arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 82
|
 |
« dne:: četrtek, 25. junij 2009 ura: 08:22 » |
|
Pozdravček vsem....
Morda ima ali je imel že kakšne izkušnje?
Da opišem kaj se dogaja z mano. Že kakšen mesec dni imam moten spanec oziroma spim 3-4 ure na noč, zvečer zelo težko zaspim (čeprav sem na smrt zmatran), po eni uri se že prebudim, potem se ponavlaja celo noč isto, oziroma od četrte ure zjutraj ne morem več spat. Biu pri psihiatrinji, mi je predpisala Cipralex 10mg, eno zjutraj. Sedaj je minilo že štiri tedne, pa ne čutim ne vem kakšne spremembe, oziroma prejšni teden je bil spanec boljši, spal približno 5-6 ur na noč, sedaj pa se je vse ponovilo, enako kot pred antidepresivi. Zdravnica mi je postavila diagnozo Generalizirana anksiozna motnja.
A je možno da je vzrok motenega spanja depresija, ali bom sploh še kdaj normalno spal?
In kaj se potem dogaja, ker ne morm spat postanem nervozen (živčen), že vnaprej se bojim novih neprespanih noči, ne vem kaj naj še storim? Tako da sem čez dan zaskrbljen brezvoljen in utrujen....
Zdravnica mi je rekla da naj bi AD začeli delovati tam nekje v štirih tednih, zdej me pa še to skrbi, ker jih že toliko časa jemljem pa ne čutim kakšne spremembe, ali je sploh kaka pomoč za mene...., al bo to trajalo kar v nedogled?
Kje bi lahko našel kakšen forum kjer imajo Generalizirano aksiozno motnjo tko kot jst?
Sprašujem se če se bo moje počutje sploh še kdaj izboljšalo...?
Že vnaprej hvala za vašo pomoč, v teh časih mi ogromno pomeni...
Lp., Arvidas
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: četrtek, 25. junij 2009 ura: 08:30 od arvidas »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
|
morskival
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 151
|
 |
« Odgovori #2 dne:: četrtek, 25. junij 2009 ura: 10:00 » |
|
Helow! ja itak,da si na pravi strani  Meni je ad prijel šele po 6 tednih. Seveda pa najbrž veš, da ti samo ad ne bodo pomagali.  Moral boš narediti kaj sam. Ne samo čakat. Naprimer, meni pomaga, če grem ven v naravo, če se sprehajam, če je možno po sončku.... Skratka ukvarjam se - seveda, kolikor imam volje sama s tistimi stvarmi,ki me veselijo  Ne planiram več stvari na dolgi rok, ampak vse sproti  Se trudim, da se ne obremenjujem s stvarmi, ki se me ne tičejo, pa ravno tako vse zlaufa, brezskrbi  Poročaj, kako ti gre 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #3 dne:: četrtek, 25. junij 2009 ura: 10:07 » |
|
Hvala za dobrodošlico...
V tem stanju mi ogoromno pomeni vaša mnenja izkušnje...
Zaskrbljen sem predvsem zaradi mojega nespanja, ne vem ali je to normalno ali se samo to meni dogaja?
Ste imeli tudi vi probleme neprespanih noči, in koliko časa je trajalo...?
Trenutno doživljam strah kako bom preživel novo noč, kako naj si pomagam...?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
alexx
|
 |
« Odgovori #4 dne:: četrtek, 25. junij 2009 ura: 10:29 » |
|
Stranski učinki niso pri vseh enaki, ampak nespečnost je kar značilna pri Cipralexu v prvih mesecih (u). Si morda dobil kako pomirjevalo...za kak dan ko je prehudo. Pa čim več ven pojdi. Držim pesti. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
alexx
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #5 dne:: četrtek, 25. junij 2009 ura: 10:39 » |
|
Od psihiatrinje sem dobil samo Cipralex. Še preden sem obiskal psihiatrinjo, mi je osebni zdravnik predpisal Lexaurin 1,5mg, to naj bi bilo za pomiritev. Samo ne vem če jih lahko zaužijem poleg Cipralexa?
Ampak z spancem sem imel probleme še predno sem prišel do psihiatrinje, temu je biu vzrok obiska, ter občasno strah pred kako hujšo boleznijo, amapak to me je minilo.
Mislim da za moj spanec ni problem v Cipralexu ( da bi bili to stranski učinki), ker se mi je to že prej dogajalo?
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: četrtek, 25. junij 2009 ura: 11:36 od arvidas »
|
Prijavljen
|
|
|
|
morskival
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 151
|
 |
« Odgovori #6 dne:: petek, 26. junij 2009 ura: 07:48 » |
|
Ja, nespečnost je značilna. in ko se bliža večer in razmišljaš, kako spet ne boš spal..... to si kar v začaranem krogu.  Saj bo, čez dan nič ležat, kaj šele spat - potem pa počasi bo  Mogoče kaka tableta - hmelj- pred spanjem -pa bo. NE zgubit volje - obljubim, da bo prišlo tudi spanje 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #7 dne:: petek, 26. junij 2009 ura: 17:05 » |
|
Hvala vsem za vzpodbune besede, ste zelo prijazni...
Ali je imel še kdo izkušnje z GA in da ni mogu spat, ali sem edini ki se mu to dogaja?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Lost
|
 |
« Odgovori #8 dne:: petek, 26. junij 2009 ura: 17:20 » |
|
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #9 dne:: petek, 26. junij 2009 ura: 17:53 » |
|
Hvala, Lost... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Mimoza
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 41
|
 |
« Odgovori #10 dne:: petek, 26. junij 2009 ura: 20:55 » |
|
Jaz nisem spala nič 5 tednov. Potem sem bila 14 dni na bolniški, in ko mi ni bilo treba it v službo sem po parih dneh lepo spala. Samo prva dva dni sem vzela uspavalno tableto. Kasneje sem še kakšno noč malce prebedela, sedaj pa spim zelo lepo.
Pomaga če grem na sprehod, v hribe, laufat, pa če ne razmišljam non stop Kaj bo, kaj bo.. jao. Sprosti se, pa bo vse lažje.
Srečno.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #11 dne:: petek, 26. junij 2009 ura: 21:23 » |
|
Hvala Mimoza, se bom poskušal držati tvojih načel?  Koliko časa si pa spala na noč v teh tvojih kritičnih petih tednih?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #12 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 07:42 » |
|
Evo dons ponoč spal 4.ure neprekinjeno, ob štirih se zbudu tko kot vedno kot da bi imel budilko naštimano, ne vem kako mi rata da se vedno prebudim ob četrti uri, potem pa ni več šans da bi še mal zaspau.... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Lost
|
 |
« Odgovori #13 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 09:33 » |
|
Pri nasih tezavah je potrebno nase pocutje opazovati po tednih in mesecih, tam so vidne spremembe. TRENUTNO se leto navaja na vnos Cipralexa in ko bodo ADji prijeli potem se bo tudi pocutje spremenil. Tudi sam poznam zbujanja ob tocno dolocenih urah in JEZA. Samo minilo je in pri tem ni jeza nic pomagala, samo povecevala je dvome in strahove ali bo kdaj bolje. BO, samo ko ADji primejo je to sele zacetek, ker potem se z psihoterijo naucimo da bomo lahko tezave premagovali brez ADjev. Sam to vidim da pri vsakem zmansanju ADjev na nizjo dozo so se vsi simptomi spet pojavili in ojacali. Samo z izskunjami in psihoterapijo je mojih izpsotavljanj sedaj 100% vec kot pred 2 leti, ADje pa sem zmansal ze na 25%.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #14 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 09:43 » |
|
Hvala za Lost za vzpodbudne besede.
Upam da bo Cipralex končno začeu delovat, kajti sedaj je že skoraj PETI TEDEN odkar jih jemljem...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #15 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 10:26 » |
|
Koliko časa je vam preteklo da je antidepresiv začeu delovat, nekateri pravijo da lahko šele po osmih tednih....? Kakšne so pa vaše izkušnje?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Mimoza
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #16 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 10:32 » |
|
Hvala Mimoza, se bom poskušal držati tvojih načel?  Koliko časa si pa spala na noč v teh tvojih kritičnih petih tednih? Spala nisem skoraj nič, oz. vsaj občutek je bil tak. Do 3,4h sem bluzila, potem sem pa nekako medlo zadremala do ene 5h, 6h, ko je bilo treba ustat in iti v službo. Takrat bi pa spalaaaaa, sam sem mogla it delat. Evo, danes sem ustala malo prej. Okoli 10h dopoldan. Šla sem spat okoli 11h zvečer. To je pa skoraj že kontra! To nespanje se bo čez čas umirilo. Obljubim.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #17 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 10:37 » |
|
Uhhh..... hvala Mimoza, me kar pomiri, ker vidim da nisem edini z motnjem spanca... Verjetno zdaj za tabo prihaja, očitno boš vse za nazaj nadoknadila...? 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Mimoza
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #18 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 10:37 » |
|
Koliko časa je vam preteklo da je antidepresiv začeu delovat, nekateri pravijo da lahko šele po osmih tednih....? Kakšne so pa vaše izkušnje?
Jaz danes začnem z dvema celima tabletama Cipramila 20mg. Se pravi začenja se 7 teden jemanja AD. V bistvu kakšnih hudih sprememb ne čutim, razen nekaj ne preveč hudih stranskih učinkov. Ok, no, mogoče sem manj tesnobna, pa nimam več požrešnih napadov, malce sem celo shujšala. Zdaj ko bom na končni dozi zdravil, bodo spremembe mogoče bolj očitne. Je pa rekel gospod psihiater, da zravila različno učinkujejo. Pri ljudeh, kjer so res tesnobe, panični napadi itd. možganskega izvora, antidepresvi delujejo ful dobro, so spremembe hitro očitne in počutje na višku. Kjer so pa tesnobe itd. psihičnega izvora, pa dajo AD samo podporo, pa ni tako očitne spremembe.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
arvidas
Aktiven član/ica

Odsotni
|
 |
« Odgovori #19 dne:: sobota, 27. junij 2009 ura: 13:33 » |
|
Potem gre verjetno pri meni za psiho, vsaj predvidevam....
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|