|
Gigli
|
 |
« dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 13:56 » |
|
Lepo pozdravljeni dragi forumci  Mene pa samo zanima nekaj... ...vem, da vas je nekaj, ki slabo spite(če sploh kaj), nekaj nas pa je, ki bi spali non-stop!! Nenormalno sem utrujena, nestorilna...zaradi anksie se tako zavlečem v spanec in sem sposobna spati res dolgooo.. tudi vem, da se je treba prisiliti in vstati ampak, ko vem kaj me čaka, me mine.. Kako si pomagate? Kakšen nasvet? Koliko lahko vplivajo ad-ji?? lep začetek leta vsem  gigli
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Lost
|
 |
« Odgovori #1 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 14:02 » |
|
Pri meni je obcutek nemoci povezan z utujenostjo. Ko je zadeva prevec stresna, in anskiznost prevelika je prvo beg. Samo, ker to ni resitev ostanem.....misice pa so napete in porabljajo energijo na polno. Tudi sam sem med temi prazniki veliko spal, malo sesul bioretiem tako da se, po dolgem casu spet prebedel nekaj noci. Se pa skusam sedaj pripraviti na ponedeljek ko se spet zacne sluzba in tudi red. Vsekakor po sproscanju ali sprehodu po tem mrazu se misice "razbremenijo" in potem je spanec veliko bolj sproscujoc in "normalen" ne zbudi te vsak sum in nabijanje srca. Nekaj so nasveti in praksa nas, nekaj pa tvoje zelje in "sposobnosti" , vsekakor pa tudi pomaga brca v rit  . Gigli, SAMI si moramo narediti dan taksne da koliko toliko cutimo sproscenost in zadovoljstvo. Poskusi.... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Srce ne laže .... Tu-dum, tu-dum, tu-dum …
|
|
|
|
Gigli
|
 |
« Odgovori #2 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 15:01 » |
|
Lost..  Hvala za odgovor. Vse kar si napisal je res. Za Božič sem imela "štalo" doma in zato sem spet padla nazaj.. ..pa sem se resnično trudila, da ne bi. kljub vsemu sem poskušala prenesti dokaj pozitivno ampak ni šlo.. določena čustva ne morem izklopiti, čeprav bi jih najraje, pa tudi to seveda ni rešitev.. ..želja ostane, ampak včasih je pretežko.. se trudimo... lep pozdrav, gigli
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Rob
Aktiven član/ica

Odsotni
Prispevki: 171
|
 |
« Odgovori #3 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 15:57 » |
|
Gigli, avtomatiziraj vstajanje...refleksno. Vstani preden začneš seštevati in odštevati, ali se izplača ali ne... Ko smo enkrat pokonci, običajno izgine želja po vrnitvi v posteljo. Pa še zadovoljna boš s sabo...  (že danes smeš začeti...)
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Gigli
|
 |
« Odgovori #4 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 16:19 » |
|
Rob, tudi tebi hvala za odgovor  Bom poskusila, pa povem kako bo šlo...čeprav pri meni se ponavadi čez dan spet prikrade želja po "umiku", ker sem konstantno živčna (anksia). lepo bodite  Gigli
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
much
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 131
panta rei
|
 |
« Odgovori #5 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 17:35 » |
|
Hej, jaz sem imela iste probleme, sem "kraljica spanja"  spala sem na faksu, ce je trajalo predavanje vec kot eno uro, nisem zdrzala. V sluzbi sem vsako uro hodila na wc in dremala 10 minut na skoljki, ker enostavno nisem mogla drzat oci odprtih. Tudi ko sem imela v sluzbi krozenje in mi je vodja nekaj razlagala, meni so kar oci skupaj lezle, ful mi je bilo nerodno (se sprasujem, ce niso mogoce mislili, da sem zakajena  ) Na zalost ti ne morem nic koristnega svetovat, ker meni ni pomagalo cisto nic, ampak res cisto nic. Sem se scipala, grizla v notranjost ust, pila enormne kolicine kave, nista. Pa sem spala ponoci 8,9 ur, tako da nisem bila neprespana. Vcasih tudi popoldne. Isto kot pri Lostu je bil to beg pred situacijo. Meni ADji niso nic spremenili (ne poboljsali, ne poslabsali, se vedno sem spala). Dokler se mi ni zunanja situacija scasoma uredila, potem je samo od sebe izginilo. Tako da te razumem, in upam, da se bodo stvari cimprej uredile 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
if I open my heart there'll be no space for air
Grant me serenity to accept the things I cannot change; courage to change the things I can; and wisdom to know the difference.
|
|
|
Anuška
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 196
|
 |
« Odgovori #6 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 18:22 » |
|
Meni pomaga red. Ob uri vstati, biti aktivna čez dan in ob približni uri zvečer umiritev. Kar dolgo časa (skoraj leto) sem vmes čez dan hodila počivat. Ampak z budilko. Eno uro in konec. Pokonci in toliko aktivnosti, kot sem zmogla. Še imam štalo s spanjem na čase. V bistvu mi je to prvi znak, da spet drsim. Sem pa zadnje pol leta uspešna v ustavljanju drsečega vlaka. Ma česa se človek vse lahko nauči.................. .
A.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Gigli
|
 |
« Odgovori #7 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 18:36 » |
|
Ojla Much, Hvala tudi tebi za odgovor  . Jaoooo si boste mislili, da cel dan visim na forumu ampak imam celodnevno delovno soboto v službi in mi je malo dolgčas  . Much, hvala za podporo in vrjamem da ti ni nič pomagalo ker sem probala že uuff stvari pa ni bolje  Hmm..pri meni so situacije malo bolj "trajne", tako da bmo videli... ..drugače pa že odkar jemljem ad-je veliko spim...to pa je že par let  (z vmesnimi vzponi) lep dan vsem še enkrat  gigli
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Gigli
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 18:41 » |
|
Anuška  ...resnično tudo tebi hvala za nasvet  Ja budilko sem tudi imela parkrat...vrjetno nisem dolgo vztrajala, ko me je zbudila sem bila dejansko kot zombi  ...in sem se obrnila nazaj in zaspala. BOM PA POSKUSILA Z REDOM, SE POMATRALA IN POTEM MORAJO BITI REZULATATI!! Res ste srčki, hvala še enkrat vsem  gigli
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
maca_a
Druge motnje
Aktiven član/ica
Odsotni
Prispevki: 127
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 18:53 » |
|
za te, ki vam je uspelo: a zdaj po zadostnem spancu več nimate podočnjakov? kr jaz spim tud 10 ur, pa mam še kr temne podočnjake 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Aslan
Global Moderator
Heroj

Prisotni
Spol: 
Prispevki: 4.533
Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.
|
 |
« Odgovori #10 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 19:37 » |
|
Podočnjake ima tudi jest pogosto, ne temne ampak zabuhle. Grdo. Še najhitreje od joka pridejo.
Spanje pa mi kar gre....okoli 7 ur redno spim... Zadnje čase veliko sanjam spet.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
|
|
|
|
broken
gost
|
 |
« Odgovori #11 dne:: sobota, 03. januar 2009 ura: 20:55 » |
|
uf tema zame..js tut konc prevec spim sploh tkrt k se mi je zacel use sesuvat sm tut js spala usako uro pouka u sol..zdj je usaj tukej mal bols ceprav pa spim na avtobusih,no ja pa pr ksni uri se vedno..enostavno sm tut js nenormalno utrujena, k d ne bi nc spala pa spim se prevec.. nwem pa sploh ni vazn kdaj grem spat kokr kol je isto..pol pride se to d ne vidm smisla ustat s postle in smo tm :seznojim:nevem kje je fora hodm spat okol pol 23 pa se zbujam ob 6 .. oz bi se mogla pa zaspim ksne prve dve ure pouka ( jah sj ne d mi grozi d me vrzejo s sole  ) in kr nemorm nc.. tut ce se kao napou zbudim ob 6 s budilko enostavno sm tok zmucena d nmorm ustat obenem pa se nekak nocm..dve uri kasnej me pa mtka mece na mrtvo s postle  ocitn se mors nekak prsilt.. te problemi pa pomoje res izginejo k si na bolsem sam s sabo..kr js jih mam ze dost casa kot stalne spremljevalce kokr tut probleme..nwem pomoje use k cez dan uspes odrint k je prehudo butne ponoc vn..pa mas tut ksne nocne more?men se to kr doskrat dogaja..tkrt dobim tut js podocnjake sam nc hujsega..mislm se vid k mam bl polna lica kr neki udrta koza okol oci tko ves cas sam nimam kej  ej upam d ti bo kej kmal bols nwem resitve ne vidm kr zdj mogoce res red pomaga sam mislm d je tuki stvar globja..uglavnm vedi d nisi sama pa velik srece pr iskanju resitve..k jo najdes mi javi prosim  objem 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
trzinka
|
 |
« Odgovori #12 dne:: nedelja, 04. januar 2009 ura: 18:47 » |
|
spala bi deset ur, potem bi pa še kar ležala in ležala in sem vedno bolj lena in lena. Ja , kadas moram vstati vstanem, če mi pa ni treba pa kar obležim in se potem prisilim nekaj početi, pospravljati.......Rada bi bila bolj aktivna in se bolj potrudila, pa so noge, glava in roke težke kot cement. Prepričujem se, da ležanje ni dobro zame, potem se pa premaknem. Upam, da te bo dolgo spanje hitro minilo in da bom jaz bolj aktivna Trzinka 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Bogica
gost
|
 |
« Odgovori #13 dne:: nedelja, 04. januar 2009 ura: 22:13 » |
|
Tudi jaz sem imela obdobje, ko sem želela samo spati in spati....pa sem se najprej kar obremenjevala s tem. Pa ni bilo vredu. Treba se je sprijazniti in se naspati.
Po dobrem letu jemanja AD in spanju brez občutka krivde in sočasnem uvajanju reda za vstajanje in opravljanju dela....in kar se meni zdi najpomembnejše... športne aktivnosti.....s tem si nekak polnim baterije....se sproščam.....spanca je manj ampak je veliko bolj kvaliteten..... Sem zdaj vmes zbolela (vročina, prehlad) in sem morala opustit svoje aktivnosti in se je takoj začelo poznat na spanju....čisto se mi je porušil ritem.....zgodnje zbujanje in potem zaspana čez cel dan.....
In še vedno si, če tako začutim privoščim spanje in to vedno brez občutka krivde....telo si pač vzame kar potrebuje......je pa res, da se potem vedno dobesedno prisilim in grem vsaj na enourni sprehod.....
lpb
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.860
|
 |
« Odgovori #14 dne:: torek, 20. januar 2009 ura: 17:51 » |
|
jaz sem na istem kot trzinka... s tem, da imam včasih po 16 urni spanec... pikolo... ne da se mi aktivirat... red rabim, ja. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
|
upica
|
 |
« Odgovori #15 dne:: nedelja, 09. avgust 2009 ura: 13:03 » |
|
Lep pozdravček. Vem kako je kriza s tem spanjem. To mam tudi jst. Spanje je pri meni predvsem beg pred problemi, trpljenjem, težavami in nerazumevanjem, pa tudi pomanjkanje motivacije. Osebno preveč spim, okoli 11 ur na dan. Ko je kriza tudi čez dan. Pol se obsojam in bremenim in je še slabše. Na čase mi rata da se potrudim ne spat čez dan. Rada bi skenslala spanje podnevi ponoči pa na 8 ur. Če bi mi to ratalo bi bila najbolj srečna. Največje trpljenje mi je vstati zjutraj iz postelje in živet nov dan. Sploh šele zaradi mojih hudih glavobolov, utrujenosti in izčrpanosti.Nisem še osebno našla primernega načina kako se disciplinirati pri spanju. Tudi jst bi bla rada našla kakšen učinkovit način.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Tačka
|
 |
« Odgovori #16 dne:: ponedeljek, 10. avgust 2009 ura: 10:20 » |
|
Lep pozdravček. Vem kako je kriza s tem spanjem. To mam tudi jst. Spanje je pri meni predvsem beg pred problemi, trpljenjem, težavami in nerazumevanjem, pa tudi pomanjkanje motivacije. Osebno preveč spim, okoli 11 ur na dan. Ko je kriza tudi čez dan. Pol se obsojam in bremenim in je še slabše. Na čase mi rata da se potrudim ne spat čez dan. Rada bi skenslala spanje podnevi ponoči pa na 8 ur. Če bi mi to ratalo bi bila najbolj srečna. Največje trpljenje mi je vstati zjutraj iz postelje in živet nov dan. Sploh šele zaradi mojih hudih glavobolov, utrujenosti in izčrpanosti.Nisem še osebno našla primernega načina kako se disciplinirati pri spanju. Tudi jst bi bla rada našla kakšen učinkovit način.
joj, upica ... preveč spiš, definitivno .. in zato si tudi tako utrujena,... Nasvet ..  enostavno si naredi urnik  Spanje si privošči samo čez noč, dan si obvezno zapolni z aktivnostmi.. Če spiš 11 ur  ?? , pa potem še čez dan, verjetno nisi v službi  ej, punca, maksimalno rabiš 8 ur spanca in nič več .. in basta  Takole bi predlagala... - navadi se hoditi spat približno ob enakem času - ko se zjutraj prvič zbudiš in ugotoviš, da si spala že 7-8 ur .. takoj vstani  - nato si vzemi čas za  - pojdi na sprehod, preberi časopis,... nekaj delaj.. karkoli... - za čez dan moraš imeti plan... - če si "šolarka" - študentsko delo Če toliko spiš , ali imaš prenizek pritisk ? .. Res, verjemi mi, moraš se prisiliti k nespanju .. jutranjemu vstajanju , prvemu sončku .. Preveč spanca ti pripomore k utrujenosti , nabavi si kolo ... punca - migaj .. pa brez zamere ....  p.s.: no, jaz sem si pa lani naredila "plan" zaradi nespečnosti... res, in sem se ga "držala" kar nekaj mesecev ..  -
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Smeh je pol zdravja ....
|
|
|
|
upica
|
 |
« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 10. avgust 2009 ura: 10:35 » |
|
Oi hvala lepa za odgovor in dobre nasvete. Vem da spim čisto preveč. Če mi uspe ne spat čez dan sem že ponosna nase. Zjutraj pa mi je muka iz postelje it, kadar je kriza vsanem tudi ob pol enajstih, vsa utrujena izčrpana in z mojim hudim glavobolom. Zvečer si naredim tud tak plan....zjutraj takoj vstat, ko pa jutro pride, mi je uno, ooooo ne, spet živet in se pokrijem in zbežim pred realnostjo nazaj v spanje še za kako uro, pol se moram spet prsilt da vstanem. Vem kriza je ja. Discipliniranosti in reda mi manjka. To je, pa vztrajati bi mogla vsaj en mesec. Meni če mi rata, mi rata največ za 2, 3 dni, pol je spet isto. Kriza v glavnem... 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
piccolina
Druge motnje
Izkušen član/ica
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 267
modrost je dragocenejsa od zlata
|
 |
« Odgovori #18 dne:: četrtek, 17. september 2009 ura: 23:45 » |
|
zkj ze skor 3 tedne in BREZ tablet spim pouprecn 9-11 ur? 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Če v času stiske obupuješ, bo tvoja moč opešala
|
|
|
|
Ventilator
|
 |
« Odgovori #19 dne:: nedelja, 20. september 2009 ura: 11:10 » |
|
Za zbujanje je najboljša dnevna - sončna svetloba, tako da bi znal pomagat kak jutranji sprehod ali pa vsaj dvig rolet takoj zjutraj (alternativa je tista luč za zdravljenje sezonske depresije). Pa če cel dan samo poležavaš potem je logično, da ne moreš zaspati, ker telo ne razume, kdaj je res čas za spanec. Vsaj enkrat na dan se moreš prešvicat in utrudit.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|