FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sreda, 23. maj 2012 ura: 21:58

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Uspesnost kognitvno-vedenjske pri OKM  (Prebrano 1392 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Nena
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1

« dne:: nedelja, 07. junij 2009 ura: 16:12 »

Zivjo, trpim za OKM. Delala sem nekaj KVT, potem pa sem z Zoloftom precej let kar nekako shajala. Zdaj sem zaradi nosecnosti prenehala jemati zoloft in stanje je spet slabo. Psihiatrinja mi priporoca in sama zelim poskusiti bolj resno s KVT.  Zanima me, ce ta formu prebira kdo z OKM, ki se je uspesno zdravil s KVT pri kaksnem terapevtu pri nas (v Sloveniji) in njegove izkusnje s terapijo in terpevtom. Odlocam se namrec za terapevta. Glede na to, da zdravljenje ni poceni, ne bi rada investirala v "napacnega". Zelo bom hvalezna za vase izkusnje!!!
Lep pozdrav
Prijavljen
Koki
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 297

« Odgovori #1 dne:: nedelja, 07. junij 2009 ura: 16:27 »

Živjo, Nena.
Tudi meni se je v nosečnosti drastično poslabšalo stanje. Meni je Dernovškova rekla, da je bolje med nosečnostjo jesti zdravila (sicer v manjših dozah), kot pa tako trpeti, kot sem jaz.
Kaj konkretno te pa muči v zvezi z okm? Meni takrat ni kaj pomagala psihoterapija, ampak šele potem, ko so mi zdravila začela učinkovat. Za kvt je dober dr. Rebolj. Jaz zdaj hodim k njemu, a je precej drago: 70 evrov na uro.
Prijavljen
Yang
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 318

« Odgovori #2 dne:: nedelja, 07. junij 2009 ura: 16:42 »

Ja, če rabiš na hitro kaj izboljšat, je od vseh smeri še najhitrejša KVT - ima pa svoje slabosti; verjetno je trajnost slabša in s tem možnost, da se ti 'ponovi' pri tej metodi večja.

Rekel bi, da je za OKM primernejša bolj na vzroke in preteklost orientirana psihoterapija - za trajne spremembe OKM bi rekel, da je potrebno iti v globino in je boljša kakšna 'globja' (nezavedno, podzavest, 'izbrisani' čustveni spomini, skratka; iti nazaj in temeljito, podrobnejše ukvarjanje z vso našo 'zgodovino' in vsem kar nas je izoblikovalo, odnosi,...), dolgotrajnejša psihoterapevtska smer npr. razvojno-analitična.
« Zadnje urejanje: nedelja, 07. junij 2009 ura: 16:50 od Yang » Prijavljen

You can't control how you feel, only what you do about it.
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.116

« Odgovori #3 dne:: nedelja, 07. junij 2009 ura: 17:47 »

Yang tukaj se pa nebi strinjal. Edina terapija, ki pri OKM deluje je KVT. V tem KVTju pa mora biti ERP (exposure response prevention tehnika), kjer se izpostaviš strahovom in ne izvedeš kompulzije. Npr. si umažeš roke in jih potem eno uro ne umiješ (za tiste, ki se bojijo bacilov). Ostale terapije, kot so razne analitične terapije pri OKM naredijo samo več škode, kot koristi. To lahko trdim s sigurnostjo, saj se že 3 leta zelo zanimam za zdravljenja proti OKMju... Tako da ja, KVT je zelo učinkovita terapija za OKM, samo problem je, da v sloveniji ni kaj dosti dobrih terapevtov, ki se spoznajo na OKM.
Prijavljen
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #4 dne:: nedelja, 07. junij 2009 ura: 17:50 »

Nena kako pa si nehavala zoloft? Postopoma? Pogovori se z zdravnikom, če lahko jemleš Zoloft tudi med nosečnostjo, pomoje jih je veliko takih.
Prijavljen
Azrael
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 788

« Odgovori #5 dne:: nedelja, 07. junij 2009 ura: 17:51 »

Citiraj
Ja, če rabiš na hitro kaj izboljšat, je od vseh smeri še najhitrejša KVT

Glede na to, da uporabljam KVT, lahko rečem, da to ni hitra metoda... in tudi ne verjamem ravno v to, da obstajajo kakršnekoli učinkovite hitre metode... učinkovite ja, hitre pa ne.
Prijavljen

Azrael     AZRAEL     Azrael
Onix
Expert
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: nedelja, 07. junij 2009 ura: 17:56 »

Kvt za OKM je nekaj takega. Sestavljena je iz kognitivnega pristopa, kjer se spreminjajo napačni miselni vzorci in prepričanja (npr. če se bojiš nasilnih vsiljivih misli, ti bo terapevt probal vcepiti bolj realen pogled, da te misli niso nevarne, da so pač samo misli in da se jim ni treba posvečati, saj s tem samo prilivaš ogenj na tesnobo) in iz vedenjskega pristopa, kjer se izpostavljaš strahovom, seveda postopoma, cilj tega izpostavljanja pa je, da se navadiš na tesnobo in misli in se z njimi znaš spoprijeti drugače, kot pa s kompulzijo in sčasoma tesnoba in misli zbledita.
Prijavljen
Noelle
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 146

« Odgovori #7 dne:: ponedeljek, 08. junij 2009 ura: 18:18 »

jest hodim k psihiatrinji, ki ni usmerjena v neko specifično vrsto terapije, tako da sem pri njej deležna različnih pristopov ... uporablja dele KVT-ja, pogovarjava se pa tudi o otroštvu in preteklosti ... to mi najbolj paše in mi je do sedaj tudi najbolj pomagalo ...
Prijavljen

As long as a man stands in his own way, everything seems to be in his way.
(Ralph Waldo Emerson)
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar