Živjo Žana.
Ni se ti treba vedno truditi, da bi razmišljala pozitivno. Lost ti je sicer napisal, da so za našo depresijo krivi naši miselni vzorci, in da ti bo šlo toliko dobro, kolikor se boš trudila in vlagala napora, vendar jemlji to izjavo z "rezervo", saj tvojega vzroka za bolezen niti tvoj psihiater ne ve, kaj šele mi laiki. Še najmanj kar je res je pa, da si za svojo bolezen kriva sama, ker se premalo trudiš, ali napačno razmišljaš. (jaz sem depresijo npr. podedoval in nima nikakršne veze z napačnimi in negativnimi miselnimi vzorci)
Lahko da si bolezen podedovala, lahko da je pri tebi prišlo do okvare določenih genov, ali pa kaj drugega. Zato pa je tudi pristopov k zdravljenju depresijo tako veliko in obstaja taka množica zdravil in psihoterapij, ker je depresija še zelo neraziskana bolezen.
Nič se sekirat torej, če kdaj razmišljaš negativno. To ne pomeni, da doprinašaš k svoji bolezni. Za svojo bolezen nisi prav nič kriva sama s tem da imaš negativne misli. Negativno razmišljanje je SIMPOM depresije in ne razlog za njen obstoj, kot lahko prebereš v kakšni informacijski brošuri o depresiji.
Razloga za depresijo nihče do potankosti ne pozna. Stvar je v resnici tako zakomplicirana in strokovna, da ti na tem forumu nihče od nas ne more niti pod razno "zaprmej" povedati, zakaj smo bolni ter kaj se z nami zares dogaja in zato ti tudi nihče ne more ponuditi trdne rešitve. Kot si opazila mogoče s prebiranjem, obstaja na desetine različnih zdravil in pristopov, ki pa ne pomagajo vsakomu enako in tudi zate bo veljalo verjetno podobno.
Poskušaj torej z zdravili antidepresivi, če ne gre poskušaj zamenjati s kakšnim drugim zdravilom, če pa še to ne deluje, pa lahko poskusiš tudi s psihoterapijo, avtogenim treningom, ponavljanjem pozitivnih afirmacij, molitev, šport in morda še kaj.
Poizkusi pa več rešitev in pristopov in prebiraj kaj komu pomaga in to poizkusi tudi ti. Daj si čas da okrevaš, zmanšaj zahteve do sebe in predvsem: Ne očitaj si za svojo bolezen, saj zanjo nisi nič kriva. Zagotovo boš tudi ti nekoč našla rešitev zase. Morda že jutri, morda čez mesec dni ali leto, zagotovo pa boš tudi ti našla pravo pot. In tudi farmacija odkriva ves čas nova zdravila, ki imajo zelo obetajočo prihodnost. To ti lahko zagotovim

lep sončen dan