji osebni rasti, partnerstvu..o tem kakšno breme otroštva ona nosi v sebi...
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
voila
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 152

« Odgovori #2 dne:: torek, 02. junij 2009 ura: 08:34 »

Hej, a ima ona tukaj kako družbo, kako prijateljico? Ker biti samo doma in skrbeti za malčico - pri tem
ti res lahko poka film. Razmisli.
Oliva
Prijavljen
ton
gost
« Odgovori #3 dne:: torek, 02. junij 2009 ura: 08:52 »

Levček: za depresijo so tale nihanja nekoliko hitra - daj, naj se pomeni z zdravnikom.
Morda je bila že doma vajena na tak način, z nekim izzivanjem, pridobiti pozornost (in se ji je zdelo, da je sicer nihče ne bi jemal resno, ne maral) - in to počne tudi zdaj. Ja, materinstvo je zapletena zadeva, posebej takole, brez korenin in družbe, mora biti osamljenost še hujša.
Ne vem: da jo imaš rad, se mi zdi iz tvojega pisanja samoumevno, zato se ne zatekaj v neko beleženje vzorcev (ah, saj bo zvečer spet vse v redu), pač pa skušaj ženi pomagati. Skupaj se naučita, kaj in kako narediti, da bodo ostre dogodivščine manj ostre, da se bosta iz njih česa naučila in bo naslednjič manj stresno...
Srečno vsem trem in piši, kako vam gre.
Prijavljen
e-Levček
gost
« Odgovori #4 dne:: sreda, 03. junij 2009 ura: 13:48 »

Hvala za vaša razmišljanja. Veliko od tega sem tudi že jaz razmišljal ja..

Aslan: prehod v novo okolje, kulturo, novo življenje pravzaprav in še otrok sedaj - to je seveda vse skupaj zelo stresno. Nekdo prenaša lažje nekdo pa se težje spopada z vsem skupaj. O kakšnem psihoterapevtu zato še ne razmišljam in ženi tega ne mislim predlagati. Najbolj zaupa meni in s tem mislim da bi jo preveč šokiral in mi ne bi več tako zaupala.

Oliva: ja to je res, nažalost tukaj še nima nobene družbe.. ker službe še tu ni imela, ni imela priložnosti spoznati kakšnih prijateljic pa tudi slovensko še ni govorila prej.. Ima nekaj prijateljic iste nacionalnosti, ki živijo tukaj v Sloveniji (ampak na v našem kraju), s katerimi v svojem jeziku komunicira preko interneta. In nekajkrat smo se srečali.. so namreč z drugih koncev Slovenije.
Med slovenkami pa nekako še nima prijateljic.. ampak kot rečeno, tudi še ni bilo priložnosti spoznavati.. in tudi ni tako odprt karakter ki bi takoj se zaupala nekomu.
Vem, to je velik problem.. vedno je dobro imeti še koga za pogovor...  upam da ko bo šla v službo po porodniški (če jo bo našla) da se bo na tem področju tudi kaj spremenilo.

Ton: hvala za tole razmišljanje.. namreč sedaj ko pomislim se spomnim, da  je verjetno doma tudi s kreganjem pri mami iskala pozornost. Ima namreč še mlajšo sestro, in sama mi je priznala da ko je bila majhna da je bila ZELO ljubosumna. Sedaj se z sestro sicer odlično razumeta.. in si vse zaupata. Pa še to: z prejšnjim fantom s katerim je bila pred mano, sta se menda vsak teden kregala na smrt.. kajti on je izgleda na vse resno odreagiral. Odkar je z mano je rekla da je končno umirjena in da si je vedno želela takšnega mirnega odnosa.
Vzorcev si nisem beležil, le vsakič ko razmišljam kaj sem ji tako hudega naredil, da si zaslužim takšne krute besede, da me srček zaboli, poskušam dognati kaj povzroči takšno jezo na vse okrog nje. Pri sebi vem, da nikoli in nikdar ne bi mogel nikomur kaj tako grdega rečti.. kaj šele ljubljeni osebi.. pa ne glede na to kako je meni hudo. Ampak sedaj začenjam razumeti, je to zelo občutljiva tema in vsakdo reagira drugače.. nekdo predela v sebi in zadrži.. nekdo pa izbruhne na ljudi v bližini.

Jaz jo imam najbolj rad na vsem svetu in ji bom vedno stal ob strani in se bom naučil sprejeti in ne odreagirati na izrečene besede preveč burno, kajti moram vedeti v sebi da tega ni resno mislila.
Prijavljen
Atropina
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 42

« Odgovori #5 dne:: sreda, 03. junij 2009 ura: 18:25 »

ženo povsem razumem. Slovenci znamo biti take pi** do prišlekov, tujcev, celo do svojih rojakov. Jaz se s tem srečujem na vsakem koraku pa se nisem daleč preselila. Ne pripelje te nikamor drugam kot v depresijo, izolacijo, vsakdan brez perspektive, upanja, razočaranja in strah pred ljudmi se še bolj in bolj poglobi. Samozavest pade.

jaz bi se strinjala definitivno, da nič ne bo pomagalo bolj kot psihoterapvet. Ali jo bo to preplašilo še bolj in šokiralo pa je zelo odvisno kako ji boš ti to predstavil. Če je že tebe to prestrašilo in šokiralo, bo tako tudi začutila, da se ima tega gotovo za bati - ker tebi tudi najbolj zaupa, kako tu sploh kaj je, ker "edino" ti tu poznaš kakšne stvari so. Odgovornost s tem na tebi je velika. Menim da za partnerja celo prevelika. Dober psihoterapevt bo njo dvignil v drugo osebo, kar je nujno da naredita čim prej oz takoj - sploh ker so prva leta otroka tudi zanj izjemno pomembna in ravno zdaj mora biti mamica sestavljena in psihično stabilna, samozavestna itd. Nova naloga starševstva je izjemno velika naloga. Če ne bosta starša močna in zaupala sama vase, kako naj vzgojita močnega in samozavestnega - srečnega otroka. Če te že ne spodbuja ženino stanje, da bi ji predlagal in šel z njo kupaj na terapijo, pa naj bo motiv vsaj otrok in njegova prihodnost.

To da rečeš upam, da se bo to spremenilo po prodniški, da bo začela govorit, se intergrirat, da bo iz neba padla služba in dobre prijateljice... ajejejej... to je utopija. Se ne bo zgodilo. Ostalo bo enako - virtualno druženje izključno, govor samo v njenem materinem jeziku, nesamozavest in občutek odrinjenosti na rob družbe ter izključenosti od Slovencev se bo samo še poglobil. Depresija in ta fobija tudi. Se tega ne rešiš kar tako z "upam da bo bolje...". In kako bo lahko dobra mama?

Njena jeza (pri meni tudi agresivnost) izhaja iz nemoči in razočaranjem nad situacijo, ki zaradi družbe izgleda brezizhodna. In to da je taka ravno pred tabo je samo krik na pomoč. Želi ti pokazat da potrebuje pomoč! Ne nujno tvojo, ampak toliko opore in usmeritve da jo bo lahko sprejela in našla morda od nekoga, ki je za tako pomoč usposobljen. Torej terapevt. Zakaj sem rekla, da skupaj je pa smao zato, da ji  bo lažje. Ke rsama gotovo ne bo šla. Tebe potebuje, da jo naročiš, sam poveš kako je in potem o pospremiš. Tudi v ambulanto, to s ebosta s terapevtom sama dogovorila. Ko se bo sprostila in videla, da jo terapevt razume in s emu lahko odpre, ne bo več potrebovala tebe da si prisoten. Tako da nisem imela v mislih partnerske terapije, ampak bolj to da jo potrebuje ona, tebe pa kot spremljevalca z veliko podpore. Verjetno si ne moreta niti predstavljati kako neverjetno pozitiven učinek na vse nivoje življenja ima lahko že samo prvi obisk.

Ona potebuje občutek samostojnosti in sprejetosti v novem okolju. Če ne je to kot da bi bil nesvoboden. Nemočen. Jezen si na vse. Na Slovenijo, Slovence, na vse ki imajo službe, se znajdejo, so srečni itd.
Ljubosumje pa vedno izhaja iz notranjega občutka nemoči in nezaupanja vase.

Vodi jo, spoznaj jo magari s svojimi slovenskimi kolegi. Sploh zdaj ko je mlada mamica se bo treba družiti z ostalimi mamicami, igrišče, sprehodi z vozičkom itd. Ne moreš biti doma... In predvsme spodbujaj jo in ji pomagaj da se nauči jezika!! Nujno. To je prvi korak h integraciji. Naj gre v tečaj. Kako in kje pa ji pomagaj ti najt inf.

Z vsebuno čustvenih izpadov in izrečenih besed pa se ne ubadaj. Najverjetneje jih še sama pozabi isti moment ko je prepir mimo. Poglej kaj govori med vrsticami. Poskušaj razbrat kaj so njene prave stiske in strahovi. Nekaj sem ti jih že izpostavila... In če jo imaš rad ji pomagaj tako, da se bo postavila na noge in srečno zaživela v Sloveniji. Nikar pa ne sreglej vsega tega z mislimi "ah saj ni tako hudo in upam, da bo samo od sebe že nekako bolje". Če boš pustil da tako ostane ne bo nič bolje, sčasoma pa bo trepel še otrok. Ki ne bo razumel, da ni on kriv da je mamica taka. Zdaj še ne... Ampak prav kmalu pa lahko vso to gnev in razočaranje obrne na svojega otročička. Poznam iz svoje okolice en tak primer. In otrok takšne besede v jezi izrečene vzame smrtno resno. Lahko postane zanj to taka travma, da jo bo reševal šele ko bo odrasel. To pa se da preprečiti - tu in zdaj! In to Lev je tvoja naloga - tvoja družina!! Postavi se zanjo!

Držim pesti za vse 3 in ne zakrivaj si oči pred problemi.
Prijavljen
elli
gost
« Odgovori #6 dne:: sreda, 01. julij 2009 ura: 15:25 »

jaz sem bila tudi v fazi zanikanja in danes sem hvalezna najblizjim ker so mi priporocili psihiatra,zakazi termin in jo odpelji,menda ne bo cepetala z nogami,ce gre za njeno in vajino skupno dobro.Ne bo pojenjalo samo od sebe,verjemi mi,le se stopnjevalo se bo. ne oki
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar