|
Nabc
|
 |
« dne:: četrtek, 12. januar 2012 ura: 14:31 » |
|
Malo več kot eno leto se ukvarjam s pisanjem diplome, pa temu ni videt konca. Namesto da bi v pisanju užival, me glava zaboli že ob misli, da bom moral dopolnit navedbe virov. Mentor mi je 1. septembra 2011 naročil, kaj vse naj naredim do naslednjič. Rečeno - storjeno. Potem sem 15. decembra spet šel na razgovor, kjer mi je pa očital, da kaj sem pisal o delovanju tega in onega ter kaj sem limal sheme. "Pa saj si mi to naročil!"Prav na moški spolni organ mi že gre to zmišljevanje profesorjev, kaj ja in kaj ne. Tudi pri prejšnji mentorici ni bilo nič drugače. Dejansko mi sploh ni pomagala, tako da sem po 2 letih njeno temo opustil. Vsakič si je izmislila kaj drugega, enkrat mi je celo rekla, naj kar spremenim vse skupaj in naj naredim diplomo tako, kot jo je imela sotrpinka na zagovoru 1 teden prej. Js sem mislil, da bom znorel. Da tega da je pozabljala, kaj mi je prejšnjič naročila, niti ne omenjam. In tudi pri tem mentorju ni nič boljše. Punca mi je rekla da sluti, da bom diplomiral šele oktobra ali novembra. Saj ji skoraj verjamem, kajti vse njene domneve doslej so se izkazale za pravilne. Je še kdo (bil) v taki situaciji?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Betka
|
 |
« Odgovori #1 dne:: četrtek, 12. januar 2012 ura: 22:38 » |
|
Živjo, sama sicer nisem bila v popolnoma takšni situaciji, pa se ti vseeno oglašam. Ko sem pisala diplomo sem padla psihično tako nizko, da sem nekaj mesecev vsak dan delala na diplomi, a nič naredila. Bila sem brez koncentracije, prestrašena, obupana, težko sem dojemala nove stvari. Kako je s tvojim počutjem? Glede na tvoj zapis se mi dozdeva, da ima mentor (pre)veliko vlogo pri pisnaju tvoje diplome. Hoče reči, ali si nisi izbral določene teme in naredil pri prijavi precej točen načrt oz. pregled vsebine (cilji, hipoteze, metode...)? V mojem primeru je bilo tako in potem sem bila zelo svobodna v tem, kako bom vse skupaj spravila v primerno obliko in hkrati povedala tisto, kar sem želela povedati. Na mentorico sem se obračala samo, ko sem bila v kakšni dilemi. Verjetno je potek različen glede na faks, mentorja...itd. Ampak menim, da je zelo uporabno imeti načrt, da se tekom pisanja obračaš nanj in si prihraniš razna stranpota. Ne vem, če sem ti kaj pomagala, ampak želim ti, da ti zadeva steče. Resno. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #2 dne:: četrtek, 12. januar 2012 ura: 23:17 » |
|
Betka, ne vem če se midva razumeva. Kako pa mentor ne bi imel veliko vlogo pri pisanju? Ko naredim kar imam za naredit, mu pošljem in nato on pregleda, pa mi javi kdaj naj pridem na razgovor. Pa se vsakič dogovoriva, kaj moram narediti. Rečeno - storjeno, toda on si vsakič kar zmisli kaj drugega. Betka, kot da nisi pozorno prebrala, kaj sem napisal. Npr. mi naroči, naj v diplomo vključim razne sheme, slike, grafikone in podobno, naslednjič mi pa reče, kaj sem to sploh vključeval noter. Je tako kot pri prejšnji mentorici, se stvari obračajo po vetru in to mi gre na živce.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
crista
Novinec / novinka
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 44
|
 |
« Odgovori #3 dne:: četrtek, 12. januar 2012 ura: 23:37 » |
|
Kaj če bi ti s seboj vzel kak planer, magari zvezek in notri pišeš navodila, ki ti jih pove in to tako, da on vidi... Če vpraša zakaj...zato, da ne bi slučajno česa pozabil Ko bo naslednjič spreminjal stvari - enostavno, tako sem si zapisal
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
Music is the medicine of the mind. ~John A. Logan
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #4 dne:: petek, 13. januar 2012 ura: 08:36 » |
|
Vse kar se dogovoriva, si zapisujem.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Betka
|
 |
« Odgovori #5 dne:: petek, 13. januar 2012 ura: 09:54 » |
|
Saj to mi je čudno, da ti mentor naroči, kaj moraš narediti.
