FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sreda, 23. maj 2012 ura: 05:29

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Risperdal  (Prebrano 2390 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Tangerine
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4

« dne:: četrtek, 04. december 2008 ura: 21:21 »

Pozdravljeni!
Naša babica se že približno leto in pol zdravi z Risperdalom. Pred jemanjem tega zdravila je bila agresivna, mučili so jo napadi paranoje, grozila je s samomorom, obtoževala ljudi za stvari, ki jih niso naredili in vseskozi so jo mučile razne težave (od pritiska pa do težav s srcem; naj povem da je babica za svoja leta izredno zdrava in razen Risperdala in Apaurina zvečer ne jemlje drugih zdravil)
Mama jo je peljala do psihiatra, ki ji je po parih pogovorih predpisal Risperdal, 0.5mg na dan.
Zdelo se je, da jo je to umirilo, bila je videti srečnejša.
Po približno enem letu pa so se spet začeli napadi jeze, agresivnosti in paranoje. Mama je šla nazaj do zdravnika, tokrat njenega osebnega, ki ji je dozo Risperdala zvišal na 1mg dnevno. Zdaj, po pol leta jemanja te nove doze pa se je babica spremenila v popolnoma odsotno osebo.
Mnogi so že komentirali, da se je vidno postarala. S težavo sledi pogovoru, nima koncentracije, velikokrat se zdi popolnoma odsotna. Opazili smo tudi, da se ji tresejo roke in da ta težava postaja čedalje hujša vendar smo to pripisali tudi dednim faktorjem (njen brat ima identično težavo).

Zanima me, če lahko vse te navedene težave (odsotnost, težave sledenju pogovoru etc.) pripišemo Risperdalu ali preprosto naravnemu procesu staranja. Rada bi vedela kakšne so vaše izkušnje s tem zdravilom.
Vsak nasvet bo dobrodošel, stopili pa bomo tudi v stik z babičinim osebnim zdravnikom, da razjasnimo situacijo.
Prijavljen
Gaba
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 94

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 04. december 2008 ura: 23:53 »

lahko,da je prvi stadij demence vaskularne,ne alzheimer.ali parkinson.
Za oboje je je zelo dobro,če bi jedla nekaj za pretok,tukaj še ni teh zdravil opisanih, nimotop,redergin ali
ginseng. ali druga druga zdravila ki delujejo na acetilholin,remynil...ali notropiki,notropil vinpocetin
Prijavljen
trina
Druge motnje
Veteran
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 972

« Odgovori #2 dne:: petek, 05. december 2008 ura: 01:28 »

Risperdal je antipsihotik in ga osebni zdravnik nima kaj ne predpisovat ne odmerjat.
Za normalen proces staranja gre najbrž malo prehitro, lahko bi seveda šlo za katerokoli obliko demence - seveda pa se, po drugi strani, povsem sklada s sliko, ki jo povzroči nepravi odmerek antipsihotika.
Ne k babičinemu osebnemu zdravniku, k psihiatru stopite - kamor bi, brez zamere, morali ponovno že pred letom dni. Za kaj gre - pa četudi za demenco - bo lahko pravilno ocenil samo on.
Vso srečo babici, hudo škoda bi bilo, da ostane v takem stanju.
« Zadnje urejanje: petek, 05. december 2008 ura: 01:48 od trina » Prijavljen

Če hočeš zmagat, ne smeš zgubit. (Otto Grunf)
Tangerine
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #3 dne:: petek, 05. december 2008 ura: 13:02 »

Se povsem strinjam, da bi že takrat morali do psihiatra vendar morate tudi vedeti, da je babica zelo trmasta in samovoljna oseba. Že za prvi obisk je bilo potrebno ogromno predpriprave. Verjetno bi zdaj v tem stanju jo bilo lažje spraviti do tja.
Vsekakor je zdaj načrt, da govorimo z osebnim zdravnikom in staršem bom tudi predlagala, da naj poskušajo dobiti napotnico za psihiatra. Jaz sama tu sodelujem zgolj kot nekdo, ki zna uporabljati internet in zbira podatke in sem bila tudi prva, ki je spremembe v zadnjem času opazila in predlagala strokovno pomoč.

Kar se Parkinsonove tiče, babica je bila pred časom (ko se je začelo tresenje) pri zdravniku, ki pa je izključil to možnost.
Vsekakor bom posredovala vaša mnenja staršem, ki se bodo odločili kako naprej. Babica je bila letos stara 75 in se je do lani sama vozila s kolesom v trgovino (približno 3km v eno smer) in je žalostno, ker je vedno bolj odvisna od drugih. :/
Prijavljen
ton
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 1.138

« Odgovori #4 dne:: petek, 05. december 2008 ura: 13:18 »

Tangerine, samo za informacijo ti lepim povezavo na Spominčico, združenje za pomoč ob demenci. Ob simptomih, ki si jih navedla, bi tudi jaz sklepal v to smer. http://www.ljudmila.org/~zzppd/
bistveno pa je, da starejšim omogočimo nekako najbolj dejavno in čim manj boleče življenje. Že to, da ste se vsi v družini lotili pomagat, je veliko. Bravo.
Prijavljen

Anuška, javi se! In kje neki kolovrati Scorpion?
Tangerine
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #5 dne:: sobota, 06. december 2008 ura: 13:41 »

Pozdravljeni!
Vceraj smo skusali stopiti v stik z babicinim osebnim zdravnikom in z njeno psihiatrinjo vendar smo si ocitno izbrali napacen datum, ker sta bila oba odsotna.
Vsekakor nadaljujemo v ponedeljek. Starse sem uspela prepricati, da je nujen posvet pri psihiatru in da naj zahtevata napotnico pri osebnem zdravniku.

Lepega Miklavza vam vsem zelim! Smiley
Prijavljen
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.427

« Odgovori #6 dne:: sobota, 06. december 2008 ura: 22:50 »

Pozdravljena!

No, tudi jaz in moja mama se soočava z istim problemom pri mojem očetu (89 let ima). Pričelo se je približno pred tremi leti, postopoma z nekakšnimi verbalno agresivnimi napadi. Mislili smo, da je to jeza in smo šli preko tega. Najprej se je pričel oddaljevati od svojih prijateljev, nato je pričel pljuvati po maminih prijateljih, kmalu po vseh otrocih, itd.....Napadi so bili občasni in ne tako pretirani. Letos spomladi je imel drugačen izpad, to pomeni da se je vključila zraven še "žlehtnoba" in jaz sem dobila takrat živčni izpad. Moje zdravje je od takrat šlo tudi navzdol, nakar smo konec avgusta izvedeli, da ima mama raka na črevesju in se mi je vse sesulo, oče pa naenkrat ves užaljen, "bogi". Moram povedati, da je bil vse življenje "gospod" in da je pri svojih letih še vedno v zelo dobri fizični kondiciji.
     Mama je bila operirana in tri tedne v bolnici, medtem sem vsak dan hodila k njej in domov k njemu. Opazila sem, da se je spremenil in naenkrat postal blazno egoističen, nesramen in , da je menjaval razpoloženja. Naj omenim tudi to, da je pred dvema letoma pričel z sumnjičenji, da govorimo za njegovim hrbtom, da se lažemo in pričel je sovražiti mamino sestro.Nismo ničesar posumili, da bi bilo kaj narobe. Vse življenje je bil glavni, upokojen polkovnik in direktor in naenkrat je začel čutiti, da izgublja nadzor nad nami, da ga zapušča moč (kar je normalno pri tej starosti). No, ko je mama prišla iz bolnice , groza , je postal tako verbalno agresiven, v očeh se mu je videla zloba, strah, prav blazen pogled, kadar je imel napade. Na žalost se je spravil na mamo, ki potrebuje mir za okrevanje. Spravil se je na vsakega, kakor mu je zapasalo, z obtoževanji, žalitvami,skrivanjem, čudnimi idejami. Vse bi se dalo prenašati, če se nebi drl in to približno dve uri brez vsakega vzroka in popolnoma nepovezane stvari iz preteklosti omenja. Ko je bilo z mamo malce bolje je odšla k psihiatru, ki je povedal, da se z njim verjetno nekaj dogaja in , da je to mogoče šele začetek demence. Dal ji je enako zdravilo kot tvoji babici in mama mu mora dajati le to na skrivaj. Njegova osebna zdravnica mu je predlagala obisk pri psihiatru in je oče popolnoma znorel zaradi tega. Sedaj dobiva kapljice že en mesec in pred enim tednom se je izboljšalo stanje. Moram pa omeniti tudi to, da je psihiater vprašal, če se mu že tresejo roke ( še ne) in , da je po teh napadih izgledal zelo utrujeno in shirano.
      Zdaj se že en teden obnaša povsem normalno in je privolil tudi na obisk psihiatra in ga ima 20. januarja. Mogoče ga bo zdravnik prepričal v prostovoljno jemanje zdravila, kar bi bilo zelo zaželjeno. Očitno nas čaka kar precej dela z njim, tudi tebi želim manj težav z babico. Sporoči, kako bo pri zdravniku.

Lep pozdrav, Trzinka
Prijavljen
vesnav
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.083

« Odgovori #7 dne:: sobota, 06. december 2008 ura: 23:03 »

Pri Tangerine bi bilo možno, da je od antpsihotika. Ga poznam in je name identično deloval. Če bi bila stara 80, bi mi kdo verjetno pripisal demenco. Čudno, da zdaj lahko takole funkcioniram, pa sem 10 let starejša, kot takrat, ko sem jemala risperdal!?
Držim pesti, da uredite!

Tale Trzinkina zgodba je žalostna. Ker je boleča, predvsem za njo in mamo. Uh, upam, da bo krevala. Oče pa.. hm.. po občutku bi lahko bilo oboje. Dobro, da gre k psihiatru, sporoči, kako gre. Jaz imam zelo rada stare ljudi, sem pa spoznala, tudi od blizu, da z leti nekateri postajajo jezni, videla pa sem že tudi hudobne. No, tole ne velja kar vsepovprek in tudi ne vem, ali gre vedno za psihično motnjo...
Pri eni osebi je šlo na nemoč, občutek kot pri otroku, da rabi več potrdil kot sicer.., kar je naravno, saj več ne obvlada svojega vsakdanjega življenja.
Držim pesti za vso družino.

Lp,
V.
Prijavljen
Optimist86
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« Odgovori #8 dne:: ponedeljek, 08. december 2008 ura: 10:13 »

Osebno imam z Risperdalom žal slabe izkušnje. Jemal sem ga kar dolgo časa, v kombinaciji s Cipramilom. Res da me je mogoče nekoliko pomiril, vendar mi je depresivna občutja celo poslabšal in me spremenil v živega mrtvaka. Sedaj jemljem namesto Risperdala Prasine in se veliko bolje obnese.
Prijavljen
Amelie
gost
« Odgovori #9 dne:: ponedeljek, 08. december 2008 ura: 10:32 »

Optimist, koliko časa pa si jemal Risperdal? Po kolikem času jemanja (približno) si opazil depresijo? Kakšen je Prasine, je to kak nov AP? Koliko časa ga jemlješ, kaj stranskih učinkov?

Ima še kdo drug izkušnjo z Risperdalom ali Invego?
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 08. december 2008 ura: 10:42 od Amelie » Prijavljen
marika
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 344

« Odgovori #10 dne:: ponedeljek, 08. december 2008 ura: 11:19 »

Pozdravljeni,

tudi meni je psihiater predpisal Risperdal, ki je imel name vplival katastrofalno. Postajalo me je vedno bolj strah, zato so mi ga po 14 dneh urgentno ukinili. Imela sem kombinacijo Risperdala in Mirzatena. Sedaj jemljem Efectin in dozo uspešno zmanjšujem in od menjave zdravil sem čisto v redu.

marika
Prijavljen
Gaba
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 94

« Odgovori #11 dne:: sreda, 10. december 2008 ura: 11:52 »

Na žalost je mojo teto po risperdalu zvilo tako,da se več ni zravnala
po njem je dobila blodnje in enkrat je obležala na tleh.
Moja teta je žal umrla in zame je tisti ,ki ji je to predpisal velik lopov!
Prijavljen
vesnav
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.083

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 11. december 2008 ura: 00:36 »

No, samo to je še manjkalo, da slišim.
Vidim, da sem jo še dobro odnesla.

V.
Prijavljen
stenzi
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 153

« Odgovori #13 dne:: petek, 12. december 2008 ura: 23:00 »

Zdravo tudi sam jemljem risperdal že kar nekaj let prej sem jemal 2 mg + cipramil  vendar je name deluje tako da me nekako umirja sam je pa tudi res da si po njem precej otopel posebaj ,ko sem jemal še po 2 mg samo služba in doma ležanje  potem sem si pa rekel to nikamor ne peljwe kaj ,če bi ga malo zmanjšal in sem ga res na 1 mg seveda po posvetu z psihiatrom in se mi zdi da je bistvena razlika manj je otopelosti in grem še naprej in razmišljam še v nadaljnem zmanjšanju tega zdravila . Po njem sem ful zaspan in težko zjutraj vstajam in potrebujem kar kakšno kavo več da se zbrihtam . Uporabljam pa risperdal za preprečevanje tesnobe in pa tudi okm .
To kar je omenila Gaba je res strašna izkušnja z tem zdravilom ,ki se je na žalost tragično končala .
Pozdrav Stenzi
Prijavljen

sem kljub težavam obtimist
Optimist86
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 11

« Odgovori #14 dne:: ponedeljek, 29. december 2008 ura: 17:06 »

Jaz sem ga jemal zvečer po 2 mg, več let. Vedno sem bil zvečer velik bol depresiven kot čez dan, in sploh nism dojel da je to zarad Risperdala. Potem ko sm ga nehal jemat, se je pa to izbolšalo.

Prazine je en starejši AP, uporablja se proti nemiru. Men se zdi kar uredu, nekoliko me pomiri, in ne naredi me še bolj zamorjenega kot Risperdal. Mam pa nekoliko slabšo koncentracijo zarad njega, pa spomin, ampak ne tolk hudo, in vedno manj. Mislm da bo čez čas to minilo. Jemljem ga odkar sem bil hospitaliziran - oktobra.
« Zadnje urejanje: ponedeljek, 29. december 2008 ura: 17:12 od Optimist86 » Prijavljen
Tangerine
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #15 dne:: sreda, 21. januar 2009 ura: 14:58 »

Mislim, da še dolgujem zaključek te zgodbe.
Babica je ostala na 1mg risperdala, po posvetu s psihiatrinjo in osebnim zdravnikom. Ocenila sta, da to niso znaki demence ampak preprosto staranja. Čeprav babica deluje odsotno, je predvsem med prazniki pokazala in dokazala, da je še z nami. Se je veselila in praznovala. Ugotovili smo, da potrebuje dosti več spodbude kot jo je včasih ampak se razživi in postane dosti manj odsotna.
Tako da smo zaenkrat ta problem rešili, vendar pa še vedno budno pazimo na njo.

Smiley
Prijavljen
upica
Izkušen član/ica
Odsotni Odsotni

Prispevki: 214

« Odgovori #16 dne:: petek, 20. februar 2009 ura: 23:27 »

žIVJO!!!

Jaz imam z risperdalom zelo slabe izkušnje, to je antipsihotik in pri meni je čisto otopel čustva, nisem se mogla ne jokat ne smejat. V glavnem sem bila kot živ mrlič. Poleg tega ima risperdal velik stranski učinek, povečan apetit. Jaz sem ga ravno zaradi tega zamenjala za Zeldox, baje novejše zdravilo in se manj rediš po njem, pri meni je to res.lep pozdravček!!! Upica
Prijavljen
ambra
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 55

« Odgovori #17 dne:: ponedeljek, 23. februar 2009 ura: 17:53 »

Tudi jemljem risperdal, na splosno sem z njim zadovoljna, se dobro pocutim po njem. Problem je pa, da sem se po njem v treh letih zredila kar za 15 kg. Ima kdo se podobne izkusnje?
Prijavljen
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 1.540

« Odgovori #18 dne:: ponedeljek, 30. november 2009 ura: 14:40 »

...  zelo trmasta in samovoljna oseba. Že za prvi obisk je bilo potrebno ogromno predpriprave. Verjetno bi zdaj v tem stanju jo bilo lažje spraviti do tja.

Po novem zakonu o duševnem zdravju se bo lahko vsakega bolnika, sebi ali drugim nevarnega, spravilo prisilno brez krivde k zdravniku ali psihiatru, hoče ali noče.

Prijavljen

neimenovana
PseudoSciencePsych
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 13

« Odgovori #19 dne:: petek, 23. april 2010 ura: 21:06 »

tut js sm biu zombi k sm jemou risperdal, vzel mi je samozavest, veselje, občutek vrednosti, požrl možgane in me naredil depresivnega

nejemlem ga več, nikol tudi nebom

LP, PsychiatryFakeScience aka PseudoSciencePsych
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar