FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. sreda, 23. maj 2012 ura: 04:13

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1] 2   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Biti skromen do sebe  (Prebrano 3212 krat)
0 uporabnikov in 1 gost pregleduje temo.
Matej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Spol: Moški
Prispevki: 20

« dne:: sreda, 14. maj 2008 ura: 22:38 »

Živjo

Ali je to tudi povezano z depresijo, če si skromen do sebe Sad. Namreč še pred leti sem, kar veliko zapravljal zasluženi denar (obutve, obleke, hrana, tehnika, avto). Takrat sem si marsikaj kupil. Nisem gledal na denar, samo, da sem dobil, kar sem si želel.
Danes, ko pa sem v tej prekleti depresiji si kljub denarju ne kupim skoraj nič. Vsak evro skrbno šparam, privoščim si nič, ne hodim na pijače, redko kdaj si grem kupit v trgovino za pit. Obleke pol leta si že nisem nič kupil edino, kot vsi moramo v svoje konjičke točt gorivo.
Zadnje čase sem celo začel intezivno gledat spletno stran podarimo.si. Kar nekaj stvari sem že dobil zastonj.
itd
Prijavljen
vesnav
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.083

« Odgovori #1 dne:: sreda, 14. maj 2008 ura: 22:58 »

Če ne zameriš vprašanja.. Zakaj pa sploh šparaš, Matej?

V.
Prijavljen
Matej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: sreda, 14. maj 2008 ura: 23:23 »

Če ne zameriš vprašanja.. Zakaj pa sploh šparaš, Matej?

V.

Saj ne šparam
Prijavljen
vesnav
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.083

« Odgovori #3 dne:: sreda, 14. maj 2008 ura: 23:37 »

Pišeš: vsak evro šparam..

Ne sprašujem, zakaj, ampak za kaj.. Kaj bi si rad kupil?
Zakaj po tvojem mnenju ne moreš zapraviti nekaj denarja zase, za svoje potrebe?

V.
Prijavljen
Aimee
gost
« Odgovori #4 dne:: sreda, 14. maj 2008 ura: 23:39 »

Matej, je povezano z depresijo oz. pri nekaterih s kakim drugim problemom psihičnega izvora. Sama sem tudi včasih rada nakupovala, rada sem se sprehajala med policami, polnimi novih izdelkov - za ženske tako velja, da se rade nahajamo blizu kozmetike zardevam in podobnih zadev. Potem pa kar naenkrat nisem imela več nobene volje, da bi se odpravila v trgovino, drogerijo (pa sem prej tičala tam kar pogosto - niti ne toliko, da bi si kaj kupila, pač sem šla na ogled novosti).
Mislim da ne gre za to, da bi človek postal varčen - ne izogiba se nakupu kot takemu, ampak trgovinam. Vsaj zame je to veljalo. V trgovini pač nisi sam, temveč se znajdeš v nekem okolju, kjer si "prisiljen" v stike z ljudmi - in to je tisto, kar depresivnega človeka po mojem odvrne od nakupov. Ker sama sem recimo takrat razmišljala, da bi si že lahko kupila kako novo obleko, pa sem videla reklamo za čevlje, ki so mi bili všeč, pa novo maskaro - saj bi vse to imela in kupila, če bi imela voljo iti v trgovino, med ljudi. Te pa ni bilo in posledično tudi ne nakupa željenih izdelkov.

Je to tisto, kar občutiš sam? Želel bi si že kaj kupiti, pa te ne mika iti v trgovino?
Prijavljen
scorpion
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.225

« Odgovori #5 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 08:39 »

Meni tudi ni jasno kaj je zdaj res, Matej. Najprej rečeš, da si škrt do sebe in šparaš vsak euro, potem pa to zanikaš...
Prijavljen
Matej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 14:02 »

Nisem se pravilno izrazil.
 Embarrassed

Ja seveda, če ne zapravljam, potem šparam. Marsikaj si moram kupit pa tega ne storim, ker nimam volje do nakupov.
Recimo lahko začnem že pri gsm-ju. Imam nokio 3310 stara, ko zemlja. Avto star 15 let, nobene ure, nobenga nakita vse to bi si lahko kupil, le, če bi bila volja a tega ni.
« Zadnje urejanje: četrtek, 15. maj 2008 ura: 14:07 od Matej » Prijavljen
masi
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Spol: Ženska
Prispevki: 3.271

moja mačkonka Opa

« Odgovori #7 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 14:42 »

...hm ja seveda, ko nimaš volje ti je vseeno kaj imaš, kako si oblečen, kako izgledaš, no vsaj pri meni je bilo tako-nezainteresiranost za vse.
Prijavljen

Bodi samosvoj, vsi drug so že zasedeni
(O.Wilde)
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.532

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #8 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 15:03 »

Recimo lahko začnem že pri gsm-ju. Imam nokio 3310 stara, ko zemlja. Avto star 15 let, nobene ure, nobenga nakita vse to bi si lahko kupil, le, če bi bila volja a tega ni.

To so samo stvari...če ti služijo ni pomembno kok so stare.
Da menjaš samo zato, da je nekaj novega ni smisla.

Po drugi plati pa namesto teh materialnih dobrinic, ki enim hudo veliko pomenijo,
se ti lahko odpraviš kam na popotovanje...zapraviš denar za nekaj kar te veseli, zanima.

Depresija res prinese brezvojnost...lahko to vpliva na to, da ti ni do ničesar.
Zato je treba depresijo zdraviti.
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
kitty
gost
« Odgovori #9 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 15:35 »

jaz v tvojem početju ne vidim nič slabega. Js bi rada kaj našparala pa ne morem nehat zapravljat zvizgam
Prijavljen
špela4
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 35

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 15:58 »

Joj kako bi si pa jaz rada kaj kupila pa ne morem.Sem ostala  brez službe.Pred leti,ko pa sem imela denar pa sem bila v tako hudi depresiji,pa tudi nisem imela želje,da bi si kaj privoščila.Samo,da se tako grozna depresija več ne vrne. pomezik
Prijavljen
alexx
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 2.864

« Odgovori #11 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 16:53 »

Najhuje je takrat ko ni nobene želje več...nič, vakum. Še strahu ni več. Blank. Ne verjamem v skromnost do sebe, če prav še veliko krat to naredim. Škoda denarja...zakaj škoda??? Škoda je trenutka ki se nikoli več ne vrne...in priložnost tudi ne. Ne govorim o egoizmu...govorim o...imeti se rad.
Prijavljen

alexx Afro 
Aslan
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 4.532

Kraljestvu našega življenja vladamo mi sami.

« Odgovori #12 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 17:08 »

Škoda denarja...zakaj škoda??? Škoda je trenutka ki se nikoli več ne vrne...in priložnost tudi ne. Ne govorim o egoizmu...govorim o...imeti se rad.

Alexxx clap
Prijavljen

Resnični prijatelj je ta, ki te drži za roko in se dotika tvojega srca.
Gaia
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 25

« Odgovori #13 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 20:03 »

Matej,

to tvoje "nezapravljanje" zase je prav gotovo povezano z depresijo...

1. Ko je človek zdrav, ima 1000 želja, ko je bolan, ima samo eno - in ta je, da bi se počutil dobro, veselo, srečno. Lahko rečem zase, da mi je za vse "dol viselo". Kaj ti pomagajo materialne stvari, če globoko v sebi ne občutiš sreče, ker si otopel in je nekako nisi sposoben občutit. V depresiji človek resnično spozna, kako malo v resnici pomenijo materialne, zunanje stvari. Ko si notranje prazen, nobena zunanja, materialna stvar te praznine ne more zapolnit. Se pa tudi dogaja, da nekateri ravno v tem "praznem" stanju na veliko zapravljajo, saj želijo vsaj za trenutek občutiti veselje. Za tvoje finančno stanje je vsekakor bolje, da se nisi "prevesil" v to skrajnost.

2. Depresiven človek sebe nima rad. Če se počutiš odveč na tem svetu, če se počutiš nepomembnega, potem tudi zase ne narediš ničesar. Zakaj le? Če pa misliš, da si lepih stvari niti ne zaslužiš. Po tem, kako ljudje skrbijo zase, kako se razvajajo, po tem lahko vidiš, koliko nekdo dejansko ceni sebe. Ko zlezeš iz "črne" luknje, ko začneš nase gledat kot na dragoceno bitje, začneš zopet sebi dajat, se razvajat.

3. Nimaš želje sploh it nikamor, tako da tudi ne moreš najti stvari, ki si jih želiš.

Vem, da je depresija stanje brez kakršne koli motivacije in veselja do stvari, ki si jih včasih rad počel. Bi ti pa povedala tole iz lastnih izkušenj - če sam sebe prisiliš početi stvari, ki si jih nekoč rad počel, se počutiš bolje. Naredi si spisek teh stvari in vsak dan naredi vsaj en majhen korak v tej smeri. Poglej dober film ali karkoli te je nekoč veselilo. Razvajaj se vsaj malo, čeprav misliš, da si ne zaslužiš.

Nekega dne bo zate znova posijal sonček, sam sebe videl kot čudovito bitje in takrat ne boš imel težav s tem, da boš sam sebe premalo razvajal - tako na čustvenem, kot tudi na materialnem področju Smiley

Gaia
« Zadnje urejanje: četrtek, 15. maj 2008 ura: 20:07 od Gaia » Prijavljen
jade*shade
http://demonic-jade.deviantart.com/
Druge motnje
Aktiven član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 172

tHE WAY SHE FEELS..

« Odgovori #14 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 20:52 »

Skromnost do sebe?

Jz temu rečem raje..najbodo drugi zadovoljini ---potem bom še jaz.
Res?
Ne.
Krivda in skromnost..hodita z roko v roki.
Počutim se krivo..zato se kaznujem.
Ne zaslužim si..
Ali pa se preveč trudim,da bi ustregla...in potem...pozabim nase.
Prijavljen

Gaia
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 25

« Odgovori #15 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 21:33 »

Jade*Shade,

zakaj se počutiš krivo?

Česa si ne zaslužiš? In zakaj si ne zaslužiš? Ker nisi dovolj vredna? Kaj bi pa morala narediti, kakšna bi po tvojem mnenju morala biti, da bi pa bila vredna?

Te pa razumem, veš...prav gotovo nisi slaba oseba, zaslužiš si vse dobro. Ampak sama sebe ne vidiš tako. Tudi jaz se sprašujem, zakaj sem včasih do sebe takšna, ko pa nisem storila nikomur nič slabega, nikomur želela nič slabega. Ljubezen do samega sebe je res relativna stvar. Nekateri se imajo radi, se cenijo, pa so objektivno gledano "slabši" od mene, manj pošteni, manj sočutni... Nekateri smo pa pravzapraš "dušice", se trudimo za druge, na koncu pa se ne glede na to, kaj storimo, počutimo nevredne...

Se pa da, veš...da se naučiti vzljubiti samega sebe, da se podreti zidove, ki jih gradiš okrog sebe...
Prijavljen
Matej
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #16 dne:: četrtek, 15. maj 2008 ura: 21:43 »

Smo na pravi poti oki
Prijavljen
cookie
gost
« Odgovori #17 dne:: petek, 16. maj 2008 ura: 09:49 »

Uf, to si pa nisem mislila, da je lahko problem.... da si skromen do sebe. Sama imam tud pogosto take momente. Mi je škoda nekaj kupit zase. Ja, pa sem punca... pomisli

In kot je napisala jade*shade je v ozadju neka krivda, ideja, da pač si tega ne zaslužim, ne rabim, tega mi ni treba, da je brezveze, da si nekaj privoščim.... tudi tiste slabe stvari so čisto dovolj zame. Ne rečem, če bi res šparala za neke "višje" cilje kot potovanje, stanovanje, ampak zdaj preprosto nimam razloga pa si vseeno pogosto s težkim srcem kaj privoščim. In če že, obrnem vse trgovine, da najdem najcenejšo stvar, kot da je edino najceneje dovolj dobro zame. Če kupujem pa darila za druge, je pa čisto druga zgodba... prav neumno.

Mogoče je krivo to, da so nam nekoč govorili doma, da je skromnost lepa čednost, da ne smemo bit "fini" po domače rečeno, da je enostavno lepo bit skromen in da imajo ljudje kao raje skromne in preproste ljudi. Mogoče je tud nekaj na tem.
Prijavljen
Arwen
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 6.309

vsi smo orli

« Odgovori #18 dne:: petek, 16. maj 2008 ura: 09:59 »

hja, meni se zdi, da je vsaka skrajnost napačna; tako pretirana skromnost, da si kljub zmožnostim človek nič ne privošči, kot pretirano zapravljanje, da v bistvu potrošiš več, kot imaš... najti neko uravnilovko povsod, v vseh situacijah, je srčika vsega; seveda v skladu z zmožnostmi, željami in realnostjo.

arwen
Prijavljen

V prav vsakem trenutku lahko svobodno izbiram in vsaka izbira določa smisel mojega življenja
Tayana
Druge motnje
Izkušen član/ica
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 316

Ko se ti svet podre, imaš možnost za novo rojstvo.

« Odgovori #19 dne:: petek, 16. maj 2008 ura: 13:12 »

Imaš prav, Arwen.
Prijavljen

Strani: [1] 2   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar