ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.138
|
 |
« dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 10:44 » |
|
V premislek ponujam naslednje tuhtanje. Ker me je zadnje čase spet zaskrbelo, da bo kakšnega od odličnih sogovornikov iz tega ali drugega vzroka 'vzela tema', sem sklenil, da vas prašam za mnenje. Poglejte, večina motenj, ki jih imamo, ima med lastnostmi tudi povečano vznemirjenost, celo agresivnost (za tesnobo si tega ne upam trditi, pri depresiji - vsaj moški - je to en značilnih dejavnikov, pri bipolarni motnji, borderlinu pa tudi), zato bi se mi zdelo, da je na enem takem forumu lahko tolerančni prag vsaj za stopinjo višji kot v kruti resničnosti. Konec koncev je smisel terapije, da vznemirjenega človeka skuša nekako pripeljati v stanje, da bo mirno in pretehtano videl situacijo. Če se tudi takole naučimo nekoga 'skulirati' (ali pa morda zgolj spoštovati njegovo mnenje, četudi je povsem drugačno od našega), vam zagotavljam, da nam bo to še kako prav prišlo tudi v resničnem svetu. Ne zavzemam se na tem mestu za nikogar osebno (razen seveda zase), samo za premislek prosim.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Anuška, javi se! In kje neki kolovrati Scorpion?
|
|
|
|
koklja
|
 |
« Odgovori #1 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 10:54 » |
|
Ton,
mislim da je očitno, da je naš prag zelo visok, glede na to, da si še vedno prisoten.....ob vseh tvojih gnilih jajcih, ki so bili vrženi na nas....na forum in izven njega.....
Vem, da sem sprožila ponovni napad, a mislim, da lahko tudi jaz javno povem, kaj mislim....tako kot ti!
Koš je že pripravljen....pa začnimo...
K
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Prispevki: 972
|
 |
« Odgovori #2 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 11:01 » |
|
zato bi se mi zdelo, da je na enem takem forumu lahko tolerančni prag vsaj za stopinjo višji kot v kruti resničnosti Saj je. Za lepo število stopinj višji. Da bi bil tolerančni prag v zunanjem vesolju, pa bi v praksi pomenilo zelo bliskovit razpad foruma. Zakaj? Ker se 'povečana vznemirjenost, celo agresivnost' kaže v odnosu agresivnih uporabnikov do ostalih uporabnikov foruma. Nobeno psihično stanje ne opravičuje agresivnosti do ostalih sodelujočih. Ne gre za to, ga ne bi mogli razumeti - gre preprosto za to, da se agresivnosti ne sme tolerirati na račun drugih uporabnikov. Za sodelovanje na forumu je potrebna določena mera odgovornosti in empatije do drugih - in najbolj narobe je, kadar se forum uporablja za kompenzacijo lastnih frustracij.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
|
|
|
|
matheu__
gost
|
 |
« Odgovori #3 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 11:45 » |
|
Se pravi; bipolarc je lohk kreten? In to mu bo v RL ful pomagalo?  Rehab ne pomeni, da se "vznemirjenemu" pusti, da dela kar hoče, ampak glih to, da se ga vrže v ravno take razmere kot so v življenju nasploh. Prilagajanje okolice na posameznika je bedarija. Pa je lohk ta vznemirjen v božjo mater zarad mene.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
amadeus
Druge motnje
Veteran
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 847
Izaija 2 : 2 - 4
|
 |
« Odgovori #4 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 11:47 » |
|
Nobeno psihično stanje ne opravičuje agresivnosti do ostalih sodelujočih........ - in najbolj narobe je, kadar se forum uporablja za kompenzacijo lastnih frustracij.
Včasih je težko razmejiti vztrajno zagovarjanje svojega mnenja od agresivnosti - oziroma, nekateri vzamejo vse preveč osebno; tako je vsaj moje videnje. Direktni napadi in žaljenja pa so odraz osebne zrelosti, kulture in inteligence; kar se po mojem ne bi smelo skrivati za krinko psihične motnje. Kompenzacija lastnih frustracij pa je na forumu očitna; a dokler ne gre za zdravljenje kompleksa manjvrednosti na tuj račun, je seveda po mojem sprejemljiva. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
_______________________________________ ___ VSE v tem postu je izraz mojega osebnega mnenja, razen URL naslovov in citatov. Prosim verjemi mi, da nimam nič proti tebi, ko se večkrat ne strinjam s tabo
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
|
 |
« Odgovori #5 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 11:52 » |
|
Ja, saj to pravim (popravljam, če nisem bila dovolj eksplicitna): najbolj narobe je, kadar na forumu zdravimo lastne frustracije na račun in na plečih ostalih uporabnikov. Bolje? 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Odsotni
Spol: 
Prispevki: 4.533
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #6 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 12:30 » |
|
Nobeno psihično stanje ne opravičuje agresivnosti do ostalih sodelujočih. Ne gre za to, ga ne bi mogli razumeti - gre preprosto za to, da se agresivnosti ne sme tolerirati na račun drugih uporabnikov. Za sodelovanje na forumu je potrebna določena mera odgovornosti in empatije do drugih - in najbolj narobe je, kadar se forum uporablja za kompenzacijo lastnih frustracij.
Moje spoštovanje Trina! 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #7 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 12:36 » |
|
Ton, mislim da je očitno, da je naš prag zelo visok, glede na to, da si še vedno prisoten.....ob vseh tvojih gnilih jajcih, ki so bili vrženi na nas....na forum in izven njega..... Vem, da sem sprožila ponovni napad, a mislim, da lahko tudi jaz javno povem, kaj mislim....tako kot ti! Koš je že pripravljen....pa začnimo... K
Koklja, iskreno žal mi je, da me vidiš takega. Da, prav ti dam pri mnenju, da je že moja prisotnost na forumu dokaz za vaš visok tolerančni prag. A lahko nadaljujeva iz tega skupnega mnenja? To namreč obenem pomeni, da sem se v zadnjih letih (recimo od zadnjič, ko ste me izklopili) jaz sam bolje prilagodil na tolerančni prag foruma, ni tako? In če vzameva to za vsaj verjetno dejstvo - narediva še naslednji korak? Bi bila pripravljena razmisliti o tem, da ste se morda tudi ostali v teh letih malce prilagodili na mojo stopnjo izzivalnosti? Da ste torej tudi sami premaknili tolerančni prag malo višje?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
|
 |
« Odgovori #8 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 12:49 » |
|
Se greš majevtiko?  In si si pripisal zasluge za dvig tolerančnega praga! Glede na to, da sem bila takrat s tabo izklopljena tudi jaz (ker sva takrat pač bila taka silna prijatelja, da se mi je zdelo, da te moram zaščititi), bom tole komentirala. Ne, mislim, da se tolerančni prag nebojse.si ni prav nič dvignil in je že ves čas tak, kot je. Mislim, da si se ti prilagodil dejstvu, da bi brez foruma težko živel in se pač krotiš. Jaz sem, denimo, od tistega časa veliko bolje spoznala, kako in kaj je z nebojse, in kdo je na njem dejansko netoleranten. Nekoč si bil moderator, pa si se skregal z uredništvom - tako si mi razlagal sam; pa si se izključil in od takrat ves čas pljuvaš tako po društvu kot po forumu. Tako je bilo pred dvema letoma in točno tako je še danes.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #9 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 13:10 » |
|
Ojduš, res nisem želel pogovora v tej smeri. Lejte, nisem predlagal ne spremembe Pravil ne kake posebne usluge meni osebno, bo nekaterih iskricah sem pač želel delovati konstruktivno in obrniti razpravo k problemu in ne k ljudem.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Soncnica
|
 |
« Odgovori #10 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 13:16 » |
|
Moje mnenje: toleranca ne bi smela bit nič višja kot drugod. Če bom tolerirala nekoga ki je nasilen (pa psiha gor al dol), kaj bo naslednji korak? Vzorec iz virtualke bo prenesel v resnični svet. Si to želim? NE!
Lp, soncnica
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Rob
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 171
|
 |
« Odgovori #11 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 13:37 » |
|
... da vznemirjenega človeka skuša nekako pripeljati v stanje, da bo mirno in pretehtano videl situacijo. ...
Nekoga, ki je agresiven, vsiljiv in tudi nesramen (zares vas ne poznam tako dobro, da bi se to dotikalo kogarkoli določeno...), korakoma pripraviti do enakovrednega dialoga...in ne po petem, šestem postu sprostiti zavoro in zadevo spustiti na osebno dvorišče...sproti hladiti še dodatno ogrevanje s posameznih postov, ki so kar nekako *nujno* vrinjeni...težko, vendar mogoče. A znamo premisliti, preden pošljemo post? Znamo ugotoviti, kateri del provokacijskega besedila zadene *nas* kot *bitje* in kateri *nas* kot *mnenje*? Poskušamo biti objektivni in pogledati izziv, za katerega čutimo, da leti na nas izključno, na način - kaj, če je to namenjno nekomu, ki ga poznam/ne poznam...? Osebno reagirati - ne na prvo žogo, temveč kasneje - pa še to na OS, če je le smiselno? Že sam začetni del posta *Tolerančni...* kaže, kako prehitro smo osebni...in nitka do Vsebine se pretrga... ...ma ja, mejte se radi, saj ni težko...lep dan vsem 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
pikapolonica
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 20
|
 |
« Odgovori #12 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 13:46 » |
|
Ojduš, res nisem želel pogovora v tej smeri. Lejte, nisem predlagal ne spremembe Pravil ne kake posebne usluge meni osebno, bo nekaterih iskricah sem pač želel delovati konstruktivno in obrniti razpravo k problemu in ne k ljudem.
Ton, jst te razumem. Ampak ker je problem ustvarjen od ljudi, se temu ne da ravno izognit; vedno se bo našel kdo, ki bo reagiral tako ali drugače. Vsak pa v svojem ritmu gre naprej, kolikor pač lahko. Rehab ne pomeni, da se "vznemirjenemu" pusti, da dela kar hoče, ampak glih to, da se ga vrže v ravno take razmere kot so v življenju nasploh. Kar seveda ne izključuje tega, da svoj komentar povemo na čim bolj kulturen način, ker tak način zagotovo prej pripelje do konstruktivnih rešitev.. Citiraj iz: ton na danes ob 10:44 ... da vznemirjenega človeka skuša nekako pripeljati v stanje, da bo mirno in pretehtano videl situacijo. ...
Nekoga, ki je agresiven, vsiljiv in tudi nesramen (zares vas ne poznam tako dobro, da bi se to dotikalo kogarkoli določeno...), korakoma pripraviti do enakovrednega dialoga...in ne po petem, šestem postu sprostiti zavoro in zadevo spustiti na osebno dvorišče...sproti hladiti še dodatno ogrevanje s posameznih postov, ki so kar nekako *nujno* vrinjeni...težko, vendar mogoče.
A znamo premisliti, preden pošljemo post? Znamo ugotoviti, kateri del provokacijskega besedila zadene *nas* kot *bitje* in kateri *nas* kot *mnenje*?
Poskušamo biti objektivni in pogledati izziv, za katerega čutimo, da leti na nas izključno, na način - kaj, če je to namenjno nekomu, ki ga poznam/ne poznam...?
Osebno reagirati - ne na prvo žogo, temveč kasneje - pa še to na OS, če je le smiselno?
Že sam začetni del posta *Tolerančni...* kaže, kako prehitro smo osebni...in nitka do Vsebine se pretrga...
...ma ja, mejte se radi, saj ni težko...lep dan vsem Kiss

|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
|
 |
« Odgovori #13 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 14:12 » |
|
Res je, forum ustvarjamo vsi, ki smo na njem. In pri prepirih na forumu bije v oči, da zgago delamo forumski veterani (določneje: stare babe, tip B: petelini). Nisem še opazila, da bi na forumu delal kažin kdo, ki je v stiski in je prišel po pomoč - tisti, ki so v kaki akutni krizi, so daleč preveč zaposleni s svojimi bolečinami in težavami, da bi se imeli čas in voljo prepirati. Nasprotno, taka dogajanja jih kvečjemu prestrašijo. Čas in voljo do prepira imamo tisti, ki smo na forumu že dolgo in ga ne potrebujemo za to, da bi nam pomagal skozi kako akutno krizo, temveč zato, da na njem - kaj pa drugega - kompenziramo svoje frustracije, si hranimo ego in gradimo virtualno podobo ter se kažemo take, kot bi v resničnem življenju radi bili, pa nam vsem žal ne uspeva.
In še to: kaj konkretno pomeni razgretega nasilneža korakoma pripeljati do kulturnega dialoga? Najbrž ne tako, da mu bomo tolažeče prigivarjali, da ga razumemo, da vidimo, da je pod stresom, da je v stiski, da naj stisko rešuje drugače - in medtem nemočno opazovali, kako po vsaki izrečeni besedi prileti naslednji udarec po nedolžnem pasantu? Gotovo ne. Seveda mu bomo tolažeče prigovarjali itd - ampak potem, ko bomo najprej zagotovili, da preneha napadati ostale. Sicer bomo kmalu priča vsesplošnemu pretepu.
Gre preprosto za to, da bi morali vsi sodelujoči sodelovati z odgovornostjo, če že ne z empatijo. Žal pač ni tako - in forum ni tukaj nič drugačen od realnosti. Niti ne more biti, saj na njem sodelujemo taki, kot dejansko smo, in ne taki, kot bi radi bil.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
matheu__
gost
|
 |
« Odgovori #14 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 14:14 » |
|
Rehab ne pomeni, da se "vznemirjenemu" pusti, da dela kar hoče, ampak glih to, da se ga vrže v ravno take razmere kot so v življenju nasploh. Kar seveda ne izključuje tega, da svoj komentar povemo na čim bolj kulturen način, ker tak način zagotovo prej pripelje do konstruktivnih rešitev.. "Vznemirjen" se mora zavedat, da bo v primeru lomljenja škatel, dobil tud kak manj konstruktiven komentar. "Življenje nasploh" je raznovrstno in polno pasti  Socializacijski "go home & rethink your life" procesi ne zaobidejo (in tudi ne smejo) BP-jev, borderlajnerjev, depresivcev in ostalih. Ker to bi bla grda škodljiva potuha.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #15 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 14:30 » |
|
Oh, Matheu_, če tvojo teorijo zapeljeva samo še korakec naprej, in 'socializacijske procese' zamenjava z 'zdravila' - kam prideva?
Pikapolonica: hvala. Lej, meni se zdi, da včasih res pomaga, če problem abstrahiramo od konkretnih odnosov, si ga ogledamo, skušamo doumeti delovanje in ga potem seveda vtaknemo nazaj med odnose in ljudi - to sem bil mislil s tole ponesrečeno intervenco. Če bi bil vedel, da bosta samo pojma 'ton' in 'toleranca' sprožila takšnele zabave, bi, zagotavljam, ostal tiho.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
trina
Druge motnje
Veteran
Odsotni
|
 |
« Odgovori #16 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 14:35 » |
|
Da bi socializacijske procese izenačili z zdravili? Med tem pojmoma ni nobene ekvivalence, zato je nesmiselno in grdo Matheu__u (mislim, sklon!) podtikati, česar ni napisal.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Rob
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 171
|
 |
« Odgovori #17 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 14:37 » |
|
...bomo tolažeče prigovarjali itd - ampak potem, ko bomo najprej zagotovili, da preneha napadati ostale...
...nekako v piko... Sama tehnika usmerjanja dialoga je včasih zahtevna ( res spretno smukanje med besedami...), a res le včasih...ponavadi že sama strpnost zadošča.. čau, grem zdaj v živo to izvajati...  ...hudoooooooo
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
|
 |
« Odgovori #18 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 14:46 » |
|
Matheu_, če sem bil (sori!) nerazumljiv: mislim, da so 'socializacijski procesi', ki človeka magari začasno zavarujejo pred krutim resničnim svetom, inako potrebni kot zdravila - oziroma jim odrekati učinek je podobno neutemeljeno. Seveda smo lahko pripravljeni na viharje - ampak potem nas bo zmotila tudi odsotnost le-teh. Hecno, zmeraj sem si prav ta forum predstavljal kot neko mesto povišane tolerance (aka 'miren zaliv') in res mi je iskreno žal, če sem komu prav jaz onemogočil takšen občutek.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
HisTer
|
 |
« Odgovori #19 dne:: petek, 12. junij 2009 ura: 15:18 » |
|
Ne smemo pozabiti zakaj je bil ta portal/forum ustanovljen in kdo ga je ustanovil, kar je skoraj enako.
Pred nekaj več kot štirimi (4) leti je forum nastal na pobudo nekaj ljudi, ki so imeli probleme z depresijo in anksioznimi motnjami. Bil naj bi manj toleranten do provokatorjev in raznih "padalcev", ker so uporabniki z anksioznimi motnjami bolj občutljivi, kot običajni uporabniki.
Torej "miren pristan" za anksiozne in depresivne in ne za vse z drugimi psihičnimi motnjami. Tu pa prav tisti, ki imajo drugačne motnje izrabljajo besedici "miren pristan". Ta pristan, pa naj bi imel VALOBRAN prav pred "nevihtami" vseh tistih, ki jim ta forum ni namenjen, a so vseeno dobrodošli, če ne vznemirjajo tistih, ki jim je namenjen in zaradi katerih je nastal.
Na začetku smo se tega držali striktno, a kasneje nekoliko popustili, ker takrat sorodnih forumov v slovenskem jeziku ni bilo. Zato so sem pribežali po pomoč in izmenjavo izkušenj tudi uporabniki drugih različnih psihičnih motenj. Prav ti, katerim forum ni bil namenjen in, roko na srce, še vedno ni namenjen, so vznemirjali občutljive uporabnike z anksioznimi motnjami in ta problem je še vedno prisoten.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
 Rock&Roll
|
|
|
|