sej so različne razlage placebo učinka oz. zakaj homeopatija "deluje", za povzetek si poglej na angleško wikipedijo. lahko gre za spontano ozdravitev, lahko pa gre tudi za to, da recimo pri pikanju z injekcijo to sproži neke procese tudi pri podganah, ne glede na zdravilno učinkovino. zato se tudi pri študijah na podganah uporablja double-blind načrt
http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy#Meta-analyses (poglej dol pod explanations of effects)
lahko gre za publication bias, to pomeni, da se objavijo samo študije, ki pokažejo učinek in posledično ko iščeš članke, najdeš neproporcionalno več takih, ki pokažejo učinke. potem je tud statistika, ki pravi, da se na vsake toliko časa pokažejo statistično pomembne razlike, tam kjer jih v povprečju ni. pa še zadnje čase se vse bolj uporabljajo tudi t.i. koeficienti oz. mere učinka, ki pokažejo, kolikšen je dejansko učinek. namreč, statistična pomembnost se pri dovolj velikih vzorcih pokaže že pri praktično nepomembnih učinkih.
zadnje čase se dela tudi na tem, da se vsi eksperimenti idr. evidentirajo še preden se študija objavi in tako se zbirajo tudi podatki o študijah, ki niso bile objavljene.
pri živalih pa gre lahko tudi za to, da skrbnik opazi izboljšanje, čeprav ga dejansko ni. lahko gre za selektivno pozornost, za drugačen odnos do živali, za spontano izboljšanje itd.
torej ja, homeopatija ni zgolj placebo, ampak tudi nekateri drugi učinki, ki niso lastni substanci, s katero zdravimo (tj. pocukrani vodi

)
@martinca: to pravi skoraj vsa znanstvena stroka, ne zgolj en farmacevt

če vam ni škoda denarja lahko zaradi mene poskusite kar hočete, vendar obstaja toliko bolj učinkovitih načinov zdravljenja, da se je po moje brezveze s tem zajebavat (čeprav zame je neetično, da se nekomu predstavlja in prodaja nek način zdravljenja, za katerega ne obstaja nekih dokazov, da deluje). o prehranskih dodatkih sem pa že tukaj pisal, okm vsekakor je obvladljiva tudi s pomočjo le-teh (če hočeš, lahko na kratko povzamem, kaj je bilo zame učinkovito), še bolj pa je pomembna terapija.
saj navsezadnje je tudi pri terapiji del učinka placebo (in tudi ne vemo kako psihoterapija deluje, vemo zgolj, da deluje).