Pa si se kdaj poskušal pogovoriti z njim o tem, kar te pri njegovem mentorstu moti?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #6 dne:: petek, 13. januar 2012 ura: 16:54 » |
|
Naroči ne v smislu, da js ne bi imel pojma o čem moram pisat pa da me potem usmerja, ampak se skupaj dogovarjava kaj in kako. Toda ob vsakem naslednjem posvetovanju se on kar zmisli kaj novega in spreminja zadeve.
O zadovoljstvu z njegovim mentorstvom še nisva govorila.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
jazzjazz20
|
 |
« Odgovori #7 dne:: petek, 13. januar 2012 ura: 22:11 » |
|
nabc...vem, da ni tolažba...a, da ti povem, da imamo v kopru na skupini par podobnih primerov, ko so z muko isusovo to diplomo delali...ampak so jo NAREDILIIIII torej...pogumno...tudi to mine
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #8 dne:: sobota, 14. januar 2012 ura: 01:24 » |
|
Kje v Kopru pa, menda ne na FM? Diplomirat vsekakor nameravam, toda je vprašanje časa kdaj. Glede na to, koliko imam razpoložljive literature in da se je grdo zakompliciralo pri navajanju virov, bo trajalo. Pa sploh nimam elana se ukvarjat s tem. Arggghhhh...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
tiranozaver
|
 |
« Odgovori #9 dne:: sobota, 14. januar 2012 ura: 15:03 » |
|
A mi lahko razložiš, kako se je zapletlo z navedbo virov? Jaz si ne predstavljam, kaj bi se lahko tukaj tako grozno zapletlo. Največ, kar se spomnim, je, da bi moral reference na vire dodati v svoj tekst (kot argumentacijo za trditve/navedbe), če jih prej ne bi imel. Sicer pa, sto ljudi, sto čudi. V Ljubljani na FRI je šlo mentorstvo tako: Imaš uvodni sestanek za določitev teme. Na njemu ti mentor ne da nič pametnega in moraš itak sam najti. Potem samostojno pišeš, ker mentor vedno najde obveznosti / dopust / strokovne ekskurzije. Ko si končal, prebere prvih 20 strani (če imaš srečo) in na njih popravi slovnične napake in kakšnega res velikega vsebinskega kozla. Na zagovoru pa ti da par relevantnih vprašanj, ker ostali člani komisije itak nič ne štekajo. No, je par izjem, ampak tiste izberejo samo mazohisti 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
kinto
|
 |
« Odgovori #10 dne:: sobota, 14. januar 2012 ura: 15:28 » |
|
podobno je bilo pri meni. na zagovoru vidiš, da je mentor sicer nekaj malega vrgel uč gor na tvoje delo, ostala 2 člana komisije pa niti približno ne. prvič sta se branja lotila šele med tvojo predstavitvijo. zato se ne splača kej dost čarat tle, čimprej napisat, pazt da je dovolj citiranja in ostalga bullsh**, da zagotoviš tem njihovim standardom in čao miki.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #11 dne:: nedelja, 15. januar 2012 ura: 03:19 » |
|
A mi lahko razložiš, kako se je zapletlo z navedbo virov? Jaz si ne predstavljam, kaj bi se lahko tukaj tako grozno zapletlo. Največ, kar se spomnim, je, da bi moral reference na vire dodati v svoj tekst (kot argumentacijo za trditve/navedbe), če jih prej ne bi imel.
Na koncu sem navedel vire, potem mi je pa težil, da kako naj bo to verodostojno.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
tiranozaver
|
 |
« Odgovori #12 dne:: nedelja, 15. januar 2012 ura: 14:28 » |
|
Zgleda, da sem uganil...
