FORUM Nebojse.si
Novice:

*
Dobrodošli, gost. Prosim, prijavite se ali registrirajte. torek, 22. maj 2012 ura: 14:10

Prijavite se z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seje.

Strani: [1]   Pojdi dol
  Natisni  
avtor Tema: Poročilo #1_Premagovanje panične motnje je trdo delo  (Prebrano 487 krat)
0 uporabnikov in 2 gostov pregleduje temo.
Alisa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 5

« dne:: četrtek, 19. januar 2012 ura: 12:17 »

Pozdravljeni,
z vami bi rada delila moja spoznanja in ugotovitve pri pojavljanju in odpravljanju panične motnje.
Večkrat sem bila že na urgenci, zadnje pol leta pa ne, ker sem doumela, da je panična motnja posledica "živčne vzdraženosti", tako jo jaz imenujem, in ker si pomagam z različnimi tehnikami.
Po ločitvi se je moje stanje izjemno poslabšalo in so me  iz najhujšega zvlekli sledeči nasveti http://www.nebojse.si/Forum/index.php/topic,1650.0.html toplo vam jih priporočam, preberite večkrat!   wav
Ugotovila sem, da je depresija in panična motnja posledica dveh stvari. Osebne naravnanosti in sovaržnega okolja, v katerem sem živela (verbalno, psihično, čustveno, ekonomsko nasilje). Ker se je to nasilje kopičilo desetletje, so se posledice tega nasilja in slabe samopodobe kazale najprej na telesni ravni, ko pa sem začela razmišljat o samomoru, pa sem spoznala, da je moja edina pot psihoterapija in sicer kongnitivna vedenjska terapija  clap. Že tri leta hodim redno, moja samopodoba se je močno izboljšala, pa tudi pokam od samozavesti  zvizgam. Razen enega, so izginili tudi vsi znaki depresije. Z ločitvijo in posledično velikega stresa, novosti, negotovosti pa so se me polotile panične motnje. Na dnevni ravni.
Najprej sem se ji upirala, sedaj pa si dovolim, da sem sesuta. Po vsem, kar sem doživela, si jemljem pravico, da imam slab dan. Jemljem si pravico, da sem do sebe prijazna in da se razumem, ko imam slab dan. To pomeni, da potrebujem čas, da se telo in um umirita od vsega  zardevam.
Vendar to ne pomeni, da sedim križem rok in da se prepustim toku grozečih misli. To pomeni, da sem se sama pri sebi odločila, da bo premagovanje panične motnje počasen a vztrajen boj. Moje orožje je potrepežljivost do napadov, spoštovanje svojega lastnega telesa, da mu dovolim, da ima napade, spoštovanje do svojega uma, da mu pomagam, da se umiri z različnimi sprostitvenimi tehnikami  rozicodam.
Doumela sem, da se bom z nežno telesno vadbo, z nežno glasbo in razumevanjem same sebe izvila iz primeža panične motnje. Trenutno mi pri umirjanju uma in telesa pomaga tale knjiga http://www.gnostica.si/zbirke/joga-za-custveno-ravnovesje, da pa sem končno razumela, kaj se mi je zgodilo, pa mi je do spoznanja pomagala tale knjiga http://www.zalozba-chiara.si/knjiga/146-ne-stopajte-vec-po-prstih.
 wav
Ugotavljam, da gre pri odpravljanju panične motnje za kompleksen proces, kateremu je potrebno dati čas, prostor in razumevanje. Vsak se mora prepoznati v vzorcu, ki ga je potegnil v vrtinec panične motnje in si izbrati ustrezne tehnike pri premagovanju tega vrtica. Predvsem pa razumeti, da smo v stiski in da bližnjice ni. Pot v normalno življenje, po katerem hrepenimo, je trnova. Tolažim se z enim pregovorom: "Hard life makes good people." Na tej poti dobivam zrelost in modrost in za to sem ponižno hvaležna .
Velik objem vsem in malo moje muzike  onaposlusa http://www.youtube.com/watch?v=CGnUw5N9LJo&feature=autoplay&list=PL9D4112364B4B73F3&lf=plpp_video&playnext=3
Pa še nekaj namigov, ki me rešujejo, da preprečim pojavljanje panikatakov:
1. DIHAJ, DIHAJ, DIHAJ - ugotovila sem namreč, da zelo plitko ali pa sploh ne diham...halo?! to zagotovo povzroči tako krizo v telesu, da je že samo po sebi dovolj, da začne srce pospešeno biti
2. PIJ VODE - da odplaknemo nakopičene toksine, ki se nam nabirajo, ker ne dihamo in ker ne zmoremo zadostnega gibanja
3. DELAJ VAJE ZA PREKRVAVITEV MOŽGANOV - v vsakem priročniku so to obrnjene vaje, ki povzročijo dotok krvi do možganov in s tem dotok kisika
3. JEJ VITAMINE - ker je moje telo popolnoma izčrpano, imunsko oslabljeno pijem sok pomaranče, limone, jemljem B vitamin in multivitamin, vsak da solato pri obroku
4. VZEM SI NA IZI - na izi, tisto kar zmoreš, vsak dan nekaj malega in iz malega zraste veliko
5. JEJ HRANO - če si v fazi, ko telo hrano zavrača,  jej male in zdrave obroke, večkrat na dan (bogu hvala za prijateljico, ki me prisili, da jem), če si v fazi preobjedanja pomisli, da je mogoče to za tvoje telo preveč nasilno in si dovoli, da si do svojega telesa prijazna
6. ISKRICE - Mnogim je uspelo, tudi meni bo.
« Zadnje urejanje: četrtek, 19. januar 2012 ura: 13:23 od Alisa » Prijavljen
Muci
Aktiven član/ica
**
Prisotni Prisotni

