FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sreda, 23. maj 2012 ura: 14:56

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: 1 [2] 3 4 5 ... 11   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: 9 let star fantek  (Prebrano 27793 krat)
0 uporabnikov in 5 gostov pregleduje temo.
ton
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.138

« Odgovori #20 dne:: petek, 30. maj 2008 ura: 08:26 »

Iz povedanega bi rekel, da reveža absolutno preveč analiziraš. Kar je sicer povsem razumljivo, živita sama in ti de dejansko vse, ampak otroci začutijo, kdaj so središče vesolja, in se naučijo to fino izkoriščati. Pa ne iz zlobe, preračunljivosti - enostavno narejeni so tako, da stalno preverjajo rob.
NEkje višje pišeš, da je tako hiperaktiven, da mu daš po šoli zmeraj dve uri prosto... Kaj naj pa ima devetletnik po šoli drugega kot do spanja prosto? Ne sodim samo po svojih, tudi po sošolčkih: tja do 4., 5. razreda je GREH, če otrok iz šole (pod pogojem, da je v varstvu, seveda) prinese iz šole KARKOLI - razen kakega zanimivega projekta, ki mu ga pomagajmo narediti na način, da mu samo omogočimo, da bo delal sam. Domače naloge? Saj za to pa je podaljšano.
Prijavljen

Anuška, javi se! In kje neki kolovrati Scorpion?
She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 675

« Odgovori #21 dne:: petek, 30. maj 2008 ura: 18:02 »

si psihiatru omenila, da zamenjuje črke ? lahko bi šlo za disleksijo > http://www2.arnes.si/~osljvp3s/svetovalna/disleksija.htm

kolegica je disleksik in je zamenjevala črke ali številke. npr. lahko je pri enačbi prišla do pravega rezultata ampak ga je zapisala v napačnem vrsten redu. enako pri besedah.. pa so to ovedali na šoli, je bila odličnjakinja, zdaj je redno vpisana na faxu..

hodi k psihiatru tudi zaradi česa drugega ? ker me preseneča, če hodi samo zaradi tega.
jaz sem bila na OŠ odlična, pa ga čisto razumem  Smiley sem imela nenavadne stvari  Smiley
recimo, sem imela referat o medvedu in sem vse lepo povedala, samo parkrat sem namesto medved rekla lisica. in sploh nisem razumela, ko me je profesorica popravljala, kaj je narobe. meni je bilo samoumevno, da lisica odspi zimsko spanje  Smiley

če sem bila kaj vprašana, mi je bilo tako nerodno, ker so vsi strmeli vame. in sem se bala, kaj če povem kaj narobe. čeprav sem vedela vse na pamet.. in sem bila potem raje tiho. ko je pa potem drugi odgovarjal, sem pa jaz drdrala svoj odgovor.. meni to ni nič nenavadnega.

bila sem zmedena, v bistvu sem bila nasploh pač drugačen otrok. in samo okoliščine so nanesle, da se s tem ni nihče preveč ubadal, ker bi me sicer lahko po krivem označili za marsikaj. in še zdaj imam učne težave. zelo težko se učim, včasih ne razumem, kaj piše, pa čeprav je stavek enostavek, ali včasih ne vem, kaj kdo hoče od mene, kaj hoče vprašanje, naloga..
ampak so se takrat starši v bistvu zlagali, da sem zato ker hodim na krožke preveč obremenjena. in so stali za mano, da to ni moje neznanje, da se doma učim, in da naj to upoštevajo.
in s tem nisem imela nobenih težav, šolo sem redno izdelala. in če mi "običajne" stvari delajo preglavice, pa v kakšnih stvareh, ki jih noben ne razume, ki so veliko težje, briljiram. "ekstremne", zakomplicirane, drugačne okoliščine mi grejo super, pri navadnih pa pogrnem. tako v življenju kot v šoli.

predlagam ti, da otroku daš vedet,da s tem ni nič narobe. če se ne more učit, delat naloge, naj prekine in dela nekaj, kar ga veseli. naj ima vsaj nekaj, kar ga veseli, naj se igra, zabava, smeje, da se ne bo osredotočal na šolo, ki mu bo pomenila pritisk.

mislim še, da ni pametno otroka kar tako označiti za "počasnejšega" ali kakorkoli že. mogoče je samo malo zmeden, drugačen.. in šola ni vse, njegova vrednost ne more biti enaka njegovim ocenam oz. sposobnosti v šoli. verjamem, da ima še veliko dobrih lastnosti. pohvali ga, igraj se z njim.. bo imel (na žalost) še ogroooomno časa, da se sekira za šolo  Smiley
« Zadnje urejanje: petek, 30. maj 2008 ura: 18:05 od MadameBovary » Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
vesnav
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.083

« Odgovori #22 dne:: petek, 30. maj 2008 ura: 18:10 »

Iz povedanega bi rekel, da reveža absolutno preveč analiziraš. Kar je sicer povsem razumljivo, živita sama in ti de dejansko vse, ampak otroci začutijo, kdaj so središče vesolja, in se naučijo to fino izkoriščati. Pa ne iz zlobe, preračunljivosti - enostavno narejeni so tako, da stalno preverjajo rob.
NEkje višje pišeš, da je tako hiperaktiven, da mu daš po šoli zmeraj dve uri prosto... Kaj naj pa ima devetletnik po šoli drugega kot do spanja prosto? Ne sodim samo po svojih, tudi po sošolčkih: tja do 4., 5. razreda je GREH, če otrok iz šole (pod pogojem, da je v varstvu, seveda) prinese iz šole KARKOLI - razen kakega zanimivega projekta, ki mu ga pomagajmo narediti na način, da mu samo omogočimo, da bo delal sam. Domače naloge? Saj za to pa je podaljšano.

Vse lepo in prav za vse, ki pač ne vedo, kaj pomeni, če je njihov otrok drugačen. Če odstopa, če ima težave, morda tudi diagnozo.
So otroci, ki jih enostavno moraš naučiti vsega. Tako pač je. Tega se najbolj zavedajo starši teh otrok.

Ne vem, ali je to nesreča, presreča pa zagotovo ni.

Madame, res je tako. Vse. In vedno smo starši tisti, ki moramo iskati poti. Nihče drug. Stroka pa tudi dostikrat brca v temo. Pač ni vsevedna.

V.
« Zadnje urejanje: petek, 30. maj 2008 ura: 18:23 od vesnav » Prijavljen
lunalaura
gost
« Odgovori #23 dne:: petek, 30. maj 2008 ura: 21:19 »

Vse lepo in prav ampak pomoje me ne razumete kaj zelim povedati.Nisem si jast tega izmislila o mojem otroku.Mene so iz sole zaceli klicati in je bilo vas otrok je pa to naredil,vas otrok je pa to naredil,vas otrok ne dela pri uri,moti pouk,pri podalsanem noce pisati nalog...........Jaz ga vedno zagovarjam da je pac otrok ki ima probleme.Tovarisica je drugace zelo uredu samo pravi da vcasih resnicno ne naredi nic z njemu.Ton ne vem kaksne imas ti izkusne, ampak ali je tvoj otrok znav postevanko kar tako iz sole.Midva se jo uciva se zdaj pa bi jo moral znati ze 3 mesece nazaj.Ne vem zelo me opozarjajo kaj bo v 4 razredu.Zelo me skrbi ta nenehno opozarjanje!!!!! seznojim seznojim
Prijavljen
ton
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #24 dne:: petek, 30. maj 2008 ura: 23:40 »

Ej, sori, nisem hotel kaj pametovati.
Glede poštevanke: saj so nam tudi težili, ampak nekako sva taveliki smrklji zaupala, da bo povedala, ko bo kje zaškripalo, in poštevanka očitno ni bila to področje. Da bi se pa z ženo sama od sebe zagnala v knjige in punco posadila za mizo - niti pod razno. Najbolj sem srečen, ko jo vidim z drugimi frkljami trapati pod blokom.
Razumem, da je pa vrag, če te začnejo klicariti iz šole. AMPAK če jim mirno dopoveš, da je njihov, ne pa tvoj posel, da otroka privedejo do obvladovanja predvidenih standardov znanj, potem bodo po mojem tudi v šoli začeli razmišljati. Mi smo enostavno (kar komplet staršev) že v 2. razredu na roditeljskerm zahtevali, naj naši mulci naredijo vse naloge v podaljšanem bivanju, in šola to leto za letom - celo zdaj, v 5., ko delno podaljšano sofinancira sama - spoštuje.
Prijavljen

She_
Veteran
Odsotni Odsotni

Prispevki: 675

« Odgovori #25 dne:: sobota, 31. maj 2008 ura: 00:30 »

joj kar zaskeli me, ko tole berem.. bom probala napisat na kratko, če mi bo uspelo  Smiley

otrok pri devetih letih še nima takega zavedanja, kot ga imamo odrasli.
kadarkoli se kaj dogaja z otrokom (npr.to kar si ti napisala lunalaura) je to samo reakcija, odziv na nekaj, kar se dogaja znotraj. otrok izraža,  da nekaj ne štima, da mu nekaj manjka.
in glede na to, da je pri devetih letih pod velikim vplivom dužine, je velika možnost, da je tukaj nekaj narobe.

če se prav spomnim, si napisala, da sta z možem ločena ? si o tem govorila s sinom .. ?
bi bila presenečena, če to v njem ne bi pustilo posledic..

čim mlajši je otrok, tembolj deluje tako kot so ga starši naučili oz. pod njihovim vplivom. zato me preseneča, da se vprašanja staršev začnejo - zakaj se moj otrok tako obnaša ?
in ne - kaj sem naredil, da se moj otrok tako obnaša ?

ne gre za krivdo staršev, ampak enostavno ne morem devetletnika obravnavat kot odraslega.

ali morajo biti pri teh letih pri terapiji zraven starši ali se otrok sam pogovarja s psihiatrom ?
Prijavljen

She is growing up.
*Sebi verjamem in grem naprej.*
želva
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6

« Odgovori #26 dne:: sobota, 31. maj 2008 ura: 20:00 »

Vesna

Ja sem se srečala z otrokom, ki ima Aspergerjev sindrom in še vedno se srečujem.

Lp!
Želva
Prijavljen

Vesel človek je kot sonce: koder hodi, sveti.
želva
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6

« Odgovori #27 dne:: sobota, 31. maj 2008 ura: 20:50 »

Lunalaura

Jasno je da imaš svojega otroka rada, saj je tako z vsemi starši. Za svojega otroka bi naredila vse,...In z otrokom je enako tut on te ima rad.

Če sama nisi zadovoljna s seboj to otroci občutijo, prej kot kdorkoli drug, pa jim tega niti ni treba povedati. In včasih to projecirajo nase. Težava je lahko tudi zaradi ločitve in se to potem odraža na šolskem delu. Si se o tem kaj pogavarjala z njim?

Kako ga prepričat, da si zadovoljna samo s tem da naredi nalogo? pokažeš mu, tako da ga ne popravljaš vseskozi. Mogoče ga pustiš, da sam piše nalogo in tebe vpraša, komu kaj ne gre, ti pa v tistem času delaš nekaj drugega,... trenutno se ne spomnm nč druzga.

Zakaj v šoli ne odgovarja ko je vprašan? Šolska situacija je vedno drugačna kot doma tuki ne vem kaj bi ti rekla. k pomembn je tut sam odnos učiteljica - učenec. Kaj pa če bi mu dala učiteljica vprašanja in bi on pisno odgovoru - sam morjo bit kratka in isto odgovori

Šola... ja to je večen problem, učitelji, strokovni delavci, vzgojitelji,... mislim da težave, ki nastopajo v šoli ( vedenjske,...) bi jih morala reševat šola in ne za vsako malenkost klicat stašev domov. Če moti pouk, je tam učiteljica zato, da ukrepa,...npr. mu še enkrat razloži navodila, če jih ne razume in je to problem al pa kaj drugega,...

Poštevanko npr. lahko napišeš večkratnike določenega števila na plastične rokavice(take bele so) no in pol otrok obleče rokavice in ponavlja poštevanko dol. števila da stisne pesti (večkratniki so zdj skriti) in ko pove rezultat dvigne ustrzen prst in vidi a je povedal prav ali narobe,... Pr poštevanki si loh tut s prsti pomaga in to loh pol tut v šol uporablja. Poštevanka št. 9 se lahko celo pomaga s prsti. vse ostalo pa morta bit oba faktorja večja od št.5, da si loh pomaga s prsti.

lp
želva
Prijavljen

Vesel človek je kot sonce: koder hodi, sveti.
Mačica
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 142

« Odgovori #28 dne:: nedelja, 01. junij 2008 ura: 02:35 »

Pozdravljena Luna!

To kar sem prebrala o tvojem sinu me zelo spominja na mojo sestro, ko je bila otrok.
Moja sestra je rahlo zaostala in psihiatri pravijo, da bo vedno največ na nivoju 12 letnice (zdaj je stara 29)
in nima nobene količinske predstave in ni sposobna logičnega razmišljanja. Drugače zgleda in deluje čisto normalna! Začelo se je v prvem razredu, ki ga je ponavljala, ker so učiteljice rekla, da je "preotročja" za drugi razred, ker se ni bila sposobna skoncentrirati tako dolgo kot ostali. Nato pa je mukoma nadaljevala razrede, ker se je v šoli težko osredotočila na pouk in sploh na matematiko. Moja mama se je pravtako z njo učila poštevanko mesece pa ji enostavno ni šlo. Računanje ji je obrazložila in pokazala na 1001 način pa vseeno ni razumela ničesar. Nazadnje so ugotovili, da enostavno ni sposobna slediti učni snovi in jo na njeno srečo dali v šolo s prilagojenim programom.

Tega nisem napisala, ker bi te hotela prestrašit ali pa tvojega sina ožigosati za zaostalega!! Mogoče gre pri njem za čisto nekaj drugega!!!

Samo imela sem enega sošolca s podobnimi težavami in so ga tako učitelji kot tudi starši na vsak način želeli spravit čez osnovno šolo in revček se je cele dneve učil pa vseeno njegovo znanje ni zadostovalo za 2. Zato so mu večino ocen podarili, samo da je izdelal, ker so vedeli, da ima inštruktorje in da se res trudi. Ta fant pa je bil ves ta čas zelo nesrečen, ker ni mogel doseči kar so pričakovali od njega. Kasneje je pobegnil od doma, ker vsega ni več prenesel. Kaj je z njim ne vem. Vem pa da je moja sestra kar srečna v življenju in skoraj normalno živi, razen da ni sposobna delati, zaradi nesposobnosti kontinuiranega početja, tako da dobiva invalidnino s katero pa upravlja moja mama. Drugače pa živi sama, ima otroka in izvenzakonskega partnerja. Sama skrbi tako za otroka kot za gospodinjstvo. Skratka skoraj normalno življenje, razen upravljanja z denarjem.

Želela sem samo povedati, da nekateri otroci in kasneje ljudje pač niso sposobni stvari, ki jih današnja družba od njih zahteva, ampak zato niso nič manj vredni člani naše družbe!!!! Pač nismo vsi za vse!! Moja sestra je izredno talentirana za jezike in ročna dela.

Lahko, da je za težavami z vašim sinom tiči čisto nekaj drugega, ampak tudi če je tako kot pri moji sestri, ni to nikakršna tragedija!!!!

Lp Mačica
Prijavljen
odbita
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 181

« Odgovori #29 dne:: torek, 03. junij 2008 ura: 11:52 »

Citiraj
Želva,

si se kdaj srečala z otrokom, ki bi imel Asbergerjev sindrom?
Hvala za odgovor.

Lp,

Vesna

Možno ja.

Sicer pa je baje hiperaktivnost pomanjkanje energije in ne višek, kot se zmotno razmišlja.
Naša tamala je tudi hiperaktivna, nisem je nikamor vozila, sem in tja sem kaj malega prebrala, sicer pa sem bolj opazovala to bitje in poskušala razumet, kaj potrebuje v sebi...mogoče se tudi kaj motim ampak je kot najstnica prav fajn ratala...pač taka je..občasno zbezlajo njeni notranji procesi..

pomembno je, da imajo ti otroci utečene vzorce, da ni preveč ogrožujočih novih reči vsak dan...potovanja so npr. frustracija...pripravi ga, le počasi premikaj meje, dodajaj nove reči...

pomagaj mu, da ozavesti procese v sebi...npr da mu rečeš: dejva zdaj najprej vdahnit - vdahni, pomisli, si razmislu? no, zdaj pa razmisli... kaj si razmislu?.. no, ok..boš to naredu zdej? kolko časa potrebuješ? pokaž na uri. do tukej? aha, saj to ni tok velik ane. potem, ko to nardiš, se greš rolat..super. kar začni.
Ogromnokrat moraš ponoviti kaj o teh notranjih procesih. Kasneje se je naša tako navadila, da sem sredi tega, ko se ji je kaj začelo "trgati" in se ni imela pod kontrolo v hecu rekla, vdahni no...in se je res ustavila. Hec in razelektritve pomagajo neskončno.

Pomaga, da ga sprejmeš tudi v padcih, da rečeš, ok, ni panike, tole zdaj je bla trojka, zdej pa naprej, ni se podrl svet. Gremo dalje. Imamo kak plan? Vendar s planiranjem ne najedaj.

Naj si načrtuje dejavnosti, naj ne bo preveč.

Si opazila, da mu ustrezajo igre v vodi? Gugalnica?
To jih pomiri.

Pohvali ga. Ja, pa kaj, zvezki so pač različni ampak pišeš pa že mnooogo lepše kot si lani. Res sem prijetno presenečena, da pišeš že tako lepo.

Ne rešuj pa ga prepogosto, počasi naj dojema, da zmore sam in da je to super.

Toliko iz mojih opažanj, lahko me kdo popravi, kaj več se mi pa ni dalo ukvarjat s tem, panicirat, seznanjat učitelje in ne vem koga še, itak so bolj ali manj - pač se daš v zobe in s tem skoraj škoduješ otroku ...taka pač je, najboljš, da jo imaš rad. Vse sorte smo na svetu, žal sistem želi bolj eno vrsto, ki bo lažje preživela in to nas mede.

LP:)

Prijavljen
scorpion
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.225

« Odgovori #30 dne:: četrtek, 05. junij 2008 ura: 06:00 »

S Tonovim postom se poplnoma strinjam. ...
Prijavljen
ton
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #31 dne:: četrtek, 05. junij 2008 ura: 10:18 »

Hvala, Scorpion, mene je pa le zaskrbelo, ko sem bral o drugih izkušnjah Lunelaure - oziroma mi je njeno 'oklepanje' tamalčka postalo mnogo bolj razumljivo.
Vse bo v redu, punca, in šolskega leta je že skoraj konec. Naj se smrkelj predvsem naužije počitnic, tudi o tem razmisli, da ga za par dni kam 'prodaš', te izkušnje so tako za otroke kot starše zlata vredne.
Prijavljen

scorpion
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #32 dne:: četrtek, 05. junij 2008 ura: 10:22 »

Ja, Ton..spet se strinjam..Všeč mi je tvoje neobremenjeno razmišljanje o otrocih,,pa še na ne njihovi strani si...

Mogoče smo moški le manj posesivni, zaskrbljeni, itd..in to je dobro za otroke...
Prijavljen
ton
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #33 dne:: četrtek, 05. junij 2008 ura: 10:32 »

IZVEN TEME: preden me boš dal na naslovnico kakega priročnika o sodobnem otrokoznanstvu, pridobi mnenje moje tavelke hčere. Ona je požrla vse praktične težave moje teoretske rasti.
Prijavljen

scorpion
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #34 dne:: četrtek, 05. junij 2008 ura: 12:02 »

V tem smilu se vsaj ne poskušaš delati lepšega kot si..samokritika...je lastnost, ki jo cenim..pa sej ni treba da je premočna...smo sam ljudje..hvala bogu
Prijavljen
lunalaura
gost
« Odgovori #35 dne:: četrtek, 05. junij 2008 ura: 15:12 »

Ja Ton in ostali ki ste istega mnenja, se delno strinjam sam jest vcasih res ne moram iz svoje koze mogoce smo zenske res bolj zakomplicirane..... bom poskusila taktiko da ga pustim malo samega brez mene.... ceprav ne vem kako, mene ze naprej skrbi.Do sedaj se ni sel nikamir cisto sam razen v solo.Bomo videli vam povem rezultat, ker imam ravno priliko da gre s sosedom v Lj. v kino. Sad Sad Sad Sad
Prijavljen
scorpion
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #36 dne:: četrtek, 05. junij 2008 ura: 16:18 »

A s sosedom? OOOOOooo
Prijavljen
scorpion
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #37 dne:: petek, 06. junij 2008 ura: 11:46 »

Se opravičujem..sem mislil, da greš ti kam s sosedom..
Prijavljen
scorpion
Heroj
Odsotni Odsotni

« Odgovori #38 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 10:40 »

Jaz sem imel težavo pustiti Brino samo, da zaspi.....ko sem ugotovil, da gre za moj globlji proiblem, ko sem bil kot majhen otrok večkrat sam , sem se odločil, da tega problema ne bom prenašal na Brino....Sedaj zelo pogosto zaspi sama..

včasih je dovolj notranje spoznaje ....brez velikih zunajih "revolucij"
Prijavljen
taksist
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 232

« Odgovori #39 dne:: sreda, 02. julij 2008 ura: 11:20 »

Pozdravljeni!
Rada bi vas vprasala za nasvet kaj storiti ko se devet let star otrok nic ne zanima za solo.Veliko se ukvarjamo z njemu vendar ko on zeli v soli odgovoriti na vprasanje odgovori ko pa ne zeli jasno pove tovarisici da ne bo odgovarjav ceprav zna snov in jo zastopi.Zanima me ce poznate kaksno taktiko kako ga prepricati da je sola pomembna in da tako ne mora naprej .Hodi tudi k psihiatru in pedopsihiatru v Kranj vendar mi oni niso v veliko pomoc.
tako temo bi moja mama odprla kake 22 let nazaj... haha
men če je učiteljca smrdela ji nism odgovarju.
in pol mi je dala šus, in mislla kao kok bom užaljen,
jz sm pa smeje odplesal nazaj v klop, sošolke pa Huh?
ahahah, niso mi mogl do živga. tut fotr s kako focko kdaj ne.
to je u nas. jz sm reku pol enkrat na kosilu od dedka pa babice
kot zagovor na taka dogajnja ko je mt neki jamrala kak sm,
da me briga, pol so pa rekl a boš smetar al kaj pa dreke pobiru ?
pa sm reku, sej majo rokavice !!! ahahh.

problem je, da v šolah pa nasploh vzgojno izobraževalnih institucijah dela
3/4 pedagoško neusposobljenih ljudi, asocialnih, skratka ljdudje brez čuta
za otroke in mladostnike. slednji so najbolj občutljivi, in berejo ljudi in njihovo
energijo, in če kdo ni primeren mu to hitro pokažejo. na žalost dostikrat na
svojo škodo.jz sm menjal šolo.........pa ne zarat neupravičenih ampak ker sm
bil razredni klovn, in je bil pouk pr enih tok dolgočasen da je blo treba popestrit
mnal dogajanje...heh več sm bil na hodnikih pa zabaval hišnika pa snažilke
kot v razredu ahahh. nč mi ni žal.še enkrat bi isto !

taki smo, tak je tvoj sinko. bo že.
jz mam dans faks sicer z zamikom ampak mam.
tko da. ne moti velikega duha Wink
Prijavljen
Strani: 1 [2] 3 4 5 ... 11   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar