še nekaj malega o učenju oz. izpitih...
žena, ki dokaj uspešno premaguje anksioznost (z manjšimi vzponi in padci) je naredila dve poklicini šoli v štirih letih, ki sploh nista bili lahki
na začetku je imela iste težave, kot so učenje, volja, zbranost, koncentracija, strah pred izpiti, celo tako velik strah je imela pred matematiko, da je vmes, na izpitu, celo bruhala
vendar je matematiko v zadnjem letniku naredilo celo s tri...
ampak bistvo je v tem, da si najdeš nekoga, doma, v družini, ali pa prijatelja, ki te bo spodbujal in ti, po domače rečeno težil, da vztrajaš, in se učiš tudi takrat, ko se ti ne da
žena je imela na začetku velike težave s tem, ker ni imela volje, hitro jo je glava začela boleti, imela je tisoč in en izgovor, da se ji ne bi bilo treba učiti, vendar, ji nisem pustil, tako da je počasi začela pridobivati učne navade, tako da po nekaj mesecih ni imela več teh problemov, še več, postala je tako zagnana, da me je ob desetih zvečer prosila, da jo sprašujem
to pa je tudi drugi, še bolj bistveni del, in sicer, se je morala zaradi anksionosti, treme in svojih posebnosti še bolj naučiti kot drugi
vaja dela mojstra in edino to je rešitev
učila sva se in učila, npr. za matematiko sva naredila toliko vaj, da sva ponucala nekaj paketov papirja
pri vseh premetih pa sva imela tak postopek, da sva naredila načrt, glede na število vprašanj in časa pred izpitom, da sva vsak dan obdelala določeno število vprašanj, čeprav je dostikrat zaradi strahu, da ne bo obdelala snovi do izpita, norela naprej, tako da sem imel dosti dela s tem, da sem jo prepričal oz. premagal njene strahove s tem, da si ji argumentiral z načrtom učenja
pri učenju je bila samostojna, vendar sem jo vsaki dan spraševal in pri tem sem bil precej strog, tako da sem ji dal za vsako vprašanje +,o ali -, po znanju, ki ga je znala
glede na dobljeno oceno, je tiste z minusi bolj ponavljala, dokler ni dobila +
bistvo tega je pa, da se je tako dobo naučila, da je znala odgovarjati, čeprav se je zaradi strahu dostikrat tresla kot šiba na vodi
moram reči, da sem bil izredno presenečen nad njeno voljo in vztrajnostjo
prepričan sem, da tudi ti lahko to desežeš, vendar je ključni moment le nekaj mesecev, da se možgani postavijo v tek, da se ogrejejo, v tem času se je treba prisiliti, potem pa, ko se možgani in navada, da se učiš, utečejo, potem steče stvar sama po sebi in se nevede komaj čakaš, da se začneš učiti
sicer, traja nekaj mesecev (lahko tudi prej), da se utečeš, vendar je treba biti na začetku vztrajen
dejansko vsak lahko naredi vsako šolo, bistvo sta samo vztrajnost in volja
lp
pepi