Spol: Ženska
Prispevki: 88

« Odgovori #1 dne:: četrtek, 19. januar 2012 ura: 12:27 »

Alisa; HVALA  rozicodam Se borim s paniko tudi jaz, čeprav zadnje čase nekam neuspešno.  Shocked
Uspešno pot ti želim!
Prijavljen
Alisa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #2 dne:: četrtek, 19. januar 2012 ura: 12:53 »

Muci, tudi meni ne gre najbolje od rok, zato si to zapisujem, da mi bo šlo bolje, ko sem slabše  kiselnasmeh
Prijavljen
mina
Sodelavka/sodelavec DAM
Expert
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.056

« Odgovori #3 dne:: četrtek, 19. januar 2012 ura: 19:33 »

Delati si dnevno zapiske o počutju nam pomaga videti, da gre naša pot navzgor, kljub občasnim padcem.
Bravo Alisa, dajmo Muci... oki
Prijavljen

If you are depressed, you are living in the past.
masi
Global Moderator
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.271

moja mačkonka Opa

« Odgovori #4 dne:: četrtek, 19. januar 2012 ura: 19:40 »

Alisa  clap hvala za zapis.

Prijavljen

Bodi samosvoj, vsi drug so že zasedeni
(O.Wilde)
DANIAMMA
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 161

« Odgovori #5 dne:: petek, 20. januar 2012 ura: 09:26 »

Predvsem se moramo naučiti tovrstne zapiske, ki jih ustvarimo po večini v neanksioznem stanju udejaniti...kar je pa dejstvo...delo na sebi delo na sebi delo na sebi....vaja vaja vaja vaja  rozicodam
Prijavljen

Če v svojem življenju obupaš nad skromnim začetkom, se spomni, da je tudi hrast, tisto veliko in mogočno drevo, začel kot majhen želod, ki je ležal na tleh.
Alisa
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

« Odgovori #6 dne:: petek, 20. januar 2012 ura: 14:18 »

Predvsem se moramo naučiti tovrstne zapiske, ki jih ustvarimo po večini v neanksioznem stanju udejaniti...kar je pa dejstvo...delo na sebi delo na sebi delo na sebi....vaja vaja vaja vaja  rozicodam
Uh ja, ko se človek pikico bolj bočuti, ga stari vzorci hitro privabijo v primež   nehvala ....
Na tem mestu govorim o spremembi življenja. Adijo stvari ki škodijo, ponavadi gre za kakšne razvade kava, cigaret, sladkarija,..., aDijo forever!!!
Zdrava, redna prehrana, telovadba, čaji, podpora imunskemu in hormonskemu sistemu dObrODošli  onaposlusa.
Tu se kaže prava moč volje /determination/ in edino na tak način je možno okrevati, sicer žal ne. Manifestirati navzven in navznotri  rozicodam.
Prijavljen
DANIAMMA
Aktiven član/ica
**
Odsotni Odsotni

Prispevki: 161

« Odgovori #7 dne:: sobota, 28. januar 2012 ura: 02:29 »

Hja no, da je edino na takšen način možno okrevati se ne strinjam popolnoma...ja strinjam se glede spremembe življenja (samega ritma le tega)....Ravno adijo stvarem,ki škodijo pa po mojem mnenju ni potredno reči čisto adijo...ok cigareti itak strup ,neka kava v zmerni količini pa ne naredi neke grozovite škode,sladkarije če se z njimi ne prenažiraš pa tudi ne....hmmm...tale adijo forever  kiselnasmeh se mi zdi pretiran. Najbolj me motijo osebe, ki se nečemu odrečejo potem so pa pametni kot da so pojedli znanje celega sveta...kakooo je pa to škodljivo,bla bla bla...pred tem pa 50 let kadili npr.(čisto tak "šolski" primer nečesa oziroma nekoga ki gre z ene skrajnosti v drugo...na fertik) Krščenmatiček sej že luft ni več zdrav...torej neko jakoo zdravo življenje...no way...Tko da...zame je tale goodbye forever le omejitev na še sprejemljivo  Smiley Smo si pa različni...itak....unikatni Grin
Prijavljen

Če v svojem življenju obupaš nad skromnim začetkom, se spomni, da je tudi hrast, tisto veliko in mogočno drevo, začel kot majhen želod, ki je ležal na tleh.
martinca
Druge motnje
Expert
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 1.540

« Odgovori #8 dne:: sobota, 28. januar 2012 ura: 13:31 »

Alisa, najlepsa hvala za napisano  rozicodam En najboljsih zapisov, pa še knjige si vkljucila. Ocitno si bila zrtev zajebavanja s strani bliznjih, ki imajo mejno osebnostno motnjo, impulzivni tip ali borderline ?

Edino pri dodajanju vitaminov sama na tvojem mestu ne bi pretiravala, pac pa raje jej sadje in si dodadaj minerale, ki jih je v nasi prehrani vedno premalo, predvsem magnezij, ker ta  direkt pomirja zivce! Nevrolog dr. Miro Denislič mi je rekel, da prekomerno jemanje vitaminov (posebno B) lahko izzove alergijsko vzdraženost telesnega zivcevja v obliki utripanja misic ali ostrih bolecin  (to sem dobila jaz, po jemanju proteinov).

Prijavljen

neimenovana
trzinka
Heroj
Odsotni Odsotni

Prispevki: 3.425

« Odgovori #9 dne:: sobota, 28. januar 2012 ura: 22:09 »

Alisa, odličen zapis  oki

Dodala bi samo to, da spremembe v prehrani niso končna rešitev(so pa del, se strinjam), ampak spremembe v glavi  pomezik
Sama sem se rešila paničnih napadov, panične motnje in depresije, od velike ankse je pa ostala micena anksica...., ma tudi to bom premagala  Tongue
Prijavljen
Loobie
Novinec / novinka
*
Odsotni Odsotni

Prispevki: 29

« Odgovori #10 dne:: četrtek, 02. februar 2012 ura: 18:08 »

evo, tudi jaz sem se po hudi obliki anskioznosti in paničnih napadov v mesecu decembru in v začetku januarja izkopala iz najhujšega.. obiskala sem zdravnico, psihoterapevtko in psihiatra (ta mi je dal tablete za vsak slučaj), vendar sem prišla k psihiatru že čisto ozdravljena hehe, tako da me je le pohvalil:)

torej, se da. Sedaj imam samo še malo anksioznosti, skoraj nič, vse ostalo sem odpravila in sem dobra že 3 tedne. In to brez poseganja po tabletih!

Ko sem sem 1 mesec borila s hudo nespečnostjo, s paničnimi napadi sredi noči, živčnimi zlomi, in tako pristala na urgenci, potem pa prišla vsa izčrpana do zdravnice, mi je ta rekla.. S TEBOJ JE VSE OK! In od takrat naprej je blo vse OK hahahah:) joj joj tale psiha.. pa vse sem imela -  aritmijo, bolečino v levi roku, prsnem košu, stalen notranji nemir itd.

folk, da se.. samo morš si rečt - ne da se mi s tem ukvarjat! aja morš si pa dopustit, da si anskiozen in nemočen v tistem trenutku. Pri meni je bilo nekako tako.. rekla sem si, dovolj sem se kaznovala, dovolj je bilo. Pa je minilo!!! Smiley Smiley Smiley
Prijavljen
Muci
Aktiven član/ica
**
Prisotni Prisotni

Prispevki: 88

« Odgovori #11 dne:: petek, 03. februar 2012 ura: 15:18 »

Hvala Loobie  rozicodam
Dobro ti je tole uspelo! Kapo dol! Lepo je prebrat tako zgodbo o uspehu.
Jaz sem probala že oboje -reči ne bom se borila s tabo paniko in dovoliti si biti panična, pa ni učinka. Mogoče s prakso in s časom...

Drži se, pa samo tako pogumno naprej!  clap
Prijavljen
Strani: [1]   Pojdi gor
  Natisni  

Pojdi na:  

oglas oglas ETIKETA medicinski slovar