Nabc, saj ne more biti tako težko dodati tiste navedbe? Nenazadnje si tekst diplome napisal na podlagi virov. Ni vrag, da nisi vsaj ene 10 povedi bolj ali manj prepisal iz njih. Evo, tja dodaj tiste [1], [2], [3] ... Slovenski profesorji pač ne znajo na lep način povedat študentom, kako in zakaj se navaja vire.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
lorika 888
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 13
|
 |
« Odgovori #13 dne:: ponedeljek, 23. januar 2012 ura: 15:10 » |
|
Čakaj, če prav razumem, se ti že najmanj dve leti mučiš z diplomo? Najprej si bil pri eno mentorici, potem si pa to zamenjal? Mentorji so taki in drugačni, nekateri zelo fajn in v pomoč, drugi pa se po eni strani ne posvečajo toliko diplomskim, zato se pa potem ne spomnijo, kar so ti naročili in zato te ideje spreminjajo, razširjajo, ožijo .... Tukaj žal, nimam pametnega nasveta razen tega, da mu nekako dokažeš, kaj sta se dogovorila.
Navajanje virov/referenc mora biti verodstojno. Podobno je kot pri seminarskih nalogah (ne vem, koliko ste jih imeli, pri nas jih je bilo precej, zato na koncu s takšnimi malenkostmi nismo imeli težav). Vire lahko navajaš na več načinov; nekatere fakultete imajo določen sistem; lahko pa navajaš po svojem, le da mora biti navajanje enotno skozi vso nalogo. Vsako stvar, ki si jo v besedilu povzel ali citiral po kom drugem, si to najbrž navedel v oklepaju, s priimkom avtorja, letnico izida monografije, včasih tudi s stranjo, npr: (Novak 2010: 55) ali (Novak, 2010). Vse reference iz besedila moraš navesti v končnem poglavju diplome, vendar morajo biti navedeni do popolnosti, z imenom in priimkom avtorja, naslovom monografije, letnico, stranjo, založbo ... Drugače je pri navajanju člankov in spletnih virov. Odločiš se za en sistem in navajaš po njem. Načine navajanja imaš v priročnikih, na spletu ... Sama sem se ravnala po neki knjigi in pri avtorju najprej navedla priimek. Danes, ko je cobiss, sploh ni problem priti do podatkov o letnici in podobno, nekatere članke iz zbornika imaš objavljene na spletu, seveda pa jih lahko navedeš kot navadne monografije.
Če si vse to naredil, potem res ne vem, kaj naj bi bilo neverodostojno, tako je najbolje, da ga vprašaš. A nisi povzemal korektno, nisi navedel vseh virov??? Vprašaj ga.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
upika
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 27
|
 |
« Odgovori #14 dne:: ponedeljek, 23. januar 2012 ura: 16:47 » |
|
Ko sem jaz pisala nalogo sem sproti pri pisanju (ko sem kaj prepisala) obračala stavke, da ni bilo kao citiranje, in na koncu napisala tudi avtorja, stran ter knjigo (ali link) iz katere sem črpala besedilo. Na koncu sem pa urejala vire. Lahko pa bi tudi sproti urejeno pisala.
Diplomo sem pisala dve leti, vmes podaljšala in na koncu tenko piskala do zadnjih rokov.
Kot sem videla mora vsak mentor nekajkrat pogledati nalogo in popravke ter se je na koncu dobesedno naveličati gledati ter jo da naprej v ocenjevanje.
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
MucaMaca
|
 |
« Odgovori #15 dne:: ponedeljek, 23. januar 2012 ura: 17:00 » |
|
Tudi, če ne gre za citat (dobesedno navajanje), ampak ne dobesedno navajanje (torej, da obrneš besede, poveš malo drugače...), moraš navesti vir, razlika je le v obliki. Dobeseden navedek je med navednicama, sledi mu navedba vira (avtor, letnica, stran); povzetek ali parafraziranje pa ni med navednicama, mu pa ravno tako sledi vir (avtor, letnica, stran ali obseg več strani). V kakršni obliki vire navajaš med tekstom (ali v opombi, ali neposredno za navajanjem), je tvoja odločitev. Korektno navajanje je ena temeljnih zahtev pri doplomi, ali naj bi vsaj bila...
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #16 dne:: ponedeljek, 23. januar 2012 ura: 19:47 » |
|
Čakaj, če prav razumem, se ti že najmanj dve leti mučiš z diplomo? Najprej si bil pri eno mentorici, potem si pa to zamenjal?
Tako je. Maja 2008 sem dal prijavo za diplomsko delo. Takrat sem bil v 4. letniku faksa in sem se posvečal tekočim poslom (obveznosti, izpiti, vaje). V 1. letniku absolventskega staža sem čistil stare grehe, obenem sem se začel lotevat pisanja diplome. V 2. letniku absolventa sem se pa bolj posvetil diplomi. Napisane sem imel že precej diplome, nakar mi mentorica naroči, naj poiščem koncept urejanja (ne bi šel zdaj v detajle). Ko sem jo vprašal, kako je naslov, mi je rekla: "Ne vem kako se imenuje, vem le da je bilo nekako tako." Zatem sem se obrnil na vse zavode in ljudi, ki bi kaj vedeli o tem, kar iščem. Iskanega mi ni uspelo najti. Na naslednjih govorilnih urah mi je mentorica povedala, da nima smisla da nadaljujem pri njej ter da zamenjam temo in mentorja. Pri zdajšnjem mentorju sem od začetka decembra 2010. Ne se bat, da ne bom prišel do cilja. Bo malce težje, toda bo. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
lorika 888
Novinec / novinka
Odsotni
Prispevki: 13
|
 |
« Odgovori #17 dne:: sreda, 25. januar 2012 ura: 09:59 » |
|
Sama sicer v nulo obvladam Word in podobne stvari (zato nisem imela težav z opombami, oštevilčevanjem in avtomatskim kazalom, vse sem naredila sama od A do Ž), pri konceptu urejanja pa smo imeli na našem faksu samo nekaj ohlapnih pravil glede pisanja diplome (taka, da sem jih že vedela): velikost pisave 12, razmiki in podobno. Zato sem si pomgala s tem, da sem si preprosto v naši knjižnici sposodila nekaj diplom (od istega mentorja, kot sem ga imela sama) ter pregledala, kam je umeščena zahvala, kazalo, izvleček, kako veliki so naslovi, v kakšni pisavi so citati, kako dolg je uvod ...). Seveda sem videla, da stvari od posameznika do posameznika malo odstopajo (nekateri so imeli na začetku izvleček, drugi na koncu povzetek), ampak glavne stvari so bile bolj ali manj iste. Toda treba je biti enoten; citati morajo biti vsi enako oblikovani, prav tako naslovi. Precej diplom je sicer objavljenih na spletu, vendar imajo pogosto čisto drugačen koncept urejanja, tako da si ne da pomagati.
Srečno!
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Nabc
|
 |
« Odgovori #18 dne:: četrtek, 26. januar 2012 ura: 12:10 » |
|
Sploh se ne morem spravit k dopolnjevanju in pisanju spremeb v diplomo. Pa je od govorilnih ur minilo že več kot 1 mesec. Ima še kdo težave z zbranostjo?
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Sinuska
Druge motnje
Expert
Odsotni
Spol: 
Prispevki: 1.860
|
 |
« Odgovori #19 dne:: četrtek, 26. januar 2012 ura: 13:16 » |
|
Jaz 2 leti sploh nisem mogla odpreti fajla diploma. S tem, da sem imela komplet teoretični del napisan (50 strani). Potem sem pa odprla, malo pregledala... in je kar samo od sebe šlo. Če ti kaj koristi: ko si želiš, ko moooraš dokončat, ker enkrat je pač treba, (zakaj ne bi prav zdaj?).... potem gre. 
|
|
|
|
|
Prijavljen
|
If you are DEPRESSED, you are living in the PAST. If you are ANXIOUS, you are living in the FUTURE. If you are at PEACE, you are living in PRESENT.
|
|
|
|