|
scorpion
|
 |
« Odgovori #20 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 12:00 » |
|
:)Arwen , hvala za poskuse , da me pozdraviš..razlika med nama je ta, da jaz terapiram npr.Tona, ker sam pride k meni..Jaz pa ne pridem po pomoč k tebi...  Imaš pa kar obsesivno željo pomagati..tudi tam kjer ni treba...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Arwen
|
 |
« Odgovori #21 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 12:07 » |
|
Imaš pa kar obsesivno željo pomagati..tudi tam kjer ni treba... glej, kdo se oglaša 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
|
|
|
|
koklja
|
 |
« Odgovori #22 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 12:28 » |
|
No, jaz sem si zadevo ogledala malo drugače....Število člankov v mednarodnih bazah ti hitro pove, kakšno mesto zaseda določena tema, terapija.....
Pogledala sem v bazo Web of Science in dobila 15 zadetkov Topic=(primal therapy) Timespan=All Years. Databases=SCI-EXPANDED, SSCI, A&HCI.
1. Title: PRIMAL SCREAM THERAPY - A NEW CAUSE OF MALLORY-WEISS TEAR Author(s): PRITIKIN J, BALLIN R, YOUNG H Source: AMERICAN JOURNAL OF MEDICINE Volume: 89 Issue: 1 Pages: 121-121 Published: JUL 1990 Times Cited: 1
2. Title: AN OUTCOME STUDY OF PRIMAL THERAPY Author(s): DAHL AA, WAAL H Source: PSYCHOTHERAPY AND PSYCHOSOMATICS Volume: 39 Issue: 3 Pages: 154-164 Published: 1983 Times Cited: 1
3. Title: PRIMAL THERAPY - A VALUED THERAPEUTIC TECHNIQUE Author(s): EHEBALD U, WERTHMANN HV Source: ZEITSCHRIFT FUR PSYCHOSOMATISCHE MEDIZIN UND PSYCHOANALYSE Volume: 28 Issue: 4 Pages: 407-421 Published: 1982 Times Cited: 1
4. Title: RELEVANCE OF GESTALT-THERAPY, PRIMAL THERAPY AND FAMILY THERAPY FOR PSYCHOANALYSIS Author(s): SPERLING E Source: ZEITSCHRIFT FUR PSYCHOSOMATISCHE MEDIZIN UND PSYCHOANALYSE Volume: 24 Issue: 2 Pages: 169-179 Published: 1978 Times Cited: 1
5. Title: HOLISTIC PRIMAL THERAPY - INTRODUCTION Author(s): VERNY T Source: CANADIAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION JOURNAL Volume: 23 Issue: 6 Pages: 381-387 Published: 1978 Times Cited: 0
6. Title: INSIDE PRIMAL THERAPY Author(s): LONSBURY J Source: JOURNAL OF HUMANISTIC PSYCHOLOGY Volume: 18 Issue: 4 Pages: 19-28 Published: 1978 Times Cited: 2
7. Title: SCHIZOTOURS, LAING AND COMPANY + PRIMAL THERAPY IN LITERATURE Author(s): GENTIS R Source: QUINZAINE LITTERAIRE Issue: 307 Pages: 25-25 Published: 1979 Times Cited: 0
8. Title: CRITIQUE ON PRIMAL THERAPY Author(s): YASSKY AD Source: AMERICAN JOURNAL OF PSYCHOTHERAPY Volume: 33 Issue: 1 Pages: 119-127 Published: 1979 Times Cited: 1
9. Title: PRIMAL THERAPY TRIP - MEDICINE OR RELIGION Author(s): TORREY EF Source: PSYCHOLOGY TODAY Volume: 10 Issue: 7 Pages: 62-& Published: 1976 Times Cited: 1 10. 1o JANOVS PRIMAL-REVOLUTION THERAPY Author(s): ZANDER E Source: NERVENARZT Volume: 46 Issue: 6 Pages: 328-331 Published: 1975 Times Cited: 2
11. Title: PSYCHOPHYSIOLOGICAL CHANGES IN ABREACTIVE THERAPY - STUDY I - PRIMAL THERAPY Author(s): KARLE W, CORRIERE R, HART J Source: PSYCHOTHERAPY-THEORY RESEARCH AND PRACTICE Volume: 10 Issue: 2 Pages: 117-122 Published: 1973 Times Cited: 13
12. Title: ANATOMY OF MENTAL ILLNESS - SCIENTIFIC BASIS OF PRIMAL THERAPY - JANOV,A Author(s): STRUPP HH Source: CONTEMPORARY PSYCHOLOGY Volume: 18 Issue: 3 Pages: 117-119 Published: 1973 Times Cited: 0 13. Title: JANOV AND PRIMAL THERAPY - SCREAMING CURE Author(s): KEEN S Source: PSYCHOLOGY TODAY Volume: 5 Issue: 9 Pages: 43-& Published: 1972 Times Cited: 1
14. Title: PRIMAL SCREAM - PRIMAL THERAPY - CURE FOR NEUROSIS - JANOV,A Author(s): EHRENREI.GA Source: CONTEMPORARY PSYCHOLOGY Volume: 16 Issue: 4 Pages: 220-& Published: 1971 Times Cited: 0
15. Title: PRIMAL SCREAM - PRIMAL THERAPY, CURE FOR NEUROSIS - JANOV,A Author(s): CAMPBELL RJ Source: AMERICAN JOURNAL OF PSYCHIATRY Volume: 127 Issue: 3 Pages: 400-400 Published: 1970 Times Cited: 0
Ko sem iskala avtorja: Alice Miller zadetkov ni bilo
Šla sem v drugo bazo PUBMED
Search psychology (728074) psychology and primal therapy 75 zadetkov le 2 javno dostopna
Zadetki so v prilogi.
Tudi tu sem iskala Alice Miller...našla a eno povsem drugo.
Število člankov oz. zadetkov je majhno. Zelo malo je zadetkov v zadnjih desetih letih. Očitno se ta smer ne razvija oz. ne prinaša dovolj uporabnih rezultatov. Tudi citiranj je zelo malo.
Koklja
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #23 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 12:30 » |
|
Drugače pa Tona doživljam kot človeka, ki rad pomaga in je pri tem iskren in tudi sočuten..Je pa , za moj občutek precej pokroviteljski in moralizatorski..In tudi sebe ne izpostavi kaj preveč..
Ampak to je le moje doživljanje..in se ne obramenjujem z njim dokler se ne vtakne vame..Da mu pa grem pošteno na živce pa ni dvoma..vednar je to njegov problem,..o tem smo že govorili..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #24 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 12:35 » |
|
Koklja si se zelo potrudila..delaš kakšno diplomsko na to temo? Ljudje te kar prisilijo, da se moraš malo pohvaliti  ..Ali poznate koga iz Slovenije, ki je že bil na Primalni terapiji? verjetno nobenga ......No Jaz sem bil..november 2000... Rokoval sem se z Arthurjem Janovom osebno in njegovo ženo, ki vodita sedaj ta center...in videl ljudi iz celga sveta, nevrotike, depresivce, anksiozneže in način kako delajo terapevti in sam sem imel vsak dan individulane in skupinske terapije v mesecu dni bivanja...Videl sem ljudi, ki čustvujejo, za trenutek se mi je odrplo vso brezno bolečine, ki jo nosijo milioni ljudi v sebi..tudi na tem forumu..in po vsem svetu.. A sem vam zdi, da nisem nekdo, ki je vsaj malo kompetenten povedati kaj o tej zadevi? To temo sem pa poskušal malo razšiirti v smislu pomebnosti OBČUTENJA za terapijo--glede na to, da je primalna terapija..terapija čustvovanja..v bistvu.. Če ne vidiš sveta malo iz svoje vasi in tistega za bližnjim hribom se ti zdi vse kar ne poznaš tako nenormalno in zastrašujoče...
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 27. februar 2009 ura: 12:57 od scorpion »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
koklja
|
 |
« Odgovori #25 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 12:55 » |
|
Ne Scorpio, ne delam nobene diplome na to temo. Samo za tebe sem se potrudila  Pohval pa itak toliko dobim, da jih ne rabim sama iskati...iskrenih in neiskrenih 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #26 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 12:58 » |
|
Koklca..na en  Priznam , da vse tiste literature nisem prebral..ki si jo ti našla...Pa vseen misim, da razumem bistvo.....in to kr dobro.. Tudi Tonov nasvet bom upošteval, da naj bom malo bolj zmeren..In da naj ne izzivam ljudi.. Saj sem si to že obljubil ob novem letu pa sem spet v starih tirnicah..Čeprav včasih mal prepiha paše ..
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 27. februar 2009 ura: 16:01 od scorpion »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
vesnav
|
 |
« Odgovori #27 dne:: petek, 27. februar 2009 ura: 18:22 » |
|
Kritike so vedno dobrodošle, pozitivne in negativne.
Všeč mi je, da jih ti občasno znaš sprejet in vsaj tisti moment, se zdi, da boš o njih tudi premislil. To je, po mojem vsaj, že dovolj velik korak. Obstajajo taki, ki mislijo, da so vsevedni in so gluhi. Mnogo bolj kot ti.
Kar se tiče pokroviteljstva... Vsakdo, ki ima vsaj nekaj znanja, je nehote pokroviteljski in, če šteje dovolj let, obenem posledično nehote tudi moralizira. Saj imamo vendarle neke etične norme že ustvarjene. To se mi ne zdi v principu nič slabega. Tak si ti, taka sem tudi sama, tako si opisal ti, da doživljaš Tona..
Se mi ne zdi sicer higienično tukaj razpravljati in analizirati značajev..., vendar se mi zdi...- z zgornim pisanjem v zvezi... - najvišja stopnja komuniciranja med odraslimi ljudmi, ki imajo že nekako dodelana pravila igre življenja in nenazadnje tudi izdelano "pot do boljšega počutja, (beri .. dokončne ozdravitve), ravno v TEM, da se slišimo. In ne glede na morda drugačna mnenja premislimo o tem, kaj nam ima oni drugi povedati.
In če bi meni toliko ljudi spoštljivo zapisalo, da morda pa le pretiravam ali sem v nečem "preveč notri", morda s svojo pomočjo komu delam medvedjo uslugo, bi pošteno premislila, ali je morda kaj na tem...
V.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 27. februar 2009 ura: 18:38 od vesnav »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #28 dne:: nedelja, 01. marec 2009 ura: 05:31 » |
|
No vidiš..jaz imam to svojo lastnost , da sem "preveč noter" za svojo najboljšo lastnost....  Polega tega si jemljem pravico, da sem sam odločim , glede na svoj občutek, kdaj sem preveč notri.. Če bi mi to rekla npr. JOLA ali KRISTY bi se resno zamisli..pa mi tega nikoli ne rečeta...Ker ju ne moti in spoštujeta moje svobodne odločitve...Tona pa moti.. V "sočutju.." sem priznal Kristy, da delam nekje napako v komunikaciji..Vnedar je Kristy govorila v svojem imenu kaj jo moti....Da ji pač ni všeč, da se nekdo dela preveč jasnovidnega..Vendar je bil njen način korekten in nežaljiv..poleg tega ni govorila v imenu vseh, temveč v imenu SEBE..BRAVO KRISTY..Mnogi bi se lahko učili pravilne komukacije od tebe!!!! Ton pa ne prevzame lastne odgvornosti..Govri v imenu tistih s "slabimi živci", pri tem pa ne prizna, da je jeza, ki jo občuti ob mojih vpisih njegova oseba stvar in njegov osebni problem..NE PREVZAME ODGOVORNOSTI za svoj problem in svoja čustva...potem malo zasvira khurcu na staro violino in sphizdi..Ker se boji direktne komuniakcije...in je ne zmore.. Tak človek bo deležen le moje ironije, ne pa jasnega odkritega komuniciranja..ker ga ne zmore..žal.. človek bi pričakoval več osebnega poguma od človeka, ki teče maraton..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.138
|
 |
« Odgovori #29 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 09:58 » |
|
Pa saj se mi res ni treba ukvarjati s tem, ne? Ampak rešimo najprej žalostnega violinista (  ): na kraj pameti mi ni padlo, da bi v njem videl tisto, kar vidiš Scorpion: videl sem tisto, kar včasih opazujem pri majhnih otrocih, ko se primejo za nos in potem z drugo roko kot z lokom šarijo pod prvo, vmes pa spuščajo neznosno nosljanje oziroma 'kao' violinsko muziko. Tako se mi zdi namreč tvoje, Scorpion, brezštrensko nakladarjenje v božje rože, v šuplje diplje in razne druge instrumente. Tako da - ampak gre pa za značilno reč, ni kaj - svojo interpretacijo ubogemu violinistu razloži kar sam. Lej, očital sem ti neodgovornost do ljudi tule na forumu - in kakšen je bil tvoj odgovor? Seveda, neodgovornost si v trenutku preusmeril name: Ton je tisti, ki 'ne prevzame odgovornosti za svoj problem in svoja čustva". Scorpion, pred pričami, iskreno in od srca: za svoja čustva in problem prevzemam polno odgovornost. Še več, ljudje, ki me poznajo, me karajo, češ da prevzemam mnogo preveč odgovornosti za čustva in probleme, za katere nisem odgovoren. Menda je bistven problem pri tem moj odnos z očetom. Delam na tem. Zelo resno. In skušam med delom kar najmanj škodovati okolici. Viš, v tem nisva enaka. Tudi v iskrenosti glede komuniciranja ne. Niti z besedo te nisem v tem vpisu žalil. Potrudi se še ti, prosim. Zaradi sebe.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Anuška, javi se! In kje neki kolovrati Scorpion?
|
|
|
|
matheu__
gost
|
 |
« Odgovori #30 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 10:56 » |
|
Aha! Primalna terpaija ma neki s tem, da je škorpo "preveč notr", da Ton ne zna sprejemat odgovornosti in z pravili komunikacije. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #31 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 11:26 » |
|
...Ja Ton..Sej to je ta težava..pri tebi..Prevzemaš odgvornost za tisto kar ni v tvoji domeni in ne prevzameš odgvornosti za tisto kar pa je v tvoji domeni..Če tebe moti moje cviljenje na tvoji violini je toTvoj problem in NEHAJ se zgovarjat na DRUGE s slabimi živci na formu..
Ja in Mateu ima prav..svoj problem si pač prenesu v tole temo..me pa prav briga kaj boš s to težavo naredu...Jaz ti bom pač postavu mejo ko boš posegal vame..pa če se še tako grdo opraskaš pri tem..
Koklja..tisti literaturi manjka nekaj enot očitno...V slovenšini ni nobene knjige na temo o Primalni terapiji, jaz vem le za dve v hrvaščini...(Primalnim krik (1970) in Primalni krik 20 let poznaje (1990)..Primal healing je pa naročena dirket iz Primalnega instituta...in je pri nas ne dobiš nikjer..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ton
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.138
|
 |
« Odgovori #32 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 11:47 » |
|
Okej, ostali ste videli, da sem skušal odgovoriti na izziv. To je bil moj namen. Srečno.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Anuška, javi se! In kje neki kolovrati Scorpion?
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #33 dne:: ponedeljek, 02. marec 2009 ura: 11:52 » |
|
Čao bao
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #34 dne:: sreda, 04. marec 2009 ura: 12:52 » |
|
Pacijent, ki ČUTI vedno več ve o sebi in o tem kakšna terapija je zanj najboljša. Modreci (terapevti) ne dominirajo več s svojimi uvidi. Uvidi gredo od samega pacijenta, ki čuti..(Primalni krik 20 godina kasnije, Beograd, 1992,)..
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
maca_a
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Prispevki: 127
|
 |
« Odgovori #35 dne:: četrtek, 05. marec 2009 ura: 19:01 » |
|
hm, jaz sicer ne poznam terapij po imenih, tudi s psihologinjo nisva nikoli rekle "imaš to in to motnjo in ta in ta terapija te bo ozdravila", je pa bil del tega, kar sva delale podoben primalni terapiji, torej iskanju stika s sabo, iskanja čustev itd. je pa iz maribora, tako da ne vem kako si kaj z oddaljenostjo. izjemna oseba, ki jo jemljem za vzgled, ki mi je večkrat polepšala dan in mi pokazala, da znam videt košaro lepih čustev in hkrati ne zanikat košaro slabih čustev, da sem vredna ljubezni, da sem močna in nasploh "lep maček" kot ona reče - jasna krump.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Orhideja1
|
 |
« Odgovori #36 dne:: četrtek, 05. marec 2009 ura: 19:32 » |
|
Terapij je več vrst, vendar pa je meni bistven odnos med terapevtom in klientom in sem mnenja, da sam odnos zdravi. Tu je potrebno zaupanje in medsebojno spoštovanje ter razumevanje. Predvsem pa igra veliko vlogo terapevtov čut za empatijo. Imeti moraš možnost, da si to kar si v resnici in da lahko govoriš iskreno in brez zadržkov o sebi in svojih čustvih. Čutiti se moraš sprejetega.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Na svetu si da gledaš sonce, na svetu si da greš za soncem, na svetu si da sam si sonce, in da s sveta odganjaš sence.(Tone Pavček)
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #37 dne:: petek, 06. marec 2009 ura: 17:11 » |
|
..Ja saj..Primalno terapijo razumem ,kot izrazit primer "terapjije čustvovanja"..in takih načinov je več..Eni so bolj kognitivni,,,obstajajo tudi bioenergetske terapije (Reich, Lowen) ...
Zato sem gvoril o ČUSTVIH na katere je primalna izrazito orijentirana...In če te terapevt usmerja v to smer, če te ne odravča (!) od čustev, kar nekateri počnejo in moralizira, je to po moje dobra pot..ni treba, da je ravno primalni terapevt..
Sem pa prepričan, da terapevt, ki ima sam slepe pege glede svojih čustev, ki sam ni v stiku s svojimi čustvi (kot praviš Maca), ki se CELO boji izrazov nekaterih čustev..tak bo nezavedno blokiral pacijentovo izražanje...in onemogočal proces zdravljenja..
In pacijent, ki je vsaj malo iskren do sebe, ki ima že nek določen stik s svojimi čustvi in ima sam nekaj izkušenj s terapijami.., bo od takega terapevta čim prej odpeketal....da se bo kadilo za njim..
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 06. marec 2009 ura: 19:48 od scorpion »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Yang
|
 |
« Odgovori #38 dne:: petek, 06. marec 2009 ura: 19:00 » |
|
Krajši video prispevek (v angleščini) o psihoterapiji podobni primalni terapiji - toliko, da si lahko malo predstavljate kako je videti tovrstna terapija kjer je bistvo delo s čustvi, predvsem z izražanjem (prej potlačenih, izrinjenih) bolečih čustev - je kar precej drugačna od večine, torej "običajnih", "pogovornih" terapij: Deep feeling therapy: Healing emotional pain (povezava: www.youtube.com/watch?v=ZV1fWtMAKRk)Je kar dramatično, a tako nekako izgleda primalna terapija oz. terapija, kjer se res gre v čustvovanje in se povsem prepustimo, predamo, globji bolečini, skriti, pozabljeni, zakopani v nas in si dopustimo v celoti občutiti vso žalost, jezo, jok, obup, strah,... in vseh čustev, ki so ostala v nas iz preteklosti že dolga leta nedotaknjena in skrita, nedokončana, nepreboljena, neprežalovana oz. nezaceljena. Tako se skozi odkrivanje in odpiranje starih, nedokončanih ran in bolečin s podoživljanjem dokonča in preboli ter zaceli nepredelano bolečino v nas, ter se tako, posledično, počasi obuja otopelo čustvanje v nas, da postanemo bolj čuteči in čustveno bogatejši, da bolj čuteče, polneje doživljamo življenje. Do you remember crying when you bruised a knee or were emotionally hurt? It came pretty easy when you were young. Your face scrunched up and the tears began to fall. Once out of childhood, we've pretty much forgotten how to cry or have been taught not to. We hold our feelings in, stuff them down, and move on. However, the forces of repression remain. Like a volcano, repressed emotions seek to rise up ... coloring our perceptions, creating fear, impacting our relationships, robbing us of joy, and ultimately exploding into physical symptoms or emotional problems. In the video, Dr. Paul explores the benefits of therapeutic crying and actual feeling sessions. It's an incredible program created by Dr. Paul. Learn how you can move on ... freed from old emotional baggage.
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 06. marec 2009 ura: 20:31 od Yang »
|
Prijavljen
|
You can't control how you feel, only what you do about it.
|
|
|
|
scorpion
|
 |
« Odgovori #39 dne:: petek, 06. marec 2009 ura: 19:47 » |
|
Ja Yang..to to.to ..to je to..dealing with your repressed feelings.... Smeh je prijetna stvar..vendar je JOK, tisti, ki zdravi...... Bravo Yang  ..izvohaš pa res neverjetne stvari.. A je treba še kaj dodati? Ja  ..Na videih je mogoče videti Arta Janova (ima že krepko čez osemdeset)..Tudi primalni institut, kjer se odvijajo skupinske terapije in njegovo bivšo ženo....in tudi njegovo sedanjo ženo France..s katero vodita institut..Tam se dogaja veliko znanstvenih raziskav..itd. OPOZORILO:Vsebine niso za osebe s slabimi živci 
|
|
|
|
« Zadnje urejanje: petek, 06. marec 2009 ura: 19:59 od scorpion »
|
Prijavljen
|
|
|
|
|